Club Brugge heeft opvolger(s) Kossounou al beet

Club Brugge heeft opvolger(s) Kossounou al beet

Vers bloed valt er voorlopig nog niet te bespeuren bij Club Brugge, al kunnen een aantal dossiers nu stilaan in een stroomversnelling geraken. Hoewel de officiële aankondiging wat langer dan gedacht op zich laat wachten, lijkt de eerste grote uitgaande transfer immers een feit. Odilon Kossounou trekt naar Bayer Leverkusen, dat naar verluidt maar liefst 25 tot zelfs 30 miljoen voor hem neertelt. De 20-jarige Ivoriaan breekt op die manier tal van records, in Westkapelle beraadt men zich over zijn opvolger(s).


Een basisbedrag van 25 miljoen, wat via allerlei bonussen kan oplopen tot 30 miljoen. In het slechtste geval evenaart Kossounou het clubrecord van Wesley Moraes, mits wat meeval komt zelfs het Belgisch summum van Jonathan David in het vizier. Sowieso stoot de zesvoudig international Zinho Vanheusden met ruime voorsprong van de troon als duurste verdediger aller tijden die de Jupiler Pro League verlaat, indien aan alle voorwaarden wordt voldaan kostten in de Bundesliga alleen Lucas Hernandez, Dayot Upamecano en Mats Hummels ooit meer. Leverkusen levert dan ook een forse inspanning. Kossounou komt er op het podium van inkomende transfers te staan, na Kerem Demirbay en EK-topschutter Patrik Schik. Die laatste kan hij zelfs nog voorbijsteken wanneer de extra's op tafel moeten worden gelegd.

KASSA VOOR KOSSOUNOU
Hopelijk bedong Club tevens een doorverkooppercentage, want Europese topclubs vinden gemakkelijk hun weg naar de BayArena. Daar ving men vorige zomer nog 80 miljoen voor Kai Havertz, met Florian Wirtz, Moussa Diaby, oude bekende Leon Bailey en Edmond Tapsoba loopt er nog heel wat jong talent rond. Een rijtje dat Kossounou binnenkort dus vervoegt. Die laatste ligt sinds kort in de lappenmand, wat het nummer zes van vorig seizoen in de Bundesliga allicht aanspoorde om snel werk te maken van zijn vervanger centraal achterin. Ondanks de eerdere geruchten bleef het de laatste tijd nochtans vrij stil rond Kossounou, nu klinkt het plots dat hij reeds afscheid nam van de kleedkamer. Discretie blijft in Jan Breydel een heilig begrip. Onheilspellend nieuws voor Noa Lang en/of Charles De Ketelaere?



Een van de drie goudhaantjes doet de kassa dus alvast rinkelen, en hoe. Kossounou brengt minstens het dubbele op van zijn geschatte marktwaarde. Niet dat Club hem voor 13 miljoen had laten gaan, en Leverkusen weet dan ook waarom het de volle pot betaalt. Met zijn zeldzame mix van snelheid, power, techniek, lef en rust barst Kossounou van het potentieel. Op amper 20-jarige leeftijd is er bovendien nog tal van winst –en groeimarge, zeker gezien de stappen die de ruwe diamant de voorbije jaren al zette. Zijn nieuwe werkgever mag er gerust van uitgaan dat de leergierige krachtpatser zich in Duitsland verder zal ontwikkelen. Op de koop toe is Kossounou ook nog eens polyvalent. Zijn favoriete positie blijft centraal achterin, maar ook op het middenveld en zelfs als rechtsachter trekt hij zich prima uit de slag.

CREDITS VOOR CLUB
Het is in die rol dat we voor het eerst kennismaakten met de toenmalige tiener, die prompt tegen PSG moest depanneren voor Clinton Mata. En zich meteen wonderwel staande hield tegen Kylian Mbappé. Nadien volgden nog de logische ups en downs, maar net als Vincent Mannaert enkele maanden eerder waren wij direct verkocht. Spoel terug naar begin mei 2019, toen Blauw-Zwart een slordige vier miljoen overhad om Kossounou los te plukken bij Hammarby. Verbazing alom, ook in Zweden waar de Ivoriaan op dat moment amper negen matchen achter de kiezen had. Een fikse pluim voor de Brugse scouting, die bijzonder kort op de bal speelde. En voor het bestuur die het aandurfde om de gok te wagen. Tot op heden valt de verdediger maar net buiten de top 10 van duurste aankopen in de clubgeschiedenis.



Een investering die loonde, en zichzelf nu dus in zevenvoud uitbetaalt. Met dank aan Philippe Clement, die van meet af aan in het project geloofde, en natuurlijk Kossou zelf. Diens werklust en leergierigheid trokken al kort na zijn komst de aandacht van zijn coach, maar toch werd hij na zijn sterke start slechts mondjesmaat gebracht. In de schaduw bleef Club de gretige spons echter verder kneden. Amper een jaar later waren de sprongen voorwaarts op fysiek, technisch en tactisch vlak zo groot dat Clement niet langer om hem heen kon. Vanaf speeldag vijf van vorig seizoen kreeg en greep Kossounou vol zijn kans. Heel eventjes moest zelfs clubicoon Brandon Mechele wijken, later werden de twee onafscheidelijke partners voor de neus van Simon Mignolet. Lang heeft dat mooie liedje dus evenwel niet geduurd.

VOORBEREID VERTREK
Net zoals Kossounou niet aarzelde om Zweden snel achter zich te laten, is het in zijn race richting de Europese top na 55 optredens voor Blauw-Zwart alweer tijd voor de volgende etappe. Club klaagt niet, want na de sportieve oogst doet de landskampioen ook in de boekhouding – doelstellingen die in Jan Breydel hand in hand gaan – andermaal gouden zaken. Een nettomarge van 21 tot zelfs 26 miljoen, wederom minstens een evenaring van Wesley zijn record. Ondanks een paar missers blijven Mannaert en co wonderen verrichten op de mercato. Door nu de absolute jackpot te vangen voor Kossounou, een verdediger nota bene, verlegt Club opnieuw haar grenzen. De kloof met de concurrentie dreigt op die manier alleen maar groter te worden. Tenminste, indien dat geld straks weer goed besteed wordt.



Clement verliest namelijk wel een onbetwiste titularis en regelrechte sterkhouder, wiens profiel lastig te vervangen wordt. Op sportief gebied uiteraard een fikse aderlating, die de T1 liefst wou vermijden. Al hield hij doorheen de voorbereiding wellicht reeds rekening met dit scenario. Kossounou werd er doorgaans als defensieve middenvelder uitgespeeld, een rol die hij eveneens afgelopen zaterdag in de Supercup tegen Genk nog bekleedde. Een tegenwoordig alsmaar zeldzamer foutje lag mee aan de basis van de openingstreffer, maar zelfs op deze ongebruikelijke positie etaleerde het raspaard nog maar eens zowel zijn fysieke troeven als kwaliteiten in de opbouw. Toch is het nog maar de vraag of Clement werkelijk van plan was om Kossounou, dé ideale defensieve pion voor Club, een rijtje door te schuiven.

NSOKI, MITRO & MBAMBA
Mogelijk vormde het vooral een sollicitatie voor Matej Mitrovic, die na een lange periode in de ziekenboeg mocht bewijzen dat hij het weldra vacante plekje naast Mechele verdient. Na een aantal wisselvallige oefenduels stelde de Kroaat tegen Genk alvast niet teleur. Desalniettemin heeft Club naar verluidt 6,5 miljoen veil voor Stanley Nsoki. De 22-jarige Fransman, die twee jaar geleden voor bijna het dubbele van dat bedrag van PSG naar Nice verhuisde, zou zo de op twee na duurste verdedigers ooit in ons land worden. Hoewel hij bij Nice meestal centraal in de achterhoede minuten opdeed, werd Nsoki in Parijs wel gevormd als linksback. Vermits een extra concurrent voor Eduard Sobol en Federico Ricca sowieso nog op de verlanglijst stond, slaagt Blauw-Zwart met de linkspoot dus twee vliegen in één klap.



In die zin lijkt Nsoki echter eerder de opvolger van Stefano Denswil, zelf de vervanger van Simon Deli. Qua profiel zijn zij alleszins een betere match. Om de leegte die Kossounou achterlaat te vullen, kijkt Club mogelijk dan weer nog even de kat uit de boom. Rekenen op de blessuregevoelige Mitrovic is dan wel riskant, misschien heeft het met Noah Mbamba – weliswaar een iets ander type – zijn natuurlijke troonopvolger wel al in huis. De pas 16-jarige jonkie mocht tegen zijn ex-club Genk voor de tweede keer proeven van het grote werk, waarbij hij telkens vlotjes hoger op het terrein postvatte. Net als Kossounou, en Éder Balanta overigens, kan Mbamba evenwel tevens achterin uit de voeten. Gezien het geloof dat men in Westkapelle heeft in de tiener, lijkt het alvast de moeite waard om het te proberen.

TIJD OP DE TRANSFERMARKT
Tel daarbij nog het vertrouwen in de jeugd sinds de doorbraak van De Ketelaere, en wie weet beperkt Club zich na Nsoki – plus de beloofde versterking op de flanken en eventuele transfers in de breedte – voorlopig daarom wel tot nog een bijkomende optie op het middenveld. En trekt Clement na Kossounou nu vol de kaart van Mbamba, althans in het competitiebegin. De transfermarkt is nog een paar weken open, de Brugse prioriteiten bevinden zich pas later op het seizoen. Speelruimte genoeg dus om bij te sturen waar nodig. In de tussentijd vertrekt Kossounou na een kort maar krachtig verblijf in Jan Breydel alleszins door de grote poort richting Leverkusen. Op weg naar nog veel grotere bestemmingen.

POLL: Denkt u dat Club na Nsoki nóg een verdediger haalt?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

288
288
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

77
77
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

595
595
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

170
170
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

173
173
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

608
608
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

238
238
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

98
98
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

88
88
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

585
585
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

475
475
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

146
146
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1715
1715
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1066
1066
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

284
284