Zorgwekkende Lukaku gooit eigen ruiten in bij Antwerp

Zorgwekkende Lukaku gooit eigen ruiten in bij Antwerp

Antwerp FC had maandag geen verhaal tegen een swingend RSC Anderlecht. Oftewel Frank Vercauteren tegen Vincent Kompany. The Great Old acteerde enorm zwak, met Jordan Lukaku als één van de exponenten. De linksachter ging meermaals in de fout, en daarmee schuifelt hij verder op zijn bedenkelijke elan van dit seizoen.


KOMPANY VS VERCAUTEREN 

Het werd maandag een pijnlijke vooravond voor Antwerp FC. En niet in het minst voor Frank Vercauteren. De ervaren coach van The Great Old nam het op tegen zijn ex-club RSC Anderlecht en hij ging pijnlijk ten onder met 1-4. De topaffiche tussen Antwerp en Anderlecht was voor beide ploegen belangrijk met het oog op de kwalificatie play-off 1, al bezet de match nog veel meer pigmenten. Het terugzien tussen Vercauteren en Vincent Kompany bijvoorbeeld. Vercauteren speelde voorheen een belangrijke rol in Kompany's ontwikkeling als speler, maar de 64-jarige trainer kreeg in augustus wel de bons omdat Anderlecht enkel verder wilde met Kompany als coach.



In augustus moest Frank Vercauteren 'zijn' Anderlecht dus op een pijnlijk manier verlaten, en die scheiding zorgde onvermijdelijk voor een bittere nasmaak bij alle betrokken partijen. Daarom was het voor de match tussen Antwerp en Anderlecht ook spannend wachten op de obligatoire begroeting tussen beide coaches. 't Was uiteindelijk Vincent Kompany die Vercauteren kwam groeten in diens dug-out. Een vuistje. Beleefd, hoffelijk en respectvol van Kompany. Maar na de wedstrijd was ie wel de grote winnaar. “Of het deugd doet om van Vercauteren te winnen? Absoluut niet”, verklaarde Kompany. Ook Vercauteren temperde de 'rivaliteit' tussen beide coaches. “Het was hier dan ook Antwerp tegen Anderlecht en niet Vercauteren tegen Kompany.”

HET DRAMA LUKAKU 

Zoals vanouds zette Frank Vercauteren ook maandag een stevige organisatie neer. Maar hij hield er wel geen rekening mee dat zijn ploeg onvoldoende intensiteit, agressiviteit en grinta aan de dag zou leggen. Tegen een beter voetballend en technisch onderlegder Anderlecht betaalt dergelijk gebrek zich cash uit. “We stonden open voor een afstraffing”, verklaarde Vercauteren na afloop van de 1-4 nederlaag. “Dit was een offday van ons. Ik zag jongens vooral tegen zichzelf vechten. Dat heb je dan op een dag wanneer het niet lukt. We misten zowel de intensiteit als de scherpte om Anderlecht onder druk te zetten”, was de geroutineerde trainer eerlijk in zijn analyse. 

Eén van die Antwerp-spelers die tegen zichzelf vocht – de ondermaatse Antwerpenaren waren namelijk overvloedig in aantal – was Jordan Lukaku. Ook voor de linksachter werd het een pijnlijk terugzien met zijn ex-club. Lukaku was betrokken bij drie van de vier tegendoelpunten, al was hij heus niet de enige ondermaatse speler bij Antwerp FC. Lukaku ging dom in de fout bij de penalty-overtreding op Albert Sambi Lokonga, holde besluiteloos achter Majeed Ashimeru aan bij de 0-1, verloor Michael Murillo uit het oog bij de 0-2 en hij werd tureluurs gedribbeld door Francis Amuzu bij de 0-4.



't Was dus zeker niet de wedstrijd van Jordan Lukaku. Iets wat de achterban, analisten, kranten en televisie niet ontgaan waren. De 26-jarige kreeg van Gazet van Antwerpen voor zijn wanprestatie bijvoorbeeld een 3 op 10 op het rapport. Een heel zware buis dus en tevens de laagste quotering van alle spelers bij Antwerp én Anderlecht. Het Laatste Nieuws ging zelfs nog een stapje verder en deelde hem een 2 op 10 uit. Streng maar rechtvaardig. Voor Lukaku wordt het dus nog een pijnlijk seizoenseinde, nadat hij deze jaargang zelden bewees een echte meerwaarde te zijn bij The Great Old.

TEGENVALLEND SEIZOEN 

En die matige prestatie van Jordan Lukaku komt er wel op een heel erg ongelegen moment. De linksachter van Lazio belandde in oktober op huurbasis bij Antwerp, waarbij The Great Old ook een aankoopoptie kon bedingen – naar verluidt zou die drie miljoen euro moeten bedragen. Op de Bosuil wilde de jongste Lukaku zich na veel blessureleed opnieuw in de picture spelen van bondscoach Roberto Martinez, met de stille droom om uiteindelijk een selectie voor het Europees Kampioenschap af te dwingen. In Rome was de concurrentie immers (te) hevig geworden met kleppers zoals aanvoerder Senad Lulic en Mohamed Fares, Lazio betaalde voor die laatste bijvoorbeeld tien miljoen euro …



Maar zijn passage bij Antwerp kan voorlopig allerminst als erg succesvol omschreven worden. Jordan Lukaku verdeelt de meningen van de fans, terwijl er ook bij de analisten geen eensgezindheid heerst over zijn bijdrage bij de club. Lukaku presteert namelijk erg wisselvallig. Soms erg goed, met topmatchen in de Europa League tegen LASK en Rangers FC bijvoorbeeld, maar in de Belgische competitie raakt Lukaku moeilijk zijn mannetje voorbij en toont hij zich zelden sterker dan zijn rechtstreekse tegenstander. Dat ie maandag betrokken was bij drie van de vier tegendoelpunten tegen Anderlecht is ook veelzeggend voor zijn tegenvallend seizoen.

GEEN EK, OOK GEEN TRANSFER? 

Op die manier zet Jordan Lukaku zijn openlijke kandidatuur voor een EK-selectie dus zeker geen kracht bij, ook al zitten de omstandigheden bij Antwerp persoonlijk zeker mee voor hem. Lukaku krijgt namelijk voluit het vertrouwen van de clubleiding en van coach Frank Vercauteren, want zijn rechtstreekse concurrent Simen Juklerod werd in januari reeds verbannen naar de B-kern. Maar door zijn tegenvallende prestaties zet Lukaku toch zijn toekomst op het spel bij The Great Old. Per 30 juni 2021 keert Lukaku normaal terug naar Rome, behoudens dat Antwerp de aankoopoptie licht in zijn huurcontract.

Het vermaarde en betrouwbare Gazzetta dello Sport wist eerder deze week te melden dat de kans op het lichten van die aankoopoptie hoog is. De Italiaanse sportkrant sluit echter ook niet uit dat Lukaku straks nog terugkeert naar Lazio, maar daar zitten ze allerminst te wachten op hem. De Romeinen hebben met Domagoj Bradaric, een 21-jarige Kroatische belofte-international van Lille OSC, alvast een extra linksachter op het oog. Daarmee is het voor Lukaku stilaan over & out bij Lazio. Indien Lukaku zinnens is om bij Antwerp te blijven, dan gooit hij met dergelijke prestaties tegen Anderlecht zijn eigen ruiten in.



Bovendien is Antwerp als de dood voor financiële en sportieve risico's. Zo talmde The Great Old erg lang om te beslissen over een contractverlenging van clubicoon Ritchie De Laet. Daarnaast beschikken andere sterkhouders zoals Lior Refaelov en Dieumerci Mbokani over een aflopend contract, maar het duo heeft tot op heden nog steeds geen nieuwe aanbieding gekregen van Luciano D'Onofrio. Dan lijkt het ook duidelijk en logisch dat de Antwerpse clubleiding niet overhaast te werk zal gaan bij het dossier-Jordan Lukaku. Per slot van rekening betaalde Antwerp nooit meer dan drie miljoen euro transfergeld voor een speler ...

POLL: Moet Antwerp de optie op Lukaku lichten?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Was er ook 'gesjoemel' bij transfer van Boussoufa?
Was er ook 'gesjoemel' bij transfer van Boussoufa?

Herman Van Holsbeeck kwam de afgelopen jaren een aantal keren in opspraak vanwege niet al te ...

1
1
Muslic waarschuwt Anderlecht: "Dan pakken wij er punten"
Muslic waarschuwt Anderlecht: "Dan pakken wij er punten"

Cercle Brugge trekt vanavond naar het Lotto Park om er RSC Anderlecht partij te geven. De Vereniging ...

53
53
Match in de match bij Club-Genk: "Levert zeer goed werk"
Match in de match bij Club-Genk: "Levert zeer goed werk"

Ze hadden het vroeger wellicht nooit durven dromen, maar Nicky Hayen en Wouter Vrancken zijn nu de ...

127
127
Riemer over 'verloren zoon': "Zie hem als een supersub"
Riemer over 'verloren zoon': "Zie hem als een supersub"

Bij RSC Anderlecht weten ze wat ze vanavond moeten doen tegen Cercle Brugge: winnen. Brian Riemer ...

97
97
Blessin onthult opvallende motivatiemethode bij Union
Blessin onthult opvallende motivatiemethode bij Union

De voorbije weken kende Union een spectaculaire implosie. Maandenlang waren de Brusselaars de ...

24
24
Hazard legt uit waarom terugkeer naar België niet doorging
Hazard legt uit waarom terugkeer naar België niet doorging

Afgelopen zomer slaagde Anderlecht erin om Thorgan Hazard terug naar België te halen. Een ...

67
67
'Antwerp bibbert: Van Bommel in polepositie bij grootmacht'
'Antwerp bibbert: Van Bommel in polepositie bij grootmacht'

Bij Antwerp lijken we in de zomer een uittocht te mogen verwachten. De club zal enkele smaakmakers ...

127
127
Ramazani krijgt waanzinnige sanctie opgelegd in La Liga
Ramazani krijgt waanzinnige sanctie opgelegd in La Liga

Het voorbije jaar stroomden al een aantal jonge talenten door naar de Rode Duivels en er zit nog het ...

52
52
'Standard neemt beslissing over transfer Balikwisha'
'Standard neemt beslissing over transfer Balikwisha'

Standard kon vorig weekend alweer niet winnen, want het bleef deze keer steken op een 0-0 tegen KV ...

142
142
OH Leuven meldt dramatisch nieuws over aanvaller
OH Leuven meldt dramatisch nieuws over aanvaller

Dinsdagavond wist OH Leuven zijn ongeslagen reeks te verlengen tot vier wedstrijden, want het ...

44
44
'Liverpool heeft opvolger Klopp gekozen'
'Liverpool heeft opvolger Klopp gekozen'

Liverpool werd onlangs wel uitgeschakeld in de Europa League, maar heeft nog steeds uitzicht op de ...

114
114
KRC Genk haalt opmerkelijke aanwinst bij OH Leuven
KRC Genk haalt opmerkelijke aanwinst bij OH Leuven

OH Leuven kende een woelig seizoen, waarin heel wat oudgedienden de club verlieten. Het begon met ...

251
251
Paniek in Argentinië: Tevez met spoed naar ziekenhuis
Paniek in Argentinië: Tevez met spoed naar ziekenhuis

Het Argentijnse voetbal werd dinsdagnacht opgeschrikt door een zorgwekkend voorval. Een zeer grote ...

45
45
TRANSFERUURTJE: 'Club aast op oude bekende, AA Gent vol voor toptalent'
TRANSFERUURTJE: 'Club aast op oude bekende, AA Gent vol voor toptalent'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

293
293
Ivan Leko: "Dan kunnen we iedereen aan in België"
Ivan Leko: "Dan kunnen we iedereen aan in België"

Heel Standard hunkert naar het einde van het seizoen. De trainerswissel bracht helemaal niks bij en ...

257
257