Olsson slaat terug na keiharde kritiek

Foto: Olsson slaat terug na keiharde kritiek

De ene ploeg is de andere niet. Kristoffer Olsson koos deze zomer bewust voor het project van RSC Anderlecht, want de Zweed kon zich helemaal vinden in de clubfilosofie en -DNA van Sporting. En valt er ook aan te zien op het veld. 

MATCH MADE IN HEAVEN 

Veel gespeeld heeft hij nog niet bij RSC Anderlecht, 51 minuten om precies te zijn, maar het is nu al duidelijk dat Krisoffer Olsson zich goed in z'n vel voelt bij Sporting. De Zweedse middenvelder kon vorig weekend niet voorkomen dat zijn ploeg roemloos met 1-3 ten onder ging tegen de stadsrivaal Union SG, maar persoonlijk zal Olsson zich opgelucht voelen omdat hij bij Anderlecht terechtgekomen is bij een ploeg die wil voetballen.

“Ik hou van technisch verzorgd voetbal en een goeie passing, maar ik doe er ook alles aan om te winnen”, omschreef Kristoffer Olsson zichzelf op de officiële clubkanalen van Sporting. Ook Peter Verbeke benadrukte dat de passing één van de kernkwaliteiten is van zijn nieuwe zomeraanwinst. “Hij heeft graag de bal, denkt snel en creatief en verkiest een verticale manier van voetballen.” De voetbalvisie van Olsson en Anderlecht sluiten dus duidelijk nauw bij elkaar aan.Kristoffer Olsson is een speler die de bal vaak moet kunnen voelen en rondspelen. 't Is een type die zijn kwaliteiten enkel ten volle kan ontplooien bij een ploeg die graag voetbalt en veel balbezit genereert. Het voetballende profiel van Olsson lijkt daarom enorm goed te passen bij Anderlecht, want bij een ploeg die meer vanuit de omschakeling speelt en met weinig passes, heeft de polyvalente middenvelder duidelijk grote moeite om zich te profileren.

ZWEEDSE ANTI-HELD 

Dat bleek op het voorbije Europees Kampioenschap voetbal bij de nationale ploeg van Zweden, waar Kristoffer Olsson sinds 2019 een onbetwiste basisspeler is in het team van bondscoach Janne Andersson. De veelzijdige centrale middenvelder, die zowel op de zes, de acht als de tien uit de voeten kan, startte op het EURO 2020 dan ook in elke wedstrijd. Hij werd door de Zweedse media zelfs vooruitgeschoven als dé cruciale speler voor op het aankomende Europese landentoernooi.

De Zweden bereikten uiteindelijk de achtste finale op het Europees Kampioenschap, maar voor Kristoffer Olsson liep het EK op een sisser af. Hoewel hij in elke wedstrijd startte, kreeg hij bakken kritiek te slikken van de Zweedse media en analisten. Olsson was dan toch niet zo bepalend zoals oorspronkelijk gedacht, maar het was vooral de tactische aanpak van de Zweedse bondscoach Janne Andersson die totaal niet pasten bij Olssons individuele en specifieke kwaliteiten.Zweden hanteerde op het Europees Kampioenschap namelijk een erg behouden aanpak met weinig ruimte voor voetballende oplossingen en veel lange ballen. En dat speelde uiteraard niet in het voordeel van de kleine maar technisch gezegende Olsson, die zijn ploeg vooral extra voetballend vermogen met met een zuivere passing kan bijbrengen. Enkele weken geleden werd Olsson dan ook ietwat onterecht één van de meest in vraag gestelde Zweedse EK-gangers. 

VOETBALPLEZIER BIJ ANDERLECHT

Dat kwam niet zozeer door zijn individuele kwaliteiten maar eerder omdat Kristoffer Olsson moeilijk zijn draai vond in de weinig voetballend tactiek van bondscoach Janne Andersson. Op het Europees Kampioenschap hield Zweden amper de bal bij, met als resultaat een erg mager gemiddeld balaandeel van 35,7% – het op één na laagste balbezit van alle deelnemende ploegen. “Als je Olsson bekritiseert, dan moet je rekening houden dat de ballen meestal over hem gespeeld worden. Hij moest veel meer betrokken worden bij de opbouw van de aanvallen”, sprong Hasse Back, commentator bij TV4, de 29-voudige international nog bij.Bij RSC Anderlecht wordt er meer gevoetbald en gepasst dan bij de Zweedse nationale ploeg, en die speelstijl ligt Kristoffer Olsson dus wel. Waar Zweden op het voorbije Europees Kampioenschap het op één na laagste gemiddelde balbezit haalde van alle ploegen (35,7%) ligt dat bij Anderlecht heel wat hoger met een gemiddeld balaandeel van 62,7%. Daarmee vergaarde Sporting het op één na hoogste gemiddelde balbezit in de Belgische competitie. Enkel KV Mechelen haalt vooralsnog een iets hoger gemiddelde met 64% balbezit.

BESTE PASSER BIJ ANDERLECHT 

Een ruim aandeel balbezit is uiteraard niet heilig en eveneens geen grote indicator voor een goed resultaat – dat werd vorig jaar trouwens al snel duidelijk bij Anderlecht. Maar in het specifieke en individuele geval van Kristoffer Olsson is het veelvuldig raken en passen van de bal wél van een groot belang. In zijn eerste 51 gespeelde minuten voor Anderlecht verstuurde de Zweedse middenvelder maar liefst 33 passes, terwijl hij op het voorbije Europees Kampioenschap 40 passes per 90 minuten lanceerde.

Bovendien is de passing-zuiverheid van Kristoffer Olsson bij Anderlecht (97%) van een veel hoger niveau dan bij Zweden op het EURO 2020 (89%). Vorig weekend was hij bij Anderlecht zelfs met voorsprong de beste passer op het veld. Olsson verstuurde tegen Union SG namelijk maar één verkeerde pass, en dat was een lange bal op Benito Raman. Het zal Olsson ongetwijfeld plezieren om terug een spilfiguur te zijn bij een voetballende ploeg. Al zal de technisch onderlegde middenvelder uiteraard wel nog bepalender moeten worden en nadrukkelijker een rol moeten opeisen als cruciale schakel tussen de verdediging en de aanval. Pas wanneer de automatismen meer aanwezig zullen zijn bij Anderlecht, en als er ook een kwalitatieve centrale spits wordt aangetrokken, zal Kristoffer Olsson explicieter zijn stempel moeten drukken op het paars-witte spelbeeld. Niet voor niets maakt de Zweed een groot deel uit van de basis waarop Vincent Kompany wil bouwen in de komende jaren. 

POLL: Wordt Olsson de nieuwe regisseur bij Anderlecht?

Club Brugge niet voorbij OHL in felbevochten wedstrijd

Clement neemt Brugse kop van jut in bescherming

Vanaken na teleurstellend gelijkspel: "Frustrerende avond"

Vandaag 25 September 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij ruim 600 euro met 10 euro inzet op speeldag 9!

Op speeldag negen van de Jupiler Pro League staan er opnieuw tal van aantrekkelijke affiches op het ...

17
{insert image alt}

Anderlecht verheugt zich op nieuwe knaltransfer

Albert Sambi Lokonga, Jérémy Doku, Sebastiaan Bornauw: in de voorbije drie seizoenen realiseerde ...

918

Gisteren 24 September 2021

{insert image alt}

Brys verdedigt aanpak tegen Club Brugge

Marc Brys en OH Leuven hebben een punt gepakt tegen Club Brugge. Met een stevige organisatie trokken ...

106
{insert image alt}

Vanaken na teleurstellend gelijkspel: "Frustrerende avond"

Club Brugge heeft vanavond niet kunnen winnen voor eigen publiek. De landskampioen bleef steken op ...

94
{insert image alt}

Clement neemt Brugse kop van jut in bescherming

Club Brugge is vanavond op een taai OH Leuven gebotst. Het werd 1-1 in Jan Breydel na een partij ...

160
{insert image alt}

'Barcelona kent afkoopprijs Koeman'

De toekomst van Ronald Koeman bij FC Barcelona is onderwerp van gesprek in Spanje. De Nederlandse ...

124
{insert image alt}

Club Brugge niet voorbij OHL in felbevochten wedstrijd

Club Brugge en OH Leuven openden vanavond de dans op speeldag 9. De landskampioen wou winnen om ...

375
{insert image alt}

Bayern behoudt ongeslagen status in Bundesliga na eenvoudige winst

Bayern München opende vanavond de zesde speeldag in de Bundesliga. En Die Rekordmeister deed wat ...

34
{insert image alt}

'Mourinho richt pijlen op ex-Genkspeler'

José Mourinho is goed begonnen aan het seizoen met AS Roma. De Romeinen tellen momenteel twaalf ...

90
{insert image alt}

'Laporta heeft schijt aan schuld en meldt zich bij Raiola'

FC Barcelona heet op dit moment een schuld van zo'n 1,3 miljard euro. Het wanbeleid van de afgelopen ...

143
{insert image alt}

Lierse K. springt over Waasland-Beveren na winst in onderling duel

In de 1B Pro League worden dit weekend de wedstrijden van speeldag 6 afgewerkt. Lierse Kempenzonen ...

64
{insert image alt}

Club-fans sabelen eigen verdediger neer: "Beste man bij OHL"

Club Brugge en OH Leuven spelen op dit moment de opener van speeldag 9. Bij de rust is het 0-1 na ...

343
{insert image alt}

Refaelov reageert op overhandiging Gouden Schoen

RSC Anderlecht speelde donderdagavond 1-1 gelijk tegen AA Gent. Na een achterstand kon Lior Refaelov ...

133
{insert image alt}

Piqué maakt brandhout van Koeman

Ronald Koeman zit in de hoek waar de klappen vallen bij FC Barcelona. De Nederlandse oefenmeester ...

255
{insert image alt}

Standard wil tegen STVV einde maken aan zwarte reeks

Standard gooit morgen de poorten van Sclessin open voor Sint-Truiden. De Rouches willen weer ...

52
{insert image alt}

'PSG geeft Messi duidelijk signaal'

Lionel Messi werd met veel toeters en bellen naar Paris Saint-Germain gehaald. De Parijzenaren ...

348
{insert image alt}

Ervaren kracht KV Mechelen: "Voor een andere club ga ik niet meer spelen"

KV Mechelen gaat zondag op bezoek bij Sporting Charleroi. De Kakkers willen nog wat meer weglopen ...

71