Spits dwarsboomt grote transferplannen Club Brugge

Foto: Spits dwarsboomt grote transferplannen Club Brugge

Begin dit seizoen stond er weeral geen maat op Kaveh Rezaei. De Iraniër vond zoals vanouds blindelings de weg naar het doel, waardoor een lucratieve transfer lonkte aan het eind van dit seizoen. Op die manier kon Club Brugge nog een groot deel van hun aankoopprijs recupereren, die nog steeds 5 miljoen euro bedraagt. Maar helaas nam dit scenario een totaal andere wending.

GEZICHTSVERLIES

Het zijn niet meteen de prettigste tijden voor Club Brugge. Twee maanden geleden leek de huidige landskampioen nog onaantastbaar, maar sinds enkele weken lijdt Blauw-Zwart aan gezichtsverlies. Club pakte namelijk 7 punten op 15 in de laatste 5 competitiematchen, waarbij het zelfs twee keer onderuit ging in de topaffiches tegen Antwerp FC en RSC Anderlecht. En da’s moeilijk om slikken voor de hyperambitieuze topclub, ook al is een nakende titelwinst slechts een formaliteit.

Naar verluidt zou die opvallende sportieve terugval te wijten zijn aan de veelbesproken Covid-bom waarbij Noa Lang, Hans Vanaken, Stefano Denswil en Matej Mitrovic besmet raakten met het virus. Dat zou ook meteen de oorzaak zijn geweest van de uitschakeling in de Europa League tegen Dinamo Kiev en in de beker tegen Standard. En die gevolgen zijn nu dus nog steeds voelbaar, met een recente nederlaag in de Belgische klassieker tegen RSCA Anderlecht.Maar ook de mislukte beursgang zorgde voor gezichtsverlies op Jan Breydel. Op financieel vlak werd er reeds 2,2 miljoen euro betaald om naar de beurs te trekken, maar uiteindelijk werd het aandeel van Club Brugge niet interessant genoeg beschouwd door de beleggers. Volgens analist Peter Vandenbempt heeft deze mislukte beursgang er intern hoe dan ook flink ingehakt. En er staan Club Brugge wellicht nog enkele tegenvallers te wachten. Vooral op het transfergebied dan.

ALL-TIME HIGH 

Zo werpt Emmanuel Dennis zich op als een groot probleem - ook op huurbasis bij 1.FC Köln komt de Nigeriaan slechts sporadisch in actie, de wintertransfers Nabil Dirar en Tahith Chong lijken tegenvallers te worden, en een gehoopte miljoenenverkoop van Kaveh Rezaei zal er wellicht ook niet meer inzitten. De Iraanse aanvaller wordt voor het tweede opeenvolgende seizoen uitgeleend aan Sporting Charleroi, waar hij één van de meest klinische spitsen uit de Jupiler Pro League bewees te zijn – vooral vorig jaar dan toch.

In het begin van het huidige seizoen trok Kaveh Rezaei die uitstekende vorm ook door, de Iraniër scoorde bijvoorbeeld 6 doelpunten in zijn eerste 10 competitiematchen. Daarmee was Rezaei goed op weg om zijn statistieken van het jaar voordien te verbreken, toen hij 12 doelpunten lukte in 22 competitiematchen. Zijn uitstekende vorm in het seizoenbegin werd vervolgens beloond door de gespecialiseerde website Transfermarkt.nl: Rezaei's geactualiseerde marktwaarde bedroeg in november maar liefst vier miljoen euro – een nieuwe 'all-time high' voor de spits.In maart voerde Transfermarkt.nl echter een nieuwe update door van de marktwaardes in de Jupiler Pro League. En daarbij was Kaveh Rezaei één van de grootste verliezers. De 29-jarige zag zijn waardering namelijk dalen met 20 procent, tot een schatting van 3,2 miljoen euro. En dat is ook niet zo vreemd. Rezaei heeft vandaag namelijk weinig tot geen impact meer op een zwalpend Charleroi en daarnaast dateert zijn laatst gescoorde doelpunt reeds van 9 januari. Bovendien oogt Rezaei's balans ook niet meer overweldigend met 7 goals in 24 matchen – waarvan dus 6 stuks in zijn eerste 10 wedstrijden.

NIET LANGER ONAANTASTBAAR 

Ondanks zijn neus voor doelpunten is Kaveh Rezaei dus niet langer onaantastbaar in het Zwarte Land. Dit seizoen verkiest trainer Karim Belhocine vaker Shamar Nicholson in de aanval, omdat de Jamaicaan veel meer inbreng heeft in het spel dan Rezaei. Nicholson is momenteel de onbetwiste nummer één in de spitsen-hiërarchie van Charleroi, terwijl Rezaei vrede moet nemen met een rol als invaller, en soms ook als tribuneklant. Zo maakte Belhocine in februari een statement door Rezaei niet op te nemen in de wedstrijdselectie tegen Waasland-Beveren.

En die beslissing werd uiteraard niet goed onthaald door Kaveh Rezaei. Karim Belhocine wilde daarmee duidelijk maken dat zijn aanvaller niet aan de verwachtingen voldeed en ook dat niemand onaantastbaar is in de groep. Daarnaast was de niet-selectie van Rezaei ook tactisch. Dit seizoen speelt Charleroi doorgaans met één centrale spits op het veld, met twee aanvallers op de bank. Om een evenwicht te behouden in de wisselmogelijkheden besloot Belhocine tegen Waasland-Beveren om Rezaei niet op te nemen in zijn wedstrijdselectie, ten voordele van Lukasz Teodorczyk.De status van Kaveh Rezaei bij Charleroi is dus duidelijk tanende. En als hij dan nog eens mag opdraven vanaf de eerste speelminuut, dan maakt hij de wedstrijd zelden vol. Karim Belhocine is nooit een fan geweest om wissels door te voeren voordat er een uur gespeeld is, maar toch verving hij Rezaei al verschillende keren met nog geen uur op de klok. Tegen Sint-Truiden in maart bijvoorbeeld, toen Belhocine de boel wilde wakker schudden door Rezaei en zijn landgenoot Ali Ghoolizadeh te vroegtijdig vervangen in speelminuut 56.

DEVALUATIE

Nu moeten we ook nuanceren dat de omstandigheden voor Kaveh Rezaei bij Sporting Charleroi ook niet meezitten. Karim Belhocine houdt nog steeds een hoge pressing aan, waarbij de focus eerder op de drukzetting ligt dan op het aanvallend gebied- zelfs bij de aanvallers. Bovendien kwam Rezaei half november licht gekwetst terug na zijn interlandperiode bij de Iraanse nationale ploeg. In januari kwam hij dan weer slecht ten val in de match tegen Standard, waarna hij last had van zijn heup en bekken. En kort daarna werd Rezaei besmet met het Corona-virus. Sindsdien haalt hij ook niet meer zijn oorspronkelijk niveau van vorig seizoen en tijdens het seizoensbegin dit jaar.

Die sportieve devaluatie zal ook wellicht gevolgen hebben voor Club Brugge. Eind dit seizoen keert Kaveh Rezaei terug naar West-Vlaanderen, want Charleroi kon geen aankoopoptie afdwingen in het huurcontract. Het echter nog maar de vraag of er andere clubs interesse zullen tonen in de ervaren Iraanse spits, want Rezaei heeft allerminst nog een toekomst in Jan Breydel. In het voorbije tussenseizoen waren FC Nantes en Antwerp FC nog in de markt voor hem, maar zijn dalende vormpeil zal ongetwijfeld een negatief gevolgen hebben in de belangstelling van de andere clubs.Met 19 doelpunten in 46 competitiematchen was de tweejarige huurbeurt van Kaveh Rezaei aan Sporting Charleroi eerder een geslaagd huwelijk. Maar zijn matige recente vormpeil hypothekeert een knappe en uitgaande transfer toch enigszins. Zo nam Rezaei's marktwaarde onlangs af met 20 procent, en sinds maart zal die daling zich ongetwijfeld blijven verderzetten. Club Brugge moet dus zeker niet meer hopen om nog maar de helft van hun initiële investering te recupereren. In 2018 betaalde Blauw-Zwart namelijk nog 5 miljoen euro voor Rezaei.

POLL: Moet Rezaei een kans krijgen bij Club?

Anderlecht pakt last minute een zeer gevleid punt tegen sterk Antwerp

Seraing beleeft een sprookje en dompelt Waasland-Beveren in rouw

Controverse rond afgekeurde goal Mbokani: "Maffiapraktijken"

Vandaag 09 Mei 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

10 redenen waarom Club Brugge de titel laat glippen

En plots lijkt Club Brugge te pakken. Alsof die vervloekte puntenhalvering en draw tegen Anderlecht ...

1403
{insert image alt}

Wesley of Samatta: de ideale opvolger(s) van Nmecha

Terwijl in Neerpede het ene na het andere talent zijn kribbel onder een profcontract zet, is Peter ...

1085
{insert image alt}

Zo win jij ruim 250 euro met 10 euro inzet op PO-speeldag 2!

Terwijl er in de zogenaamde Champions en Europe Play Offs straks nog niets beslist is, weten Seraing ...

22

Gisteren 08 Mei 2021

{insert image alt}

Derbykoorts: volgend seizoen maar liefst vier stadsderby's in 1A

De achttien teams die volgend seizoen in de Jupiler Pro League zullen spelen, zijn allemaal bekend. ...

116
{insert image alt}

Kompany niet tevreden: "We waren niet op niveau"

Anderlecht pakte vorige week op knappe wijze een punt op het veld van Club Brugge, maar heeft op die ...

77
{insert image alt}

Vercauteren haalt uit naar refs: "Ze hebben Anderlecht geholpen"

Antwerp liet zaterdagavond in het Lotto Park zien dat de nederlaag tegen Genk niet was blijven ...

274
{insert image alt}

Nipte zege houdt Liverpool in race om top vier

Liverpool blijft meestrijden om een plaats in de top vier in de Premier League. De Reds mogen nog ...

29
{insert image alt}

Mooie beelden: spelers Seraing vieren promotie (🎥)

De Jupiler Pro League krijgt volgend seizoen niet één, maar twee nieuwkomers. Na kampioen Union ...

106
{insert image alt}

Seraing beleeft een sprookje en dompelt Waasland-Beveren in rouw

Na een knalprestatie heeft Seraing het lot van Waasland-Beveren bezegeld. Het team van Ferrera kwam ...

178
{insert image alt}

Anderlecht pakt last minute een zeer gevleid punt tegen sterk Antwerp

Na een zwakke eerste en een zeer geanimeerde tweede helft heeft Anderlecht in het slot toch nog een ...

251
{insert image alt}

Herbeleef hoe Anderlecht in extremis een punt pakte tegen Antwerp

In de Champions' Play-Off nemen RSC Anderlecht en Antwerp FC het zaterdagavond tegen mekaar op. Door ...

100
{insert image alt}

Espanyol naar La Liga, Dimata definitief weg bij Anderlecht

Landry Dimata trok begin februari toch enigszins verrassend de deur van Anderlecht achter zich ...

181
{insert image alt}

Controverse rond afgekeurde goal Mbokani: "Maffiapraktijken"

Na rust is de partij tussen Anderlecht en Antwerp eindelijk losgebarsten. Beide teams scoorden één ...

639
{insert image alt}

Odjidja reageert na penaltymisser

AA Gent lijkt na amper twee speeldagen in Play-Off II al een kruis te mogen maken over een Europees ...

121
{insert image alt}

Club toont frustratie en teleurstelling na pandoering in Genk (🎥)

Club Brugge heeft vrijdagavond een stevige opdoffer gekregen in de strijd om de titel. In de topper ...

167
{insert image alt}

Bodart: "De mentaliteit is er nu om mooie dingen te tonen"

Standard heeft zich hersteld van de pandoering die het vorige week in Oostende kreeg, want de ...

36
{insert image alt}

Vanhaezebrouck lovend voor Standard-speler: "Ik feliciteer hem"

AA Gent hoopte een tegenvallend seizoen nog te redden in Play-Off II, maar het lijkt van een kale ...

110
{insert image alt}

Leye verbant nu ook Carcela (tijdelijk)

Standard heeft zaterdag zijn hoop op een Europees ticket levend gehouden door te winnen van AA Gent, ...

104