RSCA’er verknoeit allerlaatste kans van Kompany

Foto: RSCA’er verknoeit allerlaatste kans van Kompany

Anderlecht blijft wachten op een nieuwe spits. Isaac Kiese Thelin kon niet overtuigen als tijdelijke vervanger van Lukas Nmecha en in het Lotto Park lijkt de rol van de Zweed nu helemaal uitgespeeld te zijn. In de galamatch tegen Ajax besloot Vincent Kompany zelfs om zonder centrale spits te spelen, wat de situatie van Thelin stilaan hopeloos maakt.

SOS SPITSEN

De stage in Nederland bevestigde wat iedereen al wist: Isaak Kiese Thelin valt veel te licht uit als aanvalsleider bij RSC Anderlecht. De Zweed moest bij RSC Anderlecht het vertrek van Lukas Nmecha (tijdelijk) opvangen maar tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen verspeelde hij zijn laatste krediet. Met enkel nog Antoine Colassin en Mohammed Dauda voorhanden, is een nieuwe en kwalitatieve nummer negen dé absolute transferprioriteit van het moment bij Anderlecht.In de zoektocht naar een nieuwe spits werd RSC Anderlecht in de voorbije weken in verband gebracht met Gyrano Kerk (FC Utrecht) en Christian Kouamé (Fiorentina), maar beide transferdossiers zijn voorlopig te complex – en te duur – om een doorbraak teweeg te brengen. Bovendien is Kerk eerder een flankaanvaller en voor die positie haalde Sporting net Benito Raman in huis. En Kouamé is veeleer een fysiek sterke aanvaller dan een voetballende en scorende spits.

LAATSTE KANS

In afwachting van een nieuwe aanvaller maakte Isaak Kiese Thelin in de voorbereiding de honneurs waar als vervanger van Lukas Nmecha. Maar het bleek al snel dat de 29-jarige niet goed past in het systeem van Vincent Kompany en dat zijn pure voetballende kwaliteiten te onhandig zijn om het vereiste niveau bij Anderlecht na te streven. Daarnaast is Thelin geen echte killer in de box, een kwaliteit die volgend seizoen van cruciaal belang zal worden bij Anderlecht. In de voorbereiding kreeg de Zweed zijn (aller)laatste kans van Vincent Kompany, maar die greep hij dus niet.Het doet wat denken aan de situatie in januari vorig jaar. Toen was Vincent Kompany bereid om Isaac Kiese Thelin een nieuwe kans te geven, maar na onderling overleg werd de Zweed toen uitgeleend aan Malmö FF. Anderlecht was nochtans geen vragende partij om Thelin te laten gaan. Op dat moment zat Sporting namelijk niet bepaald dik bezaaid in de centrale spitsen, terwijl verschillende media opperden dat de spits intrinsiek echt wel de benodigde karakteristieken bezat om zich in de gratie te spelen van toenmalige speler-inspirator Vincent Kompany.

DRAMA TEGEN AZ ALKMAAR

Maar na een volledige oefencampagne achter de kiezen, blijkt dat dus helemaal het geval niet te zijn. Isaac Kiese Thelin kreeg in de voorbije weken een uitgelezen kans om zich belangrijk te maken bij RSC Anderlecht, maar uiteindelijk stelde hij danig teleur. In de oefenpartij tegen AZ Alkmaar speelde Thelin bijvoorbeeld elke minuut in een soort type-elftal van Anderlecht, maar zijn inbreng was toen veel te gering. Thelin verloor in de partij tegen AZ maar liefst elf duels, het meeste van alle Anderlecht-spelers.En het zal u wellicht ook niet verwonderen, Isaac Kiese Thelin was in de wedstrijd tegen AZ Alkmaar ook niet goed bij schot. De Zweed kreeg nochtans enkele goeie kansen in de zestien meter van de tegenstander, maar hij oogde geen enkele keer trefzeker of doelgericht. Thelin was andermaal onbeholpen in de afwerking waarbij hij geen enkele van zijn drie doelpogingen tussen de palen kon besluiten. Zijn gecombineerde doelkansen bereikten tegen AZ bijvoorbeeld een waarde van 1,13 expected goal maar scoren deed hij dus niet.

NIEUWE NEGEN NODIG

Het zoeken naar een adequate vervanger voor Lukas Nmecha blijft aldus prioritair voor RSC Anderlecht. Het blijft wel vreemd dat Isaac Kiese Thelin zich tijdens voorbije uitleenbeurten als een efficiënte en vlotscorende spits manifesteert, maar dat dit bij Sporting nog steeds niet lukt. Bij Malmö FF (14 goals in 25 competitiewedstrijden) en Kasimpasa (9 goals in 21 competitiewedstrijden) liet de Zweed namelijk fraaie statistieken noteren met een hoge efficiëntie-ratio. Bij Anderlecht raakte Thelin dan weer aan slechts 3 doelpunten in 37 officiële wedstrijden.Daarom is Peter Verbeke naarstig op zoek naar de missing link voor centraal in de aanval. 't Moet een mobiele spits zijn met veel kwaliteit in de box en – als het kan – ook nog met wat ervaring. Dit profiel is echter moeilijk te vinden op de transfermarkt en bovendien moet zo'n gegeerd type tevens passen in het financieel plaatje van de Belgische recordkampioen. De zomermercato is nog anderhalve maand geopend maar komend weekend staat de start van de Jupiler Pro League alweer voor de deur.

ZONDER SPITS TEGEN AJAX

Zondag trapt RSC Anderlecht haar nieuwe voetbalseizoen af in de historische derby tegen SG Union, waarbij de drie punten een must zijn om al meteen geen gezichtsverlies te lijden. Ook al heeft Sporting vandaag nog geen nieuwe spits aangetrokken, de kans is echter héél klein dat Vincent Kompany in zijn basiselftal toch zou uitpakken met Isaac Kiese Thelin. Vorig weekend voorzag Kompany al geen startplaats meer voor Thelin in de galawedstrijd tegen Ajax, waar de coach aantrad met zijn sterkst mogelijke elftal op dat moment.Vincent Kompany besloot zaterdag om in een 4-2-2-2 opstelling aan te treden tegen de Amsterdammers, zonder enige zuivere diepe spits. De 8.000 aanwezige toeschouwers in het Lotto Park zagen dat Anderlecht aantrad met Francis Amuzu en Yari Verschaeren als diepste pionnen. Net daarachter zorgden Majeed Ashimeru en Anouar El Hadj voor de nodige ondersteuning. Isaac Kiese Thelin kreeg uiteindelijk nog een invalbeurt van 34 minuten maar ook daarin bracht hij niet meteen een meerwaarde voor zijn team.

LES TEGEN AJAX

Het is veelbetekenend dat Vincent Kompany tegen Ajax verkoos om te starten met Francis Amuzu en Yari Verschaeren, terwijl zij van nature geen centrale spitsen zijn. De rol van Isaac Kiese Thelin lijkt daarom helemaal uitgespeeld te zijn in het Lotto Park, want zelfs als tijdelijke nummer negen is de Zweed er dus overbodig geworden. We zijn alvast benieuwd hoe Kompany volgend weekend zijn pionnetjes zal neerzetten tegen Union SG, want ook tegen dan zal de nieuwe spits er nog niet zijn.En die is wel degelijk broodnodig. Tegen Ajax herviel Anderlecht namelijk in haar oude gewoontes waarbij er terug een schrijnend gebrek aan doelgerichtheid en efficiëntie te constateren viel. Sporting richtte via Francis Amuzu, Wesley Hoedt en Anouar El Hadj drie pogingen naar het Amsterdamse doel maar geen enkele daarvan eindigde tussen de palen. Bij Ajax was de aanvallende slagkracht veel gewichtiger met in totaal tien doelpogingen waarvan er twee gekadreerd waren. En die twee pogingen resulteerden meteen in twee doelpunten.

POLL: Moet Anderlecht houden als back-up?

'Anderlecht plant transfergesprekken met Mirallas'

'Gehandicapt' STVV zet zwakke Buffalo's met beide voeten op de grond

'Manchester United rondt tweede toptransfer komende dagen af'

Vandaag 26 Juli 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

TRANSFEROVERZICHT JPL: Recordtransfer Club, RSCA haalt vervanger Lokonga

Nu het Europese kampioenschap achter de rug is en de competitiestart steeds dichterbij komt, begint ...

650
{insert image alt}

'Anderlecht plant transfergesprekken met Mirallas'

RSC Anderlecht heeft zijn start van het seizoen gemist. Paars-Wit liep op de openingsspeeldag van de ...

5

Gisteren 25 Juli 2021

{insert image alt}

KVM ontdekt droomduo: "Het klikte meteen tussen ons"

KV Mechelen maakte al indruk in de play-offs vorig seizoen en ook dit seizoen neemt Malinwa meteen ...

56
{insert image alt}

Vanhaezebrouck haalt uit naar ref na late penaltyfase

AA Gent boekte donderdag nog een uitstekend resultaat in de Europa League, maar het kon die lijn in ...

153
{insert image alt}

'KVO telt 900.000 euro neer voor spits die het niet gebruikt'

KV Oostende heeft nog dringend nood aan offensieve versterking na het vertrek van onder meer Fashion ...

119
{insert image alt}

Niet klaar: geen enkel team uit G6 kan openingsmatch winnen

De openingsspeeldag van de Jupiler Pro League zit erop en die heeft meteen de nodige verrassingen ...

191
{insert image alt}

'Gehandicapt' STVV zet zwakke Buffalo's met beide voeten op de grond

STVV heeft momenteel amper een stuk of veertien 'fitte spelers' maar pakte vanavond in eigen huis ...

182
{insert image alt}

Mata scherp voor Eupen: "Het was anti-voetbal'

Bij Club Brugge blijven ze gefrustreerd achter na hun eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Tegen ...

284
{insert image alt}

Sportief directeur Inter spreekt duidelijke taal over Lukaku

Deze zomer gingen er al heel wat geruchten over de toekomst van Romelu Lukaku. De Rode Duivel was ...

97
{insert image alt}

Uitblinker Union jubelt: "Ik voel me geweldig"

Union heeft zondag in zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau meteen laten zien dat er komend ...

71
{insert image alt}

'Manchester United rondt tweede toptransfer komende dagen af'

Manchester United wil komend seizoen weer een serieuze titelkandidaat in de Premier League worden na ...

158
{insert image alt}

Kompany laat zich uit over transfers na mislukte start

Puntenverlies op de eerste speeldag, het begint stilaan een traditie te worden bij Anderlecht. Net ...

763
{insert image alt}

Mazzu houdt voetjes op de grond na stunt: "Er zijn nog 33 matchen"

Union heeft zijn rentree na 48 jaar afwezigheid op het hoogste niveau zeker niet gemist. Het zorgde ...

63
{insert image alt}

Opta komt met opmerkelijke statistiek na controversiële Club-Eupen

Club Brugge heeft zondag maar op het nippertje kunnen vermijden dat het aan het nieuwe seizoen met ...

727
{insert image alt}

Van Crombrugge haalt uit: "We hebben niets geleerd"

Anderlecht is zoals meermaals de voorbije jaren aan het seizoen begonnen met een valse noot. Het ...

505
{insert image alt}

'Plan Barça zorgt voor spanning in kleedkamer'

Omdat de salarisuitgaven te hoog zijn, kan FC Barcelona momenteel niet al zijn aanwinsten ...

220
{insert image alt}

De 11 namen: STVV met één nieuwkomer, vier wissels bij Gent

Na puntenverlies bij onder meer Genk, Antwerp, Anderlecht én Club Brugge, kan AA Gent op de ...

93