Martinez zet flater met De Bruyne helemaal recht

Martinez zet flater met De Bruyne helemaal recht

Pep Guardiola is nog steeds één van de beste coaches in de voetbalwereld, maar in de recente Champions League-finale tegen Chelsea ging de Spanjaard helemaal kopje onder. Zaterdagavond stelde Guardiola Kevin De Bruyne op als valse nummer negen, terwijl de Rode Duivel zelf niet houdt van die rol én bovendien ook niet in zijn nature ligt. Bondscoach Roberto Martinez beseft echter dat KDB veel efficiënter is als centrale middenvelder, en de selectieheer van de Rode Duivels heeft ook overschot van gelijk.


DOMPER VOOR DE BRUYNE EN DUIVELS  

't Moest één van zijn mooiste avonden ooit worden. Zaterdagavond kon Kevin De Bruyne in de Champions League-finale een ultieme revanche nemen op zijn ex-club Chelsea, waar hij als voetballer nooit ten volle geapprecieerd werd en uiteindelijk ook werd afgeserveerd. Door de eindwinst te behalen in het Kampioenenbal kon de Rode Duivel zijn kandidatuur als Gouden Bal-winnaar nog wat extra kracht bijzetten, en zichzelf – én de Rode Duivels - ook mentaal boosten voor het aankomende Euro 2020.

Maar het mocht niet zijn. Thomas Tuchel toonde zich op het tactisch vlak de meerdere van Pep Guardiola en voor Kevin De Bruyne werd het op persoonlijk vlak ook een avond in mineur. Na 62 minuten werd zijn wedstrijd al vroegtijdig beeïndigd na een overdreven bodycheck van de fysiek imposante Antonio Rudiger: de Rode Duivel bleef minutenlang op de grasmat liggen vooraleer hij het veld moest verlaten. Na de wedstrijd kwam KDB zelf met een update over zijn toestand. “De diagnose is dat ik een neusbreuk en oogkasbreuk heb opgelopen.”



Gelukkig voor Kevin De Bruyne en de Rode Duivels, lijkt het Europees Kampioenschap niet in het gedrang te komen. Maar zijn huidige blessure is wel verre van ideaal, zo bevestigde sportdokter Chris Goossens aan VTM. Zo is de kans bestaand dat De Bruyne op Euro 2020 zal moeten spelen met een carbonmasker. “Als dat niet verplaatst is, wat meestal het geval is in zulke zaken, dan is dat een revalidatie van een drietal weken alvorens dat weer gestabiliseerd is. Koppen zal bijvoorbeeld een probleem zijn. Of hij het EK haalt? Normaal gezien kan hij binnen twee weken wel spelen.”

PEP FLATERT

De opgelopen neus- en oogkasbreuk bij Kevin De Bruyne betekende aldus een pijnlijk einde van zijn Champions League-finale. Maar ook zijn prestatie in 62 gespeelde minuten tegen Chelsea bezorgden tal van waarnemers en analisten een wrang gevoel. Pep Guardiola posteerde De Bruyne namelijk op de positie van valse negen, een rol die de Rode Duivel niet graag bekleedt én die bovendien niet in zijn nature ligt. En daarnaast pakte de Spaanse coach ook nog uit met meerdere twijfelachtige keuzes.

Zo startte Raheem Sterling enigszins verrassend aan de aftrap, ondanks dat de aanvaller niet bezig is aan zijn beste seizoen én tevens op weg is naar de uitgang bij Manchester City. Ook de beslissing om Fernandinho niet op te stellen, zorgde voor flink wat discussie. Guardiola verkoos namelijk om zonder controlerende middenvelder te spelen maar wél met de aanvallender ingestelde Ilkay Gündogan. Om die reden verscheen ook Rodri niet tussen de elf namen op het wedstrijdblad.



“Ik heb de best mogelijke ploeg geformeerd”, bleef Pep Guardiola zijn opmerkelijke en niet-geslaagde tactische keuzes beschermen na afloop van de wedstrijd. “Net zoals ik dat deed in de halve finales tegen Paris Saint-Germain en in de kwartfinales tegen Borussia Dortmund. Ik heb de spelers uitgekozen waarmee we de grootste kans hadden om te winnen. De spelers weten dat zelf ook.” Desondanks schreef de internationale pers terecht met scherp na Guardiola's tactische misvattingen.

ZES KEER VALSE NUMMER NEGEN 

Voor gans voetbalminnend België was het zaterdagavond pijnlijk om te zien dat Kevin De Bruyne nooit in zijn gewoonlijk spel raakte. De aanvoerder van Manchester City –  de diepste man bij de Citizens – kwam nooit in een scoringspositie terecht en hij leverde bijgevolg geen enkele poging naar het doel af. Die betreffende aanvallende afwezigheid overkwam De Bruyne dit seizoen overigens maar vier keer, waaronder de halve finale van de FA Cup tegen Chelsea.

Pep Guardiola zag voor Kevin De Bruyne eenzelfde rol weggelegd zoals Lionel Messi bij FC Barcelona. In zijn periode op Camp Nou lukte die tactische zet met Messi op een meesterlijke wijze, maar de Argentijn en De Bruyne bezitten nu eenmaal niet dezelfde specifieke kwaliteiten. De aanvoerder van Manchester City is gemaakt voor een iets lagere rol, waarin hij zelf het tempo van de match kan bepalen middels onwaarschijnlijke passes en een onovertroffen spelinzicht.



“Het liep voor geen meter”, zo verklaarde Stephan Keygnaert van Het Laatste Nieuws. En dat had Pep Guardiola al voor de aftrap van de Champions League moeten geweten hebben. Kevin De Bruyne werd dit seizoen door de Spanjaard al zes keer gepositioneerd als valse nummer negen, en daarin kende de Rode Duivel steeds een wisselend succes. Enkel vorig seizoen tegen Real Madrid wervelde KDB helemaal in die ongewoonlijke rol. Met een doelpunt en een assist kroonde hij zich toen tot Koning van Bernabéu.

EFFICIËNTER OP HET MIDDENVELD 

Hoewel Kevin De Bruyne in het seizoen 2019-2020 als valse nummer negen nog schitterde tegen Real Madrid, in het voorbije seizoen was dat echter het geval niet meer. Pep Guardiola posteerde KDB in de voorbije jaargang zes keer in die onnatuurlijke rol en opmerkelijk genoeg was dat telkens tijdens erg belangrijke wedstrijden. In de Champions League tegen Chelsea, Paris Saint-Germain (twee keer) en Borussia Dortmund, in de halve finale van de Caraboa Cup tegen Manchester United én een keer in de Premier League tegen Chelsea.

In die onnatuurlijke hoedanigheid scoorde Kevin De Bruyne weliswaar nog aan een hoge frequentie van 0,43 doelpunt per 90 minuten, een gemiddelde dat iets hoger ligt dan zijn 0,26 doelpunt per 90 minuten als centrale draaischijf op het middenveld. Dat is enigszins logisch te verklaren omdat De Bruyne als valse nummer negen vaker in een betere scoringspositie kwam te staan. Anderzijds nam KDB's kernkwaliteit, de kansencreatie voor zijn ploegmaats, dramatisch af als valse nummer nummer negen. 



Zo'n 77% om exact te zijn, waarmee het duidelijk wordt dat Kevin De Bruyne's sterktes lager op het veld veel meer tot uiting komen. Dat wordt ook gestaafd door de algemene en offensieve efficiëntie van De Bruyne's acties dit seizoen. Als centrale middenvelder betreffen die respectievelijk 62% en 50%, terwijl diezelfde parameters in een rol als valse nummer negen behoorlijk lager liggen met achtereenvolgens 49% en 30%. Op het centrale middenveld ligt De Bruyne's individuele efficiëntie – en bijgevolg ook voor de ploeg – dus aanzienlijk hoger. 

RODE DUIVELS

Nog een geluk dat Kevin De Bruyne bij de nationale ploeg nog geen enkele minuut werd uitgespeeld als valse nummer negen. Bondscoach Roberto Martinez beschouwt De Bruyne als een cruciale factor op het centrale middenveld en de Spanjaard heeft het aldus duidelijk aan het rechte eind. Indien De Bruyne vlot herstelt van zijn kaak- en oogkasbreuk én zich mentaal oplapt van zijn dramatische avond in Porto, dan kan hij zich bij de Rode Duivels opnieuw uitleven in zijn biotoop als metronoom en spelverdeler. En dat kan voor België alleen maar voordelen bieden.

POLL: Zal De Bruyne schitteren op Euro 2020?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

23
23
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

32
32
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

38
38
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

122
122
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

40
40
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

132
132
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

411
411
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

484
484
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

457
457
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

107
107
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

220
220
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

97
97
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

386
386
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

132
132
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0