Recordman Verbruggen laat Mignolet zijn hielen zien

Recordman Verbruggen laat Mignolet zijn hielen zien

Vorige zondag maakte Bart Verbruggen zijn groot debuut bij Anderlecht. Na één gespeelde wedstrijd heeft de 18-jarige Nederlander nog niet al zijn kwaliteiten kunnen aantonen, maar toch kunnen we al meerdere positieve signalen vaststellen. 


KOMPANY DURFT

“Er is geen moeilijkere positie om keuzes te maken dan in doel.” En toch durfde Vincent Kompany het aan. In de klassieker tegen Club Brugge verraste de coach van RSC Anderlecht vriend en vijand door de 18-jarige Bart Verbrugge te laten debuteren tussen de palen, en dat ten nadele van Timon Wellenreuther. Verbruggen werd daarmee de jongste doelman van Anderlecht in 40 jaar tijd en op het hoogste Belgische voetbalniveau zelfs de op vijf na jongste keeper uit de clubgeschiedenis.

Hoewel het geloof in Bart Verbruggen intern erg groot is, had er toch niemand verwacht dat Vincent Kompany de Nederlander tegen Club Brugge voor de leeuwen durfde te gooien. Over het ideale moment om iemand te lanceren kan altijd gediscussieerd worden, maar Kompany gaf toch blijk van een enorm vertrouwen in de onervaren doch erg talentvolle doelman. En Verbruggen beschaamde dat vertrouwen van zijn coach allerminst.



Voor die gedurfde en risicovolle zet werd Vincent Kompany bewierookt door verschillende waarnemers en analisten, al is het wel erg twijfelachtig of die kritieken even lovend zouden geweest zijn mocht Bart Verbruggen zondag wél door de mand gevallen zijn. De Nederlander had niet erg veel werk op te knappen tegen Club, maar hij maakte toch een goede indruk door zijn kalmte, sereniteit en voetenwerk. Vooral die eerste twee eigenschappen stonden in schril contrast met de onzeker ogende Timon Wellenreuther, de basisdoelman in de voorbije 22 competitiematchen. 

KROONJUWEEL 

Anderlecht heeft de komst van Bart Verbruggen vooral te danken aan Jelle Ten Rouwelaar, de keeperstrainer die in de voorbije zomer verhuisde van NAC Breda naar Sporting. In zijn zog nam Ten Rouwelaar ook Verbruggen mee. En dat was niet de minste. “Anderlecht berooft NAC van zijn kroonjuweel”, schreef de Nederlandse krant BN De Stem over die transfer. In België was Verbruggen nog een onbekende naam, maar in Nederland genoot hij wel een aanzienlijke reputatie. 

Bart Verbruggen werd omschreven als een van de grootste talenten in het Nederlandse voetbal. Bij NAC zette hij grote stappen onder Jelle en Rouwelaar, en mocht hij als 17-jarige ook vaak meetrainen met de A-kern en zelfs op de bank zitten bij de eerste ploeg. Het oorspronkelijk plan van Verbruggen was om binnen de looptermijn van zijn eerste profcontract, een verbintenis die voor 2,5 jaar bepaald werd, door te breken als eerste doelman bij NAC. Ambitieus en ijverig.



“Ik ben blij bij NAC, maar ik ben ook heel ambitieus”, verklaarde Bart Verbruggen in die periode aan BN De Stem. “Als er een grote club komt, wil ik altijd luisteren.” Die grote club werd uiteindelijk Anderlecht, dat Verbruggen verkoos boven Tobe Leysen (KRC Genk). Anderlecht betaalde 300 duizend euro aan NAC, maar de Nederlanders hebben nog allerlei bonussen te goed zoals bij zijn officiële debuut, het winnen van prijzen, plaatsing voor de Champions League en een x-aantal gespeelde wedstrijden.

SPELMAKER IN DOEL 

Bart Verbruggen bezit een enorm potentieel maar hij is vandaag nog geen afgewerkt product. Logisch op een pas 18-jarige leeftijd. Zijn kernkwaliteiten zijn vooral sterke reflexen en een uitstekend voetenspel. Tegen Club Brugge kon hij die reflexen nog niet etaleren maar zijn uitvoetballend vermogen wel. Bij de F'jes van zijn jeugdclub WDS'19 wisselde hij het keepen nog af met het voetballen en die voetballende bagage komt aldus goed van pas op het professionele niveau. En zeker al bij de veeleisende ideologie van Vincent Kompany. 

Tegen Club Brugge werd Bart Verbruggen alvast vaak gesolliciteerd bij de passing. In totaal kreeg hij 27 passes van zijn ploegmaats en dat is een enorm aantal. Timon Wellenreuther werd dit seizoen bijvoorbeeld gemiddeld 'maar' 16 keer per wedstrijd aangespeeld. Da's dus bijna een verdubbeling. De defensie van Anderlecht heeft wellicht meer vertrouwen in de kalmte en sereniteit van Verbruggen, dezelfde eigenschappen die de voorbije weken wat zoek waren bij Wellenreuther.



Dat hoge aantal ontvangen passes van Bart Verbruggen wordt nog meer indrukwekkender als we deze vergelijking opentrekken naar alle doelmannen in de Jupiler Pro League. Dit seizoen overtreft namelijk geen enkele doelman dat gemiddelde van 27 passes per wedstrijd. De dichtste achtervolgers Simon Mignolet (20), Gaetan Coucke (19), Jean Butez (19) en Hendrik Van Crombrugge (19) tellen toch een aanzienlijk lager toegespeelde passes dan Verbruggen. Al speelde de Nederlander weliswaar nog maar één competitiewedstrijd in de huidige jaargang. 

BELANGRIJKE KANTTEKENING 

Als Bart Verbruggen voor de rest van het seizoen tussen de palen blijft staan bij Anderlecht, wat overigens de verwachting is behoudens een snelle rehabilitatie van Hendrik Van Crombrugge, dan wordt die evolutie van zijn aantal verworven passes alvast enorm boeiend om volgen. Bovendien telt Verbruggen na één gespeelde wedstrijd ook het meeste aantal verstuurde passes onder alle doelmannen van de Jupiler Pro League. 't Is duidelijk dat Vincent Kompany ten volle wil profiteren van de rust aan de bal van Verbruggen, net zoals van zijn uitvoetballende skills.



Maar die uitvoetballende skills zullen wel nog verder gefinetuned moeten worden. Bart Verbruggen heerst weliswaar bij de passes op korte en middellange afstand, de Nederlander was tegen Club Brugge namelijk feilloos bij alle 20 van die verstuurde passes. Maar bij de passes over een langere afstand nam zijn accuraatheid een duik onder de 50 procent. Bij de zuiverheid van de passes op korte en middellange afstand is Verbruggen de primus onder alle doelmannen van de Jupiler Pro League, maar bij de passes over een langere afstand vinden we hem in de buik van de rangschikking terug.

BEVESTIGING 

Bart Verbruggen maakt dit seizoen een sterke indruk op Neerpede. De 18-jarige Nederlander werd maandenlang achter de schermen klaargestoomd voor het grote werk en door de negatieve vorm van Timon Wellenreuther raakte het debuut van Verbruggen in een stroomversnelling terecht. De clubleiding van Sporting nam zondag weliswaar het risico hem te verbranden – en met aldus met twee gedemotiveerde doelmannen te zitten – maar die berekende gok pakte uiteindelijk goed uit. 

“Ooit moet het moment komen om hem op het veld te zetten”, verklaarde Vincent Kompany zijn keuze voor Bart Verbruggen. “Als hij nu de slechtste man op het veld was, had dat onze mening niet veranderd over hem, maar hij heeft zijn wedstrijd gespeeld. Ondertussen hebben we ook wel genoeg expertise om jongeren te brengen. Of Bart nu zijn slechtste match ooit of zijn beste match ooit had gespeeld: we zouden sowieso rustig gebleven zijn met hem. Het laatste wat we nu moeten doen, is hem onder druk zetten.”



De start van Bart Verbruggen in het doel van Anderlecht was bemoedigend en veelbelovend, maar anderzijds werd hij zondag ook niet nadrukkelijk aan het werk gezet. Ook over zijn uitvoetballend vermogen moet er nog voorbehoud worden ingebouwd, maar ook hier zijn de eerste signalen overwegend positief. Het wordt dus vooral wachten op bevestiging door Verbruggen, die er wellicht zaterdag tegen Antwerp FC al kan komen. 

POLL: Is Verbruggen een betere doelman dan Wellenreuther?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Antwerp bibbert en beeft: Europese topper wil Van Bommel'
'Antwerp bibbert en beeft: Europese topper wil Van Bommel'

Een verlenging van de landstitel zit er niet meer in, maar met de Croky Cup kan Antwerp FC zich ...

74
74
Verhaeghe keihard aangepakt: "Voorzitter met klasse doet dat niet"
Verhaeghe keihard aangepakt: "Voorzitter met klasse doet dat niet"

Club Brugge zorgde afgelopen donderdag voor vaderlandse voetbalgeschiedenis door zich als eerste ...

256
256
Benteke 'verklapt' volgende bestemming De Bruyne
Benteke 'verklapt' volgende bestemming De Bruyne

Manchester City en Kevin De Bruyne sneuvelden woensdag uit de Champions League. De kans is evenwel ...

57
57
Opvolger Thiago? 'Club Brugge heeft nieuwe spits in vizier'
Opvolger Thiago? 'Club Brugge heeft nieuwe spits in vizier'

Club Brugge mag zich opmaken voor de halve finales van de Conference League en hoopt daarnaast in ...

282
282
Selectie Anderlecht: twee opvallende namen mee naar Genk
Selectie Anderlecht: twee opvallende namen mee naar Genk

RSC Anderlecht legde afgelopen weekend beslag op de leidersplaats in de Champions' Play-Offs en wil ...

314
314
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Skov Olsen, viertal weg bij Anderlecht'
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Skov Olsen, viertal weg bij Anderlecht'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

264
264
'Xavi verbaast met volgende uitdaging als coach'
'Xavi verbaast met volgende uitdaging als coach'

FC Barcelona werd deze week pijnlijk uitgeschakeld in de kwartfinales van de Champions League. De ...

95
95
Riemer houdt voetjes op de grond: "Hij spreekt niet over de titel"
Riemer houdt voetjes op de grond: "Hij spreekt niet over de titel"

RSC Anderlecht droomt volop van een nieuwe titel. Paars-Wit is momenteel de trotse leider in de ...

111
111
Emond doet schrijnend boekje open over Standard
Emond doet schrijnend boekje open over Standard

Standard beleeft al enkele jaren sportief allesbehalve hoogdagen. Ook financieel heeft de Luikse ...

179
179
Simons verklapt ambitie Dender in JPL
Simons verklapt ambitie Dender in JPL

FCV Dender mag volgend seizoen opnieuw aantreden in de Jupiler Pro League. De Oost-Vlaamse club ...

202
202
Guardiola geeft alarmerende update over De Bruyne
Guardiola geeft alarmerende update over De Bruyne

Manchester City moest deze week op pijnlijke wijze de aftocht blazen in de Champions League. The ...

163
163
Doorbraak voor KVO? 'Nieuwe eigenaar in België'
Doorbraak voor KVO? 'Nieuwe eigenaar in België'

KV Oostende verzekerde zich vrijdag van een langer verblijf in de Challenger Pro League. De Kustboys ...

151
151
<strong>Beangstigend: toptransfer Antwerp FC ontspoort catastrofaal</strong>
Beangstigend: toptransfer Antwerp FC ontspoort catastrofaal

Antwerp FC deed in januari een ambitieuze zet om Eliot Matazo (22) te halen als vervanger voor ...

381
381
Riemer onder de indruk: "Op termijn is hij wereldtop"
Riemer onder de indruk: "Op termijn is hij wereldtop"

Brian Riemer moet tegen KRC Genk met Yari Verschaeren, Thorgan Hazard en Zeno Debast heel veel ...

238
238
Leko reageert op geruchten: "Is onderwerp van discussie"
Leko reageert op geruchten: "Is onderwerp van discussie"

Standard is een club op drift. Afwezige eigenaars die de club vanuit een kantoor in de VS besturen, ...

175
175