10 bekende scorende spitsen voor Anderlecht

10 bekende scorende spitsen voor Anderlecht

RSC Anderlecht koestert hoop om volgend seizoen opnieuw te kunnen beschikken over Lukas Nmecha. In het Lotto Park doet de huurling van Manchester City het uitstekend, waardoor de buitenlandse interesse in de ambitieuze Nmecha alleen maar toeneemt. De kans is dus reëel dat Nmecha volgend seizoen niet meer te bewonderen is bij Anderlecht. Wij maakten alvast een lijst met 10 interessante (goedkope + tijdelijke) vervangers voor de Duitse spits. 


JUAN BRUNETTA

In de voorbije zomer stond Juan Brunetta hoog genoteerd op het verlanglijstje van KRC Genk maar de Argentijnse schaduwspits van Godoy Cruz viel uiteindelijk te duur uit. Calcio Parma slaagde er echter wel in om de 23-jarige Brunetta te huren, weliswaar met een verplichte aankoopoptie. Het geloof van de Italianen in de technisch onderlegde en doelgerichte Brunetta is heel groot, maar in Emilia-Romagna is ie voorlopig nog geen basisspeler. Dit seizoen kon Brunetta wel al 2 keer scoren in 491 speelminuten (0,37 doelpunt per 90 minuten) en zette hij 20 procent van zijn doelkansen om in een effectief doelpunt: dat zijn alvast heel aardige gemiddeldes voor een hangende spits. Indien Parma Calcio volgend seizoen ook geen prominente rol voorziet voor Brunetta, dan zou een uitleenbeurt weleens een interessante en logische optie kunnen zijn. En als de voorwaarden meevallen, waarom dan niet bij Anderlecht?



TAIWO AWONIYI

In zowat elke transferperiode wordt Taiwo Awoniyi gelinkt aan terugkeer naar de Jupiler Pro League. De ex-spits van Moeskroen en AA Gent stond in de zomer van 2019 dichtbij een huurtransfer naar Club Brugge, waar hij de opvolger moest worden van de vertrokken Wesley Moraes. Toen opteerde de Nigeriaan echter voor de Duitse Bundesliga, waar hij eerst zijn draai niet vond bij Mainz. Maar dit seizoen loopt het een stuk beter op huurbasis bij Union Berlin: Awoniyi scoort gemiddeld bijna één doelpunt om de drie wedstrijden. In de eerstvolgende transferperiode staat de vlotscorende spits opnieuw voor een moeilijke keuze. Bij moederclub Liverpool, waar Awoniyi tot en met 2023 onder contract staat, heeft hij opnieuw geen uitzicht op speelminuten. Daarom zal Awoniyi wellicht voor de achtste keer uitgeleend worden aan een Europese club.

IKE UGBO

De huurling van Chelsea FC maakt dit seizoen het mooie weer bij Cercle Brugge. Ike Ugbo is dit seizoen één van de meest regelmatige én efficiëntste spitsen in de Jupiler Pro League. De Nigeriaan scoort gemiddeld 0,44 doelpunt per 90 minuten en hij zet één op vier doelkansen om in een effectief doelpunt: dergelijk profiel zou dus allerminst misstaan bij Anderlecht. Ugbo wordt gehuurd van Chelsea, maar de Brugse Vereniging wist wel een aankoopoptie te bedingen in het onderlinge huurcontract – een clausule die ongetwijfeld gelicht zal worden gezien Ugbo's knappe prestaties. Maar ook de speler zal uiteraard zelf inspraak hebben over zijn toekomst, en dan is het nog maar de vraag waar de sportieve ambities van Ugbo zich bevinden. In de voorbije zomer zwichtte de Nigeriaan namelijk voor het project van Cercle Brugge na meerdere gesprekken met Paul Clement, de Britse ex-coach van Cercle die eerder dit seizoen de bons kreeg ...



ADOLFO GAICH

In de voorbije twee transferperiodes slaagden Club Brugge, AA Gent en Antwerp er niet in om Adolfo Gaich naar de Jupiler Pro League te halen. 'El Tanque' viel eerst te duur uit voor Club en Gent, waardoor hij vorige zomer uiteindelijk voor 8,5 miljoen euro naar CSKA Moskou trok. In Rusland kwam Gaich echter sporadisch aan de bak, en daarom probeerde Antwerp in januari de Argentijn naar de Bosuil te halen. Maar ook die poging was dus tevergeefs. Gaich wordt tegenwoordig uitgeleend aan Benevento, waar hij het wel stukken beter doet dan bij CSKA Moskou. In de Italiaanse Serie A kwam de 'De Tank' reeds twee keer tot scoren in vijf competitiematchen – met drie basisplaatsen. Dat houdt een meer dan aardig gemiddelde in van 0,68 doelpunt per 90 minuten. Bovendien is Gaich ook efficiënt in de box waarbij hij 28 procent van zijn doelkansen omzet in een effectief doelpunt. De 21-jarige staat nog tot en met 2025 onder contract bij CSKA, maar het is onzeker of hij daar volgend seizoen zijn kans zal krijgen. 

JOSHUA ZIRKZEE

De 19-jarige aanvaller kende vorig jaar een uitstekend seizoen bij Bayern München. In negen competitiematchen kon Joshua Zirkzee vier keer scoren én hij maakte ook minuten in de Champions League. Maar dit jaar kwam Zirkzee op een zijspoor terecht bij der Rekordmeister, waardoor hij in de voorbije wintermercato werd gelinkt aan een transfer naar Club Brugge. Uiteindelijk werd het geen Jan Breydel voor de jonge Nederlander, maar wel het Italiaanse Parma Calcio. Zirkzee werd naar Emilia-Romagna gehaald om voor cruciale doelpunten te zorgen, Parma verkeert namelijk in acuut degradatiegevaar, maar voorlopig opende hij zijn doelpuntenrekening nog niet. Zirkzee wordt momenteel gehuurd met een aankoopoptie die naar verluidt 15 miljoen euro bedraagt, maar die clausule zal dus wellicht niet gelicht worden. Zijn toekomst bij Bayern München blijft hoogst onzeker.



YANNICK BOLASIE

In het seizoen 2018-2019 kon RSC Anderlecht enkele maanden beschikken over Yannick Bolasie, en die onderlinge samenwerking was eerder succesvol. De huurling van Everton is van nature een flankspeler, maar hij werd bij Sporting ook opvallend vaak uitgespeeld als diepe spits. Uiteindelijk kwam Bolasie zes keer tot scoren in zeventien competitiematchen voor Anderlecht, wat best een aardig gemiddelde is. Na zijn vruchtbare huurperiode aan Anderlecht werd Bolasie door Everton nog ter beschikking gesteld aan Sporting CP en Middlesbrough, maar geslaagde passages waren dat allerminst. Eind dit seizoen loopt het contract van Bolasie bij Everton eindelijk af, waardoor de Congolees een essentiële en toekomstgerichte beslissing kan nemen over zijn carrière. 

GEORGES MIKAUTADZE

De cijfers spreken voor zich. Met 18 doelpunten in 19 competitiematchen is Georges Mikautadze dit seizoen dé grote revelatie in 1B. De Franse Georgiër wordt door FC Metz verhuurd aan RFC Seraing, waar hij zich in de kijker scoorde van verschillende 1A-clubs. Maar die vele gegadigden moeten alvast geen grote hoop koesteren voor Mikautadze's handtekening. De vlotscorende spits ondertekende onlangs namelijk een nieuw en verlengd contract bij Metz, tot medio 2025. Daarmee maakte de Franse club duidelijk dat Mikautadze vandaag niet te koop is, ofwel voor een niet te weigeren transfersom. Een nieuwe uitleenbeurt is een andere optie, maar dan wel bij een hoger aangeschreven ploeg dan Seraing. Voor Mikautadze is het namelijk belangrijk om op wekelijkse basis speelminuten te vergaren. Per slot van rekening is hij nog steeds maar 20 jaar. 



WILLIAM TOGUI

Hoe het kan verkeren. Vorig seizoen was William Togui nog de meest efficiëntie spits van de Jupiler Pro League. De Ivoriaanse aanvaller van KV Mechelen scoorde toen 9 doelpunten in 26 wedstrijden, waarbij Togui een efficiëntie in de box etaleerde van maar liefst 36 procent. Maar dit seizoen liep het heel wat stroever voor de 24-jarige. Togui miste namelijk een karrenvracht aan doelkansen en daardoor kwam hij maar één keer tot scoren in de Jupiler Pro League. Wouter Vrancken nam zijn aanvaller steeds in bescherming, een neus voor doelpunten verlies je niet zomaar, maar toch liet Malinwa hem in januari op huurbasis vertrekken naar Espérance Tunis. En daar vindt Togui tegenwoordig zijn torinstinct terug, want hij scoorde ondertussen alweer twee competitiedoelpunten in slechts drie basisplaatsen. De Ivoriaan staat nog tot en met 2024 onder contract bij Mechelen.

AARON LEYA ISEKA

De jongere broer van Mitchy Batshuayi genoot zijn jeugdopleiding bij RSC Anderlecht en hij werd een grote doorbraak voorspeld bij de Belgische recordkampioen. Aaron Leya Iseka kon echter niet overtuigen bij Sporting, maar ook zijn volgende passages bij Olympique Marseille (leen), Zulte Waregem (leen) en FC Toulouse (permanent) waren geen groot succes. De Brusselaar wordt tegenwoordig uitgeleend aan FC Metz, waar hij pendelt tussen de bank en de basiself. Toch scoort Leye Iseka in de Ligue 1 op een frequente basis met 0,46 doelpunt per 90 minuten. In de box stelt de voormalige Jonge Duivel ook niet echt teleur: hij zet 17 procent van zijn kansen om in effectieve doelpunten.



HASSANE BANDE

In december 2017 verkocht KV Mechelen hun Burkinese ster Hassane Bandé aan Ajax. Transferprijs: 8,25 miljoen euro. Maar meer dan drie jaar later speelde Bandé nog altijd geen officiële wedstrijd voor de Ajacieden. In de voorbereiding van het seizoen 2018-2019 liep hij een zware beenbreukblessure op, waarna er een lange revalidatie volgde. Vervolgens deed Bandé terug wedstrijdritme op bij Jong Ajax en in 2020 werd hij weinig succesvol verhuurd aan het Zwitserse FC Thun. Sinds januari dit jaar stelt Ajax de aanvaller ter beschikking van het Kroatische NK Istra 1961, dat ook een aankoopoptie kon bedingen. Alle partijen hopen dat Bandé zijn oorspronkelijke niveau van bij KV Mechelen snel zal terugvinden. 

POLL: Wie moet Anderlecht halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht

KRC Genk wil minstens een Europees ticket bemachtigen. Nadien gaat het wellicht een drukke mercato ...

37
37
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"

De Champions' Play-Offs zijn halverweg en RSC Anderlecht heeft de leiding overgenomen van ...

60
60
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"

Royal Union SG won afgelopen donderdag voor het eerst in de Champions' Play-Offs. De Brusselaars ...

55
55
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"

KV Kortrijk wist ook in de play-downs nog geen enkele wedstrijd te winnen. De kans dat de ...

65
65
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"
Grote problemen bij Antwerp: "Van Bommel lijkt radeloos"

Halfweg de Champions' Play-Off lijken er nog drie titelkandidaten te zijn. Anderlecht beschikt als ...

79
79
Geraerts zaait weer twijfel over toekomst: "Geen garanties"
Geraerts zaait weer twijfel over toekomst: "Geen garanties"

Vorig seizoen knokte Karel Geraerts in deze fase van het seizoen nog volop met Union voor de ...

57
57
'Vergeten Didillon heeft volgende bestemming gekozen'
'Vergeten Didillon heeft volgende bestemming gekozen'

Cercle Brugge is bezig aan een zeer knap seizoen. De Vereniging wist zich in de top zes te scharen ...

78
78
'FC Barcelona zoekt centen: 3 kleppers naar uitgang geduwd'
'FC Barcelona zoekt centen: 3 kleppers naar uitgang geduwd'

Bij FC Barcelona waren ze donderdag in de wolken, want ze konden officieel bekend maken dat Xavi ...

113
113
Rechterhand Mazzu sneert naar De Mil en Riemer
Rechterhand Mazzu sneert naar De Mil en Riemer

Charleroi kan zich komend weekend helemaal verzekeren van het behoud in de Jupiler Pro League. Als ...

182
182
'Ajax verbaast met kandidaten in trainerszoektocht'
'Ajax verbaast met kandidaten in trainerszoektocht'

Het seizoen in de Nederlandse Eredivisie zit er bijna op en dat betekent dat er stilaan een ...

65
65
Filip Joos slikt daverende verrassing: "Hopelijk krijgt hij dat"
Filip Joos slikt daverende verrassing: "Hopelijk krijgt hij dat"

Filip Joos is een echt voetbaldier en kreeg de laatste jaren bij VRT steeds meer ...

180
180
'Standard maakt werk van transfereis Leko'
'Standard maakt werk van transfereis Leko'

Standard sleept zich naar het einde van het seizoen, want de Rouches spelen in de Europe Play-Off ...

163
163
<strong>Vanhaezebrouck gaat helemaal over de schreef bij AA Gent</strong>
Vanhaezebrouck gaat helemaal over de schreef bij AA Gent

Hein Vanhaezebrouck zal geen nieuw contract krijgen bij AA Gent, en dat werd beslist door voorzitter ...

439
439
Vetlesen onthult hoe Hayen Club Brugge weer deed draaien
Vetlesen onthult hoe Hayen Club Brugge weer deed draaien

Club Brugge onderging de voorbije maand een complete metamorfose. Daar waar Blauw-Zwart in de ...

773
773
'Atletico heeft beslissing over toekomst Witsel genomen'
'Atletico heeft beslissing over toekomst Witsel genomen'

Voor Atletico Madrid lijkt het al bij al een seizoen om snel te vergeten. Het kon zich in La Liga ...

106
106