Topdeal in de maak: Malacia via Club Brugge naar Oranje

Topdeal in de maak: Malacia via Club Brugge naar Oranje

Het heeft opvallend lang geduurd maar eindelijk bewandelt Club Brugge enkele concrete pistes op de transfermarkt. De huidige Belgische landskampioen voert immers concrete onderhandelingen met Feyenoord omtrent Tyrell Malacia. 


VRAAGPRIJS: ELF MILJOEN

“We zijn in gesprek met een linksachter”, verklaarde Bart Verhaeghe, de voorzitter van Club Brugge, in een weekendinterview met De Tijd. “Met de speler zijn we rond, maar de club wil elf miljoen. Terwijl hij maar zes miljoen waard is.” De speler in kwestie betreft Tyrell Malacia, een 21-jarige linksachter van Feyenoord en door verschillende kenners en analisten getipt als een toekomstige Oranje-international. Club Brugge mikt hoog en dat heeft dus zijn prijs.



VAN BRONCKHORST EN ADVOCAAT 

Tyrell Malacia is een geslaagde exponent van de Feyenoord Academie. In het Sportcomplex Varkenoord doorliep de Rotterdammer alle categorieën en stroomde hij op 18-jarige leeftijd onder de toenmalige hoofdcoach Giovanni van Bronckhorst definitief door naar de A-kern. 'Gio' liet Malacia debuteren in de Champions League tegen SS Napoli (2-1 winst) en zeven dagen later mocht de tiener zijn debuut vieren in de Nederlandse Eredivisie (1-1 gelijkspel tegen sc Heerenveen).

Nog geen vier jaar na dato groeide Tyrell Malacia onder de hoofdcoaches Giovanni van Bronckhorst en later Dick Advocaat uit tot een vaste waarde bij Feyenoord. Enkel onder het sportief bewind van Jaap Stam liep het veel minder voor Malacia. Stam trok tijdens zijn passage bij Feyenoord namelijk voluit de kaart van Ridgeciano Haps, de tweevoudige Surinaamse international die vandaag op de linksachter nog steeds de grootste concurrent is voor Malacia.



In zijn vierjarige carrière kan de 21 jaar jonge Tyrell Malacia al terugblikken op enkele mooie prestaties. Zo telt hij reeds 86 officiële wedstrijden voor Feyenoord, waaronder 9 matchen op het Europees toneel. Malacia wil in zijn loopbaan zoveel mogelijk prijzen winnen, maar voorlopig staan er al twee bekers in zijn individueel prijzenkastje: hij won bij Feyenoord één beker en één supercup. Dat moet hij in de komende jaren nog stevig kunnen uitbouwen.

TERUGKNOKKEN 

Op 21-jarige leeftijd kan Tyrell Malacia al enigszins terugblikken op meerdere knappe prestaties, maar het toptalent kreeg dit niet zomaar in zijn schoot geworpen. Verschillende keren moest hij terug knokken na een terugslag of blessure. Zo zag Jaap Stam het aanvankelijk niet zitten met het jeugdproduct van Feyenoord: de iconische ex-verdediger van Oranje zette Malacia slechts twee keer in team. Daarna slaagde Malacia erin om zich terug in de ploeg te spelen onder Dick Advocaat maar ondervond hij ook een terugslag door een heupblessure. 



En die opgelopen kwetsuur zorgde uiteindelijk voor een keerpunt bij Tyrell Malacia. De linksachter zette meteen de knop om en stelde zichzelf vervolgens veel vragen. In welke omstandigheden kan hij het best revalideren? Hoe verloopt de revalidatie het vlotst? In combinatie met een goed voedingspatroon en optimale rust? Dergelijke introspectie geeft blijk van een topsportmentaliteit en die zou uiteraard goed passen bij de ambitieuze en professionele omkadering bij Club Brugge.

TOP TEGEN AJAX

In januari van dit jaar speelde Tyrell Malacia een heuse referentiematch tegen Ajax, waarin hij zich nadrukkelijk in de spotlights werkte van meerdere Europese clubs. De 21-jarige heerste in een rechtstreeks duel met Ajax-sensatie Anthony, die een erg lastige en zware avond kende tegen Malacia. Al na ruim een uur op de klok in de Klassieker werd de arme Braziliaan al vervangen door Zakaria Labyad. Malacia excelleerde en bewees dat hij een serieuze optie is voor de Nederlandse nationale ploeg.



Na zijn topwedstrijd tegen Ajax was Feyenoord-coach Dick Advocaat erg lovend over Tyrell Malacia en dat was clubicoon Willem van Hanegem eveneens. “Hij liet zich zien in de grootste wedstrijd van Nederland. Ik was na Ajax-PSV lovend over Antony, maar de manier waarop Malacia verdedigt, dat ligt hem dus totaal niet. En zoals Malacia tackelt, dat zie ik graag. Ik schreef in een column al eens: alsof hij de veters uit je schoenen schopt, zó scherp”, aldus 'De Kromme' in het Algemeen Dagblad.

ORANJE? 

Nadat Tyrell Malacia zijn kwaliteiten overtuigend demonstreerde tegen Ajax, werd zijn groeipotentieel een groot item in de Nederlandse media. Verschillende analisten en kenners tipten hem namelijk voor een eerste selectie bij Oranje. “Hij heeft zeker de potentie”, verklaarde Ruud Heus, voormalig linksback van Feyenoord, aan de pers. “En als je de vaste linksback van Feyenoord bent, ben je stabiel qua prestaties en zou je in mijn ogen altijd in beeld moeten kunnen raken bij het Nederlands elftal.”

Ook Dick Advocaat, vorig seizoen de trainer bij Feyenoord, vindt dat Tyrell Malacia de kwaliteiten heeft om uit te groeien tot een volwaardig A-international. “Het is een uitstekende speler. Goed aan de bal, snel...” vertelde Advocaat in Oranje Zomer. “Het enige wat hij nog moet leren is zijn eindpass. Maar het wordt een speler voor het Nederlands elftal.” Malacia werd voorlopig nog geen enkele keer geselecteerd voor de grote jongens, maar hij was bij Jong Oranje wel een basisspeler op het EK U21 waar Nederland de halve finale haalde. 



Desondanks is het veel moeilijker om Nederlands A-international te worden als Feyenoord-talent in vergelijking met een Ajax-jonkie. En dat is misschien wel één van de redenen waarom Tyrell Malacia bereid is om te vertrekken bij Feyenoord. De 21-jarige heeft zich in zijn carrière namelijk twee grote doelen vooropgesteld. Malacia wil deel uitmaken van het grote Oranje en daarnaast zoveel mogelijk prijzen winnen. Bij Club Brugge zouden die doelstellingen makkelijker haalbaar zijn dan bij Feyenoord – kijk maar naar Noa Lang en Ruud Vormer.

GEEN ELF MILJOEN 

Feyenoord bepaalt het transferbedrag voor Tyrell Malacia op elf miljoen euro, terwijl Club Brugge eerder mikt op een som van zes miljoen euro. Het worden dus nog stevige en lange onderhandelingen indien beide clubs tot een vergelijk willen komen. Feyenoord bevindt zich alvast in een luxe-situatie want in juni verlengde de club nog maar het contract van hun jeugdproduct. De 21-jarige ondertekende toen een contract voor één extra jaar, waardoor hij tot medio 2024 vastligt in Rotterdam. 

De gulden middenweg in het dossier Tyrell Malacia zal zich bevinden tussen de vraagprijs van elf miljoen euro en de biedprijs van zes miljoen euro. Volgens de gespecialiseerde website Transfermarkt.nl wordt de huidige marktwaarde van Malacia bijvoorbeeld geschat op 6,5 miljoen euro. De eerste vraagprijs krijg je nooit, gaf de vermaarde journalist Johan Derksen zondag terecht aan in Oranje Zomer, waardoor Club Brugge toch nog wat marge heeft om af te dingen van de hoge vraagprijs.

POLL: Moet Club Brugge doorduwen voor Malacia?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Redding in zicht voor KVO: "Er is een akkoord"
Redding in zicht voor KVO: "Er is een akkoord"

Op sportief vlak wist KV Oostende op de slotspeeldag van de Challenger Pro League het behoud te ...

12
12
'Vertrekker bij Anderlecht? Makelaar schept duidelijkheid'
'Vertrekker bij Anderlecht? Makelaar schept duidelijkheid'

Vorige zomer toverde Jesper Fredberg het Lotto Park met succes om tot een heuse duiventil. Ook ...

107
107
Kassa rinkelt bij Club Brugge: extra miljoenen wenken
Kassa rinkelt bij Club Brugge: extra miljoenen wenken

Club Brugge greep dit seizoen voor het eerst sinds jaren nog eens naast de vetpotten van de ...

177
177
'Keeperscarrousel in JPL: 6 doelmannen richting exit'
'Keeperscarrousel in JPL: 6 doelmannen richting exit'

Nu het seizoen stilaan op zijn einde loopt wordt er alsmaar meer vooruitgeblikt op de aanstaande ...

246
246
'Jackpot voor Antwerp: interesse in goudhaantje neemt toe'
'Jackpot voor Antwerp: interesse in goudhaantje neemt toe'

Antwerp hoopt in de bekerfinale tegen Union een vierde prijs op een jaar tijd te pakken. Nadien is ...

134
134
'Anderlecht velt hard verdict voor winterflop Fredberg'
'Anderlecht velt hard verdict voor winterflop Fredberg'

Op drie speeldagen van het einde doet Anderlecht nog volop mee voor de titel. Met dank aan het ...

143
143
'Van Bommel naar Club Brugge? Antwerp-coach reageert'
'Van Bommel naar Club Brugge? Antwerp-coach reageert'

Antwerp ging zondag met 1-2 onderuit tegen Club Brugge, waar Nicky Hayen alsmaar steviger in het ...

666
666
Conner Rousseau out zich en krijgt X op zijn dak: "Narcist!"
Conner Rousseau out zich en krijgt X op zijn dak: "Narcist!"

Conner Rousseau maakte onlangs een spraakmakende comeback in de politiek. De voormalig voorzitter ...

196
196
'Antwerp drukt door voor transfer en legt eerste bod neer'
'Antwerp drukt door voor transfer en legt eerste bod neer'

Het zal wellicht een woelige zomer worden op de Bosuil. Antwerp zal in de komende mercato niet ...

128
128
Blessin oordeelt over kansen Union in bekerfinale
Blessin oordeelt over kansen Union in bekerfinale

Donderdag wordt al de eerste prijs van het Belgische voetbalseizoen uitgedeeld, want dan staan Union ...

36
36
'Vrancken niet meer op de bank bij Genk tegen Anderlecht'
'Vrancken niet meer op de bank bij Genk tegen Anderlecht'

KRC Genk kende in de Champions' Play-Off even een opleving en leek zich nog te gaan mengen in de ...

1173
1173
Belangrijk advies voor Club Brugge: "Dan zal het klop krijgen"
Belangrijk advies voor Club Brugge: "Dan zal het klop krijgen"

Deze woensdag zou weleens een hoogdag kunnen worden voor het Belgische voetbal en voor Club Brugge ...

215
215
Chaos compleet: Standard bevestigt transferverbod
Chaos compleet: Standard bevestigt transferverbod

Sclessin staat dezer dagen op stelten. De sportieve resultaten blijven dik tegenvallen en de ...

226
226
Nieuwe leegloop bij Union? Dit zegt Muzio
Nieuwe leegloop bij Union? Dit zegt Muzio

Union blijft bijzonder straffe prestaties neerzetten. In de vorige twee seizoenen greep het maar net ...

95
95
"Rode Duivels moeten de ambitie hebben het EK te winnen"
"Rode Duivels moeten de ambitie hebben het EK te winnen"

De komende weken worden er nog heel wat prijzen uitgedeeld op clubniveau, maar daarna zullen alle ...

72
72