Anderlecht moet passen voor Nmecha

Anderlecht moet passen voor Nmecha

Met meer dan de helft van de play-offs achter de rug wacht Anderlecht nog altijd op een eerste zege. Na de nederlaag tegen Genk blijven de Brusselaars bijgevolg hangen op de vierde plaats, ondanks een fraai doelpunt van Lukas Nmecha. In één klap dreigen zo meteen ook de kansen om de 22-jarige spits aan boord te houden alsmaar meer te slinken. Of zou Paars-Wit misschien sowieso best passen voor een definitieve transfer?


Na twee iets mindere prestaties, tegen Antwerp en in Genk, was Nmecha zaterdag nog steeds niet zo alomtegenwoordig als we soms van hem gewend zijn. Toch nam de Duitser zijn team opnieuw op sleeptouw, niet alleen door te scoren met een knap gekruist schot – zijn tweede al met links in de play-offs – maar tevens met zijn duelkracht en balvastheid. Wat de thuisploeg betreft was hij dus niet voor het eerst dit seizoen de man van de match. Baten mocht het echter niet, want aan de overkant straften Paul Onuachu en Cyriel Dessers foutjes van Killian Sardella en Adrien Trebel genadeloos af. Twee wedstrijden voor het einde van de titelronde kampeert Anderlecht, nochtans volle goede moed aan de nacompetitie begonnen, daardoor helemaal onderin. Op gelijke hoogte met Antwerp, weliswaar.

CIAO CHAMPIONS LEAGUE
Uiteraard kan tegen volgend weekend alles nog veranderen, maar door de late treffer van Dessers lijkt het lot van de recordkampioen met het oog op plaats twee alvast bezegeld. In de slotweek strijdt Anderlecht straks nog met Antwerp om de derde plek, dankzij de bekerzege van Genk goed voor de voorronde van de Europa League. Gelukkig liet Club Brugge zondag geen zoveelste steek vallen tegen de Great Old, anders stevenden de Brusselaars stilaan sowieso af op de kersverse Conference League. Na twee jaar zonder Europees voetbal meer dan zomaar een troostprijs, al hoopte men in het Lotto Park stiekem toch op nog wat extra's. Vincent Kompany, maar ook Peter Verbeke voorop. De sportief directeur kan per slot van rekening alle hulp gebruiken om de kern komende zomer te vernieuwen.



De middelen zullen dan wel iets minder schaars zijn dan in de voorbije mercato's, toen hij quasi zonder centen aan de slag moest, toch blijft het budget relatief beperkt. De extra miljoenen die de Champions League met zich meebrengt, waren dus meer dan welkom geweest. Net zoals het prestige van zulk een potentiële deelname handig van pas kon komen in de zoektocht naar versterking, niet in het minst om Nmecha te verleiden. Zelf liet hij eerder reeds verstaan dat dit een grote rol speelt in zijn beslissing om al dan niet te blijven. In dat opzicht alleen al deed Anderlecht dus een slechte zaak met de één op zes tegen Genk. Al is de huurling van Manchester City wel tevreden over de samenwerking met Kompany, en vormt het kampioenenbal daarom wie weet geen absolute noodzaak om die verder te zetten.

MILJOENEN IN MANCHESTER
Tenminste, wat Nmecha zélf betreft. Voor de overige partijen moet immers ook het financiële plaatje kloppen. "Als hij scoort en we winnen, dan heeft dat effect op onze portefeuille en is Lukas mogelijk meer haalbaar. Verliezen we terwijl hij scoort, dan is het wellicht net andersom", aldus Kompany na afloop zaterdag. De coach weet dat Anderlecht diep moet gaan wil hij volgend seizoen nog een beroep doen op zijn topschutter. Het is namelijk bekend dat Nmecha, wiens salaris trouwens evenmin van de poes zal zijn en de limieten in het Lotto Park onder druk zou zetten, zijn contract in het Etihad Stadium niet zal verlengen. Vermits die verbintenis medio 2022 afloopt, is Kompany zijn voormalige werkgever zo min of meer verplicht hem in de zomer van de hand te doen. Een nieuwe huur zit er dus niet in.



De eerste vraag is dan of Anderlecht tegemoet kan komen aan de eisen van City. Naar verluidt wil de Engelse landskampioen een slordige acht miljoen, in overeenstemming met de geschatte marktwaarde volgens het gerenommeerde Transfermarkt. Al kan dat prijskaartje nog fors oplopen door de interesse van teams uit grotere competities. Daaraan zou alvast geen gebrek zijn, en dus bestaat de kans dat Paars-Wit reeds moet afhaken nog voor het opbod goed en wel begonnen is. Eens teams uit de Premier League of Bundesliga met de miljoenen beginnen te zwaaien, kan tenslotte geen enkele Belgische ploeg volgen. Zeker niet eentje waar elke euro tweemaal moet worden omgedraaid vooraleer ze uit te geven. Voor je het weet kan Nmecha zich zo al volledig buiten het bereik van Anderlecht bevinden.

TEODORCZYK & DIMATA
Misschien is dat evenwel geen slechte zaak, want in dat geval hoeven Verbeke en co geen lastige knoop door te hakken. Stel immers dat Nmecha, blij als hij is in Brussel, graag wil blijven én financieel enigszins haalbaar blijft. Dan nog spreken we over een achttal miljoen, en dus een bedrag in de orde van Nicolae Stanciu, Bubacarr Sanneh en Michel Vlap. Dure missers, die net mee de put hielpen schapen waar het nieuwe bestuur zich momenteel uit probeert te ploeteren. Om die missie te bewerkstelligen, leggen ze zichzelf in hun beleid nu strikte grenzen op. Niet louter met betrekking tot het loonplafond, maar ook wat de aankoopprijzen betreft. Zo ging Verbeke tot dusver telkens low-budget shoppen, en legde hij slechts eenmaal een drietal miljoen op tafel. Helaas bleek Mustapha Bundu evenmin een voltreffer.



Dat was Nmecha natuurlijk wel. De huurling speelde het meeste minuten en zit nu aan 19 doelpunten in 39 optredens voor Anderlecht. Akkoord, een flink gedeelte vanaf de strafschopstip, maar de spits doet meer dan scoren alleen en is met voorsprong Kompany zijn belangrijkste pion. Een zekerheid aan wiens slaagkansen niemand twijfelt, ook wij niet overigens. Al weet je het toch maar nooit. Denk bijvoorbeeld maar aan Lukasz Teodorczyk, of in een recenter verleden Landry Dimata. Beide goalgetters werden na een succesvolle campagne als leenspeler definitief overgenomen, toen nog middels een aankoopoptie waarover Paars-Wit dit keer niet beschikt, om vervolgens geen potten meer te breken. Wat als Nmecha volgend seizoen plots slechts een schim is van zichzelf, of erger nog: een zware blessure oploopt?

NIET ENKEL NMECHA
Rampscenario's die ze in het Lotto Park kunnen missen als kiespijn. Hoe klein de kans ook mag zijn dat ze werkelijkheid worden, zijn wij er daarom niet van overtuigd dat Anderlecht zich zulke risico's al kan permitteren. Hoewel de recordkampioen graag zo snel mogelijk weer wil aanhaken met de top, een lovenswaardige en niet geheel onrealistische ambitie, lijkt gestaag voortwandelen op de ingeslagen weg een beter plan. Opnieuw op zoek gaan naar een goedkoper alternatief dus, die minder belastend is voor de portefeuille én in de toekomst de kassa kan doen rinkelen. Wellicht is dat voor Nmecha ook wel het geval, al dachten we dat van een aantal flops die de afgelopen jaren de revue passeerden – waarvan sommigen zoals gezegd nochtans eveneens hun strepen reeds verdienden – net zo zeer.



Een inspanning doen voor Nmecha, en nog eens als vanouds diep in de buidel tasten? Ondanks zijn immense kwaliteiten zouden wij het dus afraden. Zeker omdat er nog heel wat meer werk op de plank ligt, waaronder de dossiers van andere huurlingen als Matt Miazga en Majeed Ashimeru. De uitgaven kunnen dus lang niet beperkt blijven tot enkel Nmecha, die niet het volledige budget mag opslorpen. Na een aantal mercato's de vinger op de knip te houden zou het zo ineens een dure zomer worden in Neerpede. Al kan de geplande verkoop van Sambi Lokonga, wat in dat geval onvermijdelijk wordt, wel een stevig handje helpen. In tegenstelling tot de inkomsten van pakweg Jérémy Doku, dienen de miljoenen die hij opbrengt dankzij de kapitaalsverhoging niet langer louter om de putten te dichten.

VRAGEN VOOR VERBEKE
Dit keer biedt het Verbeke meer munitie om mee aan de slag te gaan, en kan er dus terug geïnvesteerd worden in het sportieve. Iets waar dat felbegeerd Europees ticket eveneens een steentje aan bijdraagt. Het mag dan wel geen Champions League zijn, ook in de Europa en zelfs Conference League vallen nog broodnodige kruimels te rapen. Geld dat Anderlecht dan grotendeels zal besteden aan Nmecha, voor wie de Brusselaars nog eens een zeldzame uitzondering op de vastgelegde limiet van vijf miljoen willen toestaan? En wie weet zelfs 10 miljoen, een nieuw clubrecord, zouden neertellen? Nog geen jaar nadat Wouter Vandenhaute het idee om uit te pakken met Aster Vranckx uit Marc Coucke zijn hoofd praatte, lijkt het toch een ietwat vreemde wending. Is de tijd al rijp om de grenzen opnieuw te verleggen?



Anderlecht is op het goede pad om uit het moeras te geraken, en kijkt voorzichtig weer omhoog. Nu het schip weer op koers ligt, lijkt Nmecha aan boord houden dan ook een logische volgende stap om de bestemming te bereiken. In de haast naar boven een verleidelijke binnenweg, zij het eentje bezaaid met gevaren. Zijn waarde voor Paars-Wit wordt allicht immers tevens weerspiegeld in zijn prijskaartje, dat zelfs hoger kan oplopen dan acht miljoen. Hoewel de bal sowieso niet helemaal in hun kamp ligt, is het aan Verbeke, Vandenhaute en Kompany om het risico correct in te schatten. All-in gaan op Nmecha, of toch maar op een of meerdere goedkopere paarden wedden en de selectie ook elders stofferen? De beste stuurlui staan aan wal, maar wij zouden toch voor die laatste optie kiezen.

POLL: Hoe ver mag Anderlecht volgens u gaan voor Nmecha?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Cercle Brugge verwerkt mokerslag in volle PO-strijd
Cercle Brugge verwerkt mokerslag in volle PO-strijd

Cercle Brugge plaatste zich pas op de slotspeeldag voor de Champions' Play-offs maar nam daarin wel ...

1
1
'Liverpool schakelt door en mikt vol op succestrainer'
'Liverpool schakelt door en mikt vol op succestrainer'

Eerder vandaag kon u al lezen dat Ruben Amorim, de manager van Sporting CP, een grote kandidaat is ...

13
13
Belgische hooligans choqueren: "Dit staat er te gebeuren"
Belgische hooligans choqueren: "Dit staat er te gebeuren"

Supportersgeweld is sinds corona zienbaar weer toegenomen in het Belgische voetbal. Niet ...

59
59
Europe PO's: Sensatie in basis Gent, Hasi genadeloos bij KV
Europe PO's: Sensatie in basis Gent, Hasi genadeloos bij KV

Het mag dan een 'voorproefje' zijn voor de komende dagen, voor een aantal ploegen is het vandaag van ...

48
48
<strong>Transferstress: Anderlecht overweegt drastische omslag</strong>
Transferstress: Anderlecht overweegt drastische omslag

Anderlecht overweegt de jonge en veelbelovende Nederlandse doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro (19) aan ...

126
126
Peter Maes klaar voor voetbalsprookje: 'Van hel naar hemel?'
Peter Maes klaar voor voetbalsprookje: 'Van hel naar hemel?'

De (in ons land) in ongenade gevallen trainer Peter Maes maakt momenteel furore in Nederland. Bij ...

108
108
Malinwa en Anderlecht gaan unieke 'samenwerking' aan
Malinwa en Anderlecht gaan unieke 'samenwerking' aan

Zo meteen begint een razend spannende midweekspeeldag in de Jupiler Pro League, al zijn de ...

93
93
Drama RWDM: Aanwinst betrokken bij zwaar verkeersongeval
Drama RWDM: Aanwinst betrokken bij zwaar verkeersongeval

RWDM zit momenteel in volle degradatiestrijd en tankte de afgelopen weken vertrouwen met een paar ...

168
168
Vrancken deelt goed en slecht nieuws uit ziekenboeg Genk
Vrancken deelt goed en slecht nieuws uit ziekenboeg Genk

Nadat ze allebei met een fraaie 10 op 12 van start gingen in de Champions' Play-Offs staan Club ...

114
114
'Buitenkans voor Club Brugge: volgende zomerdeal op til'
'Buitenkans voor Club Brugge: volgende zomerdeal op til'

Terwijl het van alle Belgische ploegen nog het zwaarste schema afwerkt blijkt Club Brugge ook al het ...

480
480
'Antwerp onthult zomerplannen: rampscenario afgewend'
'Antwerp onthult zomerplannen: rampscenario afgewend'

Na de zege tegen Cercle Brugge hoopt Antwerp alsnog een rol van betekenis te spelen in de play-offs, ...

237
237
<strong>Club Brugge’s toekomstige ster: ‘de nieuwe Osimhen’</strong>
Club Brugge’s toekomstige ster: ‘de nieuwe Osimhen’

Club Brugge heeft de veelbelovende Nigeriaanse spits Etiosa Ighodaro hoog op hun verlanglijstje ...

377
377
'Vanhaezebrouck buitenspel: AA Gent all-in voor dure vogel'
'Vanhaezebrouck buitenspel: AA Gent all-in voor dure vogel'

De dagen van Hein Vanhaezebrouck bij AA Gent zijn geteld, en dus wordt de coach tot zijn eigen ...

228
228
Schandaal Snelders: 'Analist komt met reactie op aantijgingen'
Schandaal Snelders: 'Analist komt met reactie op aantijgingen'

De hemel blijft maar neerdalen op het hoofd van Eddy Snelders. De voormalig voetballer en gewezen ...

420
420
Hayen moet puzzelen: Club Brugge mist viertal tegen Genk
Hayen moet puzzelen: Club Brugge mist viertal tegen Genk

Alles loopt op wieltjes voor Club Brugge sinds de intrede van Nicky Hayen, die in het tweeluik tegen ...

750
750