AA Gent heeft grote plannen met straffe vierklapper

AA Gent heeft grote plannen met straffe vierklapper

AA Gent is van oudsher een club waar veel transferactiviteit plaatsvindt en dat zal in de eerstkomende transferperiode wellicht niet anders zijn. De Buffalo's zijn reeds hun inventaris aan het opmaken van het aanwezige spelersmateriaal en daarnaast worden verschillende transfertargets bepaald. Gent wordt volgens binnen- en buitenlandse media alvast in verband gebracht met vier potentiële aanwinsten.


DE EVALUATIE VAN HEIN

“Dat er volgend seizoen veel werk aan de winkel is, is duidelijk.” Begin april stelde Hein Vanhaezebrouck onmiskenbaar dat AA Gent wil ingrijpen in de eerstvolgende transferperiode. “We zijn nog bezig met onze evaluatie, maar dat is niet voor de pers, dat is iets intern.” Vanhaezebrouck verstuurde daarmee een duidelijke waarschuwing naar zijn huidige spelersgroep, die toen allerminst naar behoren presteerde – zoals in het volledige seizoen eigenlijk. De plotse en recente sportieve revival (2-1 en 0-4 winst) tegen KV Oostende zal wellicht niet veel veranderen aan die plannen. Volgend seizoen moet en zal het anders lopen bij AA Gent. Beter. Dat blijkt alvast door de Gentse interesse in vier interessante transfertargets.



JOSEPH OKUMU (IF ELFSBORG)

Met een gestalte van 1,93 meter is Joseph Okumu een imposante fysieke verschijning. De 7-voudige Keniaanse international is vandaag de rots in de branding bij het Zweedse IF Elfsborg, waar hij één van de beste centrale verdedigers van de competitie is. Dat bevestigde Stefan Andreasson, sportief directeur van Elfsborg, onlangs nog in de Zweedse pers. “Ik heb het reeds gezegd dat hij de beste centrale verdediger ooit is in de Allsvenskan.”

Die straffe uitspraak van Stefan Andreasson blijkt ook uit de prestaties van Joseph Okumu in de vorige jaargang in de Zweedse competitie, het huidige seizoen is namelijk nog maar zeven speeldagen ver. Vorig jaar was Okumu de centrale verdediger in Zweden die het meeste duels won, alsook het meeste duels in het luchtruim. Daarnaast behoorde de Keniaan op het defensief gebied ook tot de meest regelmatige én meest efficiënte centrale verdedigers van de Allsvenskan.



De lof voor Joseph Okumu komt niet alleen vanuit het clubbestuur, maar ook zijn ploegmaats spreken vol bewondering over hun sterke verdediger. Johan Larsson vergelijkt Okumu zelfs met Virgil van Dijk, de topverdediger van Liverpool FC. “Hij heeft vergelijkbare kwaliteiten. Dus dit is geen 'stomme' vergelijking maar wel eentje die vooral moeilijk wordt om na te streven. Hij is te goed voor de Zweedse competitie.” Naast de interesse van AA Gent liggen ook Stade Reims, Rangers FC, Napoli, Valencia en OGC Nice op de loer voor de 23-jarige Okumu.

GILLES DEWAELE (KV KORTRIJK)

Op 25-jarige leeftijd heeft Gilles Dewaele 'slechts' 37 wedstrijden in de Jupiler Pro League achter z'n naam, waarvan 30 stuks dit jaar bij KV Kortrijk. De rechtsachter is dus een laatbloeier, maar in het Guldensporenstadion groeide hij desondanks uit tot de absolute revelatie van het seizoen. Dewaele blinkt uit door zijn enorme motor en loopvermogen, waarbij hij de ganse flank kan afdweilen. Daarnaast bezit hij voldoende snelheid, inzicht en een goeie techniek.

Door de combinatie van deze kernkwaliteiten kon Gilles Dewaele reeds drie doelpunten scoren en evenveel assists afleveren. Hij kon gemakkelijk nog veel meer assists geproduceerd hebben, ware het niet dat de spitsen van KV Kortrijk zijn voorzetten vaak ondermaats afwerkten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat Dewaele in de Jupiler Pro League het derde meeste voorzetten afleverde onder de flankverdedigers alsook sleutelpasses.



AA Gent heeft de naam van Gilles Dewaele alvast met stip genoteerd. Een transfer naar de Arteveldestad zou een ultieme beloning zijn voor Dewaele's uitstekende debuutseizoen in de Jupiler Pro League. Op die manier raakt de carrière van de laatbloeier opeens in een stroomversnelling terecht, want hij staat pas sinds vorige zomer onder contract bij KV Kortrijk. Voorheen kwam hij sinds 2017 uit bij KVC Westerlo in 1B en daarvoor bij Cercle Brugge, waar Dewaele niet doorbrak.

GIANNI BRUNO (ZULTE WAREGEM)

Gianni Bruno heeft zijn productiefste seizoen ooit achter de rug. De 29-jarige aanvaller scoorde 20 doelpunten bij Zulte Waregem en hij hoopt deze uitstekende cijfers te verzilveren met een knappe transfer. “Als ik de kans krijg om naar een club te gaan met een interessant project en als alle partijen erbij winnen, dan zal ik niet aarzelen om te vertrekken”, verklaarde Bruno onlangs aan La Dernière Heure. Ook Zulte Waregem kan een mooie slag slaan bij een uitgaande transfer van hun Speler van het Jaar, want Bruno heeft nog één seizoen contract aan de Gaverbeek.

Gianni Bruno was één van de grote architecten in de opmerkelijke sportieve opmars van Zulte Waregem dit seizoen. Door zijn doelpunten had de 29-jarige aanvaller een belangrijk aandeel in het knappe seizoenseinde van Essevee. Bruno scoorde dit jaar op erg regelmatige basis, waarbij hij per 90 minuten gemiddeld 0,58 doelpunt lukte. Dat is een hoge frequentie, waarmee hij de achtste plaats bezet onder de centrumspitsen in de Jupiler Pro League. Bruno overtreft daarmee enkele klinkende namen zoals Tarik Tissoudali (AA Gent), Ike Ugbo (Cercle Brugge) en Lukas Nmecha (RSC Anderlecht).



Zulte Waregem houdt alvast rekening met een vertrek van clubtopschutter Gianni Bruno. Bij een toereikende aanbieding van een andere club zou een vertrek zeker bespreekbaar zijn. En de kans is ook groot dat AA Gent weldra een officieel bod zal neerleggen bij Essevee. Verschillende kranten maakten namelijk al gewag van de Gentse interesse in Bruno en de speler zelf werd onlangs met zijn entourage gespot tijdens de thuismatch van AA Gent tegen KV Oostende. Een transfer hangt dus in de lucht en voor Bruno zou dit een mooie volgende stap in zijn carrière betekenen.

JULIEN DE SART (KV KORTRIJK)

Julien De Sart is al langer de droomkandidaat van AA Gent. De centrale middenvelder bereikt op 26-jarige leeftijd stilaan de top van zijn kunnen en hij bezit ook nog de nodige progressiemarge. De combinatie van beide zaken maakt van De Sart een erg interessante versterking voor de Buffalo's. Bovendien kan hij straks zelf zijn toekomst bepalen. De middenvelder van Veekaa beschikt namelijk over een aflopend contract, waardoor hij per 30 juni 2021 een vrije vogel is. Maar de kans is wel erg reëel dat De Sart al voor die datum een nieuwe werkgever heeft gevonden.

En hoewel er veel interesse heerst vanuit Frankrijk, zal AA Gent hoogstwaarschijnlijk met zijn handtekening gaan lopen. In december vorig jaar ontving Julien De Sart een nieuw voorstel tot contractverlenging van KV Kortrijk, maar hij weigerde dat aanbod vriendelijk – ondanks dat de aanbieding van de Kerels best 'aardig' was. “Ik heb veel aan deze club te danken”, verklaarde De Sart toen aan Het Laatste Nieuws. “Maar het is tijd dat ik hogerop ga.”



In februari verklaarde Matthias Leterme, algemeen manager bij KV Kortrijk, dat de club in januari een bod kreeg van AA Gent voor Julien De Sart. Hoewel de middenvelder einde contract is en sowieso niet wil bijtekenen, weigerde Kortrijk uiteindelijk het aanbod. De mislukte poging in januari betekende echter niet dat de liefde bekoeld is tussen AA Gent en Julien De Sart. In maart noopte Gent de gesprekken aan met De Sart omtrent een transfervrije overgang. Die gesprekken zijn nog steeds aan de gang maar verlopen naar verluidt wel gunstig. 

POLL: Wie moet AA Gent zeker halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

122
122
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

50
50
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

52
52
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

155
155
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

82
82
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

279
279
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

107
107
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

95
95
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

125
125
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

246
246
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

334
334
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

311
311
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

102
102
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

310
310
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

197
197