Vertrek in de steigers: Nmecha beter af zonder RSCA

Foto: Vertrek in de steigers: Nmecha beter af zonder RSCA

Indien RSC Anderlecht straks een Europees ticket behaalt, wat vandaag allerminst een zekerheid is, dan verhoogt Sporting haar kansen om Lukas Nmecha nog één seizoen langer te houden bij de club. Maar staat de spits zelf wel te springen om een vervolg te breien aan zijn passage bij Anderlecht? In het Lotto Park maakt Nmecha een opmerkelijke progressie, maar bij een meer kwalitatieve ploeg zou hij zijn doelpuntenaantal flink wat meer kunnen opkrikken. Want voor elke spits zijn de statistieken uiteindelijk van doorslaggevend belang. 

DE BESTE SINDS MBOKANI 

KV Mechelen-trainer Wouter Vrancken noemde Lukas Nmecha onlangs de beste spits in de Jupiler Pro League. De Franstalige krant La Dernière Heure durft zelfs te beweren dat hij de beste nummer 9 is bij RSC Anderlecht sinds Dieumerci Mbokani in het seizoen 2012-2013. Volgens het totaalplaatje dan wel. Nmecha's voorgangers Aleksandar Mitrovic en Lukas Teodorczyk waren bijvoorbeeld meer killer in de box, terwijl de huidige aanvalsleider van Paars-Wit zwaarder doorweegt op de vijandige defensies. Bovendien beschikt de Engelse Duitser over een nooit aflatende inzet en bezit hij veel meer technische kwaliteiten dan Mitro en Teo.Vandaag valt het team van Anderlecht ook niet te vergelijken met de kampioenenploegen waar Dieumerci Mbokani, Aleksandar Mitrovic en Lukas Teodorczyk deel van uitmaakten. Lukas Nmecha scoort zijn doelpunten weliswaar vaak vanop de stip, maar hij creëert ook telkens eigenhandig zijn eigen doelkansen. De huidige aanvalsleider wordt tegenwoordig tevens niet zo goed bediend door zijn ploegmaats, wat voorheen wel het geval was bij Mbokani, Mitrovic en Teodorczyk. Mits een betere en continue aanlevering van doelkansen, zou Nmecha alvast aardig in de buurt komen van 20 gescoorde doelpunten in plaats van zijn huidige 13 competitiegoals.

NOOIT EEN KILLER

Lukas Nmecha scoorde 8 van zijn 13 competitiedoelpunten vanop de stip. Hij lukte dus amper 5 stuks vanuit het 'gewone' spel, en dat in 27 competitiematchen tijd – dat zijn dus niet bepaald cijfers van een vlotscorende spits. Maar dat was-ie ook trouwens nooit. Toen Nmecha in augustus vorig jaar zijn huurcontract ondertekende bij RSC Anderlecht, maakten wij reeds de opmerking dat er nog heel wat schaafwerk nodig was op het vlak van efficiëntie voor het doel.

In de jeugdreeksen van Manchester City U23 scoorde Lukas Nmecha oorspronkelijk nog doelpunten bij de vleet, maar tijdens zijn vorige uitleenbeurten aan Wolfsburg VfL en Middlesbrough kon hij zelfs geen enkele goal maken. Enkel in het seizoen 2018-2019 kon Nmecha scoren in het eerste elftal van Preston North End. In de Championship lukte de huurling van Manchester City toen amper drie doelpunten in 41 competitiematchen.RSC Anderlecht wist aldus dat het met Lukas Nmecha geen afwerker pur sang binnenhaalde, maar de Duitse belofte-international heeft wel andere specifieke kwaliteiten waarmee hij het verschil maakt. Eén van de spelonderdelen waarin hij Nmecha het meest uitblinkt is bijvoorbeeld het wegdraaien met de man in de rug. Ook zijn snelheid, diepgang en beweeglijkheid behoren tot de sterke punten van Nmecha. Ook al is hij geen echte doelpuntenmachine, Nmecha is wel een aanvaller met bijzonder veel quality.

GEBREKKIGE AANVOER

Door het gebrek aan offensieve kwaliteit draagt Lukas Nmecha dit seizoen de ganse aanvalslinie van RSC Anderlecht zowat op zijn eentje. De 22-jarige spits presteert op een aanzienlijk hoger niveau dan zijn collega's Abdoulay Diaby en Mohammed Dauda. In die optiek is Nmecha zelfs onmisbaar voor Anderlecht. De aanvaller scoorde voorlopig vijf veldgoals, wat overigens niet erg indrukwekkend is, maar daarna is het lang zoeken naar andere scorende spelers. Geen enkele huidige Anderlecht-speler kon tot op dit moment bijvoorbeeld meer dan twee competitiedoelpunten maken.Het gebrek aan doelpunten bij Anderlecht wordt daarom vooral gelinkt aan een offensieve inefficiëntie. Onterecht. Want de oorzaak van dit euvel is echter dieper te vinden. Sporting brengt haar aanvallende spelers namelijk opvallend weinig in een kansrijke positie voor het doel. Zelfs KV Mechelen, KV Kortrijk en AA Gent – ploegen lager gepositioneerd in het klassement dan Paars-Wit – creëeren doorgaans meer doelrijpe kansen dan de Brusselaars. En dan wordt het dus wel erg moeilijk om tot doelpunten te komen.

WAT WIL NMECHA? 

In die optiek zijn die vijf gescoorde 'velddoelpunten' van Lukas Nmecha dus best wel een straffe prestatie. Met een betere aanvoer door zijn ploegmaats zou hij alvast meer doelpunten tellen, want eens gepositioneerd voor het doel is Nmecha wel behoorlijk efficiënt. De 22-jarige spits zet zo'n 16 procent van zijn doelkansen om in een effectief doelpunt. Dat is geen uitzonderlijke of fantastische ratio, Nmecha is daarmee de 22ste efficiëntste centrumaanvaller in de Jupiler Pro League, maar het geeft wel aan dat hij bij Anderlecht vooruitgang boekt bij de afwerking.

Voordat Lukas Nmecha naar Anderlecht verhuisde, scoorde hij bij VfL Wolfsburg, Middlesbrough FC en Preston North End amper 3 doelpunten in 69 wedstrijden. Nu lukte hij bij Anderlecht al 13 treffers in 27 competitiematchen. Dit seizoen krikt Nmecha dus zijn statistieken gevoelig op, maar zijn moederclub Manchester City – alsook andere geïnteresseerde ploegen – hebben ook opgemerkt dat 8 van die doelpunten er kwamen via strafschoppen. En dat zorgt toch voor een belangrijke nuance. 't Is daarom nog de vraag of Nmecha zélf wel een vragende partij is om volgend seizoen bij Anderlecht te blijven.Op Neerpede hoopt men alvast om Lukas Nmecha nog één extra seizoen te kunnen huren van Manchester City. Anderlecht schat de Duitse belofte-international goed naar waarde, en de Belgische recordkampioen beseft dat hij onmisbaar geworden is voor de club. Maar als de ambitieuze Nmecha echt zijn stempel wil drukken op het Europese voetballandschap, dan zal hij wellicht niet nog een extra jaar willen aanmodderen bij Sporting. Een spits wordt steeds afgerekend op zijn doelpunten, en Nmecha weet dat de aanvoer bij Anderlecht niet van het hoogste niveau is. Bij een ploeg met meer kwaliteit zou zijn aantal goals bijvoorbeeld gevoelig kunnen toenemen.

WEINIG PASSES 

Zelfs op het niveau van de Jupiler Pro League worden de centrale spitsen van andere clubs aanzienlijk meer aangespeeld dan Lukas Nmecha bij Anderlecht. Igor de Camargo, Dieumerci Mbokani, Fashion Sakala, Yuma Suzuki, Kaveh Rezaei en Michael Frey ontvangen per wedstrijd bijvoorbeeld veel meer passes van zijn ploegmaats dan Nmecha bij Sporting. Bij Roman Yaremchuk, Didier Lamkel Zé en Gianni Bruno ligt dat aantal ontvangen passes zelfs dubbel zo hoog. De aanvoer naar Nmecha is dus niet kwalitatief, en dus ook allerminst omvangrijk.Maar liefst 29 centrumspitsen in de Jupiler Pro League worden veelvuldiger aangespeeld dan Lukas Nmecha, en dat is toch wel een opmerkelijke vaststelling. Daarom is het dus niet vreemd dat hij vandaag slechts vijf 'velddoelpunten' telt, en ligt de oorzaak hiervan niet aan zijn persoonlijke efficiëntie voor het doel. Op basis van de voorbije vijf competitiewedstrijden werd Nmecha ook bijzonder weinig in een kansrijke positie gebracht door zijn ploegmaats. Hij haalde in die periode bijvoorbeeld amper 0,33 expected goals per wedstrijd, terwijl die waarde bij maar liefst 29 positionele collega's in de Jupiler Pro League hoger lag.

Heb jij nog geen account bij UNIBET? Maak deze dan hier aan en zet je voetbalkennis om in geld!

POLL: Moet Nmecha nog een jaar bij Anderlecht blijven?

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Vandaag 16 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

683
{insert image alt}

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet ...

1317
{insert image alt}

"Volgend jaar nog bij KV Oostende? Ik denk het wel"

Bij KV Oostende moeten ze komende zomer vrezen voor het vertrek van spelers als Jack Hendry, Jelle ...

6
{insert image alt}

Waasland-Beveren heeft nieuwe functie voor De Maesschalck

Bij Waasland-Beveren hadden ze had afgelopen jaar al meerdere TD's. De club had in het verleden ...

25
{insert image alt}

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Landskampioen Union blijft nog steeds hongerig in 1B. Het team van Felice Mazzu is stilaan aan een ...

128
{insert image alt}

'PSV krijgt enorme injectie van ongeveer 50 miljoen euro'

PSV rekent op een financiële injectie van 'vele tientallen miljoenen'. De club heeft besloten om af ...

47
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

209
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

229
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

135
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

92
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

45
{insert image alt}

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

145
{insert image alt}

Cercle en Club krijgen nieuwe stadiondomper

Het stadiondossier van Club Brugge is een soap die intussen al meer dan een decennium aan de gang ...

421
{insert image alt}

'Club kan scoren met vleugelflitser, RSCA lijkt kansloos'

Op donderdag kwam het nieuws naar buiten dat er Belgische interesse heerst in de Nigeriaanse parel ...

157
{insert image alt}

'Neymar-deal beklonken, monstersalaris incluis'

Officieel nieuws vanuit de club is er tot op heden nog niet, maar volgens transfergoeroe Fabrizio ...

224
{insert image alt}

Arsenal-parel transfervrij naar de JPL?

Na het 1-1 gelijkspel in het eigen Emirates Stadium zag het er benard uit voor Arsenal in de ...

150
{insert image alt}

Antwerp ziet ultiem plannetje in het water vallen

Antwerp FC mag zich opmaken voor zes topduels in Play-Off I, maar eerst wil de Great Old de ...

212

Gisteren 15 April 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet titelambities kracht bij met straffe cijfers

Voor Anderlecht zag het er enkele weken geleden heel benard uit om nog in Play-Off 1 te geraken. ...

516
{insert image alt}

'Club dreigt 10 à 15 miljoen te verspelen'

Ook Club Brugge maakt zich stilaan op voor alweer een drukke transferzomer. Zo zal het zich ...

429
{insert image alt}

'Raiola creëert Haaland-gekte: kostenplaatje 500 (!) miljoen'

Erling Braut Haaland hoopt deze zomer een imposante transfer te maken. Zijn zaakwaarnemer Mino ...

526
{insert image alt}

Overlegcomité doet hoop op fans in PO’s groeien

Woensdag vond er een nieuw Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land plaats. Daar ...

249
{insert image alt}

EL: Ajax-drama in Rome, Arsenal maakt imponerende comeback

Dinsdag en woensdag kregen we de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League, en ...

234
{insert image alt}

'Anderlecht komt snel met heuglijk contractnieuws'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. De jonge talenten die via Neerpede ...

223
{insert image alt}

Malaria velt Aubameyang, Arsenal-spits in ziekenhuis

Een wedstrijd missen om medische redenen is heel normaal in de voetbalwereld, maar malaria komt ...

0
{insert image alt}

'Ajax strijdt met JPL-clubs voor recordtransfer'

Precies een jaar geleden werd een nieuw Nigeriaans pareltje in verband gebracht met een transfer ...

299
{insert image alt}

Anderlecht onder druk gezet: "Zou een ernstige fout zijn"

Anderlecht leek lange tijd naast Play-Off I te gaan grijpen, maar in de laatste weken heeft de ploeg ...

289
{insert image alt}

United op rozen na volley met 'verkeerde' voet (🎥)

In de Europa League werden donderdagavond de tickets voor de halve finales verdeeld. Manchester ...

64
{insert image alt}

'Genk moet zich haasten voor opvolger Onuachu'

KRC Genk heeft zich helemaal herpakt na de dip van begin dit kalenderjaar. De Limburgers willen ...

321
{insert image alt}

Zidane lyrisch: "Wat Courtois doet is fenomenaal"

Voor aanvang van de campagne werd Real Madrid niet bij de topfavorieten gerekend voor de eindzege in ...

540
{insert image alt}

'PSG is onzekerheid beu: Neymar krijgt strikte deadline'

Er breken spannende tijden aan bij Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht is nog volop in de race ...

233
{insert image alt}

Deschacht: "Zondag kan laatste profwedstrijd worden"

Zulte Waregem heeft de voorbije maanden een inhaalrace van formaat ingezet. Vlak voor de ...

118
{insert image alt}

'Gent verlangt enorm bedrag voor Yaremchuk'

AA Gent strijdt zondagavond in een rechtstreeks duel met Zulte Waregem voor een plekje in Play-Off ...

385