Verrassende wending: RSCA grote favoriet tegen Club

Verrassende wending: RSCA grote favoriet tegen Club

In de aanstaande topaffiche tussen Anderlecht en Club Brugge is Paars-Wit de uitgesproken favoriet. Niet op basis van het volledige seizoen weliswaar, maar wel op basis van de laatste vier competitiewedstrijden. Anderlecht steekt tegenwoordig namelijk in een veel betere vorm dan Club. En dat vertaalt zich in verschillende factoren die straks misschien doorslaggevend kunnen worden in de Belgische klassieker.


INHAALBEWEGING INGEZET

In de voorbije jaren verloor de topmatch tussen RSC Anderlecht en Club Brugge veel van haar glans. Terwijl Sporting stelselmatig terugviel op het sportief en financieel gebied, zette Blauw-Zwart tegelijkertijd enorme stappen voorwaarts. De desbetreffende kloven tussen beide clubs was tegenwoordig nooit groter, waardoor de Belgische voetbalklassieker niet meer dezelfde magie bezit zoals voorheen. En toch wordt de match Anderlecht-Club Brugge ongelofelijk boeiend om volgen.

Club Brugge beleeft momenteel niet zijn beste periode van het seizoen, terwijl Anderlecht voor de zoveelste keer in de huidige jaargang een sportieve revival beleeft. Maar hoe de echte waardeverhoudingen op vandaag liggen, dat zal pas zondagavond blijken. Op papier beschikt Club over veel meer kwaliteit dan Anderlecht, maar Vincent Kompany lijkt onlangs de langverwachte succesformule gevonden te hebben. En dat is niets te laat. Met nog twee speeldagen te gaan in de reguliere competitie maakt Anderlecht nog altijd aanspraak op de kwalificatie voor de Champions Play-Off.



Op de persconferentie voor de topper weigerde Vincent Kompany toe te geven dat Anderlecht in de laatste weken de onderlinge sportieve kloof iets verkleind heeft. Nochtans wervelde Sporting zoals vanouds in de voorbije matchen tegen Antwerp en Zulte Waregem. “Dat zal op het veld moeten blijken”, verklaarde Kompany daarover. “De groep maakt progressie, wat ook logisch is. Het zijn jonge spelers en mijn rol is om dat proces te versnellen. Deze matchen zijn belangrijk om stappen te zetten en als speler zou ik altijd tegen Club Brugge willen spelen.”

DEFINITIEVE REVIVAL?

De huidige sportieve remonte van Anderlecht is best opvallend. Tegen een tienkoppig Zulte Waregem was de prestatie indrukwekkend, en die krachttoer werd maandag herhaald tegen Antwerp. Dit seizoen slaagde de ploeg van Vincent Kompany er slechts zelden in om zo’n wedstrijd te bevestigen, en zeker al geen drie matchen op een rij. Dat maakt de komende topmatch tegen Club Brugge leerrijk en misschien wel bepalend voor het sportieve succes op de korte termijn. 

Vincent Kompany bouwt op een degelijke defensie, de op één na minst gepasseerde van de Jupiler Pro Legue nota bene, maar eindelijk vindt de coach ook op het offensief gebied de succesformule. Waar Anderlecht eerder dit seizoen zo moeilijk doelrijpe kansen wist te creëren, en die ook zelden kon afwerken, lijkt de motor nu ook vooraan aan te slaan. Door Yari Verschaeren en Anouar El Hadj in steun te laten spelen van Lukas Nmecha, verloopt het aanvallend spel opeens heel wat vlotter.



Zo scoorde Anderlecht in de voorbije 4 competitiematchen gemiddeld 3 keer per wedstrijd, terwijl dat gemiddelde van Club Brugge in diezelfde periode slechts 1,75 is. De vele positiewissels en continue beweging zorgen ervoor dat het aanvallend spel veel onvoorspelbaarder is geworden. Opeens heeft Anderlecht geen problemen meer met de kansencreatie, doelgerichtheid, diepgang en doelpunten scoren. Dat komt ook dankzij het centrale duo op het middenveld Adrien Trebel-Albert Sambi Lokonga en het ontbolsteren van Majeed Ashimeru.

RSCA SCOORT MEER

Anderlecht steekt momenteel dus in een uitstekende vorm, waarbij het in de voorbije vier competitiematchen (tegen Antwerp, Zulte Waregem, KV Mechelen en Standard) maar liefst 12 doelpunten kon scoren en 4 tegentreffers incasseerde. Dat is een groot verschil met de voorbije vier wedstrijden van Club Brugge, dat in diezelfde periode 7 doelpunten maakte en ook 4 goals incasseerde. De Brugse tegenstanders van dienst waren KV Kortrijk, Antwerp, AA Gent en Charleroi. Zo scoorde Anderlecht dus bijna dubbel zoveel doelpunten als Club Brugge, terwijl beide clubs elk zelf 4 goals slikten.



Hoewel dit slechts een momentopname is, en een topmatch ook altijd een dubbeltje op z’n kant is, kan deze huidige vorm toch een bepalende factor worden in de match tussen Anderlecht en Club Brugge. Bovendien zullen de krachtverhoudingen tussen beide clubs niet zo ver meer uiteen liggen zoals de laatste onderlinge wedstrijd, toen Club Brugge met de vingers in de neus Anderlecht versloeg met een afgetekende 3-0. Anderzijds bewees Club Brugge dit seizoen bijna onaantastbaar te zijn, indien de juiste intensiteit en beleving aanwezig waren. 

FAVORIET MET NUANCE

Met Anderlecht en Club Brugge staan de twee ploegen met de minste tegentreffers in de Jupiler Pro League tegenover elkaar, maar dat betekent niet dat er gegarandeerd weinig doelpunten zullen vallen. We haalden eerder al aan dat Anderlecht enorm goed bij schot is in de voorbije vier competitiematchen, terwijl Club Brugge dit seizoen het meest aantal gescoorde doelpunten telt in de Belgische competitie. Bovendien creëerde Anderlecht in de laatste vier matchen heel wat doelrijpe kansen, een positieve evolutie die Vincent Kompany zondag uiteraard hoopt door te trekken tegen de autoritaire competitieleider.

Daarnaast is Anderlecht opeens heel wat efficiënter geworden voor het doel. Sporting scoorde in de laatste 4 competitiewedstrijden gemiddeld 3 doelpunten per match. Dat gemiddelde komt bijna perfect overeen met het gemiddelde expected goals in die periode. Het model van de expected goals meet het aantal doelpunten dat van een ploeg verwacht wordt op basis van de kwaliteit van de kansen. Bij Club Brugge is het verschil tussen de effectief gescoorde doelpunten en de expected goals in diezelfde periode heel wat groter, met respectievelijk 1,75 en 1,34 per match. Dat betekent dat Club bovenmatig efficiënt presteerde voor doel, maar weinig doelrijpe kansen creëerde.



Club Brugge creëerde in de laatste vier competitiematchen dus 1,34 doelrijpe kans per wedstrijd, terwijl dat gemiddelde bij Anderlecht op 2,99 ligt. Sporting creëerde dus dubbel zoveel kwalitatieve kansen per match dan Club Brugge in de betreffende periode. De ploeg van Philippe Clement is dus maar beter gewaarschuwd. Vincent Kompany hoopt dan weer dat zijn jongens niet hervallen in wisselvalligheid én dat Club niet bovenmatig efficiënt zal presteren in de box. Maar als deze trend bij Anderlecht en Club straks aanhoudt, dan is de kans dus heel reëel dat de thuisploeg toch enigszins mag hopen op de overwinning.

POLL: Wie wint deze topper?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Blik Lukaku zegt alles: Roma geeft gigantisch geschenk weg
Blik Lukaku zegt alles: Roma geeft gigantisch geschenk weg

In de halve finales van de Europa League was het donderdagavond onder meer uitkijken naar het AS ...

4
4
Grote zondebok bij Club Brugge: "Kan níét op dit niveau!"
Grote zondebok bij Club Brugge: "Kan níét op dit niveau!"

Club Brugge zal nog zwaar aan de bak moeten indien het zich alsnog wil plaatsen voor de finale van ...

363
363
Filip Joos ziet cruciaal element bij penaltyfase Club Brugge
Filip Joos ziet cruciaal element bij penaltyfase Club Brugge

In de halve finales van de Conference League begon Club Brugge donderdagavond rampzalig aan de ...

64
64
'Fiasco in München: Bayern loopt wéér pijnlijk blauwtje op'
'Fiasco in München: Bayern loopt wéér pijnlijk blauwtje op'

Bayern München blijft in de running om de finale van de Champions League te halen, maar zal ...

63
63
Riemer neemt speler apart: verrassing tegen Union?
Riemer neemt speler apart: verrassing tegen Union?

RSC Anderlecht staat nog steeds aan de leiding in de Champions' Play-Offs, maar kan zich geen fouten ...

185
185
Fans Antwerp lanceren statement voor clash met Club
Fans Antwerp lanceren statement voor clash met Club

Antwerp FC speelt binnen een weekje de bekerfinale tegen Union SG. Als generale repetitie op die ...

182
182
Transferknaller Bakayoko: absolute minimumprijs staat vast
Transferknaller Bakayoko: absolute minimumprijs staat vast

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

80
80
Opstelling Club Brugge: Hayen hakt keepersknoop door
Opstelling Club Brugge: Hayen hakt keepersknoop door

Donderdagavond worden de heenmatchen in de halve finales van de Conference League afgewerkt. Daarbij ...

348
348
'Promotiedrama heeft zware gevolgen voor Vormer en co'
'Promotiedrama heeft zware gevolgen voor Vormer en co'

De reguliere competitie van de Challenger Pro League leverde al twee promovendi op, om het laatste ...

397
397
Beerschot komt met nieuws na belangrijke bestuursvergadering
Beerschot komt met nieuws na belangrijke bestuursvergadering

Beerschot VA kroonde zich dit seizoen ietwat verrassend tot kampioen in de Challenger Pro League en ...

191
191
'Liverpool legt miljoenen klaar voor eerste Slot-aanwinst'
'Liverpool legt miljoenen klaar voor eerste Slot-aanwinst'

Liverpool FC lijkt zijn nieuwe trainer beet te hebben. Verschillende bronnen maken immers gewag van ...

229
229
Club Brugge lanceert groot nieuws vlak voor Europese clash
Club Brugge lanceert groot nieuws vlak voor Europese clash

Club Brugge staat donderdagavond voor de historische heenmatch tegen AFC Fiorentina. Maar het ...

563
563
Cercle slaat toe: eerste zomeraanwinst komt uit CPL
Cercle slaat toe: eerste zomeraanwinst komt uit CPL

Cercle Brugge is bezig aan een sterk seizoen en mag zelfs nog steeds dromen van een Europees ticket. ...

112
112
<strong>Hayen stevent af op catastrofale miskleun bij Club Brugge</strong>
Hayen stevent af op catastrofale miskleun bij Club Brugge

Bjorn Meijer of Maxim De Cuyper? Antonio Nusa of Ferran Jutgl&agrave;? Michal Skoras of Andreas Skov ...

563
563
<strong>Club Brugge overdonderd: Premier League-deal van 23 miljoen</strong>
Club Brugge overdonderd: Premier League-deal van 23 miljoen

Raphael Onyedika schittert op Premier League-niveau na een opmerkelijke transformatie onder coach ...

926
926