Vanaken slaat keihard terug met dubbele revanche

Foto: Vanaken slaat keihard terug met dubbele revanche

Hans Vanaken beleefde een erg woelige zevendaagse bij Club Brugge, maar hij sloot die bewogen en veelbesproken week alsnog af met een dubbele positieve noot. Na twee opeenvolgende startplaatsen op de bank werd hij in extremis de matchwinnaar tegen Antwerp. En daarnaast mag Vanaken zich ook opmaken voor het aankomende EK 2021.

ANDERLECHT EN GENK

Hans Vanaken is wellicht de meest besproken speler van de voorbije week. In de recente tweeklapper tegen Antwerp FC zette Philippe Clement de sterkhouder telkens naast de ploeg en dat zorgde voor ophef. Bij de achterban en bij media maar ook intern. Anderzijds was die veelbesproken beslissing van Clement ook wel terecht. In de Champions’ play-offs blonk de tweevoudige Gouden Schoen namelijk vooral uit door zijn sportieve onopvallendheid. Vanaken was niet meer zo dominant en beslissend zoals voorheen. Hij werd zo het slachtoffer van zijn eigen hoge standaarden.

In de eerste twee wedstrijden in de Champions' play-offs tegen RSC Anderlecht en KRC Genk startte Hans Vanaken aanvankelijk nog in de basis, maar na zijn erg matige match tegen de Limburgers nam Philippe Clement de onpopulaire beslissing om de Rode Duivel en tevens tweevoudig Gouden Schoen-winnaar uit zijn basiselftal te verwijderen. Tegen Genk speelde Vanaken nu ook niet zo dramatisch, hij zwalpte gewoon mee met de andere tegenvallende spelers rond hem. Maar toch was de kritiek er niet naast. Vanuit de media, La Dernière omschreef zijn prestatie bijvoorbeeld als spookachtig, maar zelfs ook vanuit de eigen achterban.Na het tweeluik tegen RSC Anderlecht en KRC Genk was het duidelijk dat Hans Vanaken achter zijn beste vorm aanholde. Zijn prestaties op de mat beantwoordden dan ook niet meteen met de hooggespannen verwachtingen rond een speler van zijn kaliber en talent. Vooral op het offensief gebied bleek Vanaken een schim van zichzelf te zijn. Tegen Genk was hij zelfs één van de minst presterende Club-spelers in dat onderdeel. Slechts 33% van zijn aanvallende acties kenden toen een positief resultaat, waarbij enkel Bas Dost (0%) op dat vlak nog slechter functioneerde dan Vanaken.

ANTWERP EN ANTWERP

Na de twee tegenvallende matchen tegen RSC Anderlecht en KRC Genk in de Champions' play-offs moest Philippe Clement dus dringend ingrijpen in zijn ploeg. Collectief en individueel, waarbij Hans Vanaken het grootste en opvallendste slachtoffer was. In het tweeluik tegen Antwerp FC liet Clement zijn belangrijke middenvelder twee keer starten op de bank. “Ik wou meer infiltraties zien en daarom koos ik voor Rits op die positie”, verklaarde Clement zijn keuze voor de eerste match tegen Antwerp. “En omdat Balanta opnieuw fit is, heb ik meer opties. Met Genk had dit niets te maken. Het seizoen is slopend, ik zal al mijn middenvelders nodig hebben. Hans is trouwens heel goed ingevallen, dus dat is positief.”

Hoewel Philippe Clement verklaarde dat hij Hans Vanaken niet op de bank hield om hem fris te houden voor de rest van de Champions' play-offs, was dat toch de algemene verklaring bij tal van analisten en waarnemers. Elke andere vermeende reden stuitte vooral op onbegrip, gezien de grote waarde en het belang van Vanaken bij Club Brugge - ook al vertoefde hij in het begin van de nacompetitie niet meteen in topvorm. Bovendien heeft speler van zijn statuut en reputatie toch een bepaalde mate van krediet opgebouwd en blijft de 28-jarige nog steeds belangrijk in de ploeg van Club. Daarnaast was het Brugse spelbeeld tegen Antwerp zonder Vanaken heus niet beter dan mét Vanaken in de ploeg.Die constatering kwam duidelijk tot uiting in de eerste wedstrijd tegen Antwerp FC waarin Hans Vanaken op de bank startte, alsook in de eerstvolgende match tegen The Great Old waarin hij opnieuw niet verscheen tussen de elf starters van Club Brugge. Twee wedstrijden op rij bankzitten bij Club Brugge, dat was voor Vanaken trouwens al geleden van het seizoen 2017-2018 onder Ivan Leko – een eeuwigheid geleden dus. En vorige zondag in het Jan Breydelstadion werd het gemis naar de draaischijf Vanaken nog meer duidelijk. Club Brugge mankeerde toen een zuivere passing, simpel voetbal en creativiteit. Een centraal trio met Mats Rits, Eder Balanta en Ruud Vormer mankeert toch een puur voetballend type zoals Vanaken.

VANAKEN SPREEKT (MET DE VOETEN)

“Natuurlijk is dit zuur - geen enkele voetballer begint graag op de bank,” verklaarde Hans Vanaken na zijn tweede startplaats op de bank tegen Antwerp FC. “Het is pijnlijk en niet fijn. Maar je moet er energie uit putten. Je kan het alleen maar aanvaarden, ook al ga je er niet mee akkoord. Je tracht de trainer te bewijzen dat hij fout zat. Dan is het leuk als je met zo'n beslissende penalty ook nog eens de ploeg helpt”, citeerde Het Laatste Nieuws. En Vanaken bewees zijn trainer dat hij fout zat. Na 45 minuten op de klok greep Philippe Clement terug naar de tweevoudige Gouden Schoen, wat op zich een logische tactische zet was. Met Vanaken in de ploeg werd het spel van Club Brugge meer gestroomlijnd met minder balverlies en ook een opmerkelijk betere passing. De Rode Duivel haalde tegen Antwerp maar liefst een passing-zuiverheid van 92%, de hoogste accuraatheid bij alle spelers bij Club Brugge en Antwerp FC, met uitzondering van Simon Mignolet en Ritchie De Laet - spelers op posities waar het risico op een verkeerde inspeelpass gevoelig lager ligt dan bij Hans Vanaken. Bovendien leverde hij in 49 afgehaspelde speelminuten acht passes naar de final third van de tegenstander af, wat een enorm aantal is in verhouding tot zijn speelgelegenheid. Bij Club telde zondag enkel Eduard Sobol (11) meer betreffende passes dan Vanaken. De Oekraïner speelde wel 47 minuten meer dan hem. Bovendien scoorde Vanaken zelf koelbloedig de winning-goal vanop de stip. 

DUBBELE CLIMAX

Onder alle spelers van Club Brugge legde Hans Vanaken zondag op het offensief vlak veruit de beste prestatie af. En daardoor nam hij toch wel een beetje sportieve revanche op zijn coach Philippe Clement. Bovendien kreeg Vanaken nog geen 24 uur na zijn winning-goal uitstekend nieuws te horen vanuit het kamp van de Rode Duivels: bondscoach Roberto Martinez nam Vanaken namelijk op in zijn selectie voor het aankomende EK 2021. Nochtans waren de meningen over een EK-deelname van Vanaken oorspronkelijk heel erg verdeeld maar door het telefoontje van Martinez haalt hij op heel korte termijn dus voor de tweede zijn gram. “Als kind heb elk EK en WK dat er was gekeken. Dan is het natuurlijk een droom om daar ooit zelf te staan”, aldus Vanaken op de Brugse clubkanalen. 

POLL: Had Clement gelijk om Vanaken twee keer op de bank te zetten?

De Ketelaere kroont zich opnieuw tot held van Club Brugge

De Ketelaere matchwinnaar: "De competitie is ook belangrijk"

Kaka: "Lukaku is momenteel de beste spits ter wereld"

Vandaag 19 September 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Neymar zet Lang met beide voeten op de grond

Noa Lang werd in Nederland reeds omschreven als de Neymar van de lage landen, en woensdag zette de ...

2490
{insert image alt}

Zo win jij bijna 200 euro met 10 euro inzet op speeldag 8!

Vrijdag trok Eupen al aan het langste eind tegen Cercle Brugge, waardoor de Panda"s zich voorlopig ...

15
{insert image alt}

Anderlecht-publiek viseert nieuwe zondebok

Hoge pieken met diepe dalen: ook dit seizoen presteert Anderlecht erg wisselvallig. Maar bij ...

555

Gisteren 18 September 2021

{insert image alt}

Genk ziet flop van 4 miljoen naar Italiaanse vierde klasse vertrekken

KRC Genk wist de voorbije jaren heel wat indrukwekkende transfers te realiseren, maar een paar keer ...

182
{insert image alt}

De Ketelaere matchwinnaar: "De competitie is ook belangrijk"

Club Brugge schitterde woensdag nog in de Champions League tegen Paris Saint-Germain, maar een ...

110
{insert image alt}

Charleroi domineerde Club: "Frustrerend zo te verliezen"

Charleroi is zaterdagavond tegen zijn eerste nederlaag van het seizoen aangelopen. De Carolo's ...

100
{insert image alt}

Dury: "Met een beetje geluk hadden we een punt kunnen pakken"

Zulte Waregem is er niet in geslaagd om zich uit de kelder van het klassement te hijsen, want het ...

34
{insert image alt}

Mazzu niet tevreden ondanks nieuwe zege: "We kunnen niet elke keer uitblinken"

Union mocht zich zaterdagavond even opnieuw leider in de Jupiler Pro League noemen, want het sprong ...

35
{insert image alt}

Tienkoppig Moeskroen pakt eindelijk eerste punt in 1B

Het water staat stilaan serieus aan de lippen van Moeskroen. Na de degradatie uit de Jupiler Pro ...

40
{insert image alt}

De Ketelaere kroont zich opnieuw tot held van Club Brugge

Een sterk Charleroi heeft vanavond nagelaten om Club zonder punten terug naar Brugge te sturen. De ...

369
{insert image alt}

Kaka: "Lukaku is momenteel de beste spits ter wereld"

Romelu Lukaku is als een raket aan zijn tweede passage bij Chelsea begonnen, met vier goals in zijn ...

170
{insert image alt}

Ajax zorgt voor monsterscore en grijpt net naast dubbele cijfers

Bij Ajax hebben ze de smaak van het scoren duidelijk te pakken. Eerder deze week haalden ze al ...

93
{insert image alt}

Van Damme reageert na eerste basisplaats sinds terugkeer uit B-kern

KV Mechelen heeft zaterdagavond drie gouden punten gepakt, want het klopte OH Leuven met 2-0 en ...

118
{insert image alt}

Martinez in beeld als opvolger Koeman bij Barça?

Bij FC Barcelona lijkt het toch weer een beetje crisis te zijn nadat ze deze week een 0-3 om de oren ...

111
{insert image alt}

Anderlecht staat op volle sterkte voor Clasico tegen Standard

Zondag wordt het in de Jupiler Pro League vooral uitkijken naar de Clasico, want op Sclessin geven ...

157
{insert image alt}

Martinez ziet nu al Rode Duivel afhaken voor eindfase Nations League

De Rode Duivels hebben hun drieluik in september tot een goed einde gebracht met zeges tegen ...

212
{insert image alt}

Hoofdsponsor AA Gent scherp tegen overnameplannen: "Zullen we nooit toelaten"

Zaterdag kwam De Tijd met het opvallende nieuws dat ze bij AA Gent zich aan het voorbereiden zijn op ...

338
{insert image alt}

'Origi kan terugkeren naar Ligue 1'

Bij Liverpool hadden ze verwacht dat Divock Origi afgelopen zomer andere oorden zou opzoeken, maar ...

96