Anderlecht moet dringend ingrijpen na zware terugval

Foto: Anderlecht moet dringend ingrijpen na zware terugval

Vooreerst, het seizoen van Anderlecht is nu al geslaagd. Maar toch kunnen we niet heen om de mindere prestaties van Sporting in de huidige Champions' play-offs. Anderlecht won namelijk nog geen enkele wedstrijd in de play-offs en het spelbeeld onderging ook een negatieve wending. Anderzijds mag er ook niet vergeten worden dat de club nog in heropbouw is, weinig financiële slagkracht heeft én de jongste spelersgroep van het land bezit. Maar om het seizoen met een positieve noot af te kunnen sluiten, zal Vincent Kompany toch enkele correcties moeten doorvoeren.

HYPER-AMBITIEUS 

Mission accomplished. Nadat RSC Anderlecht zich kwalificeerde voor de Champions' play-offs, bemachtigde Sporting ondertussen tevens een Europees ticket voor het volgende seizoen. Door de bekerwinst van KRC Genk is elke ploeg uit de top vier – waaronder dus ook Anderlecht – namelijk verzekerd van een Europees ticket voor de eerstvolgende jaargang. Die Europese kwalificatie is op het sportief gebied mooi meegenomen maar is op het financiële vlak misschien wel nog belangrijker.De Belgische recordkampioen realiseerde de plaatsing voor de Champions' play-off nochtans maar op het allerlaatste nippertje. Enkel een erg straffe eindspurt van 12 op 12 tegen Zulte Waregem, Antwerp FC, Club Brugge en Sint-Truiden bewerkstelligde de felbegeerde maar toch ietwat verrassende kwalificatie voor de nacompetitie. Maar wie dacht dat Anderlecht zich tevreden zou stellen met slechts een bijrolletje in de Champions' play-off, die kent de grenzeloze ambitie van Vincent Kompany niet, alsook niet de filosofie en identiteit van RSC Anderlecht.

MATHEMATISCH 

Want ook al bezit Anderlecht dit seizoen niet zo'n kwalitatieve spelerskern zoals in het verleden, de club heeft toch nog altijd een bepaalde status en reputatie te verdedigen. Voor de titelstrijd was Sporting uiteraard al veel langer uitgeteld, maar Vincent Kompany blijft zoals steeds veel scherpte, focus en hoge prestaties eisen van zijn spelers. En in de Champions' play-offs misschien zelfs nog wat meer. Bovendien haalde Anderlecht in de reguliere competitie onderling het meeste punten in verhouding met alle deelnemers in de Champions' play-offs. Met identiek dezelfde resultaten zoals in de reguliere competitie, zou Anderlecht mathematisch op de tweede plaats eindigen in de Champions' play-offs.In datzelfde geval zou Club Brugge ook al de titel gepakt hebben na drie gespeelde wedstrijden, maar beide scenario's zijn ondertussen al helemaal achterhaald. Of hoe de play-offs toch altijd een dubbeltje op haar kant zijn. Op de koop toe trekt Anderlecht de sportieve revival van aan het eind van de reguliere competitie niet door in de Champions' play-offs. De ploeg van Vincent Kompany blinkt tegenwoordig opnieuw uit in wisselvalligheid en hervalt daarmee in haar oude gewoontes. Hoewel beide seizoensdoelstellingen van de club reeds gehaald werden, hoopte de technische staff als het bestuur toch stilletjes op nog meer knalprestaties in de laatste wedstrijden van de huidige jaargang.

MINDER KANSEN, EVENVEEL DOELPUNTEN

Na 34 wedstrijden in de reguliere competitie scoorde Anderlecht per match gemiddeld evenveel doelpunten als in 4 wedstrijden in de Champions' play-offs: Sporting lukt in beide seizoensfases namelijk 1,5 doelpunt per wedstrijd. Dat is evenwel geen impressionante frequentie, maar Anderlecht beschikt daarmee in de Champions' play-offs wel over een betere gemiddelde doelpuntenproductie dan Club Brugge (1) en Antwerp FC (1,25). Enkel Genk scoort in de laatste eindsprint van het seizoen met 2,25 goal per match aan een hoger gemiddelde dan Anderlecht.Op gemiddelde basis scoort Anderlecht in de Champions' play-offs dus exact evenveel doelpunten als in de reguliere competitie. Maar anderzijds creëerde de ploeg van Vincent Kompany in de play-offs wel opvallend minder doelrijpe kansen dan in het eerste deel van de competitie. Dat betekent dus dat Anderlecht in de play-offs veel efficiënter presteert voor het doel, maar tegelijk ook minder (grote) doelkansen creëert. In vergelijking met de reguliere competitie namen de expected goals per wedstrijd namelijk met 22% af. Sporting brengt dus veel minder doelgevaar voort in de huidige nacompetitie.

OFFENSIEF MINDER

Er zijn trouwens nog meerdere indicatoren die wijzen op een offensieve terugval bij Anderlecht in de Champions' play-offs. Het aantal schoten naar het vijandige doel nam bijvoorbeeld af van 13 naar 11 stuks in vergelijking met de reguliere competitie. Deze constatering ligt dus helemaal in de lijn van de bovenvermelde bevinding dat Anderlecht minder (grote) kansen creëert maar wél efficiënter presteert in de zone van de waarheid: minder kansen maar toch evenveel doelpunten.Anderlecht verschijnt in de Champions' play-offs ook minder vaak in de zestien meter van hun tegenstander. Er wordt door Sporting immers 14% minder trafiek genoteerd in het vijandige strafschopgebied, alsook maar liefst 43% minder effectieve balcontacten in de box van de tegenstander. Daarnaast is de ploeg van Vincent Kompany ook één vijfde minder efficiënt in al hun offensieve acties. En er worden tegenwoordig per wedstrijd ook 3 voorzetten minder gelanceerd dan in de reguliere competitie.

BALBEZIT EN PASSES

Het balbezit is niet heilig bij Anderlecht. Dat blijkt alvast uit het gemiddelde balaandeel van Paars-Wit dat dit seizoen 52% bedraagt, zowel de reguliere competitie als in de Champions' play-offs. Met dat vergaarde balbezit schaart Sporting zich trouwens bij de grijze middenmoot van de Jupiler Pro League. Maar opvallend genoeg telt Anderlecht per wedstrijd in de play-offs (517) opmerkelijk meer passes dan in de reguliere competitie (476). En ondanks die grote toename van de passes blijft de passing-zuiverheid in de Champions' play-offs op hetzelfde niveau hangen van in de reguliere competitie.Die opmerkelijke constatering heeft vooral te maken met de intenties in het balbezit. In vergelijking met de passing in de reguliere competitie oriënteert het passing-spel van Anderlecht in de Champions' play-offs zich minder verticaal, maar wel eerder lateraal en in een achterwaartse richting. Met die evolutie zal Vincent Kompany ongetwijfeld niet tevreden zijn. Door die meer behouden spelopvatting lijdt Anderlecht wel minder balverlies, al is dat een logische evolutie gezien de minder verticale passing. Toch is het duidelijk dat Sporting een afname kent van de aanvallende intenties én intensiteit.

LEERGELD

Er valt dus wel iets te zeggen over de offensieve prestaties van Anderlecht in de Champions' play-offs. Maar ook op het defensief gebied valt er een negatieve evolutie waar te nemen. Sporting incasseert namelijk meer doelpogingen van haar tegenstanders en bijgevolg op gemiddelde basis tevens meer tegendoelpunten in vergelijking met de reguliere competitie. Toch mag de Belgische recordkampioen terugblikken op een geslaagde eerste jaargang met Vincent Kompany aan het roer. Anderlecht realiseerde dit seizoen met beperkte financiële middelen en ook de jongste spelerskern in de Jupiler Pro League namelijk een echt huzarenstukje. De huidige terugval in de Champions' play-off zal de jonge ploeg ook alleen maar helpen in hun verdere ontwikkeling, en volgend seizoen zal Sporting heel wat sportieve ervaringen rijker zijn. En mits wat gerichte versterking kan Anderlecht dan misschien wel meespelen voor de knikkers.

POLL: Speelt Anderlecht volgend seizoen voor de titel?

België maakt grote kans op zeer gunstige loting voor 1/8ste finales

Martinez laat zich uit over situatie van Vanaken

Italië heeft perfect rapport beet, horrortornooi voor de Turken

Vandaag 20 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Pak 30.000 euro met jouw gratis prono op Finland-België!

De Rode Duivels zijn op het EK al zeker van hun plekje in de 1/8ste finales, maar de groepswinst is ...

22
{insert image alt}

Witsel verbluft alle tegenstand op EK

Na bijna een halfjaar zonder één officiële wedstrijd in de benen, maakte Axel Witsel donderdag ...

591
{insert image alt}

Priske loodst droomspits naar Antwerp

Brian Priske, de nieuwe hoofdcoach van Antwerp FC, brengt in zijn zog een nieuwe technische staff ...

2374
{insert image alt}

Mancini legt onwaarschijnlijk straffe cijfers voor bij Italië

Roberto Mancini is bezig aan zijn strafste werk als trainer. De bondscoach van Italië kan geweldige ...

20
{insert image alt}

Eden Hazard: "Enkel dan zijn we toernooifavoriet"

België won van Rusland en Denemarken. Vooral tegen de Denen viel op dat de Rode Duivels niet zonder ...

104
{insert image alt}

Martinez laat zich uit over situatie van Vanaken

Hans Vanaken kwam nog niet in actie op het EK en de smaakmaker van Club Brugge zat zelfs nog niet op ...

279
{insert image alt}

België maakt grote kans op zeer gunstige loting voor 1/8ste finales

De eerste speelronde van de poulefase op het EK is sinds zaterdagavond achter de rug, vanaf zondag ...

760
{insert image alt}

Italië heeft perfect rapport beet, horrortornooi voor de Turken

Ook in zijn laatste groepswedstrijd hebben de fiere Turken hun blazoen niet kunnen oppoetsen. In ...

97
{insert image alt}

'AA Gent zet enorme vraagprijs achter de naam van Yaremchuk'

Bij AA Gent wisten ze zich al stevig te versterken. Toch zullen de Buffalo’s met Niklas Dorsch en ...

250
{insert image alt}

Martinez spreekt zich uit over speelkansen Lukaku en Doku

België heeft aan een punt genoeg tegen Finland om groepswinnaar te worden. Bondscoach Roberto ...

210
{insert image alt}

Asamoah van STVV naar Roemenië

STVV liet onlangs weten dat Samuel Asamoah de club mocht verlaten. Hij beschikt over een aflopend ...

14
{insert image alt}

Hazard eerlijk: "Ben niet klaar voor 90 minuten"

De Rode Duivels zijn zondagnamiddag opnieuw afgereisd naar het Russische Sint-Petersburg. Daar ...

143
{insert image alt}

Shaqiri zet troosteloze Turken te kijk met heerlijke treffer (🎥)

Turkije werd op voorhand getipt als 'dark horse' op het EK, maar de Turken stelden in hun eerste ...

88
{insert image alt}

Opstelling gelekt? Nederland in ban van 'briefje' De Boer

Nederland was al zeker van groepswinst op het EK, maar speelt maandag nog zijn laatste ...

149
{insert image alt}

'Bale heeft club voor volgend seizoen gekozen'

De rentree van Gareth Bale bij Tottenham Hotspur lijkt beperkt te blijven tot slechts één seizoen. ...

157
{insert image alt}

Rode Duivels nu al aan de haal met miljoenenbuit

De Rode Duivels speelden voorlopig nog niet hun beste voetbal, maar qua resultaten valt er niets op ...

351
{insert image alt}

Martinez geeft uitsluitsel over blessure Thorgan

Maandag trappen de Rode Duivels hun laatste wedstrijd af in de groepsronde van het Europees ...

79
{insert image alt}

'Topploeg kan Club handje helpen in dossier-Dennis'

Bij Club Brugge zijn de medische en fysieke proeven achter de rug, vanaf maandag begint de ...

648

Gisteren 19 Juni 2021

{insert image alt}

Ronaldo reageert na zware nederlaag Portugal

Titelverdediger Portugal begon uitstekend aan het EK en haalde het tijdens de openingsspeeldag met ...

703
{insert image alt}

'Okereke wil Club verlaten: vier clubs geïnteresseerd'

Bij landskampioen Club Brugge werden de spelers in de voorbije dagen medisch en fysiek gescreend, ...

921
{insert image alt}

EK-groepsfase zorgt nu al voor krankzinnig record

Op het Europees kampioenschap zijn de eerste twee speelrondes van de groepsfase inmiddels achter de ...

183
{insert image alt}

Voorlopige stand: Duivels moeten klepper vrezen in 1/8ste finale

De eerste speelronde van de poulefase op het EK is sinds zaterdagavond achter de rug, vanaf zondag ...

3051
{insert image alt}

Dure missers brengen Spanjaarden in vieze papieren

Ook na twee wedstrijden blijft schaduwfavoriet Spanje op zoek naar zijn eerste zege op het EK. Net ...

292
{insert image alt}

De Laet reageert verrast op RSCA-transfer Hoedt

RSC Anderlecht verraste afgelopen week met een straffe transfer. Zo kondigden de Brusselaars de ...

1478
{insert image alt}

Ronaldo verbluft iedereen met waanzinnige sprint (🎥)

Op het EK heeft Duitsland zaterdagavond een statement gemaakt door met 4-2 te winnen van Portugal. ...

158
{insert image alt}

Topfavoriet Italië nóg sterker: "Hij is weer fit"

Italië heeft al behoorlijk veel indruk gemaakt op het Europees kampioenschap. En La Squadra wordt ...

211
{insert image alt}

Spanje opent rekening op het EK via Morata (🎥)

Zaterdagavond spelen Spanje en Polen hun tweede duel op het EK. De Zuid-Europeanen kwamen op de ...

20
{insert image alt}

Duitse international neemt wraak na arrogant gebaar Ronaldo

Duitsland walste vandaag over Portugal met 2-4. Bij de Duitsers was Robin Gosens (Atalanta) de grote ...

580
{insert image alt}

'Barcelona geeft Depay bizarre clausule'

FC Barcelona heeft Memphis Depay binnengehaald, zo communiceerden de Catalanen eerder op de ...

492
{insert image alt}

'Nmecha kan ploegmaat worden van Belg in Bundesliga'

RSC Anderlecht had hem graag gehouden, maar Lukas Nmecha zal toch andere oorden opzoeken volgend ...

370
{insert image alt}

Radzinski duidt de achilleshiel van de Fransen aan

Frankrijk is er vandaag niet in geslaagd om zes op zes te pakken. Onze zuiderburen bleven in een ...

205
{insert image alt}

Ronaldo maakt Rüdiger belachelijk met geniaal hoogstandje (🎥)

Duitsland heeft vandaag Portugal op knappe wijze verslagen met 2-4. Het was een heerlijke wedstrijd ...

166
{insert image alt}

Griezmann heeft opmerkelijke verklaring voor Frans puntenverlies

Bijna iedereen had toch wel gerekend op een makkelijke EK-overwinning van Frankrijk op Hongarije, ...

317