Vechtmachine Club Brugge breekt alle records

Foto: Vechtmachine Club Brugge breekt alle records

Zaterdag viel er weinig frivoliteit, techniek en combinatievoetbal te merken bij Club Brugge. Wel veel duels, mentaliteit en strijd. Dat was een bewuste keuze van coach Philippe Clement en uiteindelijke haalde hij ook zijn gram. Club Brugge brak tegen KV Kortrijk verschillende parameters en ging met de drie punten naar huis. Toch was er veel geluk gemoeid bij de felbevochten driepunter ...

GEEN HALF SPACES 

Niets aan de hand. Ondanks een 1-0 achterstand haalde Club Brugge dan toch de drie punten tegen KV Kortrijk. Het werd zaterdag een felbevochten 1-2 overwinning voor de autoritaire competitieleider, die het voetbalkostuum voor het eerst sinds lang inruilde voor een werkmansplunje. In het Guldensporenstadion focuste Club Brugge niet op esthetiek, maar wel op resultaat en mentaliteit. De voorspelde moeilijke omstandigheden in Kortrijk – de erbarmelijke Kortrijkse grasmat, een tegenstander die niets te verliezen heeft, én een klein en compact veld - noopten Philippe Clement ertoe om zijn vaste tactische beginselen overboord te gooien. Met voorbedachte rade, en met succes.De spelers van Club Brugge moesten voor eens niet de vlotte combinatie opzoeken of constant opduiken in 'de half spaces'. De gebruikelijke spelopbouw was zo goed als onbestaande. “Door de omstandigheden moesten we andere dingen doen dan we gewoon zijn”, gaf Philippe Clement toe na de wedstrijd. “Maar er was gewoon geen andere manier vandaag. Daardoor was er voortdurend strijd, maar te weinig goed voetbal.” Door het kleine veld en de zorgelijke grasmat was goed voetbal niet mogelijk, waardoor Club Brugge overschakelde op vechtvoetbal-modus. Tegen de natuur van de spelers in, maar wel cruciaal tegen het sterke blok van KV Kortrijk.

WEINIG PASSES, VEEL DUELS 

En die strijd was nadrukkelijk aanwezig bij Club Brugge. Het aantal passes daalde, en het aantal duels nam gevoelig toe. Moest ook wel. Da's niet de manier waarop Philippe Clement zijn ploeg wil laten spelen, maar de mentale klik zal de Brugse coach ongetwijfeld plezier gedaan hebben. “En dat is ook gebeurd, want mijn ploeg heeft zich volledig in de strijd gegooid.” Door de omstandigheden was het onmogelijk om combinatievoetbal op de mat te leggen, waardoor Club zaterdagavond opvallend weinig passes telde. 435 passes om exact te zijn, terwijl het seizoensgemiddelde 500 passes per wedstrijd bedraagt. Da's een afname van dertien procent …

Die mindering in passes compenseerde Club Brugge door vol in te zetten op de duelkracht. Blauw-Zwart ging tegen KV Kortrijk bijvoorbeeld maar liefst 299 duels aan. In de Jupiler Pro League dit seizoen telde Club nooit meer aangegane duels dan zaterdagavond tegen Veekaa. In relatieve cijfers liet de landskampioen maar liefst dertig procent meer duels noteren dan het seizoensgemiddelde. “Ik ben niet superenthousiast over dit soort spel, maar wel enthousiast dat mijn spelers hun mentaliteit zo konden omschakelen. Het is immers niet evident om plots alle gewoontes voor een groot deel achterwege te laten.” De uitblinkers in de gewonnen duels waren voornamelijk Eduard Sobol, Odillon Kossounou, Hans Vanaken, Clinton Mata en Brandon Mechele. Het viertal wist namelijk meer dan de helft van hun aangegane duels als winnaar af te sluiten en ondervond dus weinig moeite met de omschakeling naar de vechtvoetbal-modus. Dat biedt dus perspectieven voor volgend seizoen, wanneer Club Brugge opnieuw een resultaat zal moeten neerzetten in moeilijke omstandigheden. Die mentale sterkte en flexibiliteit kan ook grote voordelen bieden in Europa, waar het ambitieuze Club Brugge definitief de aansluiting wil vinden met de subtop.

VANAKEN, DE SPILFIGUUR 

De fysieke strijd plaatste het combinatievoetbal van Club Brugge dus helemaal naar de achtergrond, wat ook exact de bedoeling was van Philippe Clement. Het werd geen wedstrijd voor de verfijnde voetballiefhebber, waarin de balverliezen zich veelvuldig opstapelden. Opvallend genoeg verloor Club Brugge veel vaker de bal dan KV Kortrijk, met Mats Rits (22), Clinton Mata (16), Hans Vanaken (15) en Tahith Chong (15) als grootste exponenten van dat Brugse balverlies. In totaal verloor Club zaterdag 150 keer de bal, tegenover 138 balverliezen voor Veekaa. 150 balverliezen in één wedstrijd, voor Club is dergelijk aantal weer een unicum dit seizoen.

Die vele balverliezen waren het resultaat door het uiterst verticaal spel van Club Brugge. Een zorgvuldige opbouw was zogoed als onbestaande, en er werd steevast gekozen voor de kortste weg naar voren. Zaterdagavond was de lange bal vooruit het gekozen Brugse wapen, meestal gericht in de richting van Hans Vanaken. 89 lange passes werden er verstuurd door de Club Brugge-spelers, wat bijna de helft meer is dan het seizoensgemiddelde (63 lange ballen per wedstrijd). Dat houdt een relatieve toename in van meer dan veertig procent. De meeste lange passes werden verstuurd door doelman Simon Mignolet, wat ook meteen de intenties van Club prijsgaf. De vele lange ballen verstuurd door beide ploegen zorgde onvermijdelijk voor veel luchtduels. Zoals eerder vermeld was Hans Vanaken een druk gesolliciteerde figuur in die aanpak. Maar het directe spel van Club Brugge en KV Kortrijk vertaalde zich in de vele aangegane luchtduels bij Bas Dost (16) en Brandon Mechele (15), twee spelers in een tegenovergestelde uithoek op het veld. Dost en Mechele waren zaterdag de Brugse spelers met het meeste luchtduels achter hun naam, maar Vanaken was de meest efficiënte in dat onderdeel. De tweevoudige Gouden Schoen bleef op die manier dan toch de belangrijke spil in het Brugse spelbeeld.

STRAFSCHOP BEPAALT MATCH, NIET DE TACTIEK  

Eind goed, al goed. Club Brugge hanteerde zaterdag powerplay tegen KV Kortrijk en die aanpak loonde dus. Al was de 1-2 overwinning toch wel erg gevleid: Blauw-Zwart overtuigde en domineerde namelijk helemaal niet. De thuisploeg was bovendien enorm gemotiveerd en speelde ook enkele grote kansen bijeen. Dat Club eerst op een 1-0 achterstand terechtkwam, was dan ook niet zo verrassend. De huidige competitieleider mocht ook van geluk spreken dat Jasper Vergoote een strafschop floot voor een heel lichte overtreding van Timothy Derijck op Eduard Sobol, wat uiteindelijk hét sleutelmoment was in deze felbevochten wedstrijd en niét de veranderde tactische aanpak van Club Brugge. “De wedstrijd is niet door ons beslist”, fulmineerde KV Kortrijk-coach Luka Elsner na afloop. “Vandaag zijn onze inspanningen niet op de juiste manier beloond, het voetbal is soms echt onrechtvaardig. Dat Derijck zijn hand daar niet had mogen leggen? Luister, laat ons dan maar basketbal spelen. Er is een verschil tussen iemand raken of duwen. Anders moeten we het spel elke 5 seconden stilleggen”, was de Sloveen erg duidelijk. En als ook Hans Vanaken zijn twijfels had over de gefloten strafschop, dan kan er wel degelijk gesproken worden over een gevleide overwinning: “Het was een lichte strafschop. Er is wel contact met zijn arm, maar ik zou hem persoonlijk niet fluiten”, aldus de tweevoudige Gouden Schoen.

POLL: Verdiende Club Brugge de overwinning?

KRC Genk mag dromen van transfersom van 35 à 40 miljoen euro

'Anderlecht mag fluiten naar verhoopte miljoenen'

HLN: 'Antwerp stuurt teammanager de laan uit'

Vandaag 13 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Bookmaker geeft favorieten voor kwartfinales CL!

Deze week komen we te weten wie de vier halve finalisten van dit seizoen worden in de Champions ...

29
{insert image alt}

Spits dwarsboomt grote transferplannen Club Brugge

Begin dit seizoen stond er weeral geen maat op Kaveh Rezaei. De Iraniër vond zoals vanouds ...

574
{insert image alt}

Anderlecht plots titeluitdager nummer één voor Club Brugge

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Behalve in de Paars-Witte rangen gaf vooraf haast niemand ...

1009
{insert image alt}

KRC Genk mag dromen van transfersom van 35 à 40 miljoen euro

KRC Genk is inzake uitgaande transfers de laatste jaren toch wel de norm geworden in België. ...

86
{insert image alt}

HLN: 'Antwerp stuurt teammanager de laan uit'

De voorbije dagen gonsde het van de berichten omtrent de woelige werking in de bestuurskamer van ...

18
{insert image alt}

'Anderlecht mag fluiten naar verhoopte miljoenen'

Nieuwbakken sportief directeur Peter Verbeke werd bij Anderlecht vorige zomer meteen met een ...

40
{insert image alt}

'Antwerp kan zich vertrek D'Onofrio nog beklagen'

Dankzij een zege tegen Moeskroen is Antwerp dan wel verzekerd van PO I, en duikt het zelfs als ...

162
{insert image alt}

AA Gent-fans razend: "Amateurisme ten top"

Doorgaans worden op de laatste twee speeldagen alle wedstrijden tegelijk afgewerkt, maar afgelopen ...

103
{insert image alt}

'Sobol moet vrezen bij Club: opvolger staat voor de deur'

De beursgang van Club Brugge werd uiteindelijk een flop, maar bij de prospectus gaf Blauw-Zwart wel ...

331
{insert image alt}

'Anderlecht steekt grootse comeback nog even in koelkast'

Anderlecht lijkt na de overwinning tegen Club Brugge stevig op weg naar Play-Off 1, en mag zo ook ...

150
{insert image alt}

Dessers scoort vijf (!) keer in Genkse oefenpot

Als topschutter van de Eredivisie haalde Genk hem met de nodige verwachtingen in huis, maar het werd ...

169
{insert image alt}

Telenet de mist in: slotspeeldag niet volledig uitgezonden

Doorgaans worden op de laatste twee speeldagen alle wedstrijden tegelijk afgewerkt, maar afgelopen ...

514
{insert image alt}

Beerschot reageert op Vlaams Belang-rel

Beerschot staat zondag voor een cruciaal duel. Op het veld van Standard hoopt de promovendus immers ...

252
{insert image alt}

'Dennis blaast bruggen met Club definitief op'

Het loopt de laatste weken allemaal wat minder bij Club Brugge, maar sinds nieuwjaar bouwde de ...

313
{insert image alt}

Anderlecht met de billen dicht richting STVV

Na een negen op negen, waaronder twee knappe zeges tegen Antwerp en Club Brugge, staat Anderlecht ...

705
{insert image alt}

Djibril Cissé verrast met comeback in de Verenigde Staten

Djibril Cissé is altijd een speciaal type geweest. De Fransman gaat weer voetballen, dat geraakte ...

61
{insert image alt}

"Ik herhaal: Mbappé speelt volgend seizoen voor Real Madrid"

Kylian Mbappé hoopt dit seizoen de Champions League te winnen met Paris Saint-Germain. Misschien ...

121
{insert image alt}

'STVV laat zes spelers definitief vertrekken'

Bij STVV kennen ze een teleurstellend seizoen. Peter Maes heeft zijn evaluatie al stilaan gemaakt. ...

186

Gisteren 12 April 2021

{insert image alt}

Vercauteren in de wolken: "Staan waar we moeten staan"

Royal Antwerp FC verzekerde zich vanavond van een POI-ticket. Een moeilijke wedstrijd op Le ...

308
{insert image alt}

Sonck twijfelt over Lang: "Waarom deed Ajax hem dan weg?"

In de topper tussen Anderlecht en Club Brugge trok Paars-Wit uiteindelijk aan het langste eind. In ...

856
{insert image alt}

Trossard pakt punt met Brighton, West Brom timmert aan redding

Naar goede gewoonte wordt er op maandagavond ook in de Premier League gevoetbald. West Bromwich ...

64
{insert image alt}

Cercle zeker van behoud, WBE of Moeskroen degradeert

Vanavond werd in Moeskroen de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie afgewerkt. Na een ...

301
{insert image alt}

Van Himst geniet: "Beste spits van de laatste vijf jaar"

RSC Anderlecht zette gisteren een grote stap richting POI door Club Brugge te verslaan. In een ...

375
{insert image alt}

Antwerp is zeker van POI na spektakelwedstrijd op Moeskroen

Moeskroen en Antwerp stonden vanavond voor een levensbelangrijk duel. Bij winst van de thuisploeg ...

280
{insert image alt}

Rode kaart van Zlatan zorgt voor opvallende wending

AC Milan lijkt de Italiaanse Scudetto te mogen vergeten. De Rossoneri telt ondertussen al negen ...

196
{insert image alt}

'Manchester United mengt zich in strijd om ex-Genkie'

Manchester United is in Engeland goed op weg om zich te verzekeren van de tweede plaats. De ...

123
{insert image alt}

Onvrede over onbestrafte actie van Vormer groeit

RSC Anderlecht wist gisteren vriend en vijand te verrassen door tegen leider Club Brugge de ...

1155
{insert image alt}

Antwerp op voorsprong, maar met man minder: "Heeft hij een keuken besteld?"

Moeskroen en Antwerp sluiten vanavond de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie af. Beide ...

270
{insert image alt}

'Lichtpunt Waasland-Beveren staat voor zomerse toptransfer'

Waasland-Beveren staat op een zucht van de degradatie richting 1B. De Waaslanders kunnen enkel en ...

569
{insert image alt}

'Club Brugge mag toptransfer Mandzukic helemaal vergeten'

Tijdens de voorbije zomermercato raakte bekend dat Club Brugge niemand minder dan Mario Mandzukic op ...

239
{insert image alt}

Lierse K. haalt ex-speler van Beerschot terug naar België

Lierse Kempenzonen beleeft een seizoen om snel te vergeten. De ploeg verloor ook tijdens de ...

156
{insert image alt}

KV Oostende tekent voor opmerkelijk record

Door de zege op Beerschot maakt KV Oostende nog steeds kans op een plaats in POI. Desondanks zijn de ...

164
{insert image alt}

'Aguero verrast vriend en vijand met transferbeslissing'

Sergio Aguero kondigde enkele weken geleden aan dat hij op het einde van het seizoen vertrekt bij ...

511