Rits op de wip: debutant klopt op de deur bij Club Brugge

Foto: Rits op de wip: debutant klopt op de deur bij Club Brugge

Het kan snel gaan in de play-offs. Na de halvering bedroeg de historische voorsprong van Club Brugge nog acht punten, in aanloop naar speeldag drie zijn het er nog maar vijf. Na de een op zes tegen Anderlecht en Genk sprak Philippe Clement voor het eerst sinds lang dan ook nog eens dreigende taal. De kans bestaat dus dat hij zijn elftal donderdag op bezoek bij Antwerp grondig door elkaar gooit. Wie weet verschijnt zo zelfs een jonge debutant aan de aftrap.

Het was geleden van eind oktober en een gelijkspel tegen KV Mechelen dat Clement na afloop van een wedstrijd zó teleurgesteld de pers te woord stond. De week nadien voerde hij drie wijzigingen door: Brandon Mechele, David Okereke en Michael Krmencik ruimden in Oostende plaats voor Clinton Mata, Krépin Diatta en Emmanuel Dennis. Dit keer zullen de wissels ongetwijfeld van een andere orde zijn, en dan niet louter omdat een fors aantal van de toenmalige hoofdrolspelers intussen andere oorden opzochten. Al zijn de opties voor Clement op diverse plaatsen wel uiterst beperkt, en blijft het aantal vervangingen dat allicht dus ook. Meer dan een tweetal hoeven we niet te verwachten, mét daarbij mogelijk toch één grote verrassing.

RITS KIND VAN DE REKENING

Misschien krijgt Okereke wel nog eens een volwaardige kans, al voorspelden zijn recente invalbeurten – net als die van Tahith Chong – weinig goeds. Hoewel het de laatste tijd net iets stroever draait, raakt Clement vermoedelijk dus niet aan zijn goudhaantjes Noa Lang en Charles De Ketelaere op de flanken. Noch aan Bas Dost in de punt uiteraard, waar Youssouph Badji en Daniel Pérez geduld moeten blijven koesteren. Achterin ruimt Stefano Denswil eventueel opnieuw plaats voor Eduard Sobol, die weliswaar evenmin overtuigend inviel in Genk. Voor het overige zijn er, ondanks het feit dat Club plots een pak gemakkelijker goals incasseert, vrij weinig redenen om de verdediging onder handen te nemen. Op het middenveld geldt hetzelfde voor Hans Vanaken, dan toch niet geschorst op de Bosuil, en Ruud Vormer.Vooral die eerste ligt de laatste tijd stevig onder vuur, maar een echt alternatief is er niet voorhanden. Bovendien heeft Blauw-Zwart, de deels terechte doch overdreven kritiek op de bekroonde tandem ten spijt, toch weinig te winnen met hen op kant te schuiven. Hopen op beterschap, en een tikkeltje meer geluk, lijkt dan nog altijd een beter devies. Desalniettemin kan Clement niet zomaar blijven toekijken hoe zijn troepen op enkele dagen tijd hun welverdiende bonus, en stilaan dus ook de titel, zomaar te grabbel gooien. In de zoektocht naar meer stabiliteit in de as dreigt daarom niet Vanaken, maar Mats Rits andermaal het kind van de rekening te worden. Net zoals dat op speeldag één tegen Anderlecht, na een paar mindere prestaties in het slot van de reguliere competitie, eigenlijk reeds het geval was.

VAN SIMONS TOT DESCHACHT

Bij afwezigheid van Éder Balanta, het logische alternatief, koos Clement toen voor Odilon Kossounou op het middenveld. De verrassende zet, mee ingegeven door de schorsing van Mata, ging gepaard met een tactische ingreep waarbij Club nog eens aantrad in Ivan Leko zijn 3-5-2. Zonder succes, weliswaar. In die optiek, en omdat de koploper sinds het vertrek van Diatta niet langer de ideale winger in huis heeft om in dat systeem zowel voor offensieve impulsen te zorgen áls zijn defensieve taken ter harte te nemen, lijkt het onwaarschijnlijk dat Clement nogmaals afwijkt van zijn vertrouwde 4-3-3. Hoe dan ook ligt er in beide formaties een cruciale rol weggelegd voor de zogenaamde zes, die in de rug van Vanaken en Vormer – beiden nochtans evenmin vies van een sprintje of duel – voor evenwicht zorgt.Een iconische positie ook in Jan Breydel, die na het eerste vertrek van Timmy Simons lange tijd zorgen baarde. Toen hij in 2018 de schoenen aan de haak hing, stond Rits echter klaar om over te nemen. De voormalige spelmaker van KV Mechelen, voor anderhalf miljoen opgepikt, vond zichzelf lager op het veld opnieuw uit als aanjager, kilometervreter en kuitenbijter bij uitstek. Toch werd hem steevast ook zélf flink het vuur aan de schenen gelegd, vooral dan van binnenuit. Eerst moest hij afrekenen met Marvelous Nakamba en Sofyan Amrabat, nadien met Balanta. Rits stond dus nooit buiten discussie, maar trok uiteindelijk wel telkens aan het langste eind. De vergelijking met Olivier Deschacht destijds bij Anderlecht is niet geheel uit de lucht gegrepen. Wanneer het even minder gaat, is hij vaak de dupe.

(GEEN) OPTIES VOOR CLEMENT

Datzelfde scenario lijkt nu wederom in de maak. Alhoewel. Clement was dan wel tevreden met de prestatie van Kossounou tegen Anderlecht, de gok met hem op het middenveld pakte verkeerd uit. Dat experiment wordt wellicht dus niet herhaald, al was het wel tekenend voor de manier waarop Rits zijn hoofd op het kapblok ligt. Een situatie die hij met zijn bleke optreden in Genk niet wist om te keren. Voor het overige zijn de alternatieven evenwel beperkt. Balanta was in de Luminus Arena weer van de partij, maar in welke mate hij klaar is voor de strijd blijft nog maar de vraag. In het verleden bleek al meermaals dat de Colombiaan na een blessure een inloopperiode nodig heeft om terug op toerental te komen. Tijd die de landskampioen, alsmaar meer onder druk, zich momenteel niet kan veroorloven.Een andere optie is om Vanaken een rij achteruit te trekken, De Ketelaere of Lang naar het centrum te schuiven en alsnog te kiezen voor Okereke, Chong, Badji of Pérez op de flank. Al vormt in dat geval ook Ignace Van der Brempt een optie. De tiener kreeg tegen Anderlecht nog eens zijn kans als fullback, maar op defensief gebied blijft er toch nog heel wat werk aan de winkel. Hoger op de flank stelde hij daarentegen zelden teleur. Bovendien trok Clement wel vaker de kaart van de jeugd in duels waarin het om de knikkers gaat. Uit de eigen opleiding denken dan niet alleen aan De Ketelaere en Van der Brempt, want pakweg Maxim De Cuyper en Thomas Van den Keybus mochten eveneens reeds proeven van het grote werk. Geen van beiden maakte vorig weekend echter deel uit van de wedstrijdkern.

SAMBA MET MBAMBA?

Een naam die daar de laatste tijd wél stelselmatig opduikt: Noah Mbamba. Het 16-jarige toptalent maakte vorige zomer de overstap van Genk, schoof in januari door naar Club NXT in 1B en maakte daar zoveel indruk dat hij niet veel later zijn kribbel onder een eerste profcontract mocht zetten. Sinds de start van de play-offs voorzag Clement voor hem vervolgens telkens een plekje in de selectie, waar Mbamba als verdediger wordt gecategoriseerd. Daar speelde hij ook het merendeel van zijn matchen bij Club NXT, maar de stijlrijke Brusselaar kan tevens hoger op het veld uit de voeten. Gezien zijn manier van spelen en lichaamsbouw ligt daar wellicht zelfs de grootste toekomst voor hem weggelegd. Hoe dan ook lijkt men in Westkapelle rotsvast te geloven in het potentieel van de jonge jeugdinternational.Zo kreeg zijn verbintenis als enige van de jonkies aandacht op de officiële kanalen van de A-ploeg, en werd hij af en toe reeds opgevoerd op sociale media. Belangrijker is evenwel dat ook Clement het best in hem ziet zitten. Het lijkt dus slechts een kwestie van tijd vooraleer Mbamba zijn eerste minuten krijgt toegeworpen. Wie weet wel van bij de start donderdag op de Bosuil, een partij die Club koste wat het kost moet winnen om de nakende paniek af te wenden. En waarin de slag om het middenveld, waar Antwerp over bakken ervaring en duelkracht beschikt, ongetwijfeld een essentiële factor wordt in de jacht op die broodnodige driepunter. Durft de coach het aan om nogmaals een tiener op zulk een moment voor de leeuwen te werpen? De belangen lijken groter dan toen CDK debuteerde tegen PSG.

DE BRUGSE TIELEMANS

Toch moet Clement stilaan íéts ondernemen, en kan een basisplaats voor Mbamba een nieuwe wind door het elftal doen blazen. Vincent Kompany beklaagt zich alvast niet dat hij in Brugge doelman Bart Verbruggen het vertrouwen gunde. Net zomin als Anderlecht spijt heeft van de vele jongeren die de voorbije seizoenen snel in de ploeg kwamen, een traditie die Blauw-Zwart veel minder rijk is. Met zijn 16 jaar en vier maanden zou Mbamba er met voorsprong de jongste debutant worden. En zich in één klap tussen Youri Tielemans, Romelu Lukaku, Anthony Vanden Borre en Jérémy Doku scharen, hoewel er ook minder gerenommeerde namen in het lijstje van vroege vogels pronken. Rits, 16 jaar en twee maanden oud toen hij bij Beerschot voor het eerst kwam piepen, bezet daar overigens de derde plaats.Sindsdien verliep de carrière van het toenmalige toptalent met horten en stoten, al vond hij uiteindelijk dus zijn plaats in Jan Breydel. Daar nu plaats ruimen voor een nieuwe tienersensatie zou de cirkel rond maken, zonder daarmee te zeggen dat zijn verhaal in Brugge afgelopen is. Vroeg of laat vindt Rits per slot van rekening altijd zijn weg terug in de driehoek met Vormer en Vanaken. Vandaag kan Club er echter gerust een injectie van vers bloed gebruiken, iets waar Mbamba alvast voor kan zorgen. Aan Clement om te oordelen of zijn pupil klaar is om het op te nemen tegen Birger Verstraete, Martin Hongla en de rest van Frank Vercauteren zijn hongerige bende. En dan de moeilijke knoop door te hakken. Of die gok vervolgens rendeert, zal zoals steeds achteraf moeten blijken. Wie niet waagt, niet wint.

POLL: Clement moet de kaart van Mbamba trekken

België maakt grote kans op zeer gunstige loting voor 1/8ste finales

Martinez laat zich uit over situatie van Vanaken

Italië heeft perfect rapport beet, horrortornooi voor de Turken

Vandaag 20 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Pak 30.000 euro met jouw gratis prono op Finland-België!

De Rode Duivels zijn op het EK al zeker van hun plekje in de 1/8ste finales, maar de groepswinst is ...

24
{insert image alt}

Witsel verbluft alle tegenstand op EK

Na bijna een halfjaar zonder één officiële wedstrijd in de benen, maakte Axel Witsel donderdag ...

595
{insert image alt}

Priske loodst droomspits naar Antwerp

Brian Priske, de nieuwe hoofdcoach van Antwerp FC, brengt in zijn zog een nieuwe technische staff ...

2380
{insert image alt}

Finse sterspeler: "België verslaan is mogelijk"

De Rode Duivels zijn dankzij een zes op zes tegen Rusland en Denemarken al zeker van een plaats in ...

15
{insert image alt}

Mancini legt onwaarschijnlijk straffe cijfers voor bij Italië

Roberto Mancini is bezig aan zijn strafste werk als trainer. De bondscoach van Italië kan geweldige ...

32
{insert image alt}

Eden Hazard: "Enkel dan zijn we toernooifavoriet"

België won van Rusland en Denemarken. Vooral tegen de Denen viel op dat de Rode Duivels niet zonder ...

162
{insert image alt}

Martinez laat zich uit over situatie van Vanaken

Hans Vanaken kwam nog niet in actie op het EK en de smaakmaker van Club Brugge zat zelfs nog niet op ...

358
{insert image alt}

België maakt grote kans op zeer gunstige loting voor 1/8ste finales

De eerste speelronde van de poulefase op het EK is sinds zaterdagavond achter de rug, vanaf zondag ...

915
{insert image alt}

Italië heeft perfect rapport beet, horrortornooi voor de Turken

Ook in zijn laatste groepswedstrijd hebben de fiere Turken hun blazoen niet kunnen oppoetsen. In ...

109
{insert image alt}

'AA Gent zet enorme vraagprijs achter de naam van Yaremchuk'

Bij AA Gent wisten ze zich al stevig te versterken. Toch zullen de Buffalo’s met Niklas Dorsch en ...

288
{insert image alt}

Martinez spreekt zich uit over speelkansen Lukaku en Doku

België heeft aan een punt genoeg tegen Finland om groepswinnaar te worden. Bondscoach Roberto ...

223
{insert image alt}

Asamoah van STVV naar Roemenië

STVV liet onlangs weten dat Samuel Asamoah de club mocht verlaten. Hij beschikt over een aflopend ...

17
{insert image alt}

Hazard eerlijk: "Ben niet klaar voor 90 minuten"

De Rode Duivels zijn zondagnamiddag opnieuw afgereisd naar het Russische Sint-Petersburg. Daar ...

150
{insert image alt}

Shaqiri zet troosteloze Turken te kijk met heerlijke treffer (🎥)

Turkije werd op voorhand getipt als 'dark horse' op het EK, maar de Turken stelden in hun eerste ...

92
{insert image alt}

Opstelling gelekt? Nederland in ban van 'briefje' De Boer

Nederland was al zeker van groepswinst op het EK, maar speelt maandag nog zijn laatste ...

158
{insert image alt}

'Bale heeft club voor volgend seizoen gekozen'

De rentree van Gareth Bale bij Tottenham Hotspur lijkt beperkt te blijven tot slechts één seizoen. ...

163
{insert image alt}

Rode Duivels nu al aan de haal met miljoenenbuit

De Rode Duivels speelden voorlopig nog niet hun beste voetbal, maar qua resultaten valt er niets op ...

358
{insert image alt}

Martinez geeft uitsluitsel over blessure Thorgan

Maandag trappen de Rode Duivels hun laatste wedstrijd af in de groepsronde van het Europees ...

81

Gisteren 19 Juni 2021

{insert image alt}

Ronaldo reageert na zware nederlaag Portugal

Titelverdediger Portugal begon uitstekend aan het EK en haalde het tijdens de openingsspeeldag met ...

708
{insert image alt}

'Okereke wil Club verlaten: vier clubs geïnteresseerd'

Bij landskampioen Club Brugge werden de spelers in de voorbije dagen medisch en fysiek gescreend, ...

927
{insert image alt}

EK-groepsfase zorgt nu al voor krankzinnig record

Op het Europees kampioenschap zijn de eerste twee speelrondes van de groepsfase inmiddels achter de ...

184
{insert image alt}

Voorlopige stand: Duivels moeten klepper vrezen in 1/8ste finale

De eerste speelronde van de poulefase op het EK is sinds zaterdagavond achter de rug, vanaf zondag ...

3067
{insert image alt}

Dure missers brengen Spanjaarden in vieze papieren

Ook na twee wedstrijden blijft schaduwfavoriet Spanje op zoek naar zijn eerste zege op het EK. Net ...

293
{insert image alt}

De Laet reageert verrast op RSCA-transfer Hoedt

RSC Anderlecht verraste afgelopen week met een straffe transfer. Zo kondigden de Brusselaars de ...

1485
{insert image alt}

Ronaldo verbluft iedereen met waanzinnige sprint (🎥)

Op het EK heeft Duitsland zaterdagavond een statement gemaakt door met 4-2 te winnen van Portugal. ...

159
{insert image alt}

Topfavoriet Italië nóg sterker: "Hij is weer fit"

Italië heeft al behoorlijk veel indruk gemaakt op het Europees kampioenschap. En La Squadra wordt ...

212
{insert image alt}

Spanje opent rekening op het EK via Morata (🎥)

Zaterdagavond spelen Spanje en Polen hun tweede duel op het EK. De Zuid-Europeanen kwamen op de ...

20
{insert image alt}

Duitse international neemt wraak na arrogant gebaar Ronaldo

Duitsland walste vandaag over Portugal met 2-4. Bij de Duitsers was Robin Gosens (Atalanta) de grote ...

583
{insert image alt}

'Barcelona geeft Depay bizarre clausule'

FC Barcelona heeft Memphis Depay binnengehaald, zo communiceerden de Catalanen eerder op de ...

493
{insert image alt}

'Nmecha kan ploegmaat worden van Belg in Bundesliga'

RSC Anderlecht had hem graag gehouden, maar Lukas Nmecha zal toch andere oorden opzoeken volgend ...

370
{insert image alt}

Radzinski duidt de achilleshiel van de Fransen aan

Frankrijk is er vandaag niet in geslaagd om zes op zes te pakken. Onze zuiderburen bleven in een ...

206
{insert image alt}

Ronaldo maakt Rüdiger belachelijk met geniaal hoogstandje (🎥)

Duitsland heeft vandaag Portugal op knappe wijze verslagen met 2-4. Het was een heerlijke wedstrijd ...

166
{insert image alt}

Griezmann heeft opmerkelijke verklaring voor Frans puntenverlies

Bijna iedereen had toch wel gerekend op een makkelijke EK-overwinning van Frankrijk op Hongarije, ...

322