Club richt pijlen op Europees supertalent

Club richt pijlen op Europees supertalent

Gelet op de matige prestaties van de voorbije weken, is het duidelijk geworden dat Club Brugge straks moet investeren in de spelersgroep. Op de positie van flankaanvaller mag er in de komende maanden alvast versterking verwacht worden, dat bleek trouwens door de vermeende Brugse interesse in Kamaldeen Sulemana (FC Nordsjaelland) en Christos Tzolis (PAOK Saloniki). En nu zou Club haar pijlen ook richten op Loizos Loizou, een tienersensatie van Omonia Nicosia en eveneens een offensieve flankaanvaller. 


SULEMANA – TZOLIS – LOIZOU

Club Brugge swingt niet meer zoals voorheen. In de Champions' play-offs kon de titelfavoriet nog geen enkele van zijn drie wedstrijden winnen en pakte het slechts twee punten op negen. Bovendien is het spelbeeld niet bijster positief en attractief. Desondanks lijkt er niemand te twijfelen aan een tweede Brugse landstitel op rij, maar die zal door de erg matige nacompetitie weinig glans hebben. En dat is erg spijtig, want eerder dit seizoen legde Club nog frivool en dominant voetbal op de mat.

Club Brugge kan wel enkele verzachtende omstandigheden inroepen om de huidige sportieve terugval te verklaren. Zo werd er door de corona-pandemie een hels programma afgewerkt met erg veel wedstrijden kort op elkaar. Bovendien hadden verschillende Club-spelers zélf te maken met met een opgelopen Covid-besmetting. Maar daarnaast lijkt de huidige spelersgroep dan toch niet voldoende gestoffeerd en kwalitatief in de breedte zoals oorspronkelijk gedacht.


Loizos Loizou

Daarom wordt het duidelijk dat Club Brugge straks een interne inventaris zal opmaken en ten gevolge daarvan verschillende kwalitatieve versterkingen verwacht mogen worden. In de voorbije weken werd Blauw-Zwart bijvoorbeeld reeds gelinkt aan twee flankaanvallers Christos Tzolis (PAOK Saloniki) en Kamaldeen Sulemana (FC Nordsjaelland). En het mag duidelijk zijn dat Club op die positie versterking zoekt, want sinds deze week wordt ook Loizos Loizou genoemd bij Club. 

17-JARIGE INTERNATIONAL 

Loizos Loizou is tevens een jonge flankaanvaller, die momenteel het mooie weer maakt bij het Cypriotische Omonia Nicosia. De pas 17-jarige winger bezit een erg jonge leeftijd, maar desondanks beschikt Loizou toch over redelijk wat ervaring op het hoogste voetbalniveau. Zo debuteerde hij reeds op 16-jarige leeftijd in de Cypriotische competitie, als tweede jongste in de clubgeschiedenis nota bene, waardoor hij tegenwoordig al 37 officiële wedstrijden telt voor Omonia.

Bovendien mag Loizos Loizou zich al een vaste klant noemen bij het nationale elftal van Cyprus. Zijn debuut in het A-elftal heeft zelfs een Belgische touch, want het was ex-Cypriotisch bondscoach Johan Walem die Loizou zijn internationaal debuut gunde in de match tegen Montenegro. Met een leeftijd van 17 jaar, één maand en achttien dagen is Loizou nog steeds de jongste debutant bij de nationale ploeg van Cyprus. Zijn jonge carrière als profvoetballer start aldus als een komeet.



Johan Walem had in december 2020 mooie woorden klaar voor Loizos Loizou, het Cypriotische toptalent die toen zijn eerste speelminuten kreeg op het internationale toneel. “Als hij op dezelfde manier doorgaat, dan wordt hij een geweldige speler”, aldus Walem. “Hij is een speler met kwaliteit, hij heeft wat speciaals.” Ondertussen heeft Loizou reeds acht caps achter zijn naam staan, waarin hij één doelpunt kon scoren – in de 1-2 nederlaag tegen Tsjechië.

EUROPEES TOPTALENT

Gezien zijn ruime speelgelegenheid bij Omonia Nicosia en zijn selecties voor het nationale elftal, weten ze in Cyprus de grote kwaliteiten van Loizos Loizou aldus naar waarde te schatten. Maar ook buiten de Cypriotische landsgrenzen heen heeft de 17-jarige reeds naam gemaakt voor zichzelf. Ondanks het feit dat Loizou in één van de kleinste Europese competities voetbalt, wordt de vinnige flankaanvaller nauwlettend gemonitord door verschillende clubs en instanties. Zo bepaalde het gerenommeerde onderzoeksbureau CIES Football Obeservatory hem als één van de grootste jonge talenten in Europa.



CIES Football Obeservatory publiceerde in maart namelijk een lijst met de meest beloftevolle voetbaltalenten in de wereld per geboortejaar (2000, 2001, 2002, 2003 of later). In de verschillende subcategorieën prijkten verschillende bekende namen zoals Erlin Haaland, Jadon Sancho, Charles De Ketelaere, Jérémy Doku en Odilon Kossounou. En ook Loizos Loizou was te vinden in de top tien van spelers geboren in 2003 of later. De Cyprioot bezette de tiende plaats in die betreffende ranking. 't Wil toch wat zeggen over zijn kwaliteiten en stijgende reputatie in het Europese voetballandschap.

BESCHEIDEN TRANSFERSOM

Die razendsnelle ontwikkeling van Loizos Loizou kwam aldus in het gezichtsveld van Club Brugge terecht, dat wel ervaring heeft met het detecteren van dergelijk jong en relatief onbekend voetbaltalent. Maar ook andere Europese clubs zoals Benfica en Olympiakos – twee clubs die de Cypriotische spelersmarkt goed kennen – hebben het grote talent van Loizou reeds ontdekt. Een dure aangelegenheid zal een transfer van Loizou wellicht niet zijn. Vandaag wordt diens marktwaarde bepaald op 300 duizend euro en Omonia Nicosia verkoopt zijn spelers doorgaans nooit aan woekerprijzen.



De kwaliteiten die het meest in het oog springen bij Loizos Loizou zijn diens uitstekende linkervoet en grote mate van snelheid. Hij wordt meestal uitgespeeld op de rechterflank, maar door zijn specifieke eigenschappen opereert hij ook goed op de linkerkant. Die polyvalentie zal Club Brugge zeker aanspreken, want op Noa Lang na beschikt Blauw-Zwart niet meteen over meerdere kwalitatieve opties op de aanvallende flankposities, zeker niet met het verwachte vertrek van Emmanuel Dennis, Tahith Chong en Nabil Dirar indachtig. De eventuele komst van Loizou zou voor dat euvel dus een oplossing kunnen bieden.

MEER DAN EEN FLANKAANVALLER 

Hoewel Loizos Loizou niet erg bepalend is op het gebied van doelpunten scoren en assists leveren, hij telt dit seizoen bijvoorbeeld één goal en twee assist op twintig competitiewedstrijden voor Omonia Nicosia, is zijn waarde in de ploeg niet volledig terug te brengen op statistieken. Als offensieve flankspeler kijkt Loizou bijvoorbeeld niet op een fysieke inspanning meer of minder, en hij schuwt het verdedigende werk allerminst. Zo is hij in de Cypriotische competitie de flankaanvaller met het grootste aantal geslaagde defensieve intercepties per wedstrijd. Bovendien zijn er slechts drie positionele collega's die nog meer defensieve duels aangaan dan hem. 



Loizos Loizou verricht dus heel wat defensief werk en daarmee is hij niet bepaald een flankaanvaller die zijn ploegmaats voor hem laat lopen. In dat opzicht zou de Cyprioot goed passen bij de indentiteit en filosofie van Club Brugge – ook Noa Lang wordt trouwens bewierookt door dezelfde ingesteldheid en mentaliteit. Al dat harde werk is dus mooi meegenomen, maar Loizou onderscheidt zich vooral door zijn aanvallende flitsen. Hij gaat bijvoorbeeld gemiddeld acht dribbels aan per wedstrijd, heeft een enorme diepgang in zijn spel en hij is ook erg efficiënt in zijn verrichte acties. Bovendien legt Loizou ook een grote regelmaat in zijn defensieve en offensieve prestaties. 

POLL: Moet Club hem halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond
Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond

Club Brugge heeft zich verzekerd van een plekje in de halve finales van de Conference League. Daarin ...

463
463
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie

Club Brugge heeft donderdag een fraai stukje Belgische voetbalgeschiedenis geschreven. Blauw-Zwart ...

162
162
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt

Donderdagavond werden de tickets voor de halve finales in de Europa en Conference League uitgedeeld. ...

68
68
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales

Club Brugge heeft zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg ooit geplaatst voor de halve ...

204
204
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel

In de Europa League konden enkele Rode Duivels zich donderdag verzekeren van een plek in de halve ...

72
72
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel

Beerschot VA zal vrijdag in de bloemetjes gezet worden voor het behalen van de titel in de ...

144
144
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"

Club Brugge kreeg donderdagavond een uitgelezen kans om zich te plaatsen voor de halve finales van ...

419
419
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's

In de Conference League zijn de eerste halve finalisten bekend. Indien Club Brugge zich kan ...

220
220
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend

Tijdens het huidige seizoen werd andermaal gesleuteld aan het competitieformat van de Jupiler Pro ...

559
559
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"

Vrijdagavond valt het doek over de reguliere competitie in de Challenger Pro League. Voor Beerschot ...

231
231
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"

In de Europa League worden donderdagavond de tickets voor de halve finales uitgedeeld. Daarbij staat ...

117
117
<strong>Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’</strong>
Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’

Club Brugge is op zoek naar aanvallende versterking en het richt zijn pijlen op Jos&eacute; Melro ...

512
512
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg

Club Brugge wil zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg verzekeren van een plek in de halve ...

228
228
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?

RSC Anderlecht staat sinds afgelopen weekend in pole-positie om met de landstitel aan de haal te ...

290
290
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City

Titelverdediger Manchester City is woensdagavond gesneuveld in de Champions League. De Engelse ...

130
130