Gent streeft naar totale dominantie: het plan van Hein

Gent streeft naar totale dominantie: het plan van Hein

't Zal dit jaar geen play-off 1 worden voor AA Gent, ondanks een straffe reeks van acht ongeslagen wedstrijden op een rij. Hein Vanhaezebrouck zal volgend seizoen nadrukkelijker zijn stempel zetten  op zijn ploeg, waarbij er vooral meer offensieve impulsen verwacht worden. Maar die betrachting is de laatste weken alvast duidelijk tot uiting gekomen. 


DE EERSTE PIJLER  

De hand van Hein Vanhaezebrouck wordt stelselmatig zichtbaar bij AA Gent. Tijdens de eerste weken van zijn tweede passage bij de club, creëerde de ervaren coach primair een gedegen basis waarbij de zekerheid in de verdediging voorop stond. Het tussentijds defensief rapport onder Vanhaezebrouck is alvast positief. Onder de vorige Gent-coaches Jess Thorup, Laszlo Bölöni en Wim De Decker pakte de ploeg bijvoorbeeld uit met 3 clean sheets in 14 competitiematchen. Onder Vanhaezebrouck verdubbelde het aantal clean sheets zelfs naar 6 stuks in 16 competitiematchen.



Deze degelijke defensieve basis vormt het grondvlak van het AA Gent in volle heropbouw. En die verdedigende fundamenten zijn echt wel noodzakelijk, want de ruime spelersgroep van de Buffalo's loopt namelijk niet bepaald over van de kwaliteit. Hein Vanhaezebrouck plaatst daarom zijn eigen aanvallende visie nog wat in de koelkast, want daarvoor is het benodigde spelersmateriaal niet aanwezig.  't Is mede door die rationele aanpak dat Gent onlangs acht competitiewedstrijden ongeslagen bleef – tot aan de recente zware 0-4 nederlaag tegen Club Brugge weliswaar.

HEERSEN ZOALS VANOUDS

Het pijnlijke 0-4 eindresultaat kwam bij AA Gent uiteraard keihard aan. De fraaie neergezette reeks van acht opeenvolgende competitiewedstrijden werd daarmee abrupt beëindigd, maar ook enkele betwistbare arbitrale beslissingen zorgden voor een bittere nasmaak. Daarnaast zal Hein Vanhaezebrouck ook het grote contrast tussen zijn ploeg in de eerste en tweede helft grondig moeten analyseren. Tijdens de eerste 45 minuten van de wedstrijd was AA Gent de huidige competitieleider nog de baas, maar na de rust gingen de Buffalo's zwaar ten onder.  

Tijdens de eerste helft in de Slag om Vlaanderen zette AA Gent een erg knappe prestatie neer. De ploeg van Hein Vanhaezebrouck voerde een moordende druk, aan een dergelijk tempo dat zelfs KV Oostende – de pressing-referentie in België – soms haalt. Club Brugge vond geen gepast antwoord tegen die zware Gentse pressing en moest die eerste 45 minuten gewoon ondergaan. De Buffalo's waren fysiek gewoon sterker, ze speelden energiek en aanvallend. Het vertoonde voetbal in de eerste helft deed soms denken aan dat onder Hein Vanhaezebrouck tijdens zijn eerste periode bij de Oost-Vlaamse club.



Op basis van die eerste 45 minuten tegen Club Brugge, durft menig analist zelfs te beweren dat AA Gent zijn best prestatie neerzette sinds de terugkeer van Vanhaezebrouck. De heerschappij van de Buffalo's tegen Club vertaalde zich niet meteen in puur veldoverwicht of balbezit, maar wel door de gevoerde pressing (zie bovenstaande alinea) en de doelkansen. Gent dwong in de eerste helft meer dan dubbel zoveel kansen af dan Club Brugge en bovendien waren die doelpogingen van een heel dreigend niveau. Tijdens de rust stonden de score op basis van de expected goals, een statistische maat voor het verwachte aantal goals, op 0,87 voor AA Gent tegenover 0,32 voor Club Brugge.

ONDERPRESTEREN VOOR DOEL

En net daar wringt bij AA Gent het schoentje het meest: dit seizoen laat de offensieve slagkracht het te vaak afweten. De Buffalo's scoorden dit seizoen bijvoorbeeld 1,4 doelpunt per wedstrijd, wat goed is voor een plekje in de grijze middenmoot van de Jupiler Pro League. Op het gebied van doelpuntenproductie bezet AA Gent de tiende plaats, wat gelijkaardig is met hun elfde plaats in de algemene puntenrangschikking. Op basis van hun effectieve gescoorde doelpunten bezetten de Buffalo's dus een logische positie in het algemeen puntenklassement van de Jupiler Pro League. 

Maar mits wat betere efficiëntie in alle compartimenten van de ploeg, zou AA Gent veel hoger in de rangschikking te vinden zijn. De Oost-Vlamingen dwingen elke wedstrijd opmerkelijk veel kansen af, bijna dertien doelpogingen naar het vijandig doel om exact te zijn. In de Jupiler Pro League is enkel het autoritaire Club Brugge nog nadrukkelijker aanwezig in en rond de zestien van de tegenstander. Bovendien is AA Gent de ploeg die dit seizoen het meeste balbezit haalt. In de Ghelamco Arena zijn alle ingrediënten dus aanwezig om een aanvallende en dominante ploeg te zijn.



AA Gent dwingt per wedstrijd dus opvallend veel kansen af, maar toch kan de ploeg gemiddeld amper 1,4 doelpunt per match scoren. Daarmee presteren de Buffalo's zwaar onder de lijn der verwachting, want de expected goals geven nochtans een meting van 1,9 doelpunt per wedstrijd aan. Met dat gemiddelde aan doelpunten zou AA Gent zelfs de tweede best scorende ploeg in de Jupiler Pro League zijn. 't Is duidelijk dat de Gentse voorhoede efficiëntie ontbreekt, en aldus ook pure kwaliteit. Het aantal doelkansen en de kwaliteit ervan ligt enorm hoog, maar het aantal gescoorde doelpunten volgt die lijn dus helemaal niet. 

AA Gent 2020-2021:

Schoten naar doel per match: 12,86 (tweede)

Expected goals per match: 1,9 (tweede)

Gescoorde goals per match: 1,4 (elfde)

KWALITATIEVE KANSEN BIJ DE VLEET

Het verschil tussen het aantal gescoorde doelpunten en de expected goals is dus aanzienlijk bij AA Gent. Daaruit blijkt vooral dat de ploeg van Hein Vanhaezebrouck niet bijster efficiënt presteert in de zone van de waarheid bij de tegenstander, wat niet bepaald goed nieuws betekent voor de Buffalo's. Anderzijds betekent het grote marge tussen de gescoorde goals en de expected goals dat AA Gent wél veel en kwalitatieve doelkansen creëert. En da's toch ook een belangrijke en hoopgevende nuance. Want om doelpunten te scoren, moeten er eerst kwalitatieve kansen geconstrueerd worden. En daar zit het dus wel snor bij de Oost-Vlamingen.



In de laatste vijf competitiewedstrijden van de Jupiler Pro League sprongen meerdere spelers van AA Gent in het oog op het vlak van een kwalitatieve kansencreatie. Zo bevonden Roman Yaremchuk, Anderson Niangbo en Tarik Tissoudali zich alledrie in de top dertig van spelers die in deze periode de meest kwalitatieve doelkansen konden afdwingen. Die kansen werden voornamelijk gecreëerd door Roman Yaremchuk zelf, maar ook via Alessio Castro-Montes, Sven Kums en Roman Bezus. Dit viertal behoorde in de laatste vijf matchen tot de top dertig van grootste kansenmakers van de Belgische competitie.

REVIVAL ONDER HEIN

Het ultieme streefdoel van Hein Vanhaezebrouck bij AA Gent is de herintroductie van dominant en aanvallend voetbal met veel pressing. Tot dusver waren de resultaten en de prestaties van de Buffalo's eerder wisselvallig, maar het ontbreekt de ploeg vaak aan een tikkeltje geluk of aan een een scherpe efficiëntie. Meerdere spelers van AA Gent behoren nochtans tot de meest dreigende aanvallers en de grootste kansenmakers van de Jupiler Pro League, wat een indicatie is van de ingezette revival onder Hein Vanhaezebrouck. Alleen is er vooraan (voorlopig) nog wat kwaliteit te kort om al die goeie intenties ook effectief om te zetten in doelpunten – en aldus ook punten. 

POLL: Speelt AA Gent volgend seizoen aan de top?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Droeve beelden: Vossen compleet gebroken na drama Essevee
Droeve beelden: Vossen compleet gebroken na drama Essevee

Het is Zulte Waregem dan toch niet gelukt om mee terug te promoveren naar de Jupiler Pro League. ...

37
37
Club winnaar Conference League? Dit zeggen de statistieken
Club winnaar Conference League? Dit zeggen de statistieken

Club Brugge maakt zich op voor een historisch tweeluik. In de halve finales van de Conference League ...

73
73
PSG met rug tegen muur: Dortmund neemt optie op CL-finale
PSG met rug tegen muur: Dortmund neemt optie op CL-finale

In de Champions League zal Paris Saint-Germain vol aan de bak moeten indien het alsnog de finale wil ...

39
39
Club Brugge op roze wolk: "Hebben van niemand schrik"
Club Brugge op roze wolk: "Hebben van niemand schrik"

Club Brugge is bezig aan een indrukwekkend einde van het seizoen. Blauw-Zwart heeft zich weer ...

78
78
Wie van de drie? Bookmakers zien nieuwe titelfavoriet
Wie van de drie? Bookmakers zien nieuwe titelfavoriet

Nog vier speeldagen te gaan en de titelstrijd in de Jupiler Pro League zit erop. Momenteel is het ...

350
350
Lommel mept Essevee keihard tegen het canvas na nagelbijter
Lommel mept Essevee keihard tegen het canvas na nagelbijter

Essevee heeft een dramatisch seizoen afgesloten met een nieuwe valse noot. Op het veld van Lommel ...

244
244
'Slot bepaalt eerste Liverpool-aanwinst: target van 58 miljoen'
'Slot bepaalt eerste Liverpool-aanwinst: target van 58 miljoen'

Liverpool FC lijkt zijn nieuwe trainer beet te hebben. Verschillende bronnen maken immers gewag van ...

76
76
Selectie Club bekend, Vanaken zorgt voor opmerkelijk beeld
Selectie Club bekend, Vanaken zorgt voor opmerkelijk beeld

Club Brugge vertoeft momenteel op Italiaanse bodem. In Firenze wordt donderdag namelijk de heenmatch ...

493
493
Riemer stevig op vingers getikt: "Het is onbegrijpelijk"
Riemer stevig op vingers getikt: "Het is onbegrijpelijk"

Met nog vier speeldagen te gaan blijft RSC Anderlecht op koers voor zijn eerste landstitel sinds ...

394
394
'Opzienbarende nieuwe job ligt klaar na sabbatjaar Klopp'
'Opzienbarende nieuwe job ligt klaar na sabbatjaar Klopp'

Met de eindmeet in zicht, lijkt Liverpool FC definitief af te haken in de Engelse titelstrijd. Dat ...

136
136
<strong>Rigaux doet verbazen: Club Brugge-topdeal in aantocht</strong>
Rigaux doet verbazen: Club Brugge-topdeal in aantocht

Bjorn Meijer staat in de belangstelling van Bologna, terwijl Club Brugge anticipeert en zich richt ...

486
486
'Entourage Debast reageert na nieuws uit Portugal'
'Entourage Debast reageert na nieuws uit Portugal'

De kans lijkt stilaan vrijwel nihil dat Zeno Debast volgend seizoen nog voor Anderlecht zal spelen. ...

159
159
Vanaken tempert: "Deze match wordt niet bepalend"
Vanaken tempert: "Deze match wordt niet bepalend"

Club Brugge wervelde de voorbije weken in de Champions' Play-Off, maar donderdag kan het ook nog een ...

116
116
'Cercle Brugge dreigt volgende smaakmaker te verliezen'
'Cercle Brugge dreigt volgende smaakmaker te verliezen'

Cercle Brugge wist vorig weekend nog Anderlecht in bedwang te houden en blijft zo netjes meedraaien ...

122
122
De Bruyne trotseert opmerkelijke proef: "Niet beschadigd"
De Bruyne trotseert opmerkelijke proef: "Niet beschadigd"

Kevin De Bruyne is momenteel met Manchester City in een razend spannende titelstrijd verwikkeld met ...

71
71