Vechtmachine Club Brugge breekt alle records

Vechtmachine Club Brugge breekt alle records

Zaterdag viel er weinig frivoliteit, techniek en combinatievoetbal te merken bij Club Brugge. Wel veel duels, mentaliteit en strijd. Dat was een bewuste keuze van coach Philippe Clement en uiteindelijke haalde hij ook zijn gram. Club Brugge brak tegen KV Kortrijk verschillende parameters en ging met de drie punten naar huis. Toch was er veel geluk gemoeid bij de felbevochten driepunter ...


GEEN HALF SPACES 

Niets aan de hand. Ondanks een 1-0 achterstand haalde Club Brugge dan toch de drie punten tegen KV Kortrijk. Het werd zaterdag een felbevochten 1-2 overwinning voor de autoritaire competitieleider, die het voetbalkostuum voor het eerst sinds lang inruilde voor een werkmansplunje. In het Guldensporenstadion focuste Club Brugge niet op esthetiek, maar wel op resultaat en mentaliteit. De voorspelde moeilijke omstandigheden in Kortrijk – de erbarmelijke Kortrijkse grasmat, een tegenstander die niets te verliezen heeft, én een klein en compact veld - noopten Philippe Clement ertoe om zijn vaste tactische beginselen overboord te gooien. Met voorbedachte rade, en met succes.



De spelers van Club Brugge moesten voor eens niet de vlotte combinatie opzoeken of constant opduiken in 'de half spaces'. De gebruikelijke spelopbouw was zo goed als onbestaande. “Door de omstandigheden moesten we andere dingen doen dan we gewoon zijn”, gaf Philippe Clement toe na de wedstrijd. “Maar er was gewoon geen andere manier vandaag. Daardoor was er voortdurend strijd, maar te weinig goed voetbal.” Door het kleine veld en de zorgelijke grasmat was goed voetbal niet mogelijk, waardoor Club Brugge overschakelde op vechtvoetbal-modus. Tegen de natuur van de spelers in, maar wel cruciaal tegen het sterke blok van KV Kortrijk.

WEINIG PASSES, VEEL DUELS 

En die strijd was nadrukkelijk aanwezig bij Club Brugge. Het aantal passes daalde, en het aantal duels nam gevoelig toe. Moest ook wel. Da's niet de manier waarop Philippe Clement zijn ploeg wil laten spelen, maar de mentale klik zal de Brugse coach ongetwijfeld plezier gedaan hebben. “En dat is ook gebeurd, want mijn ploeg heeft zich volledig in de strijd gegooid.” Door de omstandigheden was het onmogelijk om combinatievoetbal op de mat te leggen, waardoor Club zaterdagavond opvallend weinig passes telde. 435 passes om exact te zijn, terwijl het seizoensgemiddelde 500 passes per wedstrijd bedraagt. Da's een afname van dertien procent …

Die mindering in passes compenseerde Club Brugge door vol in te zetten op de duelkracht. Blauw-Zwart ging tegen KV Kortrijk bijvoorbeeld maar liefst 299 duels aan. In de Jupiler Pro League dit seizoen telde Club nooit meer aangegane duels dan zaterdagavond tegen Veekaa. In relatieve cijfers liet de landskampioen maar liefst dertig procent meer duels noteren dan het seizoensgemiddelde. “Ik ben niet superenthousiast over dit soort spel, maar wel enthousiast dat mijn spelers hun mentaliteit zo konden omschakelen. Het is immers niet evident om plots alle gewoontes voor een groot deel achterwege te laten.” 



De uitblinkers in de gewonnen duels waren voornamelijk Eduard Sobol, Odillon Kossounou, Hans Vanaken, Clinton Mata en Brandon Mechele. Het viertal wist namelijk meer dan de helft van hun aangegane duels als winnaar af te sluiten en ondervond dus weinig moeite met de omschakeling naar de vechtvoetbal-modus. Dat biedt dus perspectieven voor volgend seizoen, wanneer Club Brugge opnieuw een resultaat zal moeten neerzetten in moeilijke omstandigheden. Die mentale sterkte en flexibiliteit kan ook grote voordelen bieden in Europa, waar het ambitieuze Club Brugge definitief de aansluiting wil vinden met de subtop.

VANAKEN, DE SPILFIGUUR 

De fysieke strijd plaatste het combinatievoetbal van Club Brugge dus helemaal naar de achtergrond, wat ook exact de bedoeling was van Philippe Clement. Het werd geen wedstrijd voor de verfijnde voetballiefhebber, waarin de balverliezen zich veelvuldig opstapelden. Opvallend genoeg verloor Club Brugge veel vaker de bal dan KV Kortrijk, met Mats Rits (22), Clinton Mata (16), Hans Vanaken (15) en Tahith Chong (15) als grootste exponenten van dat Brugse balverlies. In totaal verloor Club zaterdag 150 keer de bal, tegenover 138 balverliezen voor Veekaa. 150 balverliezen in één wedstrijd, voor Club is dergelijk aantal weer een unicum dit seizoen.

Die vele balverliezen waren het resultaat door het uiterst verticaal spel van Club Brugge. Een zorgvuldige opbouw was zogoed als onbestaande, en er werd steevast gekozen voor de kortste weg naar voren. Zaterdagavond was de lange bal vooruit het gekozen Brugse wapen, meestal gericht in de richting van Hans Vanaken. 89 lange passes werden er verstuurd door de Club Brugge-spelers, wat bijna de helft meer is dan het seizoensgemiddelde (63 lange ballen per wedstrijd). Dat houdt een relatieve toename in van meer dan veertig procent. De meeste lange passes werden verstuurd door doelman Simon Mignolet, wat ook meteen de intenties van Club prijsgaf. 



De vele lange ballen verstuurd door beide ploegen zorgde onvermijdelijk voor veel luchtduels. Zoals eerder vermeld was Hans Vanaken een druk gesolliciteerde figuur in die aanpak. Maar het directe spel van Club Brugge en KV Kortrijk vertaalde zich in de vele aangegane luchtduels bij Bas Dost (16) en Brandon Mechele (15), twee spelers in een tegenovergestelde uithoek op het veld. Dost en Mechele waren zaterdag de Brugse spelers met het meeste luchtduels achter hun naam, maar Vanaken was de meest efficiënte in dat onderdeel. De tweevoudige Gouden Schoen bleef op die manier dan toch de belangrijke spil in het Brugse spelbeeld.

STRAFSCHOP BEPAALT MATCH, NIET DE TACTIEK  

Eind goed, al goed. Club Brugge hanteerde zaterdag powerplay tegen KV Kortrijk en die aanpak loonde dus. Al was de 1-2 overwinning toch wel erg gevleid: Blauw-Zwart overtuigde en domineerde namelijk helemaal niet. De thuisploeg was bovendien enorm gemotiveerd en speelde ook enkele grote kansen bijeen. Dat Club eerst op een 1-0 achterstand terechtkwam, was dan ook niet zo verrassend. De huidige competitieleider mocht ook van geluk spreken dat Jasper Vergoote een strafschop floot voor een heel lichte overtreding van Timothy Derijck op Eduard Sobol, wat uiteindelijk hét sleutelmoment was in deze felbevochten wedstrijd en niét de veranderde tactische aanpak van Club Brugge. 



“De wedstrijd is niet door ons beslist”, fulmineerde KV Kortrijk-coach Luka Elsner na afloop. “Vandaag zijn onze inspanningen niet op de juiste manier beloond, het voetbal is soms echt onrechtvaardig. Dat Derijck zijn hand daar niet had mogen leggen? Luister, laat ons dan maar basketbal spelen. Er is een verschil tussen iemand raken of duwen. Anders moeten we het spel elke 5 seconden stilleggen”, was de Sloveen erg duidelijk. En als ook Hans Vanaken zijn twijfels had over de gefloten strafschop, dan kan er wel degelijk gesproken worden over een gevleide overwinning: “Het was een lichte strafschop. Er is wel contact met zijn arm, maar ik zou hem persoonlijk niet fluiten”, aldus de tweevoudige Gouden Schoen.

POLL: Verdiende Club Brugge de overwinning?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'

Liverpool doet volop meer voor de titel in de Premier League. De Reds moeten afrekenen met Arsenal ...

18
18
Pro League heeft ambitieus plan voor Lotto Super League en Flames
Pro League heeft ambitieus plan voor Lotto Super League en Flames

Het vrouwenvoetbal zit duidelijk in de lift, maar er zijn nog héél veel werkpunten. ...

5
5
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

53
53
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

151
151
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

69
69
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

135
135
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

183
183
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

339
339
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

421
421
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

193
193
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

76
76
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

316
316
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechelen grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, ...

185
185
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

285
285
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

115
115