Martinez begaat grote flater met De Laet

Foto: Martinez begaat grote flater met De Laet

Het mag niet zijn voor Ritchie De Laet. Ondanks zijn uitstekende prestaties bij Antwerp weigert bondscoach Roberto Martinez om de 32-jarige verdediger bij de Rode Duivels te halen. In november en maart werd De Laet bij de selectie verwacht door de publieke opinie, maar telkens had Martinez geen plekje vrij voor hem. Nochtans zou De Laet een welkom profiel zijn bij de nationale ploeg.

VERTONGHEN-VERMAELEN 

Niets aan de hand. Het troosteloze 1-1 gelijkspel tegen Tsjechië moet niet gedramatiseerd worden. Volgens Thibaut Courtois was het zeker niet de beste match van de Rode Duivels, maar ook niet de slechtste. “We hebben hieruit kunnen leren en dat is goed voor de evolutie van de ploeg”, was de nationale nummer één wel heel optimistisch. De Rode Duivels beleefden zaterdag een ware baaldag waarbij veel spelers gewoon onherkenbaar waren in vergelijking met hun pure kwaliteiten. Met het oog op het aankomende Europees Kampioenschap lijkt Roberto Martinez zich vooral grote zorgen te moeten maken in de verdediging. 

Zo was Jan Vertonghen tegen Wales en Tsjechië niet meteen de meest secure verdediger, terwijl Thomas Vermaelen de meningen verdeelde tegen de Welshmen. “Jan Vertonghen hebben we niet herkend als die onverzettelijke verdediger”, verklaarde Peter Vandenbempt aan Sporza. “Hij werd weer eens gepakt in zijn rug. De recordinternational heeft duidelijk zijn beste periode niet en moet zich snel herpakken.” En ook over Vermaelen maakt Vandenbempt zich zorgen. “Hij moest al afhaken na 45 minuten tegen Wales. En toen kwamen de Rode Duivels nauwelijks onder druk te staan. Verontrustend vind ik het.”Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen lieten dus geen onvergetelijke indruk na, terwijl het voormalige Ajax-duo jarenlang incontournable en onbesproken was bij de Rode Duivels. Beide spelers zijn ondertussen al wat op leeftijd geraakt, zo is Vertonghen 33 jaar en Vermaelen 35 jaar. Maar 't is vooral op het sportief niveau dat er grote zorgen zijn. Vertonghen pendelt bij Benfica tussen de bank en de basis, terwijl Vermaelen voetbalt in de Japanse J-League en moeite heeft om zich aan te passen aan het interlandvoetbal. Roberto Martinez blijft echter loyaal aan zijn soldaten, maar toch was wat vers defensief bloed in de ruime selectie geen overbodige luxe.

STEUN VOOR DE LAET 

Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen en Jason Denayer lieten in de recente interlandperiode dus geen onuitwisbare indruk na. En dan komt het onbegrip weeral onvermijdelijk naar boven over de niet-selectie van Ritchie De Laet, één van de beste verdedigers uit de Jupiler Pro League. Roberto Martinez nam de sterkhouder van Antwerp niet op in zijn selectie, terwijl zijn sportieve prestaties dat toch wel verantwoordden. “De Laet had er eigenlijk altijd bij moeten zijn”, verklaarde analist Wim De Coninck bij de podcast De Tribune, nadat de Spanjaard zijn selectie bekendmaakte voor het drieluik Wales, Tsjechië en Wit-Rusland.

“Het zou ook geweldig geweest zijn om er iemand bij te nemen die van zo ver komt, ook voor de Belgische competitie trouwens. Hij heeft ook ervaring van om te gaan met geweldig goeie spitsen. Ook Europees heeft hij het geweldig gedaan. Martinez zal er wel zijn redenen voor hebben om hem niet te selecteren, al zal hij die nooit uitleggen. Leeftijd? Zo oud is hij ook niet. Vermaelen en Vertonghen zijn er ook nog altijd bij", aldus De Coninck. We willen niet beweren dat de Rode Duivels beter zouden presteren met Ritchie De Laet erbij, maar de tegenvallende defensieve prestaties zullen wellicht steken bij de Antwerpenaar.Naast Wim De Coninck waren er nog verschillende waarnemers en analisten die vol onbegrip reageerden na de niet-selectie van Ritchie De Laet. Gert Verheyen bijvoorbeeld. Die verklaarde aan Het Nieuwsblad dat De Laet altijd schromelijk over het hoofd wordt gezien bij de Rode Duivels. De ex-coach van KV Oostende had de 32-jarige bij de selectie verwacht omdat hij gewoon een steengoede verdediger is. De Laet kan bovendien uitgespeeld worden op alle posities in de driemansverdediging of zelfs als buitenste lopende middenvelder. Die polyvalentie vindt Verheyen ook een serieuze meerwaarde in de selectie van de nationale ploeg. Maar Roberto Martinez dacht daar dus anders over.

RITCHIE & DE DUIVELS

De niet-selectie van Ritchie De Laet in maart doet terug denken aan zijn situatie in november. Ook toen werd de verdediger van Antwerp tevergeefs verwacht in de selectie van Roberto Martinez. “Het is jammer voor de club, de fans en Ritchie zelf dat hij er niet bij is”, zei Antwerp-coach Ivan Leko toen. “Hij zou niet misstaan in de driemansdefensie van Roberto Martinez.” Voor het drieluik tegen Zwitserland, Engeland en Denemarken had de Spaanse bondscoach in zijn oorspronkelijke 32-koppige selectie dus geen ruimte voor de sterkhouder van Antwerp FC. The Great Old blijft dus wachten op een opvolger van Rudi Smits, de laatste Antwerp-speler die in actie kwam voor de nationale ploeg. 

Ritchie De Laet vergelijken met Thomas Vermaelen of Jan Vertonghen heeft geen zin, want elk van deze spelers heeft zijn individuele en specifieke kwaliteiten. Maar op basis van zijn huidige sportieve prestaties, als één van de betere verdedigers uit de Jupiler Pro League, zou De Laet zeker zijn plaats hebben bij de Rode Duivels. De ervaren verdediger onderscheidt zich door een overvloed aan overgave, enthousiasme en het nooit lossen van zijn rechtstreekse tegenstander. En meermaals gooit ie er ook nog een ouderwetse en snedige Engelse tackle tegenaan. En door zijn aanstekelijk enthousiasme en doorgedreven speelwijze doet De Laet ook wat bewegen bij zijn ploegmaats. Leading by example: hij neemt het team op sleeptouw. Door de combinatie van zijn kwaliteiten, leiderschapskwaliteiten en grinta zou Ritchie De Laet niet bepaald een verzwakking betekenen voor de nationale équipe, al was het maar om de ruime selectie te bemannen. Daarnaast beperken de topprestaties van De Laet zich niet enkel tot het Belgisch grondgebied. Hij was namelijk ook één van de architecten die de stuntzege tegen Tottenham Hotspur hielpen realiseren in de Europa League. 

KEUZE VOOR DE TOEKOMST? 

Laat ons duidelijk stellen. Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen hebben zeker nog hun plaats in de selectie van de Rode Duivels. Beide verdedigers vielen wel dik tegen in de voorbije interlands, maar hun verdiensten en intrinsieke kwaliteiten blijven toch enorm positief doorwegen. Maar Vermaelen en Vertonghen steken tegenwoordig niet meteen in hun beste vorm, wat nog een understatement is, terwijl Ritchie De Laet in zijn carrière wellicht nooit beter presteerde dan vandaag. Een nationale selectie van De Laet (32) zou niet de keuze voor de toekomst zijn, maar anderzijds zijn Vermaelen (35) en Vertonghen (33) dat ook niet ...

Heb jij nog geen account bij UNIBET? Maak deze dan hier aan en zet je voetbalkennis om in geld!

POLL: Hoort De Laet bij de Rode Duivels?

"Europees voetbal met RSCA of het EK met België? Joker"

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Vandaag 16 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

711
{insert image alt}

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet ...

1327
{insert image alt}

"Europees voetbal met RSCA of het EK met België? Joker"

Bij RSC Anderlecht hebben ze nog één punt nodig om Play-Off I te halen. Dan zijn de Brusselaars ...

45
{insert image alt}

"Volgend jaar nog bij KV Oostende? Ik denk het wel"

Bij KV Oostende moeten ze komende zomer vrezen voor het vertrek van spelers als Jack Hendry, Jelle ...

25
{insert image alt}

Waasland-Beveren heeft nieuwe functie voor De Maesschalck

Bij Waasland-Beveren hadden ze had afgelopen jaar al meerdere TD's. De club had in het verleden ...

37
{insert image alt}

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Landskampioen Union blijft nog steeds hongerig in 1B. Het team van Felice Mazzu is stilaan aan een ...

188
{insert image alt}

'PSV krijgt enorme injectie van ongeveer 50 miljoen euro'

PSV rekent op een financiële injectie van 'vele tientallen miljoenen'. De club heeft besloten om af ...

68
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

274
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

285
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

157
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

102
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

50
{insert image alt}

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

153
{insert image alt}

Cercle en Club krijgen nieuwe stadiondomper

Het stadiondossier van Club Brugge is een soap die intussen al meer dan een decennium aan de gang ...

440
{insert image alt}

'Club kan scoren met vleugelflitser, RSCA lijkt kansloos'

Op donderdag kwam het nieuws naar buiten dat er Belgische interesse heerst in de Nigeriaanse parel ...

166
{insert image alt}

'Neymar-deal beklonken, monstersalaris incluis'

Officieel nieuws vanuit de club is er tot op heden nog niet, maar volgens transfergoeroe Fabrizio ...

242
{insert image alt}

Arsenal-parel transfervrij naar de JPL?

Na het 1-1 gelijkspel in het eigen Emirates Stadium zag het er benard uit voor Arsenal in de ...

156

Gisteren 15 April 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet titelambities kracht bij met straffe cijfers

Voor Anderlecht zag het er enkele weken geleden heel benard uit om nog in Play-Off 1 te geraken. ...

520
{insert image alt}

'Club dreigt 10 à 15 miljoen te verspelen'

Ook Club Brugge maakt zich stilaan op voor alweer een drukke transferzomer. Zo zal het zich ...

429
{insert image alt}

'Raiola creëert Haaland-gekte: kostenplaatje 500 (!) miljoen'

Erling Braut Haaland hoopt deze zomer een imposante transfer te maken. Zijn zaakwaarnemer Mino ...

529
{insert image alt}

Overlegcomité doet hoop op fans in PO’s groeien

Woensdag vond er een nieuw Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land plaats. Daar ...

250
{insert image alt}

EL: Ajax-drama in Rome, Arsenal maakt imponerende comeback

Dinsdag en woensdag kregen we de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League, en ...

236
{insert image alt}

'Anderlecht komt snel met heuglijk contractnieuws'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. De jonge talenten die via Neerpede ...

223
{insert image alt}

Malaria velt Aubameyang, Arsenal-spits in ziekenhuis

Een wedstrijd missen om medische redenen is heel normaal in de voetbalwereld, maar malaria komt ...

0
{insert image alt}

'Ajax strijdt met JPL-clubs voor recordtransfer'

Precies een jaar geleden werd een nieuw Nigeriaans pareltje in verband gebracht met een transfer ...

299
{insert image alt}

Anderlecht onder druk gezet: "Zou een ernstige fout zijn"

Anderlecht leek lange tijd naast Play-Off I te gaan grijpen, maar in de laatste weken heeft de ploeg ...

289
{insert image alt}

United op rozen na volley met 'verkeerde' voet (🎥)

In de Europa League werden donderdagavond de tickets voor de halve finales verdeeld. Manchester ...

64
{insert image alt}

'Genk moet zich haasten voor opvolger Onuachu'

KRC Genk heeft zich helemaal herpakt na de dip van begin dit kalenderjaar. De Limburgers willen ...

322
{insert image alt}

Zidane lyrisch: "Wat Courtois doet is fenomenaal"

Voor aanvang van de campagne werd Real Madrid niet bij de topfavorieten gerekend voor de eindzege in ...

544
{insert image alt}

'PSG is onzekerheid beu: Neymar krijgt strikte deadline'

Er breken spannende tijden aan bij Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht is nog volop in de race ...

233
{insert image alt}

Deschacht: "Zondag kan laatste profwedstrijd worden"

Zulte Waregem heeft de voorbije maanden een inhaalrace van formaat ingezet. Vlak voor de ...

119
{insert image alt}

'Gent verlangt enorm bedrag voor Yaremchuk'

AA Gent strijdt zondagavond in een rechtstreeks duel met Zulte Waregem voor een plekje in Play-Off ...

387