Wraak Sambi Lokonga slaat bij Club Brugge in als een bom

Wraak Sambi Lokonga slaat bij Club Brugge in als een bom

Hoewel wij RSC Anderlecht bestempelden als de favoriet in de topper tegen Club Brugge, was de paars-witte overwinning toch enigszins verrassend. Uitgerekend Albert Sambi Lokonga besliste de wedstrijd voor Sporting, een winning goal waarmee hij zijn criticasters van antwoord diende.


DE BOECK & STAELENS

De aanloop naar de topaffiche tussen RSC Anderlecht en Club Brugge was veelbesproken. Zowat elke analist werd gevraagd naar de winstkansen van beide clubs, waarbij Club Brugge frequent als de grote favoriet werd vooruitgeschoven. Toch sprak elke waarnemer zich met het nodige respect uit over Anderlecht en Club Brugge. Twee clubs met een uiteenlopend parcours dit seizoen, ook elk met een totaal ander verhaal en historiek, maar nog steeds de vaandeldragers van het Belgische voetbal.

In de weekendeditie La Dernière Heure pakte de krant uit met een dubbelinterview met Lorenzo Staelens en Glen De Boeck, beide onder meer ex-spelers van RSC Anderlecht. Het tweetal is tegenwoordig niet actief in het voetbal, maar zowel Staelens en De Boeck hadden toch hun uitgesproken mening klaar over hun ex-club en verschillende individuele personen. “Ik vind dat er bij Sporting een gebrek aan winnaars is. Er zijn te veel salonvoetballers. Veel balbezit en ze zijn blij”, klonk het bijvoorbeeld bij De Boeck.



Glen De Boeck nam dus geen blad voor de mond in dat veelbesproken interview, terwijl Lorenzo Staelens het veel genuanceerder en behoudender aanpakte. Maar toch was deze openlijke kritiek op Anderlecht best wel opmerkelijk en bij momenten zelfs heel streng en hard. Dat is des te opvallender omdat beide heren zelf nog postuleerden naar een plaatje in de technische staf van Sporting. Beide sollicitaties kenden echter echter geen positieve afloop.

TEVERGEEFSE SOLLICITATIES 

Enkele weken terug kandideerde Glen De Boeck nog openlijk naar de positie als assistent-trainer van Vincent Kompany in een interview met Het Laatste Nieuws. “Ik heb een verleden bij Anderlecht, ken de club en heb ervaring: ik kan een meerwaarde bieden. Althans, zo zie ik het”, klonk het toen uit de mond van De Boeck. Helaas voor De Boeck werd zijn publieke sollicitatie niet weerhouden door Anderlecht. “De kans dat Anderlecht De Boeck aanwerft om Kompany bij te staan, is zo goed als nihil”, stond er enkele dagen later te lezen in diezelfde krant.



Naast Glen De Boeck stond ook Lorenzo Staelens te springen om terug aan de slag te gaan bij Anderlecht, al dateert de sollicitatie van die laatste van heel wat langer geleden. “Toen Hein Vanhazebrouck, die ik indertijd naar Kortrijk had gehaald, naar Anderlecht ging, zocht hij een assistent. Toen heb ik hem verschillende keren gebeld, maar nooit nam hij op”, verklaarde Staelens onlangs in Sport/Voetbalmagazine. “Ineens belde Mogi Bayat me. Dat het moest gedaan zijn met Hein te stalken. 'Ik bepaal wie zijn assistent wordt, en jij zal het zeker niet zijn'”.

SAMBI VS. RITS

Glen De Boeck en Lorenzo Staelens richtten hun kritiek niet alleen op de voetbalclub Anderlecht, maar het duo had het ook specifiek over Albert Sambi-Lokonga, de huidige aanvoerder van Sporting. “Ik ben geen fan”, vertelde De Boeck. “Ik begrijp niet dat deze jongen al Rode Duivel is, als je iemand als Mats Rits hebt.” Ook Staelens loopt niet erg wild van Sambi Lokonga. “Ik zou altijd voor Rits kiezen. Hij heeft méér maturiteit, meer agressiviteit. Lokonga is een heel goeie voetballer, maar hij heeft niet de knowhow van Rits op die positie.”

In de Belgische klassieker op zondag tussen Anderlecht en Club Brugge maakten Albert Sambi Lokonga en Mats Rits dan maar zelf uit wie de beste middenvelder is. Geen van beide spelers sprong echt in het oog met hun prestatie, maar toch was het de naam van Sambi Lokonga die na het fluitsignaal het vaakst van de tongen rolde. In een positieve zin, welteverstaan. Dat kwam vooral door zijn knap afstandsschot, de winning-goal van de wedstrijd nota bene, maar net zo goed door zijn meerwaarde en inbreng in de ploeg van Anderlecht.



Albert Sambi Lokonga was opnieuw de leider bij Anderlecht, en hij besliste dus eigenhandig deze veelbesproken wedstrijd: de combinatie van beide zaken getuigt van een bepaalde maturiteit en kwaliteit. Anderzijds viel Sambi Lokonga ook op door zijn flegmatiek en uitdagende spelstijl, die door anderen soms omschreven worden door nonchalance. Het was dus niet meteen de beste beste match van Sambi Lokonga, maar hij was wél enorm beslissend én bepalend voor zijn ploeg.

In de match tussen Anderlecht en Club Brugge lijkt Albert Sambi Lokonga dan ook de fictieve strijd gewonnen te hebben tegen Mats Rits, maar niet enkel en alleen door zijn beslissend doelpunt. De aanvoerder van Sporting had ook in het spel namelijk een grotere bijdrage te bieden dan zijn Brugse tegenspeler. Sambi Lokonga telde bijvoorbeeld meer gewonnen duels, meer recuperaties, meer zuivere passes én minder balverlies dan Rits – wat erg bepalende parameters zijn voor spelers op hun positie.

SPORTIEVE REVANCHE

Hoewel Albert Sambi Lokonga zondag zijn stempel niet helemaal kon drukken op het spel van Anderlecht, zijn achterliggende bijdrage mag dus zeker wel gezien worden. Net zoals zijn gescoord doelpunt trouwens. De jonge aanvoerder van Sporting haalt daarmee zijn gram tegenover zijn criticasters, en de woorden van Glen De Boeck en Lorenzo Staelens was ie allerminst vergeten. Nadat Sambi Lokonga zijn doelpunt scoorde, liep hij in de richting van de camera. Vingertje op de lippen. Veel duidelijker kan het niet. “Mijn vinger op de mond? Dat is hoe de jonge spelers tegenwoordig vieren”, probeerde Sambi Lokonga het onderwerp nog te vermijden.

Volgens Het Nieuwsblad kwam die harde kritiek van Glen De Boeck wel degelijk aan bij Albert Sambi Lokonga. De krant weet namelijk dat de middenvelder van Anderlecht verontwaardigd het interview van De Boeck doorstuurde naar enkele vrienden. “Kent die iets van voetbal, De Boeck?” Maar tegenover de pers hield Sambi Lokonga de lippen gesloten over dit pikante onderwerp. “Geen blabla, ik antwoord op het veld. Deze match had wel een persoonlijke betekenis, maar dat was vooral na mijn rode kaart in de heenronde tegen Club. We zijn er doorgekomen dankzij een sterke ploegprestatie. Het heeft geen zijn om er één speler uit te lichten.”



Over het verlopen spelbeeld en de individuele prestatie van Albert Sambi Lokonga kan er nog gediscussieerd worden, maar uiteindelijk staat de 2-1 eindstand en het winnende doelpunt pal boven water. Sambi Lokonga haalde zijn sportieve revanche binnen, waardoor hij dus de grote winnaar van dit weekend is. Het veelbesproken interview van Glen De Boeck zorgde dus eigenlijk voor een positieve stimulans, waar Anderlecht en Sambi Lokonga handig gebruik van maakten. “Met alle respect – journalisten moeten hun job doen-,” vertelde Vincent Kompany daarover in de persconferentie na de match. “Maar ik moet me zo ontfermen over mijn team dat ik me niet kan bezighouden met wat in de media verschijnt.”

POLL: Is Sambi Lokonga een onderschatte voetballer?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

12
12
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

68
68
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

51
51
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

206
206
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

77
77
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

77
77
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

102
102
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

212
212
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

261
261
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

270
270
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

90
90
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

279
279
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

177
177
<strong>Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon</strong>
Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon

Club Brugge jaagt op een dodelijk doelpuntenkanon en richt zijn ogen op Williot Swedberg. De Zweedse ...

433
433
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge

Club Brugge veegde woensdag de vloer aan met KRC Genk, een huzarenstukje dat het komend weekend ...

743
743