AA Gent zwaar de mist in met 3 pure goaltjesdieven

AA Gent zwaar de mist in met 3 pure goaltjesdieven

AA Gent is dit seizoen afhankelijk van Ruslan Yaremchuk: de Oekraïense spits zorgt eigenhandig voor 35 procent van de totale Gentse doelpuntenproductie. In de Ghelamco was een extra scorende spits dus geen overbodige luxe, en daarom trok de club in januari Tarik Tissoudali aan. Maar de Buffalo's lieten recentelijk nog drie zo'n vlotscorende types de deur uitlopen. Op huurbasis en/of permanent. 


MINDER GOALS 

Vorig seizoen scoorde geen enkele ploeg in de Jupiler Pro League meer doelpunten dan AA Gent. De Buffalo's lukten toen namelijk 59 goals in 29 competitiematchen, wat zelfs één doelpunt meer was dan landskampioen Club Brugge. In de huidige jaargang loopt het aanvallend, maar ook in andere spelonderdelen, heel wat minder bij Gent. De offensieve slagkracht nam gevoelig af naar 43 goals in 31 competitiematchen, wat goed is voor een elfde plaats onder de Belgische clubs in 1A.

Als we de bovenstaande cijfers omrekenen naar doelpunten per 90 minuten, dan wordt de achteruitgang veel duidelijker. Vorig seizoen scoorden de Buffalo's nog 1,9 doelpunt per wedstrijd, terwijl dat gemiddelde dit jaar daalde naar amper 1,3 doelpunt per wedstrijd. Dan is het niet zo verrassend dat de Oost-Vlamingen tegenwoordig maar de negende plaats bezetten in de puntenrangschikking van de Jupiler Pro League.

IN YAREMCHUK WE TRUST

Aan Ruslan Yaremchuk (15 doelpunten) ligt het gebrek aan goals zeker niet, maar daarna is het zoeken naar vlotscorende spelers. De eerste achtervolgers na de Oekraïner zijn Osman Bukari (4 doelpunten), Nicklas Dorsch (3 doelpunten), Alessio Castro-Montes (3 doelpunten), Sven Kums (3 doelpunten). Een extra spits met een neus voor doelpunten was dus geen overbodige luxe in de Ghelamco Arena, een euvel dat in januari gecorrigeerd werd door de komst van Tarik Tissoudali – die ondertussen al drie doelpunten maakte voor AA Gent.



De blessuregevoelige Laurent Depoitre loopt weliswaar ook nog rond in Oost-Vlaanderen, maar verder dan twee doelpunten kwam de boomlange spits niet. Bij Gent zullen ze misschien wel spijt hebben door dit seizoen Giorgi Beridze, Giorgi Kvilitaia en Tim Kleindienst te laten vertrekken. Hoewel dit trio nooit een grote indruk naliet in het blauw-witte shirt van AA Gent, vinden deze overbodig geachte spelers tegenwoordig blindelings de weg naar het doel bij hun nieuwe club.

G. BERIDZE

De Georgische flankaanvaller stond van 2015 tot en met 2020 onder contract bij AA Gent, maar Giorgi Beridze speelde er amper twee officiële wedstrijden. De 23-jarige werd in de voorbije seizoenen uitgeleend aan drie verschillende ploegen, waar hij wel telkens een uitstekende indruk naliet. Een eerste uitleenbeurt aan het Slovaakse AS Trencin was al meteen een schot in de roos (12 doelpunten en 15 assists), en daar werd hij ook uitgeroepen Speler van het Jaar. Daarna volgde nog een passage bij het Hongaarse Ujpest FC (5 doelpunten en 6 assists) en vorig seizoen ook Sporting Lokeren (7 doelpunten en één assist).

Als flankspeler scoorde Giorgi Beridze zich vorig seizoen bij Lokeren in de top-tien van de efficiëntste doelpuntenmakers in 1B. Onder de flankspelers haalde hij zelfs het derde beste rendement voor doel, na Godwin Saviour en Amir Nouri van KSV Roeselare. Met 0,33 doelpunt per 90 minuten was Beridze ook de vierde regelmatigste doelpuntenmaker onder alle flankspelers van 1B. Dat had de viervoudige Georgische international vooral te danken aan zijn gericht vizier. 40% van zijn doelschoten belanden effectief op het doel, wat toen exact het seizoensgemiddelde was van alle AA Gent-spelers.



Ondanks zijn uitstekende huurbeurten aan AS Trencin, Ujpest en Sporting Lokeren kreeg Giorgi Beridze ook dit seizoen geen volwaardige kans bij AA Gent. De clubleiding besloot zijn aflopend contract niet te verlengen waarna de Georgiër terugkeerde naar Ujpest, waar hij eerder al een goeie uitleenbeurt kende. In Hongarije doet Beridze het opnieuw uitstekend met 8 goals in 19 competitiematchen, waarmee hij de zesde beste doelschutter is van de competitie. Als flankaanvaller is dat best wel een behoorlijke adelbrief om te kunnen voorleggen …

T. KLEINDIENST

De 24-jarige voldeed vorige zomer volledig aan het vooropgestelde profiel. Tim Kleindienst meet meer dan 1 meter 90, hij is een targetman én hij kostte minder dan zes miljoen euro. Door uiteenlopende redenen verkoos AA Gent Kleindienst boven andere kandidaten zoals Joao Klauss, Dieumerci Mbokani, Adolfo Gaich, Alexander Sorloth en Eldor Shomurodov. Kleindienst werd ook omschreven als een vlotscorende spits. Vorig seizoen scoorde de sterke aanvaller namelijk 14 doelpunten op 27 competitiewedstrijden in de 2. Bundesliga bij FC Heidenheim. Kleindienst verdeelde die goals netjes door vijf stuks te scoren met het hoofd, vijf met de rechtervoet en vier met links.

In de Ghelamco Arena vond Tim Kleindienst ook Nicklas Dorsch terug, zijn foerier van bij Heidenheim. In Zuid-Duitsland vond het duo elkaar blindelings op het veld, naar eigen zeggen hadden Kleindienst en Dorsch zelfs aan een blik genoeg om de juiste keuze te maken. Voor Kleindienst leken alle ingrediënten dus aanwezig om zijn reputatie als 'Top-Stürmer' ook waar te maken in België. Maar uiteindelijk kreeg dat scenario een gans andere en eerder dramatische wending. Terwijl Dorsch uitgroeide tot een steunpilaar bij AA Gent, en zelfs tot een echte revelatie in de Jupiler Pro League, verdween  Kleindienst helemaal naar de achtergrond.



Van augustus tot en met eind januari verscheen Tim Kleindienst namelijk amper vier keer in de basis bij de Buffalo's. Zes keer haalde hij zelfs de wedstrijdselectie niet. En dat strookte niet meteen met de interne hoge verwachtingen én zijn flink prijskaartje van 3,5 miljoen euro. Bovendien lukte Kleindienst in de Jupiler Pro League ook niet meer dan één doelpunt. Ondertussen werd de aanvaller terug verhuurd aan Heidenheim, waar hij al zeven keer kon scoren in zes competitiematchen. “Maar AA Gent vergelijken met Heidenheim heeft geen enkele zin”, gaf Hein Vanhaezebrouck daar eerder al duiding aan. “Hij keert terug naar de ploeg die hij kent en kan zich dus meteen integreren. Heidenheim is tweede klasse, dus misschien is dat ook makkelijker.” 

G. KVILITAIA

In 46 officiële wedstrijden voor AA Gent maakte Giorgi Kvilitaia zich nooit onmisbaar. De Georgische international kon wel zeven doelpunten scoren voor de Buffalo's, maar uiteindelijk woog hij te licht om zijn stempel te drukken in de Ghelamco Arena. Bovendien was Kvilitaia een dure vogel. In 2018 nam AA Gent hem over van Rapid Wien, en dat voor een serieuze transfersom van drie miljoen euro. Jess Thorup stelde Kvilitaia het meest op bij AA Gent, de Deen liet hem namelijk uitkomen in 43 wedstrijden. De overige drie wedstrijden werkte Kvilitaia af onder coach Yves Vanderhaeghe. 

Het gebrek aan speelgelegenheid en impact wordt toegeschreven aan een gebrek aan intrinsieke kwaliteiten, maar daarnaast is Giorgi Kvilitaia ook een erg blessuregevoelige speler. Anderzijds vervulde hij wel een belangrijke rol in de spelersgroep als vertrouwenspersoon van zijn landgenoot en goudhaantje Giorgi Chakvetadze. Maar in het voorbije tussenseizoen had de clubleiding geen rol van betekenis meer klaar voor Kvilitaia. Sinds september vorig jaar wordt de Georgiër namelijk verhuurd aan Anorthosis Famagusta. 



Giorgi Kvilitaia werd het grote slachtoffer van de offensieve weelde bij de Buffalo's. In de periode dat hij de club verliet, stond Laszlo Bölöni aan het roer en de Roemeen hanteerde een formatie met slechts één diepe spits. Daardoor was de concurrentie met Ruslan Yaremchuk, Tim Kleindienst, Laurent Depoitre en Anderson Niangbo veel te groot. Maar in Cyprus hervindt de lange spits duidelijk zijn neus voor doelpunten, want momenteel zit Kvilitaia al aan 12 goals in 22 matchen. Op naar een herkansing in het volgende seizoen?

POLL: Wie verdiende er meer krediet bij AA Gent?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Antwerp gewaarschuwd: "Geen seconde verslappen"
Antwerp gewaarschuwd: "Geen seconde verslappen"

Cercle Brugge speelt op speeldag 4 van de play-offs gastheer voor Royal Antwerp FC. De Vereniging ...

12
12
Vrancken ontkent controverse: "Geen item binnen groep"
Vrancken ontkent controverse: "Geen item binnen groep"

KRC Genk liet op de vorige speeldag dure punten liggen tegen Cercle Brugge. De Limburgers willen ...

29
29
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn

Club Brugge lijkt er opnieuw helemaal te staan. Na de revival in de competitie stootte Blauw-Zwart ...

213
213
'Gent trekt buidel open: nieuwe spits onderweg'
'Gent trekt buidel open: nieuwe spits onderweg'

AA Gent voert de Europe Play-offs nog altijd aan, maar zag zijn voorsprong op de vorige speeldag wel ...

115
115
Geheim wapen tegen Club Brugge: "Hij is niet blij"
Geheim wapen tegen Club Brugge: "Hij is niet blij"

Union SG wil dit weekend de rug rechten in de Champions' Play-offs. De Brusselaars pakten nog geen ...

154
154
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer

Een maand geleden zat Club Brugge nog zowat in zak en as, maar intussen is Blauw-Zwart weer ...

142
142
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'

Maar weinig trainers kunnen in de 21ste eeuw zo'n indrukwekkend palmares voorleggen als Zinedine ...

160
160
De Rossi komt met update over blessure Lukaku
De Rossi komt met update over blessure Lukaku

Het is donderdag een uitstekende avond geworden voor de Belgen die nog actief waren op het Europese ...

82
82
Fiorentina haalbare kaart voor Club? "Ze hebben hun zwaktes"
Fiorentina haalbare kaart voor Club? "Ze hebben hun zwaktes"

Historisch, anders kan de prestatie van Club Brugge op donderdagavond niet omschreven worden. Het ...

365
365
'Belgische Charleroi-flop voor miljoenen naar Bundesliga'
'Belgische Charleroi-flop voor miljoenen naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

32
32
Nagelsmann bezorgt Bayern mokerslag in zoektocht naar coach
Nagelsmann bezorgt Bayern mokerslag in zoektocht naar coach

Bayern München kondigde al een hele tijd geleden aan dat het na dit seizoen afscheid neemt van ...

30
30
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

347
347
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'

Standard kent de zoveelste crisis. De Rouches hopen zo snel mogelijk verlost te zijn van de ...

289
289
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette

Nicky Hayen heeft Club Brugge weer helemaal op de rails gezet. In Europa en de Jupiler Pro League ...

492
492
Smaakmaker Genk doet onthulling over Anderlecht
Smaakmaker Genk doet onthulling over Anderlecht

Als KRC Genk zich nog in de titeldebatten wil mengen, moet het morgenavond winnen van RSC ...

293
293