Rits drukt Antwerp-sterkhouder met de neus op de feiten

Foto: Rits drukt Antwerp-sterkhouder met de neus op de feiten

Slechts zes spelers kwamen dit seizoen meer in actie bij Club Brugge: Mats Rits maakt zich dit jaar duidelijk onmisbaar bij coach Philippe Clement. Tegen Antwerp FC liet 'The Zipper' wederom een goede indruk na, al leverde zijn individuele goede prestatie geen punten op.

WAT EEN SPELER. WAT EEN STATS  

Vooreerst: Mats Rits is bezig aan een superseizoen. De voetballende en intelligente nummer zes is incontournable in het elftal van Club Brugge. Rits had ook zeker niet misstaan in de 32-koppige selectie van de Rode Duivels, hoewel bondscoach Roberto Martinez daar uiteindelijk anders over dacht. De 27-jarige middenvelder is geen spectaculaire speler, maar hij loopt de gaten dicht, gaat telkens de duels aan én hij is goed bij de recuperatie aan de bal. Dankzij zijn grote mate van spelintelligentie camoufleert hij ook zijn mindere punten: zijnde de kopbalduels en explosiviteit.

Door zijn recente uitmuntende prestaties in België en Europa mocht Mats Rits ook wel eens in de bloemetjes gezet worden. Dat werd dus geen gehoopte selectie bij de nationale ploeg, maar Club Brugge benadrukte vorig weekend wél de grote verdiensten van 'The Zipper' via hun social media-kanalen. In aanloop naar de match tegen Antwerp FC plaatste Club op Twitter een bericht met enkele statistieken van Rits. “Wat een speler. Wat een stats”, luidde het onderschrift. Daarbij werd ook een vergelijking gemaakt met Martin Hongla, de nummer zes van The Great Old.

VREEMDE STATS

In deze onderlinge vergelijking werden vijf parameters uitgelicht. Het aantal gestarte wedstrijden, gewonnen tackles, schoten geblokkeerd, uitverdedigende acties en gele kaarten van Mats Rits en Martin Hongla in het huidige voetbalseizoen. Uiteraard was Rits de algemene winnaar van deze toetsing, 't was nog altijd een bericht gepubliceerd vanuit de officiële kanalen van Club Brugge. Enkel bij de uitverdedigende acties was Hongla de nipte winnaar, maar voor de rest trok Rits steeds aan het langste eind. Veelbetekenend is dat evenwel niet. De meerwaarde van het aantal gestarte wedstrijden, gewonnen tackles of gele kaarten is namelijk miniem.

Die gepubliceerde data of statistieken waren dus eerder Mats Rits-gezind. En logisch ook. Maar daarmee kan er een verkeerde perceptie worden gemaakt, namelijk dat de data van Rits algemeen beter zijn dan die van Martin Hongla. En hoewel beide centrale middenvelders op het veld acteren op eenzelfde gelijkaardige positie, toch bezitten ze elk een erg specifiek en verschillend profiel. Rits en Hongla vullen ook elk een andere rol in bij Club Brugge en Antwerp FC. Dé grote gelijkenis tussen deze twee spelers is dat ze beide echte sterkhouders zijn bij hun club.Een pikant detail in dit verhaal is ook dat Martin Hongla in december gelinkt werd aan een transfer naar Club Brugge. Volgens Het Laatste Nieuws stond de Kameroener toen hoog genoteerd op de shortlist van Blauw-Zwart. Op basis van zijn profiel, prestaties en intrinsieke kwaliteiten was dat niet meer dan logisch, maar op financieel vlak was dat minder vanzelfsprekend. Antwerp wil namelijk meer inkomsten puren via het transferbeleid. En Hongla heeft zelfs de beste kaarten in handen om de duurste uitgaande transfer te worden van The Great Old.

Sinds december werden Martin Hongla en Club Brugge niet meer in verband gebracht met een potentiële overstap. Antwerp wil de concurrentie, in zoverre Club nog wel échte concurrentie is voor de Belgische topclubs, niet rechtstreeks versterken. En daarnaast is de sfeer tussen de clubleiders Bart Verhaeghe en Paul Gheysens eerder gespannen. Bovendien is Hongla tegenwoordig de vierde meest waardevolle Antwerp-spelers volgens de gespecialiseerde website Transfermarkt.nl. De Kameroener zal dus veel geld in het laatje moeten brengen.

DE ECHTE VERGELIJKING 

Maar terug naar de vergelijking tussen Mats Rits en Martin Hongla op de clubkanalen van Club Brugge. Een afmeting tussen beide spelers op het vlak van aantal basisplaatsen, gele kaarten of geslaagde tackles is niet bepaald objectief of waardevol. Een vergelijking tussen Rits en Hongla wordt pas écht boeiend als we er meerdere relevante parameters bijnemen, zoals de geslaagde algemene en verdedigende duels, alsook de luchtduels en (voorwaartse) passing.Op basis van de prestaties van Mats Rits en Martin Hongla in het huidige seizoen van de Jupiler Pro League, trekt de Kameroener in élk van deze spelonderdelen aan het langste eind. De eerlijkheid gebiedt ons wel te vermelden dat het verschil in bepaalde onderdelen wel erg miniem en soms verwaarloosbaar was. Anderzijds zijn  de geslaagde algemene en verdedigende duels, alsook de luchtduels en (voorwaartse) passing veel gewichtiger dan het aantal basisplaatsen, gele kaarten of geslaagde tackles. 

RITS ZET PUNTJES OP DE I 

Op basis van het huidige voetbalseizoen zijn de data van Martin Hongla dus iets gewichtiger dan die van Mats Rits. Maar zondag nam de middenvelder van Club Brugge duidelijk de bovenhand van Hongla. Rits miskeek zich wel pijnlijk op de lange bal van Antwerp-doelman Ortwin De Wolf, wat uiteindelijk resulteerde in de 0-1 via Didier Lamkel Zé, maar voor de rest viel er helemaal niets negatiefs op te merken over Rits' prestatie. 

De ex-speler van Beerschot stond tegen Antwerp FC meer dan zijn mannetje, en hij viel vooral op door zijn knap defensief werk. Zo recupereerde Mats Rits maar liefst elf ballen, waarmee hij zondag de grootste recuperator was op het veld – de verdedigers van beide ploegen buiten beschouwing gelaten. Daarmee stak Rits dus ook Martin Hongla de loef af, die eigenhandig tien ballen afhandig maakte van de tegenpartij. Maar ook in balbezit was Mats Rits de meest betrouwbare factor op het veld. The Zipper verloor amper vijf keer het balbezit, waarmee hij de meest secure speler was bij Club Brugge en Antwerp FC. Bij The Great Old viel Martin Hongla het minst te betrappen op balverlies, in de topmatch op Jan Breydel verloor hij namelijk zes keer de bal – slechts één keertje meer dan Mats Rits dus. 

Op het gebied van balrecuperatie en balverlies was het verschil tussen Mats Rits en Martin Hongla dus niet erg groot. Maar in de andere spelonderdelen zoals de geslaagde algemene duels en de defensieve duels nam Rits nadrukkelijk de maat van Hongla. Rits won namelijk 67 procent van zijn algemene duels en 83 procent van zijn defensieve duels. Bij Hongla lag dat respectievelijk op een erg lage 15 procent en 33 procent. 

DOMINEREN TEGEN ANTWERP 

In de aanloop naar de wedstrijd tussen Club Brugge en Antwerp FC maakte Blauw-Zwart een eigen data-vergelijking tussen Mats Rits en Marting Hongla. Hoewel de relevante data en statistieken van Hongla dit seizoen iets beter zijn dan die van Rits, in hun eigen vergelijking hield Club zich echter grotendeels aan enkele – en weinig relevante – data die vooral in het voordeel spraken van Rits. Maar in de bewuste topwedstrijd domineerde Rits op het centrale middenveld tegen Hongla. Alleen bracht het Rits uiteindelijk erg weinig op, want Antwerp won van Club met 0-2.

Heb jij nog geen account bij UNIBET? Maak deze dan hier aan en zet je voetbalkennis om in geld!

POLL: Wie is de beste?

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Vandaag 16 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

663
{insert image alt}

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet ...

1316
{insert image alt}

Waasland-Beveren heeft nieuwe functie voor De Maesschalck

Bij Waasland-Beveren hadden ze had afgelopen jaar al meerdere TD's. De club had in het verleden ...

7
{insert image alt}

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Landskampioen Union blijft nog steeds hongerig in 1B. Het team van Felice Mazzu is stilaan aan een ...

88
{insert image alt}

'PSV krijgt enorme injectie van ongeveer 50 miljoen euro'

PSV rekent op een financiële injectie van 'vele tientallen miljoenen'. De club heeft besloten om af ...

29
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

159
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

196
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

110
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

84
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

41
{insert image alt}

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

141
{insert image alt}

Cercle en Club krijgen nieuwe stadiondomper

Het stadiondossier van Club Brugge is een soap die intussen al meer dan een decennium aan de gang ...

396
{insert image alt}

'Club kan scoren met vleugelflitser, RSCA lijkt kansloos'

Op donderdag kwam het nieuws naar buiten dat er Belgische interesse heerst in de Nigeriaanse parel ...

148
{insert image alt}

'Neymar-deal beklonken, monstersalaris incluis'

Officieel nieuws vanuit de club is er tot op heden nog niet, maar volgens transfergoeroe Fabrizio ...

220
{insert image alt}

Arsenal-parel transfervrij naar de JPL?

Na het 1-1 gelijkspel in het eigen Emirates Stadium zag het er benard uit voor Arsenal in de ...

143
{insert image alt}

Antwerp ziet ultiem plannetje in het water vallen

Antwerp FC mag zich opmaken voor zes topduels in Play-Off I, maar eerst wil de Great Old de ...

201
{insert image alt}

Tweevoudig Gouden Stier gaat in lagere regionen aan de slag

Het voetbal in de lagere regionen ligt al een hele poos stil, maar langzaamaan mogen de ploegen uit ...

78

Gisteren 15 April 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet titelambities kracht bij met straffe cijfers

Voor Anderlecht zag het er enkele weken geleden heel benard uit om nog in Play-Off 1 te geraken. ...

514
{insert image alt}

'Club dreigt 10 à 15 miljoen te verspelen'

Ook Club Brugge maakt zich stilaan op voor alweer een drukke transferzomer. Zo zal het zich ...

427
{insert image alt}

'Raiola creëert Haaland-gekte: kostenplaatje 500 (!) miljoen'

Erling Braut Haaland hoopt deze zomer een imposante transfer te maken. Zijn zaakwaarnemer Mino ...

525
{insert image alt}

Overlegcomité doet hoop op fans in PO’s groeien

Woensdag vond er een nieuw Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land plaats. Daar ...

247
{insert image alt}

EL: Ajax-drama in Rome, Arsenal maakt imponerende comeback

Dinsdag en woensdag kregen we de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League, en ...

234
{insert image alt}

'Anderlecht komt snel met heuglijk contractnieuws'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. De jonge talenten die via Neerpede ...

222
{insert image alt}

Malaria velt Aubameyang, Arsenal-spits in ziekenhuis

Een wedstrijd missen om medische redenen is heel normaal in de voetbalwereld, maar malaria komt ...

0
{insert image alt}

'Ajax strijdt met JPL-clubs voor recordtransfer'

Precies een jaar geleden werd een nieuw Nigeriaans pareltje in verband gebracht met een transfer ...

299
{insert image alt}

Anderlecht onder druk gezet: "Zou een ernstige fout zijn"

Anderlecht leek lange tijd naast Play-Off I te gaan grijpen, maar in de laatste weken heeft de ploeg ...

289
{insert image alt}

United op rozen na volley met 'verkeerde' voet (🎥)

In de Europa League werden donderdagavond de tickets voor de halve finales verdeeld. Manchester ...

64
{insert image alt}

'Genk moet zich haasten voor opvolger Onuachu'

KRC Genk heeft zich helemaal herpakt na de dip van begin dit kalenderjaar. De Limburgers willen ...

320
{insert image alt}

Zidane lyrisch: "Wat Courtois doet is fenomenaal"

Voor aanvang van de campagne werd Real Madrid niet bij de topfavorieten gerekend voor de eindzege in ...

539
{insert image alt}

'PSG is onzekerheid beu: Neymar krijgt strikte deadline'

Er breken spannende tijden aan bij Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht is nog volop in de race ...

233
{insert image alt}

Deschacht: "Zondag kan laatste profwedstrijd worden"

Zulte Waregem heeft de voorbije maanden een inhaalrace van formaat ingezet. Vlak voor de ...

118
{insert image alt}

'Gent verlangt enorm bedrag voor Yaremchuk'

AA Gent strijdt zondagavond in een rechtstreeks duel met Zulte Waregem voor een plekje in Play-Off ...

384