Zorgwekkende Lukaku gooit eigen ruiten in bij Antwerp

Foto: Zorgwekkende Lukaku gooit eigen ruiten in bij Antwerp

Antwerp FC had maandag geen verhaal tegen een swingend RSC Anderlecht. Oftewel Frank Vercauteren tegen Vincent Kompany. The Great Old acteerde enorm zwak, met Jordan Lukaku als één van de exponenten. De linksachter ging meermaals in de fout, en daarmee schuifelt hij verder op zijn bedenkelijke elan van dit seizoen.

KOMPANY VS VERCAUTEREN 

Het werd maandag een pijnlijke vooravond voor Antwerp FC. En niet in het minst voor Frank Vercauteren. De ervaren coach van The Great Old nam het op tegen zijn ex-club RSC Anderlecht en hij ging pijnlijk ten onder met 1-4. De topaffiche tussen Antwerp en Anderlecht was voor beide ploegen belangrijk met het oog op de kwalificatie play-off 1, al bezet de match nog veel meer pigmenten. Het terugzien tussen Vercauteren en Vincent Kompany bijvoorbeeld. Vercauteren speelde voorheen een belangrijke rol in Kompany's ontwikkeling als speler, maar de 64-jarige trainer kreeg in augustus wel de bons omdat Anderlecht enkel verder wilde met Kompany als coach.In augustus moest Frank Vercauteren 'zijn' Anderlecht dus op een pijnlijk manier verlaten, en die scheiding zorgde onvermijdelijk voor een bittere nasmaak bij alle betrokken partijen. Daarom was het voor de match tussen Antwerp en Anderlecht ook spannend wachten op de obligatoire begroeting tussen beide coaches. 't Was uiteindelijk Vincent Kompany die Vercauteren kwam groeten in diens dug-out. Een vuistje. Beleefd, hoffelijk en respectvol van Kompany. Maar na de wedstrijd was ie wel de grote winnaar. “Of het deugd doet om van Vercauteren te winnen? Absoluut niet”, verklaarde Kompany. Ook Vercauteren temperde de 'rivaliteit' tussen beide coaches. “Het was hier dan ook Antwerp tegen Anderlecht en niet Vercauteren tegen Kompany.”

HET DRAMA LUKAKU 

Zoals vanouds zette Frank Vercauteren ook maandag een stevige organisatie neer. Maar hij hield er wel geen rekening mee dat zijn ploeg onvoldoende intensiteit, agressiviteit en grinta aan de dag zou leggen. Tegen een beter voetballend en technisch onderlegder Anderlecht betaalt dergelijk gebrek zich cash uit. “We stonden open voor een afstraffing”, verklaarde Vercauteren na afloop van de 1-4 nederlaag. “Dit was een offday van ons. Ik zag jongens vooral tegen zichzelf vechten. Dat heb je dan op een dag wanneer het niet lukt. We misten zowel de intensiteit als de scherpte om Anderlecht onder druk te zetten”, was de geroutineerde trainer eerlijk in zijn analyse. 

Eén van die Antwerp-spelers die tegen zichzelf vocht – de ondermaatse Antwerpenaren waren namelijk overvloedig in aantal – was Jordan Lukaku. Ook voor de linksachter werd het een pijnlijk terugzien met zijn ex-club. Lukaku was betrokken bij drie van de vier tegendoelpunten, al was hij heus niet de enige ondermaatse speler bij Antwerp FC. Lukaku ging dom in de fout bij de penalty-overtreding op Albert Sambi Lokonga, holde besluiteloos achter Majeed Ashimeru aan bij de 0-1, verloor Michael Murillo uit het oog bij de 0-2 en hij werd tureluurs gedribbeld door Francis Amuzu bij de 0-4.'t Was dus zeker niet de wedstrijd van Jordan Lukaku. Iets wat de achterban, analisten, kranten en televisie niet ontgaan waren. De 26-jarige kreeg van Gazet van Antwerpen voor zijn wanprestatie bijvoorbeeld een 3 op 10 op het rapport. Een heel zware buis dus en tevens de laagste quotering van alle spelers bij Antwerp én Anderlecht. Het Laatste Nieuws ging zelfs nog een stapje verder en deelde hem een 2 op 10 uit. Streng maar rechtvaardig. Voor Lukaku wordt het dus nog een pijnlijk seizoenseinde, nadat hij deze jaargang zelden bewees een echte meerwaarde te zijn bij The Great Old.

TEGENVALLEND SEIZOEN 

En die matige prestatie van Jordan Lukaku komt er wel op een heel erg ongelegen moment. De linksachter van Lazio belandde in oktober op huurbasis bij Antwerp, waarbij The Great Old ook een aankoopoptie kon bedingen – naar verluidt zou die drie miljoen euro moeten bedragen. Op de Bosuil wilde de jongste Lukaku zich na veel blessureleed opnieuw in de picture spelen van bondscoach Roberto Martinez, met de stille droom om uiteindelijk een selectie voor het Europees Kampioenschap af te dwingen. In Rome was de concurrentie immers (te) hevig geworden met kleppers zoals aanvoerder Senad Lulic en Mohamed Fares, Lazio betaalde voor die laatste bijvoorbeeld tien miljoen euro …Maar zijn passage bij Antwerp kan voorlopig allerminst als erg succesvol omschreven worden. Jordan Lukaku verdeelt de meningen van de fans, terwijl er ook bij de analisten geen eensgezindheid heerst over zijn bijdrage bij de club. Lukaku presteert namelijk erg wisselvallig. Soms erg goed, met topmatchen in de Europa League tegen LASK en Rangers FC bijvoorbeeld, maar in de Belgische competitie raakt Lukaku moeilijk zijn mannetje voorbij en toont hij zich zelden sterker dan zijn rechtstreekse tegenstander. Dat ie maandag betrokken was bij drie van de vier tegendoelpunten tegen Anderlecht is ook veelzeggend voor zijn tegenvallend seizoen.

GEEN EK, OOK GEEN TRANSFER? 

Op die manier zet Jordan Lukaku zijn openlijke kandidatuur voor een EK-selectie dus zeker geen kracht bij, ook al zitten de omstandigheden bij Antwerp persoonlijk zeker mee voor hem. Lukaku krijgt namelijk voluit het vertrouwen van de clubleiding en van coach Frank Vercauteren, want zijn rechtstreekse concurrent Simen Juklerod werd in januari reeds verbannen naar de B-kern. Maar door zijn tegenvallende prestaties zet Lukaku toch zijn toekomst op het spel bij The Great Old. Per 30 juni 2021 keert Lukaku normaal terug naar Rome, behoudens dat Antwerp de aankoopoptie licht in zijn huurcontract.

Het vermaarde en betrouwbare Gazzetta dello Sport wist eerder deze week te melden dat de kans op het lichten van die aankoopoptie hoog is. De Italiaanse sportkrant sluit echter ook niet uit dat Lukaku straks nog terugkeert naar Lazio, maar daar zitten ze allerminst te wachten op hem. De Romeinen hebben met Domagoj Bradaric, een 21-jarige Kroatische belofte-international van Lille OSC, alvast een extra linksachter op het oog. Daarmee is het voor Lukaku stilaan over & out bij Lazio. Indien Lukaku zinnens is om bij Antwerp te blijven, dan gooit hij met dergelijke prestaties tegen Anderlecht zijn eigen ruiten in.Bovendien is Antwerp als de dood voor financiële en sportieve risico's. Zo talmde The Great Old erg lang om te beslissen over een contractverlenging van clubicoon Ritchie De Laet. Daarnaast beschikken andere sterkhouders zoals Lior Refaelov en Dieumerci Mbokani over een aflopend contract, maar het duo heeft tot op heden nog steeds geen nieuwe aanbieding gekregen van Luciano D'Onofrio. Dan lijkt het ook duidelijk en logisch dat de Antwerpse clubleiding niet overhaast te werk zal gaan bij het dossier-Jordan Lukaku. Per slot van rekening betaalde Antwerp nooit meer dan drie miljoen euro transfergeld voor een speler ...

POLL: Moet Antwerp de optie op Lukaku lichten?

KRC Genk mag dromen van transfersom van 35 à 40 miljoen euro

'Anderlecht mag fluiten naar verhoopte miljoenen'

HLN: 'Antwerp stuurt teammanager de laan uit'

Vandaag 13 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Bookmaker geeft favorieten voor kwartfinales CL!

Deze week komen we te weten wie de vier halve finalisten van dit seizoen worden in de Champions ...

29
{insert image alt}

Spits dwarsboomt grote transferplannen Club Brugge

Begin dit seizoen stond er weeral geen maat op Kaveh Rezaei. De Iraniër vond zoals vanouds ...

571
{insert image alt}

Anderlecht plots titeluitdager nummer één voor Club Brugge

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Behalve in de Paars-Witte rangen gaf vooraf haast niemand ...

1007
{insert image alt}

KRC Genk mag dromen van transfersom van 35 à 40 miljoen euro

KRC Genk is inzake uitgaande transfers de laatste jaren toch wel de norm geworden in België. ...

77
{insert image alt}

HLN: 'Antwerp stuurt teammanager de laan uit'

De voorbije dagen gonsde het van de berichten omtrent de woelige werking in de bestuurskamer van ...

12
{insert image alt}

'Anderlecht mag fluiten naar verhoopte miljoenen'

Nieuwbakken sportief directeur Peter Verbeke werd bij Anderlecht vorige zomer meteen met een ...

37
{insert image alt}

'Antwerp kan zich vertrek D'Onofrio nog beklagen'

Dankzij een zege tegen Moeskroen is Antwerp dan wel verzekerd van PO I, en duikt het zelfs als ...

156
{insert image alt}

AA Gent-fans razend: "Amateurisme ten top"

Doorgaans worden op de laatste twee speeldagen alle wedstrijden tegelijk afgewerkt, maar afgelopen ...

100
{insert image alt}

'Sobol moet vrezen bij Club: opvolger staat voor de deur'

De beursgang van Club Brugge werd uiteindelijk een flop, maar bij de prospectus gaf Blauw-Zwart wel ...

329
{insert image alt}

'Anderlecht steekt grootse comeback nog even in koelkast'

Anderlecht lijkt na de overwinning tegen Club Brugge stevig op weg naar Play-Off 1, en mag zo ook ...

149
{insert image alt}

Dessers scoort vijf (!) keer in Genkse oefenpot

Als topschutter van de Eredivisie haalde Genk hem met de nodige verwachtingen in huis, maar het werd ...

167
{insert image alt}

Telenet de mist in: slotspeeldag niet volledig uitgezonden

Doorgaans worden op de laatste twee speeldagen alle wedstrijden tegelijk afgewerkt, maar afgelopen ...

512
{insert image alt}

Beerschot reageert op Vlaams Belang-rel

Beerschot staat zondag voor een cruciaal duel. Op het veld van Standard hoopt de promovendus immers ...

251
{insert image alt}

'Dennis blaast bruggen met Club definitief op'

Het loopt de laatste weken allemaal wat minder bij Club Brugge, maar sinds nieuwjaar bouwde de ...

312
{insert image alt}

Anderlecht met de billen dicht richting STVV

Na een negen op negen, waaronder twee knappe zeges tegen Antwerp en Club Brugge, staat Anderlecht ...

705
{insert image alt}

Djibril Cissé verrast met comeback in de Verenigde Staten

Djibril Cissé is altijd een speciaal type geweest. De Fransman gaat weer voetballen, dat geraakte ...

61
{insert image alt}

"Ik herhaal: Mbappé speelt volgend seizoen voor Real Madrid"

Kylian Mbappé hoopt dit seizoen de Champions League te winnen met Paris Saint-Germain. Misschien ...

120
{insert image alt}

'STVV laat zes spelers definitief vertrekken'

Bij STVV kennen ze een teleurstellend seizoen. Peter Maes heeft zijn evaluatie al stilaan gemaakt. ...

186

Gisteren 12 April 2021

{insert image alt}

Vercauteren in de wolken: "Staan waar we moeten staan"

Royal Antwerp FC verzekerde zich vanavond van een POI-ticket. Een moeilijke wedstrijd op Le ...

308
{insert image alt}

Sonck twijfelt over Lang: "Waarom deed Ajax hem dan weg?"

In de topper tussen Anderlecht en Club Brugge trok Paars-Wit uiteindelijk aan het langste eind. In ...

856
{insert image alt}

Trossard pakt punt met Brighton, West Brom timmert aan redding

Naar goede gewoonte wordt er op maandagavond ook in de Premier League gevoetbald. West Bromwich ...

64
{insert image alt}

Cercle zeker van behoud, WBE of Moeskroen degradeert

Vanavond werd in Moeskroen de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie afgewerkt. Na een ...

301
{insert image alt}

Van Himst geniet: "Beste spits van de laatste vijf jaar"

RSC Anderlecht zette gisteren een grote stap richting POI door Club Brugge te verslaan. In een ...

375
{insert image alt}

Antwerp is zeker van POI na spektakelwedstrijd op Moeskroen

Moeskroen en Antwerp stonden vanavond voor een levensbelangrijk duel. Bij winst van de thuisploeg ...

280
{insert image alt}

Rode kaart van Zlatan zorgt voor opvallende wending

AC Milan lijkt de Italiaanse Scudetto te mogen vergeten. De Rossoneri telt ondertussen al negen ...

196
{insert image alt}

'Manchester United mengt zich in strijd om ex-Genkie'

Manchester United is in Engeland goed op weg om zich te verzekeren van de tweede plaats. De ...

123
{insert image alt}

Onvrede over onbestrafte actie van Vormer groeit

RSC Anderlecht wist gisteren vriend en vijand te verrassen door tegen leider Club Brugge de ...

1155
{insert image alt}

Antwerp op voorsprong, maar met man minder: "Heeft hij een keuken besteld?"

Moeskroen en Antwerp sluiten vanavond de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie af. Beide ...

270
{insert image alt}

'Lichtpunt Waasland-Beveren staat voor zomerse toptransfer'

Waasland-Beveren staat op een zucht van de degradatie richting 1B. De Waaslanders kunnen enkel en ...

569
{insert image alt}

'Club Brugge mag toptransfer Mandzukic helemaal vergeten'

Tijdens de voorbije zomermercato raakte bekend dat Club Brugge niemand minder dan Mario Mandzukic op ...

239
{insert image alt}

Lierse K. haalt ex-speler van Beerschot terug naar België

Lierse Kempenzonen beleeft een seizoen om snel te vergeten. De ploeg verloor ook tijdens de ...

156
{insert image alt}

KV Oostende tekent voor opmerkelijk record

Door de zege op Beerschot maakt KV Oostende nog steeds kans op een plaats in POI. Desondanks zijn de ...

164
{insert image alt}

'Aguero verrast vriend en vijand met transferbeslissing'

Sergio Aguero kondigde enkele weken geleden aan dat hij op het einde van het seizoen vertrekt bij ...

511