Exit Sobol: Club Brugge vindt droomtarget

Exit Sobol: Club Brugge vindt droomtarget

Club Brugge wil straks een linksachter aantrekken die een grotere meerwaarde kan leveren dan Eduard Sobol, de huidige titularis op die positie. Het recente transfertarget Tyrell Malacia beantwoordt alvast perfect aan dat vooropgestelde profiel. En dat is een groot probleem voor Sobol.


KNELPUNTPOSITIE

Club Brugge zoekt vers bloed. In de huidige zomermercato heeft de Belgische landskampioen nog geen enkele versterking aangetrokken, maar een eerste aanwinst zal niet lang meer op zich laten wachten. In de laatste weken wordt Blauw-Zwart alvast gelinkt aan Oussama Idrissi van Sevilla FC en Tyrell Malacia van Feyenoord. Beide zijn hoogwaardige profielen die een meerwaarde kunnen brengen in de huidige basisploeg en da’s exact waar Club Brugge naar zoekt.



Club Brugge speurt vooral naar versterking voor enkele knelpuntposities zoals die van linksachter. Daar was Eduard Sobol vorig seizoen de onbetwiste basisspeler met 2.061 competitieminuten (inclusief blessuretijd). Fede Ricca was zijn meer defensief ingestelde back-up met 949 competitieminuten (inclusief blessuretijd), maar zowel de Oekraïner als de Uruguayaan vallen toch te licht uit om Club Brugge naar een hoger sportief niveau te tillen. In België maar ook op het Europees voetbaltoneel.

SOBOL IS GEEN MATA

Club Brugge wil een kwaliteitsinjectie doorvoeren op de positie van linksachter en dat betekent vooral slecht nieuws voor basisspeler Eduard Sobol. De Oekraïense wingback deed het degelijk in zijn twee seizoenen bij de West-Vlamingen, maar stelselmatig werd het duidelijk dat Sobol niet beantwoordt aan hoge sportieve vereisten op Jan Breydel. Vorige seizoen stelden verschillende analisten en waarnemers, alsook de fans van Club Brugge, daarom hun bedenkingen over de meerwaarde van de 26-jarige.



Eduard Sobol is niet bepaald een dragende speler in de Brugse équipe, vooral omdat hij op het offensief vlak te weinig kan bijbrengen. Als linksachter is dat geen abnormale vaststelling, maar in het systeem en de visie van Philippe Clement moet een flankverdediger even goed kunnen verdedigen als aanvallen. In dat opzicht is de kloof tussen Clinton Mata en Sobol bijvoorbeeld érg groot. Te groot om de aansluiting te vinden met de Europese subtop.Waar Mata zijn team op defensief als offensief gebied grote diensten bewijst, blijft men in Brugge op hun honger zitten bij die betreffende meerwaarde van Sobol.

TE WEINIG VOOR EUROPA

In de Belgische competitie ondervindt Eduard Sobol geen al te grote moeilijkheden of problemen met het niveau, maar toch streeft men op Jan Breydel naar beter. In het vorige tussenseizoen klonk de vraag bijvoorbeeld al of Sobol zich wel staande zou kunnen houden op het niveau van de Champions League. In de laatste campagne van het Kampioenenbal viel Sobol bijvoorbeeld helemaal uit de toon in de belangrijke en beslissende groepswedstrijd tegen Lazio,

In minuut één tegen Lazio pakte Eduard Sobol al meteen een gele kaart, en dan wist iedereen dat het altijd een erg moeilijke avond zou worden voor de Oekraïner. Desondanks waagde Sobol zich vervolgens aan nog drie overtredingen – enkel Eder Balanta verrichte in Rome nog meer foutieve afstoppingen. De vierde te vermijden fout bleek uiteindelijk de fatale, een onnodige rode kaart was het gevolg. En bijgevolg ook de uitschakeling van Club in de Champions League.



Eduard Sobol liet zich duidelijk vangen door de sluwe en ervaren Italianen, en hij beleefde tegen Lazio zowat zijn slechtste wedstrijd in het shirt van Club Brugge. Ook al stelt Sobol zich telkens op en top professioneel op, hardwerkend en een teamplayer, op het sportieve niveau van het kampioenenbal komt hij toch nog iets te kort. En dat schrijven we overigens heus niet alleen op basis van zijn prestatie in Rome.

ENTER: MALACIA

De meerwaarde van de altijd hardwerkende en voorbeeldige Eudard Sobol ligt, net zoals van Fede Ricca, vooral in het defensieve compartiment. Maar de intrinsieke kwaliteiten om Club Brugge naar een hoger sportief niveau te tillen, die bezit hij niet meteen. Club Brugge hoopt die extra kwaliteitsinjectie wel te vinden op de transfermarkt en daarom heeft de huidige landskampioen onlangs Tyrell Malacia van Feyenoord geïdentificeerd. Hij zou een surplus moeten brengen tegenover Sobol en Fede Ricca.

Tyrell Malacia wordt bij onze Noorderburen getipt als een potentiële international en het potentieel van de 21-jarige is alvast groter dan dat van Eduard Sobol. In vergelijking met de Oekraïner bij Club Brugge, en ook Fede Ricca, brengt Malacia bij Feyenoord meer offensieve impulsen waarin hij ook nog eens veel efficiënter is. Op het gebied van offensieve regelmaat was de Nederlander in de voorbije editie van de Eredivisie zelfs de derde best presterende linksachter, na Noussair Mazraoui (Ajax) en Gabriel Gudmundsson (FC Groningen).



In het offensieve spelbeeld maakt Tyrell Malacia een grotere impact dan Eduard Sobol, waar vaak te weinig echte dreiging vanuit gaat. Een groot gebrek dat Sobol vaak wordt toegeschreven zijn de centers voor het doel. De Oekraïner wordt vaak betrapt op slechte en weinig accurate voorzetten, waarmee hij in dat onderdeel tot de minst presterende linksachters behoort in de Jupiler Pro League. De voorzetten van Malacia waren bij Feyenoord bijvoorbeeld heel wat efficiënter – maar ook nog niet helemaal top.

VERDEDIGEND STATUS QUO

Tyrell Malacia beschikt als aanvallende linksachter over de juiste kwaliteiten om te kunnen doorgroeien naar een Europees subtopniveau. ’t Is niet voor niets dat enkele grote namen zoals Dick Advocaat en Johan Derksen het Club Brugge-target tippen als mogelijke Oranje-international. Malacia biedt tegenover Eduard Sobol en Fede Ricca een grotere offensieve surplus want hij is offensief regelmatiger, efficiënter, heeft meer diepgang, gaat meer dribbels aan én beschikt over een accuratere passing.



Daarnaast hoeft Tyrell Malacia op het defensief vlak niet onder te doen voor Eduard Sobol en Fede Ricca. De verdedigende prestaties van deze drie spelers zijn namelijk erg gelijkaardig. In Nederland heet Malacia een erg lastige verdediger te zijn voor zijn rechtstreekse tegenstanders. Onder meer Willem van Hanegem liet zich daarover erg lovend uit. “Zoals Malacia tackelt, dat zie ik graag. Ik schreef in een column al eens: alsof hij de veters uit je schoenen schopt, zó scherp”, aldus 'De Kromme' in het Algemeen Dagblad.

POLL: Moet Club Sobol verkopen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen

FC Barcelona heeft een rotweek achter de rug: het sneuvelde in de Champions League en verloor ...

1
1
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

134
134
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

41
41
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

55
55
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

47
47
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

174
174
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

52
52
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

61
61
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"

Remco Evenepoel is nog steeds slechts 24 jaar oud maar heeft een palmares om jaloers op te zijn. De ...

169
169
'Slechts vier vraagstukken blijven over in EK-selectie Duivels'
'Slechts vier vraagstukken blijven over in EK-selectie Duivels'

Binnen een zestal weken gaat het EK in Duitsland al van start. Voor Domenico Tedesco wordt het zijn ...

78
78
'Antwerp mag transferdroom op zijn buik schrijven'
'Antwerp mag transferdroom op zijn buik schrijven'

De voorbije maanden verschenen meermaals verhalen als zou Antwerp krap bij kas zitten. Het moest ...

267
267
'Club Brugge maakt werk van zeer fraaie affiche'
'Club Brugge maakt werk van zeer fraaie affiche'

Lange tijd leek het een seizoen in mineur te gaan worden voor Club Brugge, maar op een maand tijd is ...

215
215
'Union verliest smaakmaker, vervanger meteen op komst'
'Union verliest smaakmaker, vervanger meteen op komst'

Union gooide sinds zijn terugkeer op het hoogste niveau elk seizoen hoge ogen, maar kreeg in de ...

84
84
<strong>'KRC Genk trekt alle registers open voor JPL-klasbak'</strong>
'KRC Genk trekt alle registers open voor JPL-klasbak'

KRC Genk heeft zijn oog laten vallen op F&eacute;lix Lemar&eacute;chal van Cercle Brugge als ...

252
252
Antwerp nog kampioen? "Er zijn al gekkere dingen gebeurd"
Antwerp nog kampioen? "Er zijn al gekkere dingen gebeurd"

Voor Antwerp lopen de play-offs voorlopig moeizaam. De titelverdediger begon immers met drie ...

154
154