Verbeke staat voor problematische transferopdracht

Verbeke staat voor problematische transferopdracht

Exit Lukas Nmecha. Anderlecht droomde ervan om de huurling van Mancheser City ook volgend seizoen te houden in het Lotto Park, maar uiteindelijk moet Sporting op zoek gaan naar een nieuwe aanvalsleider. Het vertrek van Nmecha zorgt bijgevolg voor grote problemen bij de Belgische recordkampioen.


DE BESLISSING VAN NMECHA

Het behalen van een Europees ticket was vorig seizoen een must voor RSC Anderlecht. Uiteindelijk slaagde Sporting ook in die opzet, want de ploeg van Vincent Kompany kon zich kwalificeren voor de nieuwe en veelbesproken Conference League, het kleine broertje van de Champions en Europa League dat bijgevolg ook minder inkomsten oplevert. Toch bezorgt het Europees voetbal volgend seizoen terug wat extra reputatie en aanzien in het Lotto Park. Iets wat niet onbelangrijk is omdat Anderlecht nog flink wat transferhuiswerk te doen heeft in de komende zomermercato.

Albert Sambi Lokonga lijkt een miljoenentransfer te maken en een nieuwe huurdeal of permanente transfer van Matt Miazga (Chelsea) oogt onmogelijk. Maar het vertrek van Lukas Nmecha is wellicht nog doorslaggevender. De Duitse huurling van Manchester City maakte dinsdag bekend dat hij niet meer terugkeert naar het Lotto Park. “Ik voel veel liefde voor Anderlecht”, maakte Nmecha bekend op Instagram. “Ik heb veel respect voor Vincent Kompany, het management en de technische staf, maar het is beter om elders mijn carrière te vervolgen.”



En dat betekent een fikse domper voor Anderlecht, want de Belgische recordkampioen had heel wat kapitaal vrijgemaakt om Lukas Nmecha definitief aan boord te halen. Ook al beschikt Sporting vandaag nog altijd niet over de de beste financiële papieren, de club was bereid om een aanzienlijke inspanning te leveren voor de Duitse belofte-international. Maar al die voorbereidende arbeid met het oog op een definitieve transfer van Nmecha waren dus tevergeefs. Anderlecht staat nu voor een quasi onmogelijke opdracht om een vervanger te zoeken met nagenoeg dezelfde kwaliteiten.

DE GOK VAN KOMPANY 

Lukas Nmecha kwam vorig jaar op voorspraak van Vincent Kompany naar RSC Anderlecht, waarbij de technische staff overigens ook helemaal overtuigd was van diens intrinsiek talent. Kompany kende Nmecha bijzonder goed van hun gezamenlijke periode bij Manchester City, toen de Duitse aanvaller er nog één van de meest veelbelovende talenten was. In 2018 trainde Nmecha als achttienjarig talent mee bij de A-kern van Manchester City, waar Kompany hem als leider van het team onder zijn vleugels nam. De voormalige Rode Duivel hielp Nmecha, als één van de opwindendste talenten van Manchester City, bij zijn individuele ontwikkeling met als ultiem doel om zijn spel naar een hoger niveau te tillen. 



Toen al geloofde Vincent Kompany hard in de kwaliteiten van Lukas Nmecha, en in de zomer van 2020 haalde de hoofdcoach van Anderlecht hem uiteindelijk naar het Lotto Park. In eerste instantie rezen er veel vragen over het aantrekken van Nmecha. Ondanks zijn status als veelbelovend talent was hij namelijk nog verre van een afgewerkt product, waarbij er vooral nog veel schaafwerk vereist was op het vlak van efficiëntie voor doel. In de jeugdreeksen bij Manchester City U23 reeg Nmecha nochtans de doelpunten aan elkaar, maar tijdens zijn voorbije uitleenbeurten bij Wolfsburg VfL als Middlesbrough kon hij geen enkel doelpunt maken. Dat lukte hem wél enkel in het seizoen 2018/2019 bij Preston North End in de Championship, maar ook toen lukte hij slechts drie goals in 41 competitiematchen.

GEEN KILLER IN DE BOX 

Vincent Kompany hielp met Lukas Nmecha's schrijnend gebrek aan doelpunten, waarop de huurling van Manchester City vorig seizoen de clubtopschutter werd bij RSC Anderlecht. Nmecha lukte 18 doelpunten: 14 met links en 4 met links. De helft van zijn doelpuntenproductie kwamen er via strafschoppen, een spelfacet waarin Nmecha stilaan een specialist geworden is. Geen enkele andere speler in de Jupiler Pro League kon vorig seizoen diens 9 gescoorde penalty's overtreffen, alsook zijn hoge betreffende omzettingsratio van 81%. Nmecha kende met 18 gescoorde doelpunten aldus veruit zijn productiefste jaargang op het professionele niveau, waardoor zijn passage bij Anderlecht op papier alvast een groot succes was. Zo'n eerste topseizoen vraagt uiteraard om bevestiging, maar Nmecha waagt zich aldus aan een nieuw avontuur, dat hoogstwaarschijnlijk in de Duitse Bundesliga komt te liggen.



Want ondanks zijn immense kwaliteiten heeft Lukas Nmecha nog heel wat vooruitgang te boeken bij het afwerken in de box. Hij scoorde vorig seizoen weliswaar 18 doelpunten bij Anderlecht, maar de helft daarvan kwamen er via strafschoppen. Dat betekent dus dat Nmecha 'slechts' 9 veldgoals kon scoren, wat als pure centrale aanvaller niet meteen een indrukwekkende statistiek is. Zelfs met inbegrip van zijn 9 gelukte strafschoppen was Nmecha vorig seizoen 'maar' de dertiende vlotst scorende spits in de Jupiler Pro League. Zijn progressiemarge in de box wordt zelfs nog duidelijker door zijn matige omzetting van doelkansen naar effectieve doelpunten, die een lage 17% bedraagt. Met die ratio was Nmecha slechts de negentiende efficiëntste aanvaller uit de Belgische competitie.

DE BESTE SINDS MBOKANI 

Lukas Nmecha krikte bij RSC Anderlecht zijn statistieken gevoelig op, maar het is nog de vraag of die progressie voldoende zal zijn om straks ook te slagen in een grotere Europese competitie. Een extra bevestigingsjaar bij Sporting zou een logischere stap geweest zijn, want in het Lotto Park was Nmecha een cruciale schakel. En dat was niet alleen door zijn 18 gescoorde doelpunten. De Duitse belofte-international is geen goalgetter pur sang, maar hij heeft wel andere specifieke kwaliteiten waarmee hij het verschil maakt. Eén van de spelonderdelen waarin Nmecha het meest uitblinkt is bijvoorbeeld het wegdraaien met de man in de rug. Ook snelheid, diepgang en beweeglijkheid behoren tot de sterke punten van Nmecha. Ook al is hij geen echte doelpuntenmachine, Nmecha is wel een aanvaller met bijzonder veel quality.



Door het gebrek aan echte offensieve kwaliteit bij Anderlecht, droeg Lukas Nmecha vorig seizoen zowat de ganse Paars-Witte aanvalslinie op zijn eentje. De 22-jarige spits presteerde op een aanzienlijk hoger niveau dan zijn collega's Abdoulay Diaby en Mohammed Dauda. Alleen al in die optiek Nmecha zal volgend seizoen onmisbaar blijken voor Anderlecht. KV Mechelen-trainer Wouter Vrancken noemde Lukas Nmecha in de voorbije maanden zelfs de beste spits in de Jupiler Pro League. En Franstalige krant La Dernière Heure durfde zelfs te beweren dat hij door zijn breed arsenaal aan hoogwaardige kwaliteiten de beste nummer 9 is bij RSC Anderlecht sinds Dieumerci Mbokani in het seizoen 2012-2013.

MISSION IMPOSSIBLE 

RSC Anderlecht staat aldus voor de aartsmoeilijke opdracht om een adequate vervanger te zoeken voor Lukas Nmecha. Het wordt alvast een grote uitdaging voor Peter Verbeke en zijn team om een  aanvaller te vinden met enigszins vergelijkbare kwaliteiten, want Nmecha paste als gegoten in de visie en het spelsysteem van coach Vincent Kompany. Anderlecht had daarbij het grote voordeel dat coach Kompany hem goed kende van hun gezamenlijke periode bij Manchester City, maar zo'n droomscenario zal zich niet elk jaar herhalen. De druk komt daarbij opnieuw bij het scoutingsteam van Peter Verbeke & Co. te liggen, dat met een beperkt financieel budget een nieuwe kwalitatieve spits moet halen. En dergelijke profielen zijn nu eenmaal dure vogels op de transfermarkt. 

POLL: Zal Anderlecht een goede vervanger kunnen halen voor Nmecha?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Opstelling Club Brugge: Hayen hakt keepersknoop door
Opstelling Club Brugge: Hayen hakt keepersknoop door

Donderdagavond worden de heenmatchen in de halve finales van de Conference League afgewerkt. Daarbij ...

56
56
'Promotiefiasco heeft zware gevolgen voor Vormer en co'
'Promotiefiasco heeft zware gevolgen voor Vormer en co'

De reguliere competitie van de Challenger Pro League leverde al twee promovendi op, om het laatste ...

79
79
Beerschot komt met nieuws na belangrijke bestuursvergadering
Beerschot komt met nieuws na belangrijke bestuursvergadering

Beerschot VA kroonde zich dit seizoen ietwat verrassend tot kampioen in de Challenger Pro League en ...

87
87
Transferknaller Bakayoko: absolute minimumprijs staat vast
Transferknaller Bakayoko: absolute minimumprijs staat vast

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

32
32
Club Brugge lanceert groot nieuws vlak voor Europese clash
Club Brugge lanceert groot nieuws vlak voor Europese clash

Club Brugge staat donderdagavond voor de historische heenmatch tegen AFC Fiorentina. Maar het ...

445
445
Cercle slaat toe: eerste zomeraanwinst komt uit CPL
Cercle slaat toe: eerste zomeraanwinst komt uit CPL

Cercle Brugge is bezig aan een sterk seizoen en mag zelfs nog steeds dromen van een Europees ticket. ...

73
73
<strong>Hayen stevent af op catastrofale miskleun bij Club Brugge</strong>
Hayen stevent af op catastrofale miskleun bij Club Brugge

Bjorn Meijer of Maxim De Cuyper? Antonio Nusa of Ferran Jutgl&agrave;? Michal Skoras of Andreas Skov ...

466
466
<strong>Club Brugge overdonderd: Premier League-deal van 23 miljoen</strong>
Club Brugge overdonderd: Premier League-deal van 23 miljoen

Raphael Onyedika schittert op Premier League-niveau na een opmerkelijke transformatie onder coach ...

716
716
Kaartenpakkers in play-offs: 8 extra spelers op scherp
Kaartenpakkers in play-offs: 8 extra spelers op scherp

Bij de start van de play-offs gingen de tellers weer op nul, maar na zes speeldagen begint de ...

128
128
KBVB maakt scheidsrechters speeldag 7 én bekerfinale bekend
KBVB maakt scheidsrechters speeldag 7 én bekerfinale bekend

Naar eigen zeggen is het Referee Department tot dusver tevreden over de arbitrage in de play-offs. ...

244
244
Luxeprobleem voor Hayen: 3 dilemma's bij Club Brugge
Luxeprobleem voor Hayen: 3 dilemma's bij Club Brugge

Club Brugge heeft donderdag een afspraak met de geschiedenis in Firenze, waar het een eerste stap ...

205
205
'KV Mechelen intensifieert zoektocht naar opvolger Hasi'
'KV Mechelen intensifieert zoektocht naar opvolger Hasi'

Na een memorabel halfjaar houdt Besnik Hasi het al voor bekeken bij KV Mechelen. Malinwa vond geen ...

219
219
Ontmoet Lauren, de knappe verschijning achter Club-held Vanaken
Ontmoet Lauren, de knappe verschijning achter Club-held Vanaken

Club Brugge is klaar om een modern voetbalsprookje te voltooien. Blauw-Zwart heeft net op tijd de ...

204
204
'Rechtstreekse rivaal waagt kans bij AA Gent-sterkhouder'
'Rechtstreekse rivaal waagt kans bij AA Gent-sterkhouder'

AA Gent won zaterdag met 3-2 van Westerlo en blijft zo in polepositie in de Europe Play-Offs. ...

291
291
Over & out: Anderlecht dumpt grootverdiener in B-kern
Over & out: Anderlecht dumpt grootverdiener in B-kern

Op vier matchen van het einde zit Anderlecht nog altijd in polepositie om zich tot landskampioen te ...

609
609