Vertrek in de steigers: Nmecha beter af zonder RSCA

Vertrek in de steigers: Nmecha beter af zonder RSCA

Indien RSC Anderlecht straks een Europees ticket behaalt, wat vandaag allerminst een zekerheid is, dan verhoogt Sporting haar kansen om Lukas Nmecha nog één seizoen langer te houden bij de club. Maar staat de spits zelf wel te springen om een vervolg te breien aan zijn passage bij Anderlecht? In het Lotto Park maakt Nmecha een opmerkelijke progressie, maar bij een meer kwalitatieve ploeg zou hij zijn doelpuntenaantal flink wat meer kunnen opkrikken. Want voor elke spits zijn de statistieken uiteindelijk van doorslaggevend belang. 


DE BESTE SINDS MBOKANI 

KV Mechelen-trainer Wouter Vrancken noemde Lukas Nmecha onlangs de beste spits in de Jupiler Pro League. De Franstalige krant La Dernière Heure durft zelfs te beweren dat hij de beste nummer 9 is bij RSC Anderlecht sinds Dieumerci Mbokani in het seizoen 2012-2013. Volgens het totaalplaatje dan wel. Nmecha's voorgangers Aleksandar Mitrovic en Lukas Teodorczyk waren bijvoorbeeld meer killer in de box, terwijl de huidige aanvalsleider van Paars-Wit zwaarder doorweegt op de vijandige defensies. Bovendien beschikt de Engelse Duitser over een nooit aflatende inzet en bezit hij veel meer technische kwaliteiten dan Mitro en Teo.



Vandaag valt het team van Anderlecht ook niet te vergelijken met de kampioenenploegen waar Dieumerci Mbokani, Aleksandar Mitrovic en Lukas Teodorczyk deel van uitmaakten. Lukas Nmecha scoort zijn doelpunten weliswaar vaak vanop de stip, maar hij creëert ook telkens eigenhandig zijn eigen doelkansen. De huidige aanvalsleider wordt tegenwoordig tevens niet zo goed bediend door zijn ploegmaats, wat voorheen wel het geval was bij Mbokani, Mitrovic en Teodorczyk. Mits een betere en continue aanlevering van doelkansen, zou Nmecha alvast aardig in de buurt komen van 20 gescoorde doelpunten in plaats van zijn huidige 13 competitiegoals.

NOOIT EEN KILLER

Lukas Nmecha scoorde 8 van zijn 13 competitiedoelpunten vanop de stip. Hij lukte dus amper 5 stuks vanuit het 'gewone' spel, en dat in 27 competitiematchen tijd – dat zijn dus niet bepaald cijfers van een vlotscorende spits. Maar dat was-ie ook trouwens nooit. Toen Nmecha in augustus vorig jaar zijn huurcontract ondertekende bij RSC Anderlecht, maakten wij reeds de opmerking dat er nog heel wat schaafwerk nodig was op het vlak van efficiëntie voor het doel.

In de jeugdreeksen van Manchester City U23 scoorde Lukas Nmecha oorspronkelijk nog doelpunten bij de vleet, maar tijdens zijn vorige uitleenbeurten aan Wolfsburg VfL en Middlesbrough kon hij zelfs geen enkele goal maken. Enkel in het seizoen 2018-2019 kon Nmecha scoren in het eerste elftal van Preston North End. In de Championship lukte de huurling van Manchester City toen amper drie doelpunten in 41 competitiematchen.



RSC Anderlecht wist aldus dat het met Lukas Nmecha geen afwerker pur sang binnenhaalde, maar de Duitse belofte-international heeft wel andere specifieke kwaliteiten waarmee hij het verschil maakt. Eén van de spelonderdelen waarin hij Nmecha het meest uitblinkt is bijvoorbeeld het wegdraaien met de man in de rug. Ook zijn snelheid, diepgang en beweeglijkheid behoren tot de sterke punten van Nmecha. Ook al is hij geen echte doelpuntenmachine, Nmecha is wel een aanvaller met bijzonder veel quality.

GEBREKKIGE AANVOER

Door het gebrek aan offensieve kwaliteit draagt Lukas Nmecha dit seizoen de ganse aanvalslinie van RSC Anderlecht zowat op zijn eentje. De 22-jarige spits presteert op een aanzienlijk hoger niveau dan zijn collega's Abdoulay Diaby en Mohammed Dauda. In die optiek is Nmecha zelfs onmisbaar voor Anderlecht. De aanvaller scoorde voorlopig vijf veldgoals, wat overigens niet erg indrukwekkend is, maar daarna is het lang zoeken naar andere scorende spelers. Geen enkele huidige Anderlecht-speler kon tot op dit moment bijvoorbeeld meer dan twee competitiedoelpunten maken.



Het gebrek aan doelpunten bij Anderlecht wordt daarom vooral gelinkt aan een offensieve inefficiëntie. Onterecht. Want de oorzaak van dit euvel is echter dieper te vinden. Sporting brengt haar aanvallende spelers namelijk opvallend weinig in een kansrijke positie voor het doel. Zelfs KV Mechelen, KV Kortrijk en AA Gent – ploegen lager gepositioneerd in het klassement dan Paars-Wit – creëeren doorgaans meer doelrijpe kansen dan de Brusselaars. En dan wordt het dus wel erg moeilijk om tot doelpunten te komen.

WAT WIL NMECHA? 

In die optiek zijn die vijf gescoorde 'velddoelpunten' van Lukas Nmecha dus best wel een straffe prestatie. Met een betere aanvoer door zijn ploegmaats zou hij alvast meer doelpunten tellen, want eens gepositioneerd voor het doel is Nmecha wel behoorlijk efficiënt. De 22-jarige spits zet zo'n 16 procent van zijn doelkansen om in een effectief doelpunt. Dat is geen uitzonderlijke of fantastische ratio, Nmecha is daarmee de 22ste efficiëntste centrumaanvaller in de Jupiler Pro League, maar het geeft wel aan dat hij bij Anderlecht vooruitgang boekt bij de afwerking.

Voordat Lukas Nmecha naar Anderlecht verhuisde, scoorde hij bij VfL Wolfsburg, Middlesbrough FC en Preston North End amper 3 doelpunten in 69 wedstrijden. Nu lukte hij bij Anderlecht al 13 treffers in 27 competitiematchen. Dit seizoen krikt Nmecha dus zijn statistieken gevoelig op, maar zijn moederclub Manchester City – alsook andere geïnteresseerde ploegen – hebben ook opgemerkt dat 8 van die doelpunten er kwamen via strafschoppen. En dat zorgt toch voor een belangrijke nuance. 't Is daarom nog de vraag of Nmecha zélf wel een vragende partij is om volgend seizoen bij Anderlecht te blijven.



Op Neerpede hoopt men alvast om Lukas Nmecha nog één extra seizoen te kunnen huren van Manchester City. Anderlecht schat de Duitse belofte-international goed naar waarde, en de Belgische recordkampioen beseft dat hij onmisbaar geworden is voor de club. Maar als de ambitieuze Nmecha echt zijn stempel wil drukken op het Europese voetballandschap, dan zal hij wellicht niet nog een extra jaar willen aanmodderen bij Sporting. Een spits wordt steeds afgerekend op zijn doelpunten, en Nmecha weet dat de aanvoer bij Anderlecht niet van het hoogste niveau is. Bij een ploeg met meer kwaliteit zou zijn aantal goals bijvoorbeeld gevoelig kunnen toenemen.

WEINIG PASSES 

Zelfs op het niveau van de Jupiler Pro League worden de centrale spitsen van andere clubs aanzienlijk meer aangespeeld dan Lukas Nmecha bij Anderlecht. Igor de Camargo, Dieumerci Mbokani, Fashion Sakala, Yuma Suzuki, Kaveh Rezaei en Michael Frey ontvangen per wedstrijd bijvoorbeeld veel meer passes van zijn ploegmaats dan Nmecha bij Sporting. Bij Roman Yaremchuk, Didier Lamkel Zé en Gianni Bruno ligt dat aantal ontvangen passes zelfs dubbel zo hoog. De aanvoer naar Nmecha is dus niet kwalitatief, en dus ook allerminst omvangrijk.



Maar liefst 29 centrumspitsen in de Jupiler Pro League worden veelvuldiger aangespeeld dan Lukas Nmecha, en dat is toch wel een opmerkelijke vaststelling. Daarom is het dus niet vreemd dat hij vandaag slechts vijf 'velddoelpunten' telt, en ligt de oorzaak hiervan niet aan zijn persoonlijke efficiëntie voor het doel. Op basis van de voorbije vijf competitiewedstrijden werd Nmecha ook bijzonder weinig in een kansrijke positie gebracht door zijn ploegmaats. Hij haalde in die periode bijvoorbeeld amper 0,33 expected goals per wedstrijd, terwijl die waarde bij maar liefst 29 positionele collega's in de Jupiler Pro League hoger lag.

POLL: Moet Nmecha nog een jaar bij Anderlecht blijven?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

3
3
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

12
12
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

106
106
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechele grepen ze alsnog naast de Champions’ Play-Offs. De club likte zijn wonden, maar ...

71
71
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

109
109
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

65
65
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte Jérémy Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

65
65
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

109
109
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

507
507
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"

Ronny Deila werd bedankt voor bewezen diensten na de nederlaag tegen STVV. De Noorse coach deed het ...

154
154
<strong>‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’</strong>
‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’

Alexander Blessin heeft bij Union SG indruk gemaakt door een superseizoen te draaien, waaronder een ...

861
861
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"

Fabio Cannavaro was een geweldige verdediger, maar zijn carri&egrave;re als coach was nog geen ...

28
28
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"

Burnley boekte een 4 op 6 en door de puntenaftrek van Nottingham Forest is er plots weer hoop op het ...

98
98
Verheyen schuift twee Duivels naar de bank: "Te wisselvallig"
Verheyen schuift twee Duivels naar de bank: "Te wisselvallig"

Gert Veheyen keek uiteraard ook naar de matchen van de Rode Duivels tegen Ierland en Engeland. De ...

139
139
KRC Genk bekoort en is nummer 6 van de wereld
KRC Genk bekoort en is nummer 6 van de wereld

KRC Genk is een club die de afgelopen jaren heel wat beloftevolle spelers liet doorbreken en die ...

148
148