Club Brugge anticipeert op nieuwe megadeal

Club Brugge anticipeert op nieuwe megadeal

Vanaf 1 juli start het wheelen & dealen op de transfermarkt opnieuw. Bij Club Brugge zal het moeilijk worden om Odilon Kossounou nog langer aan boord te houden en daarvoor bepaalt men op Jan Breydel reeds enkele interessante alternatieven. Yerson Mosquera is qua speelstijl een kloon van Kossounou en daarmee lijkt Club te anticiperen op een erg lucratieve verkoop van de Ivoriaan.


DEFENSIEVE VERSTERKING

Club Brugge kan in de Champions' Play-offs allerminst over een geslaagde start spreken. De balans in de nacompetitie oogt voorlopig erg bedroevend met amper één punt op zes. Bovendien slikte de gedoodverfde landskampioen al vijf tegendoelpunten in twee wedstrijden tijd, dat betekent in de Champions' Play-offs op gemiddelde basis 2,5 tegendoelpunten per wedstrijd. En dat terwijl het  betreffende gemiddelde in de reguliere competitie slechts 0,7 tegendoelpunt per wedstrijd inhield.



De huidige negatieve defensieve kentering is dus opvallend, hoewel Club Brugge ook in het aanvallend opzicht niet op een hoogstaand niveau acteert. De roep om meerdere kwalitatieve versterkingen met het oog op een succesvol volgende jaargang klinkt dus luid. En daarvoor lonkt Blauw-Zwart volgens El Vbar, een programma op het het bekende radiostation Radio Caracol, naar de Colombiaanse verdediger Yerson Mosquera van Atlético Nacional.

DAVINSON SANCHEZ 

Yerson Mosquera beleeft als 20-jarige zijn eerste seizoen als basisspeler in de Colombiaanse competitie, nadat hij er vorig jaar reeds vier competitiewedstrijden afwerkte. Bij Atlético Nacional werpt hij zich stilaan op tot een echte revelatie in de Liga BetPlay, waardoor hij ook zijn eerste selecties verdiende bij de Colombiaanse U20. Mosquera trainde zelfs al enkele keren mee met de grote jongens van Colombia, waar hij aanzien wordt als Colombia's toekomstige grote hoop in de defensie.



't Is daarom dat Yerson Mosquera al voorzichtig wordt vergeleken met Davinson Sanchez, die tegenwoordig met voorsprong de beste centrale verdediger is van Colombia. De huidige centrale verdediger van Tottenham Hotspur heeft net zoals Mosquera een verleden bij de Colombiaanse topclub Atlético Nacional, vooraleer Sanchez daarna richting Ajax trok. Ook Mosquera heeft nu dus uitzicht op een eerste Europese transfer, weliswaar naar “het Ajax van België”. 

GEEN SCENARIO-DENNIS 

Met de vermeende interesse in Yerson Mosquera lijkt Club Brugge in eerste instantie te anticiperen op een mogelijk vertrek van Odilon Kossounou. De Ivoriaanse centrale verdediger zette de voorbije maanden grote en belangrijke stappen in zijn ontwikkeling, waardoor hij tegenwoordig kan rekenen op grote interesse van verschillende Europese clubs. Hoewel Kossounou vandaag amper 20 lentes telt, lijkt het moment om te oogsten toch stilletjesaan aangebroken te zijn voor Club Brugge. Naar verluidt zou Blauw-Zwart mikken op een verkoopprijs van 20 miljoen euro. 



Op Jan Breydel willen ze namelijk een gelijkaardig scenario-Emmanuel Dennis vermijden. Club Brugge had vorig seizoen de mogelijkheid om de Nigeriaan te verpatsen na een succesvolle jaargang, maar geen enkele inkomende aanbieding bleek echter toereikend te zijn – hoewel er toch aanbiedingen circuleerden in de media van om en bij de 15 miljoen euro. Maar na een erbarmelijke eerste seizoenshelft dit jaar bij Club vertoeft Dennis sinds januari op huurbasis bij 1.FC Köln en nam zijn marktwaarde een daling van 17 naar 11 miljoen euro.

NIEUWE KOSSOUNOU 

Met dat financieel perspectief indachtig, Odilon Kossounou bezit vandaag een marktwaarde van 12 miljoen euro, is het dus een logische zet dat Club Brugge ondertussen proactief mogelijke alternatieven voor de Ivoriaan bekijkt. Yerson Mosquera beschikt bovendien over hetzelfde voetballende profiel en een gelijkaardig intrinsiek talent zoals Kossounou. In de zomer van 2019 werden er veel vragen gesteld over de kwaliteiten van de Ivoriaan, maar die speelde hij helemaal van zich af.



Bij de eventuele komst van Yerson Mosquera zullen de gelijkaardige vragen worden gesteld, gelet op zijn jonge leeftijd van 20 jaar, zijn beperkte ervaring op het professionele niveau en bovendien ook enkel in de Colombiaanse voetbalcompetitie. Die vele vragen zijn vandaag overigens terecht, maar anderzijds heeft het scoutingsdepartement van Club Brugge ervaring en expertise genoeg om deze risico's in te schatten. Met Odilon Kossounou dus als één van de vele positieve exponenten.

DEFENSIEF EN FYSIEK

De grote sterktes van Yerson Mosquera liggen dus vooral op het fysieke vlak. De Colombiaan bezit een groot gestalte met 1 meter 88 en hij is atletisch, snel en sterk. Door de combinatie van deze eigenschappen wint Mosquera bijgevolg erg veel duels over de grond en in de lucht. In de Colombiaanse Liga BetPlay gaat er bijvoorbeeld geen enkele andere centrale verdediger meer rechtstreekse duels met zijn tegenstander aan dan Mosquera.



Bovendien is Yerson Mosquera ook erg efficiënt in deze duels. Zowel bij de algemene duels, defensieve duels en luchtduels schaart de veelbelovende 20-jarige zich telkens bij de beste verdedigers van de Colombiaanse competitie. Mosquera maakt dus uitstekend gebruik van zijn fysieke capaciteiten om zich te onderscheiden als één beste centrale verdedigers in de Liga BetPlay. Daarnaast zit het met zijn defensieve positionering ook snor.

200 DUIZEND EURO

Yerson Mosquera excelleert aldus op het niveau van de Colombiaanse competitie, al gaapt er toch nog een grote kloof met de Belgische Jupiler Pro League. Op het fysieke en defensieve vlak zou Mosquera normaliter wel zijn mannetje moeten staan in België, maar op het voetballend vlak moet er toch nog veel voorbehoud ingebouwd worden. Door zijn indrukwekkende fysiek oogt Mosquera namelijk eerder onhandig met de bal in zijn bezit, wat overigens niet abnormaal is voor een speler met zijn gestel – zie ook Odilon Kossounou.

Dat gezegd zijnde valt bij Yerson Mosquera vooral zijn matige eerste controle op en eveneens zijn onzekerheid in het balbezit. Dat zijn toch nog grote werkpunten als hij een rol van betekenis wil spelen bij een dominante ploeg zoals Club Brugge. De lokale Colombiaanse media vergelijken Mosquera al voorzichtig met zijn landgenoten en positionele collega's Davinson Sanchez (Tottenham) en Yerry Mina (Everton), maar daarvoor zal de 20-jarige toch nog flink wat progressie moeten maken. 



Anderzijds heeft Club Brugge voorbeelden genoeg waarbij onbekende youngsters met succes een hoogstaand ontwikkelingsplan doorlopen, en vervolgens met een grote winst werden doorverkocht. Odillon Kossounou zag zijn marktwaarde bijvoorbeeld al verdrievoudigen, hij werd in 2019 voor bijna vier miljoen euro aangekocht van het Zweedse Hammarby IF. De marktwaarde van Yerson Mosquera bedraagt vandaag amper 200 duizend euro. Voor dat bedrag lijkt de Colombiaan wel een gokje waard te zijn.

POLL: Moet Club hem halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond
Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond

Club Brugge heeft zich verzekerd van een plekje in de halve finales van de Conference League. Daarin ...

535
535
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie

Club Brugge heeft donderdag een fraai stukje Belgische voetbalgeschiedenis geschreven. Blauw-Zwart ...

174
174
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt

Donderdagavond werden de tickets voor de halve finales in de Europa en Conference League uitgedeeld. ...

70
70
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales

Club Brugge heeft zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg ooit geplaatst voor de halve ...

217
217
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel

In de Europa League konden enkele Rode Duivels zich donderdag verzekeren van een plek in de halve ...

73
73
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel

Beerschot VA zal vrijdag in de bloemetjes gezet worden voor het behalen van de titel in de ...

150
150
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"

Club Brugge kreeg donderdagavond een uitgelezen kans om zich te plaatsen voor de halve finales van ...

429
429
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's

In de Conference League zijn de eerste halve finalisten bekend. Indien Club Brugge zich kan ...

220
220
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend

Tijdens het huidige seizoen werd andermaal gesleuteld aan het competitieformat van de Jupiler Pro ...

565
565
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"

Vrijdagavond valt het doek over de reguliere competitie in de Challenger Pro League. Voor Beerschot ...

235
235
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"

In de Europa League worden donderdagavond de tickets voor de halve finales uitgedeeld. Daarbij staat ...

121
121
<strong>Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’</strong>
Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’

Club Brugge is op zoek naar aanvallende versterking en het richt zijn pijlen op Jos&eacute; Melro ...

515
515
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg

Club Brugge wil zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg verzekeren van een plek in de halve ...

228
228
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?

RSC Anderlecht staat sinds afgelopen weekend in pole-positie om met de landstitel aan de haal te ...

291
291
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City

Titelverdediger Manchester City is woensdagavond gesneuveld in de Champions League. De Engelse ...

134
134