Wesley of Samatta: de ideale opvolger(s) van Nmecha

Wesley of Samatta: de ideale opvolger(s) van Nmecha

Terwijl in Neerpede het ene na het andere talent zijn kribbel onder een profcontract zet, is Peter Verbeke tevens al bezig met de nabijere toekomst. Dé prioriteit voor komende zomer is uiteraard een verlengd verblijf van Lukas Nmecha, hoewel dat dossier niet vanzelfsprekend dreigt te worden. Zelfs als het speerpunt op post blijft, lijkt een nieuwe doublure voorin bovendien geen overbodige luxe. Wij helpen de sportief directeur van Anderlecht dus graag een handje vooruit met drie potentiële targets. Al hebben we een vermoeden dat zij ook vandaag al op zijn lijstje pronken.


Dat de Brusselaars reeds naarstig op zoek zijn naar een spits, als opvolger dan wel back-up van Nmecha, is geen geheim. Meer nog: in een recente resem interviews verschafte Verbeke meer uitleg bij het type dat men in het Lotto Park graag zou verwelkomen. Te beginnen met een paar parameters waarop Paars-Wit net afhaakt. Daarbij blijkt vooral het fysieke aspect doorslaggevend. Zo werd een terugkeer van Dieumerci Mbokani in de koelkast gestoken omdat hij te weinig kilometers maalt. Anderlecht wil dan ook een dynamischer profiel, die de hoeken induikt, gevaarlijk is op de counter, deelneemt aan de combinaties in het aanvalsspel én druk zet in balverlies. Net zoals manusje-van-alles Nmecha dus.

NMECHA 2.0
Diens voornaamste zwakte blijft zijn kopspel, iets waar Vincent Kompany volgend seizoen aan hoopt te werken met de Duitser. Sowieso kan hij wel wat extra wapens in zijn luchtmacht gebruiken. Toch blijft een grote, statische targetman taboe, dixit Verbeke, die ondanks tegenvaller als Kemar Roofe en Abdoulay Diaby op dat vlak dus nog altijd meegaat in Kompany zijn filosofie. Wat echter niet betekent dat iedere rijzige spits van tevoren wordt afgeschreven. Zo schieten bij de concurrentie pakweg Roman Yaremchuk en zelfs Paul Onuachu flink wat centimeters boven de grond uit, maar belemmert hen dat niet om zich zowel met als zonder bal vlot over het veld te begeven. Ook hun snelheid en techniek is bovengemiddeld. Zij zouden op die manier gerust passen in het voetbal dat Kompany, weliswaar iets gematigder in zijn aanpak dan een jaar geleden, voor ogen heeft. Hét belangrijkste criterium.



Vanzelfsprekend moet de nieuwe nummer negen ook doelpunten maken. Nmecha zit nu aan 18 stuks in 36 optredens, een fraai gemiddelde van een op twee, en heeft daarbij alsmaar minder strafschoppen nodig. De gouden standaard voor een spits is volgens Verbeke de combinatie van 'expected goals' met 'created chances'. Spelers die op dat gebied hoog scoren, bevinden zich in zijn zogenaamde 'buy box'. Met naast Nmecha, Yaremchuk en Onuachu ook Bas Dost en Fashion Sakala, die KV Oostende straks inruilt voor Rangers, in die categorie valt daar met zijn beperkt budget in de JPL evenwel weinig te rapen. Zelfs nu hij ten opzichte van vorige zomer iets minder zuinig te werk moet gaan, blijft creatief omspringen met de centen immers het devies. Op basis van al deze criteria identificeerden wij, helaas zonder alle data voorhanden, drie interessante opties. Mét weer een aantal oude bekenden.

Roko SIMIC (17, NK Lokomotiva)
Vorige week geraakte bekend dat Anderlecht een oogje heeft laten vallen op Roko Simic, meteen een bewijs dat gestalte toch welkom is. De 17-jarige Kroaat, een neef van voormalig Club Brugge-spits Josip Simic, meet tenslotte 1m90. De vergelijking met Erling Haaland verklapt echter dat hij niet zomaar een lange slungel is. Met zijn doorbraak bij NK Lokomotiva in de Kroatische eerste klasse gooide de zoon van Dario Simic, 100-voudig international, dit seizoen alvast hoge ogen. Zo staat hij naar verluidt op de lijst bij Rangers, diverse clubs uit de Serie A en … RB Salzburg, waar Haaland voor het eerst van zich liet spreken. Nikica Jelavic, ex-Zulte Waregem en een tijdje actief in de Premier League, looft hem als een van de grootste beloften in Kroatië en een toekomstige wereldtopper. Genoeg kapers op de kust dus.



Kompany en Verbeke moeten dan ook hun beste beentje voorzetten om hun slag thuis te halen, zeker omdat AC Milan – waar vader Dario speelde en Simic geboren werd – lonkt. De eerste vraag is dan wat het grapje moet kosten, want in Zagreb ligt de tiener nog tot 2023 onder contract. Gezien de interesse uit de grote competities ruikt men er dus vast al geld. Daarnaast is Simic zijn onmiddellijke impact een vraagteken. Hoewel zijn kracht, dribbels en diepgang Anderlecht ongetwijfeld kunnen bekoren, tikt hij voorlopig af op drie treffers in 22 duels. Qua prestige zou Paars-Wit na Kristian Arnstad opnieuw enkele buitenlandse kleppers aftroeven, en als zoveelste toevoeging aan de garde van jeugdig talent kan Simic tellen. Interessant met het oog op de toekomst dus, maar voor nu misschien toch liever een routinier?

Ally SAMATTA (28, Fenerbahçe)
Waarom dan niet iemand die de competitie als zijn broekzak kent? Ally Samatta vertoefde vier jaar in Genk, was daarbij goed voor 76 treffers en 20 assists in 191 matchen en had vooral in de titel van 2019 een groot aandeel. Ook in Europa zette de Tanzaniaan zijn naam meermaals op het scorebord, ervaring waar de jonge bende – nagenoeg allemaal maagd op het Europees toneel – zich volgend jaar aan kan optrekken. Bovendien is Samatta geen rijpe dertiger zoals Lior Refaelov, integendeel: ondanks mislukte passages bij Aston Villa en Fenerbahçe zit hij eigenlijk nog op de piek van zijn kunnen. Zo een extra 25-plusser kan de recordkampioen, waar quasi iedereen in die leeftijdscategorie op vertrekken staat, best gebruiken. Anderlecht denkt niet louter aan de toekomst, maar moet ook in het heden stappen zetten.



Wie weet vallen beiden wel te combineren. Indien de hoop op Nmecha wordt opgegeven, kunnen de Brusselaars namelijk Simic kopen én terwijl Samatta een jaartje lenen. Sowieso is zulk een constructie de enige manier om de vrij complete goalgetter, wiens profiel alvast prima in het plaatje van Verbeke past, aan boord te halen. Zelfs het kapitaalkrachtigere Genk, waar Dimitri de Condé toegaf dat een comeback op tafel ligt, kan niet hoger mikken dan een huurdeal. Al aast bij Club Brugge mogelijk ook Philippe Clement op een reünie. Hoe dan ook voldoet Samatta dus aan zowat alle vereisten in het Lotto Park, waar men niet op een leenspeler of vroegere concurrent meer of minder kijkt. In het geval van Diaby weliswaar zonder succes, maar diens beste dagen lagen wel reeds een pak verder achter zich.

Wesley MORAES (24, Aston Villa)
Percy Tau, Diaby, Refaelov: het lijstje van ex-Bruggelingen die Verbeke naar de hoofdstad loodste, dikt alsmaar aan. Of Wesley Moraes in die voetsporen wil treden, valt sterk te betwijfelen. Bij zijn afscheid van Jan Breydel twee jaar geleden was de Braziliaanse beer immers nog tot tranen toe bewogen. Sinds hij voor 25 miljoen naar Aston Villa vertrok, stapelde de pech zich evenwel op. Na anderhalf jaar in de lappenmand met een zware knieblessure is Wesley nu eindelijk op de weg terug, maar intussen telde zijn werkgever wel nog eens 10 miljoen méér neer voor Ollie Watkins. Een basisplaats in Birmingham zit er dus niet snel in, al lijken ze er ergens nog wel in de eenmalige Goddelijke Kanarie te geloven. In plaats van gewoon hun verlies te incasseren, kan een uitleenbeurt dan ook de ideale oplossing bieden.



Wie weet wel naar Anderlecht, waar Kompany zijn contacten in Engeland nog eens kan aanwenden. Én bovenal Verbeke hem nog kent van in Brugge. Qua type en zelfs op uiterlijk vlak lijkt Wesley alvast sprekend op Nmecha, zij het dan vijf centimeter groter. Net als de huidige topschutter van Paars-Wit is hij naast een matige kopper wel geen pure goalgetter, al leverde zijn laatste jaar bij Club toch 13 competitietreffers – met slechts één penalty – én 10 assists op. Een grote krachtpatser, die zoals Nmecha zowel sterk is met de rug naar doel áls zijn snelheid in de diepte kan benutten, en met zijn goede voeten tevens oog heeft voor zijn ploegmaats. In theorie een droom voor RSCA, hoewel het natuurlijk nog maar de vraag is in welke mate Wesley aan die kwaliteiten heeft ingeboet. En of de Brusselaars zulke gokjes na de slechte ervaringen in het verleden nog durven wagen.

POLL: Wie lijkt u een betere spits voor Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"
Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"

Niemand lijkt in deze play-offs Club Brugge wat te kunnen doen. Zondag kwam Blauw-Zwart zelfs mee ...

79
79
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"

Ontkurkt werd de champagne dit weekend nog niet bij PSV, maar koud staat ze wel al. Doordat eerste ...

57
57
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'

Zaterdagavond zal bondscoach Domenico Tedesco zich wellicht toch even een hoedje geschrokken hebben. ...

42
42
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"

RWDM had zondagavond zeker kunnen zijn dat het rechtstreekse degradatie uit de Jupiler Pro League ...

23
23
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"

In de strijd om het behoud heeft KV Kortrijk het zondagavond spannend gehouden. Een nederlaag op het ...

33
33
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies

Voor Antwerp dreigt de Champions' Play-Off een regelrecht fiasco te worden. De uittredende kampioen ...

338
338
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"

Na een nul op twaalf leek stilaan afgeschreven te mogen worden voor de titel, maar sindsdien zijn de ...

84
84
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen

Zaterdagavond liet Paris Saint-Germain zijn titelfeestje nog verstoren door niet verder te raken dan ...

71
71
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM

Dit weekend had de degradatiestrijd in de Jupiler Pro League helemaal beslist kunnen worden, maar ...

128
128
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"

Club Brugge blijft doorstomen in de Champions' Play-offs. Na een 4-0 thuis boekte Blauw-Zwart nu een ...

280
280
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd

De titelstrijd lijkt alsmaar spannender te worden. Union SG liet zondag de kans niet liggen om ...

148
148
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"

KRC Genk heeft geen revanche kunnen nemen voor de 4-0-nederlaag op het veld van Club Brugge. De ...

481
481
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."

RSC Anderlecht blijft ook na zes speeldagen aan de leiding staan in het klassement van de Champions' ...

883
883
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege

Manchester City heeft zondagavond geen steken laten vallen binnen de Engelse titelstrijd. De ...

274
274
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht

RSC Anderlecht heeft voor de derde keer op rij punten verspeeld tijdens een uitwedstrijd in de ...

771
771