Anderlecht pakt uit: toptalent met bad boy-gehalte

Anderlecht pakt uit: toptalent met bad boy-gehalte

De zomermercato is nog niet officieel geopend, maar Anderlecht pakte ondertussen al uit met enkele versterkingen. De laatste aanwinst heet Taylor Harwood-Bellis, een 19-jarige centrale verdediger die voor één seizoen wordt gehuurd bij Manchester City. De jonge Engelsman beschikt over meerdere hoogwaardige kwaliteiten maar hij kwam over Het Kanaal ook negatief ter sprake door een akkefietje tijdens een wedstrijd in de EFL Trophy.


TRADITIE MET CITY 

Colin Coosemans, Lior Refaelov, Wesley Hoedt en Taylor Harwood-Bellis. In de aanloop naar het voetbalseizoen telt RSC Anderlecht  alvast vier nieuwe gezichten in de A-kern, waarbij vooral de drie laatste verwacht worden om in het Lotto Park een aanzienlijke rol van betekenis te spelen. De minst bekende naam van de voorlopige vier nieuwkomers is uiteraard die van Harwood-Bellis, een 19-jarige Engelse jeugdinternational die voor één seizoen gehuurd wordt van Manchester City.

Met de uitleenbeurt van Taylor Harwood-Bellis zet RSC Anderlecht haar recente traditie verder om versterkingen te halen bij Manchester City. Sinds Vincent Kompany overkwam van The Citizens, eerst nog als actieve voetballer daarna in een rol als hoofdcoach, kon Sporting geregeld aanspraak maken op enkele spelers die nog niet klaar waren voor het grote werk bij City. In de voorbije twee jaar bleken Philippe Sandler en Lukas Nmecha bijvoorbeeld grote schoten in de roos.



Bij Anderlecht zal men met Taylor Harwood-Bellis alvast hopen op een gelijkaardig positief scenario zoals dat voorheen was met Philippe Sandler en Lukas Nmecha. Manchester City nam alvast geen aankoopoptie op in hun meest recente huurdeal met Anderlecht, en daarmee geeft de Engelse topclub blijk van een groot vertrouwen in Harwood-Bellis. De 19-jarige was namelijk niet voor niets één van de meest talentvolle youngsters in de zogenaamde Elite Development Squad.

PLANNEN VAN PEP 

Op 19-jarige leeftijd telt Taylor Harwood-Bellis al acht officiële wedstrijden voor Manchester City, waaronder zelfs één invalbeurt in de Champions League. Het mag dan ook geen grote verrassing heten dat Pep Guardiola wel een boontje heeft voor de jonge Engelse verdediger, iets wat trouwens ook blijkt uit het feit dat Anderlecht geen aankoopoptie kon bedingen in de huurdeal van Harwood-Bellis. Guardiola en City hebben dus nog plannen met de tiener, da's wel duidelijk.



Taylor Harwood-Bellis zou in de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen alvast zijn kans gekregen hebben in de A-kern van Manchester City. De tiener werd in de jeugdploegen bij City opgeleid in de visie en spelfilosofie van Pep Guardiola, waardoor hij op tactisch en technisch vlak een kleine aanpassingsperiode zou ondervinden bij de eerste ploeg. In zijn acht gespeelde officiële wedstrijden voor The Citizens kon Harwood-Bellis dat ook telkens aantonen.

VOLWASSEN TIENER 

In de filosofie van Pep Guardiola is het als centrale verdediger erg belangrijk om vooruit te kunnen voetballen. Dat is niet meteen de grootste sterkte van Taylor Harwood-Bellis, maar op het uitvoetballend gebied kan hij meer dan zijn streng trekken. De 19-jarige prefereert een eerder korte passing en hij probeert zich ook steeds aanspeelbaar te maken voor zijn ploegmaats. Ook zo'n bewuste positionering zorgt steeds voor een positief effect op het passingspel van de ploeg.



Maar de ware kwaliteiten van Taylor Harwood-Bellis bevinden zich niet nadrukkelijk op het gebied van passing of technisch vermogen. Ondanks zijn jonge leeftijd van 19 jaar straalt hij een enorme rust uit en geeft hij tevens blijk van een grote volwassenheid. Dergelijke kwaliteiten worden doorgaans niet meteen geassocieerd met een beloftevolle tiener, maar door de combinatie van die betreffende capaciteiten wierp Harwood-Bellis zich wel op tot één van de elite talenten van Manchester City.

TOP IN CHAMPIONSHIP 

Taylor Hardwood-Bellis houdt er een simpele en directe passing op na, waarbij hij ook durft een verticale passingstijl te hanteren. Maar zijn kernkwaliteiten zijn echter te vinden op het pure defensieve vlak. Over Het Kanaal wordt Hardwood-Bellis bijvoorbeeld omschreven als een old school verdediger, een omschrijving die dus eerder vloekt met zijn jonge leeftijd van amper 19 jaar. De Engelse belofte-international is het type speler waarmee je naar de oorlog kan en die een grote mate van agressiviteit etaleert.



Zo houdt Taylor Harwood-Bellis ervan om één-tegen-één-duels uit te vechten tegen zijn rechtstreekse tegenstander, waarbij hij steeds het fysieke werk niet schuwt. Vorig seizoen kon hij die fysieke eigenschappen nog wat extra aanscherpen, want hij mocht bij Blackburn Rovers wat extra ervaring opdoen in de veeleisende en intensieve Championship. Daarin was Harwood-Bellis alvast de centrale verdediger die procentueel gezien het meest defensieve duels kon winnen.

POCHEN TEGEN SCUNTHORPE

Taylor Harwood-Bellis bezit dus enkele veelbelovende intrinsieke kwaliteiten waardoor Manchester City nog steeds een grote toekomst ziet in hem. En net om die reden besloten The Citizens in december vorig jaar om zijn contract te verlengen tot en met 2024. De sfeer rond Harwood-Bellis is aldus uiterst positief, maar de 19-jarige kwam in diezelfde periode nochtans op een negatieve manier ter sprake.

Taylor Harwood-Bellis nam het in december 2020 op met de beloften van Manchester City tegen Scunthorpe United in de EFL Trophy. Daarin waagde hij zich aan een niet zo fraaie discussie met zijn rechtstreekse tegenstander Kevin van Veen. “Hij (Harwood-Bellis, nvdr.) vertelde dat hij meer geld had dan mij en dat hij vorige week kon scoren voor het eerste elftal”, verklaarde van Veen aan BBC-journalist Mike White.



Kevin van Veen was weinig onder de indruk van Taylor Harwood-Bellis' uitspraken. “Ik vertelde hem dat als ik twee doelpunten kon scoren tegen hem (in 45 minuten tijd), wat Harry Kane dan zou kunnen doen tegen jou? Hij nam dat niet zo goed op”, aldus van Veen. Naar verluidt zou Harwood-Bellis bij Manchester City zo'n 100.000 pond per jaar verdienen, oftewel 116.00 euro.

POLL: Goeie aanwinst voor Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

124
124
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

50
50
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

53
53
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

155
155
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

83
83
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

279
279
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

107
107
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

96
96
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

126
126
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

246
246
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

336
336
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

313
313
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

102
102
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

310
310
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

197
197