Spits dwarsboomt grote transferplannen Club Brugge

Spits dwarsboomt grote transferplannen Club Brugge

Begin dit seizoen stond er weeral geen maat op Kaveh Rezaei. De Iraniër vond zoals vanouds blindelings de weg naar het doel, waardoor een lucratieve transfer lonkte aan het eind van dit seizoen. Op die manier kon Club Brugge nog een groot deel van hun aankoopprijs recupereren, die nog steeds 5 miljoen euro bedraagt. Maar helaas nam dit scenario een totaal andere wending.


GEZICHTSVERLIES

Het zijn niet meteen de prettigste tijden voor Club Brugge. Twee maanden geleden leek de huidige landskampioen nog onaantastbaar, maar sinds enkele weken lijdt Blauw-Zwart aan gezichtsverlies. Club pakte namelijk 7 punten op 15 in de laatste 5 competitiematchen, waarbij het zelfs twee keer onderuit ging in de topaffiches tegen Antwerp FC en RSC Anderlecht. En da’s moeilijk om slikken voor de hyperambitieuze topclub, ook al is een nakende titelwinst slechts een formaliteit.

Naar verluidt zou die opvallende sportieve terugval te wijten zijn aan de veelbesproken Covid-bom waarbij Noa Lang, Hans Vanaken, Stefano Denswil en Matej Mitrovic besmet raakten met het virus. Dat zou ook meteen de oorzaak zijn geweest van de uitschakeling in de Europa League tegen Dinamo Kiev en in de beker tegen Standard. En die gevolgen zijn nu dus nog steeds voelbaar, met een recente nederlaag in de Belgische klassieker tegen RSCA Anderlecht.



Maar ook de mislukte beursgang zorgde voor gezichtsverlies op Jan Breydel. Op financieel vlak werd er reeds 2,2 miljoen euro betaald om naar de beurs te trekken, maar uiteindelijk werd het aandeel van Club Brugge niet interessant genoeg beschouwd door de beleggers. Volgens analist Peter Vandenbempt heeft deze mislukte beursgang er intern hoe dan ook flink ingehakt. En er staan Club Brugge wellicht nog enkele tegenvallers te wachten. Vooral op het transfergebied dan.

ALL-TIME HIGH 

Zo werpt Emmanuel Dennis zich op als een groot probleem - ook op huurbasis bij 1.FC Köln komt de Nigeriaan slechts sporadisch in actie, de wintertransfers Nabil Dirar en Tahith Chong lijken tegenvallers te worden, en een gehoopte miljoenenverkoop van Kaveh Rezaei zal er wellicht ook niet meer inzitten. De Iraanse aanvaller wordt voor het tweede opeenvolgende seizoen uitgeleend aan Sporting Charleroi, waar hij één van de meest klinische spitsen uit de Jupiler Pro League bewees te zijn – vooral vorig jaar dan toch.

In het begin van het huidige seizoen trok Kaveh Rezaei die uitstekende vorm ook door, de Iraniër scoorde bijvoorbeeld 6 doelpunten in zijn eerste 10 competitiematchen. Daarmee was Rezaei goed op weg om zijn statistieken van het jaar voordien te verbreken, toen hij 12 doelpunten lukte in 22 competitiematchen. Zijn uitstekende vorm in het seizoenbegin werd vervolgens beloond door de gespecialiseerde website Transfermarkt.nl: Rezaei's geactualiseerde marktwaarde bedroeg in november maar liefst vier miljoen euro – een nieuwe 'all-time high' voor de spits.



In maart voerde Transfermarkt.nl echter een nieuwe update door van de marktwaardes in de Jupiler Pro League. En daarbij was Kaveh Rezaei één van de grootste verliezers. De 29-jarige zag zijn waardering namelijk dalen met 20 procent, tot een schatting van 3,2 miljoen euro. En dat is ook niet zo vreemd. Rezaei heeft vandaag namelijk weinig tot geen impact meer op een zwalpend Charleroi en daarnaast dateert zijn laatst gescoorde doelpunt reeds van 9 januari. Bovendien oogt Rezaei's balans ook niet meer overweldigend met 7 goals in 24 matchen – waarvan dus 6 stuks in zijn eerste 10 wedstrijden.

NIET LANGER ONAANTASTBAAR 

Ondanks zijn neus voor doelpunten is Kaveh Rezaei dus niet langer onaantastbaar in het Zwarte Land. Dit seizoen verkiest trainer Karim Belhocine vaker Shamar Nicholson in de aanval, omdat de Jamaicaan veel meer inbreng heeft in het spel dan Rezaei. Nicholson is momenteel de onbetwiste nummer één in de spitsen-hiërarchie van Charleroi, terwijl Rezaei vrede moet nemen met een rol als invaller, en soms ook als tribuneklant. Zo maakte Belhocine in februari een statement door Rezaei niet op te nemen in de wedstrijdselectie tegen Waasland-Beveren.

En die beslissing werd uiteraard niet goed onthaald door Kaveh Rezaei. Karim Belhocine wilde daarmee duidelijk maken dat zijn aanvaller niet aan de verwachtingen voldeed en ook dat niemand onaantastbaar is in de groep. Daarnaast was de niet-selectie van Rezaei ook tactisch. Dit seizoen speelt Charleroi doorgaans met één centrale spits op het veld, met twee aanvallers op de bank. Om een evenwicht te behouden in de wisselmogelijkheden besloot Belhocine tegen Waasland-Beveren om Rezaei niet op te nemen in zijn wedstrijdselectie, ten voordele van Lukasz Teodorczyk.



De status van Kaveh Rezaei bij Charleroi is dus duidelijk tanende. En als hij dan nog eens mag opdraven vanaf de eerste speelminuut, dan maakt hij de wedstrijd zelden vol. Karim Belhocine is nooit een fan geweest om wissels door te voeren voordat er een uur gespeeld is, maar toch verving hij Rezaei al verschillende keren met nog geen uur op de klok. Tegen Sint-Truiden in maart bijvoorbeeld, toen Belhocine de boel wilde wakker schudden door Rezaei en zijn landgenoot Ali Ghoolizadeh te vroegtijdig vervangen in speelminuut 56.

DEVALUATIE

Nu moeten we ook nuanceren dat de omstandigheden voor Kaveh Rezaei bij Sporting Charleroi ook niet meezitten. Karim Belhocine houdt nog steeds een hoge pressing aan, waarbij de focus eerder op de drukzetting ligt dan op het aanvallend gebied- zelfs bij de aanvallers. Bovendien kwam Rezaei half november licht gekwetst terug na zijn interlandperiode bij de Iraanse nationale ploeg. In januari kwam hij dan weer slecht ten val in de match tegen Standard, waarna hij last had van zijn heup en bekken. En kort daarna werd Rezaei besmet met het Corona-virus. Sindsdien haalt hij ook niet meer zijn oorspronkelijk niveau van vorig seizoen en tijdens het seizoensbegin dit jaar.

Die sportieve devaluatie zal ook wellicht gevolgen hebben voor Club Brugge. Eind dit seizoen keert Kaveh Rezaei terug naar West-Vlaanderen, want Charleroi kon geen aankoopoptie afdwingen in het huurcontract. Het echter nog maar de vraag of er andere clubs interesse zullen tonen in de ervaren Iraanse spits, want Rezaei heeft allerminst nog een toekomst in Jan Breydel. In het voorbije tussenseizoen waren FC Nantes en Antwerp FC nog in de markt voor hem, maar zijn dalende vormpeil zal ongetwijfeld een negatief gevolgen hebben in de belangstelling van de andere clubs.



Met 19 doelpunten in 46 competitiematchen was de tweejarige huurbeurt van Kaveh Rezaei aan Sporting Charleroi eerder een geslaagd huwelijk. Maar zijn matige recente vormpeil hypothekeert een knappe en uitgaande transfer toch enigszins. Zo nam Rezaei's marktwaarde onlangs af met 20 procent, en sinds maart zal die daling zich ongetwijfeld blijven verderzetten. Club Brugge moet dus zeker niet meer hopen om nog maar de helft van hun initiële investering te recupereren. In 2018 betaalde Blauw-Zwart namelijk nog 5 miljoen euro voor Rezaei.

POLL: Moet Rezaei een kans krijgen bij Club?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Clausule van 60 miljoen ontketent Europese titanenstrijd'
'Clausule van 60 miljoen ontketent Europese titanenstrijd'

Verschillende Europese topclubs zijn momenteel al volop bezig met de voorbereidingen op de komende ...

0
0
'Antwerp bibbert en beeft: Europese topper wil Van Bommel'
'Antwerp bibbert en beeft: Europese topper wil Van Bommel'

Een verlenging van de landstitel zit er niet meer in, maar met de Croky Cup kan Antwerp FC zich ...

83
83
Verhaeghe keihard aangepakt: "Voorzitter met klasse doet dat niet"
Verhaeghe keihard aangepakt: "Voorzitter met klasse doet dat niet"

Club Brugge zorgde afgelopen donderdag voor vaderlandse voetbalgeschiedenis door zich als eerste ...

268
268
Benteke 'verklapt' volgende bestemming De Bruyne
Benteke 'verklapt' volgende bestemming De Bruyne

Manchester City en Kevin De Bruyne sneuvelden woensdag uit de Champions League. De kans is evenwel ...

61
61
Opvolger Thiago? 'Club Brugge heeft nieuwe spits in vizier'
Opvolger Thiago? 'Club Brugge heeft nieuwe spits in vizier'

Club Brugge mag zich opmaken voor de halve finales van de Conference League en hoopt daarnaast in ...

286
286
Selectie Anderlecht: twee opvallende namen mee naar Genk
Selectie Anderlecht: twee opvallende namen mee naar Genk

RSC Anderlecht legde afgelopen weekend beslag op de leidersplaats in de Champions' Play-Offs en wil ...

320
320
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Skov Olsen, viertal weg bij Anderlecht'
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Skov Olsen, viertal weg bij Anderlecht'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

267
267
'Xavi verbaast met volgende uitdaging als coach'
'Xavi verbaast met volgende uitdaging als coach'

FC Barcelona werd deze week pijnlijk uitgeschakeld in de kwartfinales van de Champions League. De ...

96
96
Riemer houdt voetjes op de grond: "Hij spreekt niet over de titel"
Riemer houdt voetjes op de grond: "Hij spreekt niet over de titel"

RSC Anderlecht droomt volop van een nieuwe titel. Paars-Wit is momenteel de trotse leider in de ...

111
111
Emond doet schrijnend boekje open over Standard
Emond doet schrijnend boekje open over Standard

Standard beleeft al enkele jaren sportief allesbehalve hoogdagen. Ook financieel heeft de Luikse ...

180
180
Simons verklapt ambitie Dender in JPL
Simons verklapt ambitie Dender in JPL

FCV Dender mag volgend seizoen opnieuw aantreden in de Jupiler Pro League. De Oost-Vlaamse club ...

202
202
Guardiola geeft alarmerende update over De Bruyne
Guardiola geeft alarmerende update over De Bruyne

Manchester City moest deze week op pijnlijke wijze de aftocht blazen in de Champions League. The ...

163
163
Doorbraak voor KVO? 'Nieuwe eigenaar in België'
Doorbraak voor KVO? 'Nieuwe eigenaar in België'

KV Oostende verzekerde zich vrijdag van een langer verblijf in de Challenger Pro League. De Kustboys ...

154
154
<strong>Beangstigend: toptransfer Antwerp FC ontspoort catastrofaal</strong>
Beangstigend: toptransfer Antwerp FC ontspoort catastrofaal

Antwerp FC deed in januari een ambitieuze zet om Eliot Matazo (22) te halen als vervanger voor ...

384
384
Riemer onder de indruk: "Op termijn is hij wereldtop"
Riemer onder de indruk: "Op termijn is hij wereldtop"

Brian Riemer moet tegen KRC Genk met Yari Verschaeren, Thorgan Hazard en Zeno Debast heel veel ...

240
240