Club Brugge wil uitpakken met veelbelovende spits

Club Brugge wil uitpakken met veelbelovende spits

Met het oog op volgend seizoen heeft Club Brugge vooral nood aan één of twee extra flankspelers. Maar de huidige landskampioen staat ongetwijfeld ook open voor interessante opportuniteiten op andere posities. De Franse media linken Club alvast aan Randal Kolo Muani, een boeiende en veelbelovende spits van FC Nantes. 


BROKKEN MAKEN IN EUROPA

Op de positie van centrale spits heeft Club Brugge geen zorgen. Met Bas Dost, Youssouph Badji en Daniel Perez heeft de autoritaire competitieleider drie kwalitatieve opties beschikbaar. Minstens. Want met David Okereke en Michael Krmencik staan er bij Blauw-Zwart nog twee pure centrumaanvallers onder contract, al zijn die stilaan overbodig geworden op Jan Breydel. De Nigeriaan wordt met weinig succes omgevormd tot flankaanvaller, terwijl Club hoopt om de verhuurde Tsjech definitief te kunnen verpatsen aan PAOK Saloniki.

In de Jupiler Pro League kan Club Brugge moeiteloos en succesvol verder met het trio centrumaanvallers Bas Dost, Youssouph Badji en Daniel Perez. De Nederlander is de certitude als enige zuivere spits in het systeem van Philippe Clement, terwijl ook Badji en Perez met mondjesmaat speelminuten vergaren en zich verder kunnen ontwikkelen in de schaduw. Maar om volgend seizoen ook in Europa indruk te maken, dan is een extra spits met kwaliteit en potentieel zeker geen overbodige luxe.



In die optiek wordt Club Brugge alvast gelinkt aan Randal Kolo Muani. De 22-jarige spits van FC Nantes is in België nog een volslagen onbekende voetballer, maar in Frankrijk maakt hij dit seizoen grote naam voor zichzelf. Kolo Muani groeit in de Ligue 1 namelijk uit tot één van de grote blikvangers, een prestatie die bij de voorlaatste in het klassement allerminst vanzelfsprekend is. FC Nantes heeft een grote reputatie met het ontwikkelen van jong talent, en Kolo Muani is het laatste afgewerkt product van Les Canaris.

AMPER 5 GOALS 

Randal Kolo Muani is een laatbloeier. Pas dit seizoen - op 22-jarige leeftijd - maakt de aanvaller zijn grote doorbraak mee op het hoogste voetbalniveau. Zowel de huidige Nantes-coach Antoine Kombouaré als de eerder ontslagen Christian Gourcuff en Raymond Domenech maakten steeds volop gebruik van Kolo Muani als basisspeler. In het seizoensbegin werd het al duidelijk dat de toenmalige coach Gourcuff grote plannen had met de aanvaller, die vorig jaar een grote progressie maakte op uitleenbasis bij US Boulogne. “Hij verbeterde op het vlak van mobiliteit, beweging en het vinden van de ruimtes. Hij is een jonge speler die nog beter kan worden en zichzelf kan profileren in de Ligue 1”, aldus Gourcuff.



De zevenvoudige Franse belofte-international maakt dit seizoen nochtans geen grote indruk met zijn statistieken. Randal Kolo Muani kon bijvoorbeeld amper 5 keer scoren in 30 competitiematchen en bovendien is hij op het vlak van pure afwerking één van de minst efficiënte spitsen van de Franse competitie. Om tot zijn 5 competitiedoelpunten te komen, had Kolo Muani namelijk 43 doelpogingen nodig. Daarmee komt zijn efficiëntie voor doel op amper 11 procent te liggen, wat allerminst een goede parameter is als centrale spits. Daarnaast leverde Kolo Muani wel nog 3 assists af. Die cijfers zijn eigenlijk niet helemaal dramatisch, gezien het degradatievoetbal en moeilijke omstandigheden bij FC Nantes.

DE STER VAN NANTES 

In deze complexe situatie profileert Randal Kolo Muani zich als een schaars lichtpuntje bij FC Nantes. Zo was hij de grote uitblinker tijdens de stuntzege tegen Paris Saint-Germain (1-2 winst) medio maart. Met een doelpunt en een assist zorgde hij eigenhandig voor een pijnlijke en veelbesproken nederlaag van de Parijse topclub. De driepunter betekende tevens een serieuze opsteker in de degradatiestrijd van Nantes. Na deze opmerkelijke prestatie nam de mediabelangstelling voor Kolo Muani gevoelig toe, de officiële website van de Ligue 1 wijdde bijvoorbeeld een groot stuk aan de “ster van FC Nantes”.

Als centrale aanvaller word je meestal afgerekend op het aantal gescoorde doelpunten, maar in het geval van Randal Kolo Muani is enige nuance wel op zijn plaats. Zoals eerder gesteld is de 22-jarige niet meteen een echte killer, ondanks zijn idolatrie voor Luis Suarez, maar Kolo Muani heeft andere kwaliteiten waarmee hij tegenwoordig een grote impact maakt op de Ligue 1. De lange aanvaller, hij meet namelijk 1 meter 87, bezit vooreerst een enorme snelheid waarmee hij wekelijks de defensies in Frankrijk terroriseert. Die combinatie van gestalte met snelheid is alvast een schaars gegeven als centrumspits.



Randal Kolo Muani is een spits die weegt op een verdediging. Met gemiddeld 28 aangegane duels per wedstrijd is hij nadrukkelijk aanwezig tijdens de wedstrijden. Slechts drie andere centrumaanvallers uit de Ligue 1 tellen gemiddeld nog meer duels dan Kolo Muani. Daar voegt hij nog een grote diepgang en rushes aan toe, samen met kwieke dribbels en een offensieve regelmaat. Kolo Muani is een spits die voor problemen zorgt bij de tegenstander en nooit uit het oog verloren mag worden. Die specifieke kwaliteiten compenseren het gebrek aan veelvuldige doelpunten toch enigszins.

LOF VAN SIMON EN KOMBOUARE 

En dat beseffen ze bij FC Nantes ook. Zijn ploegmaat Moses Simon, ex-AA Gent, liet zich onlangs lovend uit over Randal Kolo Muani aan de Franse krant Blue France. De Nigeriaan kon zijn eigen sportief niveau opkrikken dankzij de aanwezigheid van Kolo Muani. “Ik heb een uitstekende samenwerking met Randal. We beschikken allebei over een versnelling, maar het grote verschil is dat hij groter is dan mij. Ik denk dat wij alles hebben om elke defensie schrik aan te jagen.”



Naast de lofzang van Moses Simon is ook huidig FC Nantes-coach Antoine Kombouaré uitermate positief over Randal Kolo Muani. Tegenover Eurosport benadrukte Kombouaré benadrukte de meerwaarde van zijn aanvaller, die dus niet valt af te leiden door zijn huidige statistieken. “Hij heeft een enorm volume op het veld. Hij is in staat om te verdedigen, om de bal bij te houden, om te dribbelen.” Kombouaré voegde er wel aan toe dat hij volop werkt om Kolo Muani nog beslissender te maken. 

DURE VOGEL 

Niet enkel Club Brugge heeft het vizier gericht op Randal Kolo Muani. Ook RB Leipzig, Eintracht Frankfurt, OGC Nice en Brentford zijn namelijk gecharmeerd door de 22-jarige aanvaller. Maar ook zijn huidige werkgever FC Nantes heeft de hoop nog niet opgegeven om Kolo Muani langer bij de club te houden. Maar wie er ook aan het langste eind moge trekken in de strijd om Kolo Muani, de uiteindelijke winnaar zal wel stevig moeten dokken. Volgens Franse bronnen rekent de Franse belofte-international op een maandsalaris van 125.000 euro en een tekenbonus van één miljoen euro. Waldemar Kita, de voorzitter van FC Nantes, is alvast niet bereid om tegemoet te komen aan de hoge financiële eisen van zijn goudhaantje.


POLL: Is een extra centrale spits welkom bij Club?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Degryse ziet sleutelpion doorbreken bij Anderlecht
Degryse ziet sleutelpion doorbreken bij Anderlecht

RSC Anderlecht geraakte niet verder dan een 0-0 gelijkspel op het veld van stadsgenoot Royal Union ...

31
31
Mertens zet Galatasaray in vuur en vlam samen met zoontje Ciro (🎥)
Mertens zet Galatasaray in vuur en vlam samen met zoontje Ciro (🎥)

Prachtige beelden uit Turkije. In Instanbul heeft Galatasaray, het team van Dries Mertens, een ...

30
30
Ex-bondscoach haalt 'klein kantje' van Riemer onderuit
Ex-bondscoach haalt 'klein kantje' van Riemer onderuit

De Brusselse derby tussen RSC Anderlecht en Royal Union SG eindigde in een 0-0 gelijkspel. Een ...

144
144
Degradant Eupen woedend na verlies tegen KVK
Degradant Eupen woedend na verlies tegen KVK

Eupen zal volgend seizoen niet meer te zien zijn in de Jupiler Pro League. Na acht seizoen in de ...

170
170
Historische week Club Brugge? "Het is niet meer normaal"
Historische week Club Brugge? "Het is niet meer normaal"

In het Belgische voetbal is een erg belangrijke week aangebroken. Donderdag wordt immers de ...

380
380
Droomtransfer voor 'uitzonderlijke' Duivel: "PSG of City"
Droomtransfer voor 'uitzonderlijke' Duivel: "PSG of City"

Terwijl de titelstrijd in de Jupiler Pro League nog op volle toeren draait, is de beslissing in de ...

86
86
Crisis Standard: Leko houdt spelers anderhalf uur vast
Crisis Standard: Leko houdt spelers anderhalf uur vast

Standard leeft met een bang hartje naar het komende seizoen toe. Zo hebben de eigenaars van 777 ...

167
167
Emotionele Van Crombrugge heeft gebroken hart: "Grote uitdaging"
Emotionele Van Crombrugge heeft gebroken hart: "Grote uitdaging"

Hendrik Van Crombrugge heeft er voorlopig niet zo'n leuke passage opzitten in zijn voetballoopbaan. ...

292
292
Hayen spreekt zich uit over titelkansen Club Brugge
Hayen spreekt zich uit over titelkansen Club Brugge

Er komt voorlopig maar geen einde aan de hoogvorm van Club Brugge in de Champions' Play-Offs. Zondag ...

408
408
'Bayern drukt door: contacten met nieuwe topcoach'
'Bayern drukt door: contacten met nieuwe topcoach'

Bayern München blijft in de running om de finale van de Champions League te halen, maar zal ...

80
80
Gelukje voor Club? Oud-ref beoordeelt penaltyclaim Antwerp
Gelukje voor Club? Oud-ref beoordeelt penaltyclaim Antwerp

Club Brugge blijft door de Champions' Play-Offs razen. De Bruggelingen pakten zondagmiddag ook de ...

816
816
Anderlecht maakt zich sterk: "Club is goed bezig, maar ..."
Anderlecht maakt zich sterk: "Club is goed bezig, maar ..."

De titelkansen van RSC Anderlecht hebben afgelopen weekend wederom een flinke knauw gekregen. De ...

511
511
<strong>KRC Genk slaat helemaal op tilt door JPL-toptransfer</strong>
KRC Genk slaat helemaal op tilt door JPL-toptransfer

KRC Genk overweegt Tobe Leysen terug te halen, de 22-jarige doelman die indruk maakt dit seizoen bij ...

418
418
Vete met Haaland escaleert: "Verwend nest!"
Vete met Haaland escaleert: "Verwend nest!"

In de eindspurt van de Engelse titelstrijd, laat Manchester City zich voorlopig op geen fouten ...

175
175
Grote schoonmaak bij Genk? "Er is meer aan de hand"
Grote schoonmaak bij Genk? "Er is meer aan de hand"

Na een goede start van de Champions' Play-Offs, is KRC Genk opnieuw beland in de hoek waar de ...

663
663