Club Brugge kan poging wagen bij Nmecha

Foto: Club Brugge kan poging wagen bij Nmecha

Albert Sambi Lokonga kroonde zich tot matchwinnaar, en ook Anouar Ait El Hadj nam veel lof in ontvangst voor zijn prestatie in de verrassende 2-1 zege van Anderlecht tegen Club Brugge. Nog meer dan het gouden duo uit Neerpede was het zondag echter andermaal Lukas Nmecha die zich Man van de Match mocht noemen. De 22-jarige spits scoorde niet alleen de gelijkmaker, maar was 90 minuten lang een gesel voor Odilon Kossounou en co. Met de finishlijn in zicht rijst dan ook alsmaar meer de vraag waar straks zijn toekomst ligt. Daarbij zou naast het Lotto Park wie weet ook Jan Breydel wel eens een potentiële bestemming kunnen vormen.

Het zal hem deugd gedaan hebben, die rake prik waarmee Nmecha een twintigtal minuten voor tijd van dichtbij Simon Mignolet versloeg. Hoewel hij net zoals tegen Blauw-Zwart de afgelopen weken wel vaker van cruciaal belang was met zijn balvastheid, looplijnen, grinta en onversneden kwaliteit diep in de Paars-Witte punt, tekende de Duitse Engelsman zo immers pas voor zijn eerste veldgoal in dit kalenderjaar. De vorige dateerde al van begin december tegen KV Oostende, tussendoor zette Nmecha vijf strafschoppen om. Van zijn 14 competitietreffers, aangevuld met drie stuks in de beker, scoorde de Brusselse topschutter er maar liefst acht vanaf elf meter. Qua afwerking en efficiëntie blijft er dus nog wel wat werk aan de winkel, maar voor het overige is Nmecha reeds een complete aanvalsleider.

MISTER 92 PROCENT

Iets wat hij ook bij de Duitse U21 laat zien. Sinds zijn overstap naar het Lotto Park etaleert de huurling van Manchester City, waar hij het leeuwendeel van zijn opleiding genoot, daar met acht doelpunten in 10 interlands per slot van rekening eveneens zijn prima vorm. Al maken penalty's opnieuw de helft van de som uit, met tevens één misser achter zijn naam. Bij de recordkampioen liet Nmecha al twee zulke kansen onbenut, waaronder recent eentje tegen Antwerp. Voor een onvervalste specialist toch iets te veel. Vincent Kompany vergeeft het hem echter met plezier, want hoewel hij niet vaak de lof zingt over één speler beseft de coach maar al te best wat hij aan zijn speerpunt heeft. Zo heeft Nmecha met 2.827 minuten, ofwel ruim 92 procent van het mogelijke totaal, veruit de meeste kilometers op de teller.Een betrouwbare pion dus, zowel wat beschikbaarheid, inzet als niveau betreft. Ondanks de zware last op zijn schouders, en het dipje dat hij daardoor na nieuwjaar kende, is Nmecha namelijk haast altijd op de afspraak. Zelfs toen het even minder liep, en de motor dus vooral op het vlak van productie aan het sputteren sloeg, zakte de steunpilaar zelden door de ondergrens. En dat terwijl er door de vele personeelswissels voorin amper tijd was om automatismen te kweken. Abdoulay Diaby en Jacob Bruun Larsen bleken alvast niet de juiste partners om hem in stelling te brengen, Paul Mukairu en in mindere mate Francis Amuzu – zondag wel goed voor de assist – evenmin. Pas de voorbije weken vond Kompany met Majeed Ashimeru, maar vooral El Hadj en Yari Verschaeren als kwieke vrijbuiters de juiste formule.

BAL IN MANCHESTER

Tot grote tevredenheid van Nmecha zelf, die zich zelfs openlijk afvroeg waar het Paars-Wit plafond had gelegen mocht Anderlecht van bij de start van deze campagne zo gevoetbald hebben. Misschien kan hij het wel volgend seizoen ontdekken, want vanuit zijn entourage duiken nu geluiden op dat de spits openstaat voor een verlengd verblijf in ons land. Nochtans gingen zijn prestaties in het Etihad Stadium, waar Sergio Agüero het straks voor bekeken houdt, vast niet onopgemerkt voorbij. Bovendien liet Pep Guardiola reeds weten dat Manchester City geen gekke bedragen zal spenderen in de zoektocht naar een opvolger, hoewel dure targets als Erling Haaland hardnekkig de ronde doen. De kans dat Nmecha mag proberen om de schoenen van het clubmonument te vullen, oogt desalniettemin behoorlijk klein.Zijn vele kwaliteiten ten spijt, lijkt het astronomisch niveau bij de Engels landskampioen in spe immers een te grote stap. Een terugkeer naar zijn moederclub, die hoger mikt om de gemeten passes van Kevin De Bruyne in ontvangst te nemen, zit er komende zomer dus niet in. Al dringt zich wel een beslissing op in Manchester, waar het contract van Nmecha medio 2022 afloopt. Indien de Citizens nog toekomst zien in hun jeugdproduct, en hem louter weer tijdelijk elders willen stallen, moet die verbintenis dan ook eerst worden opengebroken. Zo niet, is een definitieve verkoop aan de orde om nog wat te vangen vooraleer hij gratis de deur uitwandelt. Sinds de coronacrisis telt tenslotte elke euro. De marktwaarde van Nmecha wordt vandaag op acht miljoen geschat, al ligt zijn werkelijke prijskaartje allicht iets hoger.

PITCH VAN ANDERLECHT

Anderlecht kruist alvast dat de vingers dat het tot een akkoord komt, want anders ligt het bij voorbaat uit de race. Zelfs mits een kapitaalsverhoging staan de huidige financiën zulk een investering namelijk niet toe, en kan Peter Verbeke zich een dergelijke krachttoer onder geen enkel beding permitteren. De sportief directeur mag zich stilaan wel verlekkeren op het vooruitzicht van Europees voetbal, een belangrijke bonus voor het bescheiden budget waarmee hij straks weer aan de slag moet. Nmecha een jaartje langer lenen, en op die manier een onmisbare pion op een essentiële positie aan boord houden, zou zijn leven er alleszins meteen een stuk eenvoudiger op maken. Hem vervangen belooft anders een heus titanenwerk te zullen worden. Duimen dus dat een nieuwe huur tot de mogelijkheden behoort.Anderlecht moet dan natuurlijk wel nog Nmecha én City zien te overtuigen van het nut van een extra seizoen in het Lotto Park. Die eerste voelt zich daar alvast helemaal thuis en is dus wel voor te vinden voor een verlengde samenwerking, zeker nu de eerste elementaire voorwaarde – een Europees ticket – bijna een feit is. Wie weet kronen de Brusselaars zich in PO I zelfs nog tot vicekampioen, en wenkt zowaar de voorronde van de Champions League. Een forse boost in het herstelproces van de club en een streling voor het ego van Kompany en de zijnen, maar bovenal een immense troefkaart in de pitch naar Nmecha toe. Eerder geraakte al bekend dat Europees voetbal, een doelstelling die dus binnen handbereik ligt, een vereiste vormde om zijn jawoord te versieren. Alles extra is mooi meegenomen.

BELGIË BOVEN

Ook voor City, dat in het geval van een zoveelste huur vast op zoek wil naar de beste bestemming om Nmecha verder te laten rijpen. Een ploeg die deelneemt aan de CL-kwalificatie, en zo zeker over het vangnet van de Europa League beschikt, lijkt dan alleszins een aanlokkelijker oord dan de nieuwbakken Conference League om hem klaar te stomen voor de top van de Premier League. Daarnaast valt het nog af te wachten in welke mate het ex-team van Kompany bereid is om haar voormalige aanvoerder nogmaals een pleziertje te gunnen. Dankzij de nauwe banden van het clubicoon in het Etihad Stadium was Paars-Wit in staat om Nmecha aan gunstige voorwaarden te huren. Afwachten of dat komende zomer opnieuw het geval zal zijn, ondanks de uitstekende ervaring die alle partijen eraan overhielden.Enige voorzichtigheid is in Manchester bovendien wel geboden. Eerder uitleenbeurten aan Preston North End, Middlesbrough en Wolfsburg leverden per slot van rekening een pak minder succes op. Een terugkeer naar een van zijn twee bakermatten, op het eerste gezicht nochtans de ideale tussenstap, klinkt Nmecha misschien dan ook niet per definitie als muziek in de oren. Indien het Guardiola en co menens is met de jonge spits, en ze werkelijk nog in hem geloven, lijkt hij desalniettemin toch een volgende sprong in zijn carrière te moeten wagen. En dus op zoek te gaan naar een hoger aangeschreven club dan het huidige Anderlecht, top vier of niet, om hem verder te kneden. Is het niet in Engeland of Duitsland, dan wel elders in Europa. We denken dan pakweg aan PSV, Olympique Lyon, Sevilla, Rome of … Club Brugge.

DOUBLURE VAN DOST …

Het lijkt vergezocht, maar in de quote van zijn entourage luidt het louter dat Nmecha gerust in België wil blijven. Over de precieze plaats wordt daarentegen met geen woord gerept. De regerend en zonder ongelukken toekomstig landskampioen biedt dan het beste van twee werelden. Nmecha zet – ondanks de zege van zondag – een fikse stap vooruit bij een vaste klant op het kampioenenbal, zonder de veilige omgeving van de Jupiler Pro League achter zich te laten. Daar kan hij zich dan in het weekend blijven uitleven, in plaats van te knokken in een nieuwe en eventueel lastigere competitie. De topschutter van de aartsrivaal zou in Jan Breydel wel moeten opboksen tegen Bas Dost, een stevige concurrent ter voorbereiding op het leven aan de top. En een wereld van verschil met de garanties in het Lotto Park.Mogelijk geeft Nmecha de voorkeur aan die zekerheid, al vormt Club een leuke uitdaging. Tenminste, indien de koploper interesse heeft. Hoewel het safe lijkt te zitten met Dost, weliswaar niet de jongste, kan wat extra gewicht in de schaal er alvast handig van pas komen. Nadat het coronavirus een stok in de wielen stak, wil Blauw-Zwart volgend seizoen namelijk wél op drie fronten gensters slaan. Twee volwaardige nummer negens lijken daarbij geen overbodige luxe, zeker nu Dost zijn kanon even zwijgt. David Okereke schiet echter tekort, terwijl tieners Youssouph Badji en Daniel Pérez nog groen zien achter de oren. De vraag is ook wat de plannen met de verhuurde Loïs Openda zijn. Vincent Mannaert heeft andere prioriteiten op de mercato, maar een nieuwe doublure voor Dost kan wel eens op het lijstje staan.

… OF DUO MET DOST?

Mocht het nog nodig zijn gaf Nmecha in dat geval zondag zijn visitekaartje af. Wie weet zijn hij en Dost zelfs complementair, en zit er meer in dan een wisselrol. Vandaag fungeren ze beiden als eenzaam speerpunt in een 4-3-3, maar vorig seizoen won Philippe Clement nog in de 3-5-2 van zijn voorganger Ivan Leko. In eigen land, waar Club doorgaans haar wil oplegt, kunnen Nmecha – die trouwens tevens op de flank uit de voeten kan – en Dost zo wel eens een dodelijke tandem vormen. Die eerste houdt dan wel van Kompany zijn systeem, bij Anderlecht werd hij bij afwezigheid van zulk een type nooit gekoppeld aan een dergelijke partner. De sporadische minuten met Landry Dimata bieden tenslotte geen referentie. Hoe het ook zij: voor een speler als Nmecha is er in Westkapelle, ondanks zijn verleden, altijd plaats.Club zou op die manier ook nog eens de spierballen laten rollen door de beste pion van de vijand weg te plukken, nadat de afgedankte Percy Tau vorige zomer de omgekeerde weg bewandelde. Vroeger was het al eens anders, al liep een soortgelijke stunt met Mbaye Diagne niet goed af. Stel dat hij in Jan Breydel belandt, en zo indirect de eerste overloper sinds Tom De Sutter wordt, weet Nmecha dus dat hij de strafschoppen best aan Hans Vanaken overlaat. Qua mentaliteit zit het evenwel snor bij de youngster, misschien net de reden waarom hij de gevoelige overstap zelf niet zal durven wagen. Uit respect voor Anderlecht en Kompany, die bij City zeker ook een woordje zal doen om de concurrentie niet te versterken. Op het eind van de dag blijft het helaas echter toch de businesskant die primeert.

KAPERS OP DE KUST

Als alle partijen er beter van worden, worden zaken als clubliefde en mooie herinneringen gemakkelijk op kant geschoven. Indien het de bedoeling is van City om Nmecha te verkopen, lijkt Club – samen met Genk, dat kan cashen op Paul Onuachu en dan een vervanger nodig heeft – alleszins de enige in België die kans maakt. Ondanks de aanwezigheid van Dost wellicht geen nodeloze investering, vermits het contract van de ervaren goalgetter afloopt in 2022 en het nog lang niet zeker is of Blauw-Zwart daarna met hem doorgaat. De toekomst lijkt dan aan Badji, Pérez en eventueel Openda te behoren, maar als Club hoger mikt komt toch Nmecha in beeld. Hem een jaartje huren, al dan niet met aankoopoptie, vormt in dat opzicht zo mogelijk het ideale scenario. In het Lotto Park houden ze hun hart dus reeds vast. 

POLL: Club Brugge moet een poging wagen voor Nmecha

Anderlecht pakt last minute een zeer gevleid punt tegen sterk Antwerp

Seraing beleeft een sprookje en dompelt Waasland-Beveren in rouw

Controverse rond afgekeurde goal Mbokani: "Maffiapraktijken"

Vandaag 08 Mei 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

10 redenen waarom Club Brugge de titel laat glippen

En plots lijkt Club Brugge te pakken. Alsof die vervloekte puntenhalvering en draw tegen Anderlecht ...

1377
{insert image alt}

Wesley of Samatta: de ideale opvolger(s) van Nmecha

Terwijl in Neerpede het ene na het andere talent zijn kribbel onder een profcontract zet, is Peter ...

1077
{insert image alt}

Zo win jij ruim 250 euro met 10 euro inzet op PO-speeldag 2!

Terwijl er in de zogenaamde Champions en Europe Play Offs straks nog niets beslist is, weten Seraing ...

22
{insert image alt}

Nipte zege houdt Liverpool in race om top vier

Liverpool blijft meestrijden om een plaats in de top vier in de Premier League. De Reds mogen nog ...

17
{insert image alt}

Mooie beelden: spelers Seraing vieren promotie (🎥)

De Jupiler Pro League krijgt volgend seizoen niet één, maar twee nieuwkomers. Na kampioen Union ...

65
{insert image alt}

Seraing beleeft een sprookje en dompelt Waasland-Beveren in rouw

Na een knalprestatie heeft Seraing het lot van Waasland-Beveren bezegeld. Het team van Ferrera kwam ...

134
{insert image alt}

Anderlecht pakt last minute een zeer gevleid punt tegen sterk Antwerp

Na een zwakke eerste en een zeer geanimeerde tweede helft heeft Anderlecht in het slot toch nog een ...

201
{insert image alt}

Herbeleef hoe Anderlecht in extremis een punt pakte tegen Antwerp

In de Champions' Play-Off nemen RSC Anderlecht en Antwerp FC het zaterdagavond tegen mekaar op. Door ...

95
{insert image alt}

Espanyol naar La Liga, Dimata definitief weg bij Anderlecht

Landry Dimata trok begin februari toch enigszins verrassend de deur van Anderlecht achter zich ...

136
{insert image alt}

Controverse rond afgekeurde goal Mbokani: "Maffiapraktijken"

Na rust is de partij tussen Anderlecht en Antwerp eindelijk losgebarsten. Beide teams scoorden één ...

467
{insert image alt}

Odjidja reageert na penaltymisser

AA Gent lijkt na amper twee speeldagen in Play-Off II al een kruis te mogen maken over een Europees ...

95
{insert image alt}

Club toont frustratie en teleurstelling na pandoering in Genk (🎥)

Club Brugge heeft vrijdagavond een stevige opdoffer gekregen in de strijd om de titel. In de topper ...

125
{insert image alt}

Bodart: "De mentaliteit is er nu om mooie dingen te tonen"

Standard heeft zich hersteld van de pandoering die het vorige week in Oostende kreeg, want de ...

29
{insert image alt}

Vanhaezebrouck lovend voor Standard-speler: "Ik feliciteer hem"

AA Gent hoopte een tegenvallend seizoen nog te redden in Play-Off II, maar het lijkt van een kale ...

86
{insert image alt}

Leye verbant nu ook Carcela (tijdelijk)

Standard heeft zaterdag zijn hoop op een Europees ticket levend gehouden door te winnen van AA Gent, ...

87
{insert image alt}

"Ik kan absoluut niet begrijpen dat ze Lukaku verkocht hebben"

Romelu Lukaku heeft zaterdag een zeldzame keer rust gekregen, want tegen Sampdoria bleef de Rode ...

191
{insert image alt}

De 11 namen: Iets offensiever WB, Seraing rekent op Mikautadze

Vanavond weten we wie het laatste ticket voor de Jupiler Pro League voor volgend seizoen krijgt, ...

38
{insert image alt}

Standard mag na fraaie comeback nog hopen op Europees voetbal

Na een bizarre wedstrijd heeft Standard zich terug in de strijd om een Europees ticket gegooid. AA ...

78

Gisteren 07 Mei 2021

{insert image alt}

Mignolet: "We moeten nu vooral rustig blijven"

Simon Mignolet moest zich drie keer omdraaien tegen KRC Genk. De ervaren doelman viel weinig te ...

311
{insert image alt}

Van den Brom: "Er is weer spanning en we willen meer"

John van den Brom heeft KRC Genk helemaal op de rails gekregen. En hoe! Genk won de Beker van ...

272
{insert image alt}

Scherpe Clement: "Ik ben kwaad en teleurgesteld"

Club Brugge was tot de 1-0 de evenknie van KRC Genk. Nadien volgde er het grote niets en werd het ...

846
{insert image alt}

Leicester City verliest, Lille zet grote stap richting titel

In Engeland en Duitsland stonden er vanavond enkele interessante duels op het programma. Leicester ...

221
{insert image alt}

Genk ruikt bloed: "We willen kampioen worden"

KRC Genk maakte een statement door met 3-0 te winnen van Club Brugge. De Limburgers komen zo tot op ...

665
{insert image alt}

Energiek Racing Genk gooit titelstrijd helemaal open na uppercut aan Club

Racing Genk heeft Club Brugge vanavond een serieuze uppercut toegediend. De landskampioen ging met ...

440
{insert image alt}

Herbeleef hoe Genk Club vlot over de knie legde

In de Champions' Play-Off staat vrijdagavond weer een kraker van formaat op het programma. Zo gaat ...

114
{insert image alt}

Stam haalt ex-speler van Club Brugge naar Cincinatti

Jaap Stam is dit seizoen de hoofdtrainer van Cincinatti. De voormalige topverdediger heeft een ...

90
{insert image alt}

Vanhaezebrouck geeft niet op: "Ik heb nog veel goesting"

De carrière van Hein Vanhaezebrouck zit in het slop, dat is het minste wat je kan zeggen. Nadat hij ...

183
{insert image alt}

Tigres trekt na Gignac weer een Franse topper aan

Het Mexicaanse Tigres verraste enkele jaren geleden met de komst van de Franse aanvaller ...

102
{insert image alt}

Kritiek op één man in Genk-Club: "Hij is weer niet op de afspraak"

KRC Genk en Club Brugge nemen het momenteel tegen elkaar op in Limburg. De twee ploegen hielden ...

1047
{insert image alt}

Anderlecht maakt vertrek van Lawrence bekend

Enkele dagen geleden geraakte het nieuws bekend dat Toronto FC zeer dicht bij de komst van Kemar ...

350
{insert image alt}

Laifis spreekt zich uit over zijn toekomst bij Standard

Konstantinos Laifis kent zeker niet zijn beste seizoen bij Standard. De centrale verdediger weet dat ...

125
{insert image alt}

'Anderlecht is Antwerp weer te snel af in transferdossier'

Vincent Kompany verraste vorig weekend vriend en vijand door in de topper op het veld van Club ...

538
{insert image alt}

'KV Mechelen wil shoppen bij KRC Genk'

KV Mechelen winkelt graag in Genk. De Maneblussers wisten de afgelopen jaren al Dante Vanzeir ...

403