Gent streeft naar totale dominantie: het plan van Hein

Foto: Gent streeft naar totale dominantie: het plan van Hein

't Zal dit jaar geen play-off 1 worden voor AA Gent, ondanks een straffe reeks van acht ongeslagen wedstrijden op een rij. Hein Vanhaezebrouck zal volgend seizoen nadrukkelijker zijn stempel zetten  op zijn ploeg, waarbij er vooral meer offensieve impulsen verwacht worden. Maar die betrachting is de laatste weken alvast duidelijk tot uiting gekomen. 

DE EERSTE PIJLER  

De hand van Hein Vanhaezebrouck wordt stelselmatig zichtbaar bij AA Gent. Tijdens de eerste weken van zijn tweede passage bij de club, creëerde de ervaren coach primair een gedegen basis waarbij de zekerheid in de verdediging voorop stond. Het tussentijds defensief rapport onder Vanhaezebrouck is alvast positief. Onder de vorige Gent-coaches Jess Thorup, Laszlo Bölöni en Wim De Decker pakte de ploeg bijvoorbeeld uit met 3 clean sheets in 14 competitiematchen. Onder Vanhaezebrouck verdubbelde het aantal clean sheets zelfs naar 6 stuks in 16 competitiematchen.Deze degelijke defensieve basis vormt het grondvlak van het AA Gent in volle heropbouw. En die verdedigende fundamenten zijn echt wel noodzakelijk, want de ruime spelersgroep van de Buffalo's loopt namelijk niet bepaald over van de kwaliteit. Hein Vanhaezebrouck plaatst daarom zijn eigen aanvallende visie nog wat in de koelkast, want daarvoor is het benodigde spelersmateriaal niet aanwezig.  't Is mede door die rationele aanpak dat Gent onlangs acht competitiewedstrijden ongeslagen bleef – tot aan de recente zware 0-4 nederlaag tegen Club Brugge weliswaar.

HEERSEN ZOALS VANOUDS

Het pijnlijke 0-4 eindresultaat kwam bij AA Gent uiteraard keihard aan. De fraaie neergezette reeks van acht opeenvolgende competitiewedstrijden werd daarmee abrupt beëindigd, maar ook enkele betwistbare arbitrale beslissingen zorgden voor een bittere nasmaak. Daarnaast zal Hein Vanhaezebrouck ook het grote contrast tussen zijn ploeg in de eerste en tweede helft grondig moeten analyseren. Tijdens de eerste 45 minuten van de wedstrijd was AA Gent de huidige competitieleider nog de baas, maar na de rust gingen de Buffalo's zwaar ten onder.  

Tijdens de eerste helft in de Slag om Vlaanderen zette AA Gent een erg knappe prestatie neer. De ploeg van Hein Vanhaezebrouck voerde een moordende druk, aan een dergelijk tempo dat zelfs KV Oostende – de pressing-referentie in België – soms haalt. Club Brugge vond geen gepast antwoord tegen die zware Gentse pressing en moest die eerste 45 minuten gewoon ondergaan. De Buffalo's waren fysiek gewoon sterker, ze speelden energiek en aanvallend. Het vertoonde voetbal in de eerste helft deed soms denken aan dat onder Hein Vanhaezebrouck tijdens zijn eerste periode bij de Oost-Vlaamse club.Op basis van die eerste 45 minuten tegen Club Brugge, durft menig analist zelfs te beweren dat AA Gent zijn best prestatie neerzette sinds de terugkeer van Vanhaezebrouck. De heerschappij van de Buffalo's tegen Club vertaalde zich niet meteen in puur veldoverwicht of balbezit, maar wel door de gevoerde pressing (zie bovenstaande alinea) en de doelkansen. Gent dwong in de eerste helft meer dan dubbel zoveel kansen af dan Club Brugge en bovendien waren die doelpogingen van een heel dreigend niveau. Tijdens de rust stonden de score op basis van de expected goals, een statistische maat voor het verwachte aantal goals, op 0,87 voor AA Gent tegenover 0,32 voor Club Brugge.

ONDERPRESTEREN VOOR DOEL

En net daar wringt bij AA Gent het schoentje het meest: dit seizoen laat de offensieve slagkracht het te vaak afweten. De Buffalo's scoorden dit seizoen bijvoorbeeld 1,4 doelpunt per wedstrijd, wat goed is voor een plekje in de grijze middenmoot van de Jupiler Pro League. Op het gebied van doelpuntenproductie bezet AA Gent de tiende plaats, wat gelijkaardig is met hun elfde plaats in de algemene puntenrangschikking. Op basis van hun effectieve gescoorde doelpunten bezetten de Buffalo's dus een logische positie in het algemeen puntenklassement van de Jupiler Pro League. 

Maar mits wat betere efficiëntie in alle compartimenten van de ploeg, zou AA Gent veel hoger in de rangschikking te vinden zijn. De Oost-Vlamingen dwingen elke wedstrijd opmerkelijk veel kansen af, bijna dertien doelpogingen naar het vijandig doel om exact te zijn. In de Jupiler Pro League is enkel het autoritaire Club Brugge nog nadrukkelijker aanwezig in en rond de zestien van de tegenstander. Bovendien is AA Gent de ploeg die dit seizoen het meeste balbezit haalt. In de Ghelamco Arena zijn alle ingrediënten dus aanwezig om een aanvallende en dominante ploeg te zijn.AA Gent dwingt per wedstrijd dus opvallend veel kansen af, maar toch kan de ploeg gemiddeld amper 1,4 doelpunt per match scoren. Daarmee presteren de Buffalo's zwaar onder de lijn der verwachting, want de expected goals geven nochtans een meting van 1,9 doelpunt per wedstrijd aan. Met dat gemiddelde aan doelpunten zou AA Gent zelfs de tweede best scorende ploeg in de Jupiler Pro League zijn. 't Is duidelijk dat de Gentse voorhoede efficiëntie ontbreekt, en aldus ook pure kwaliteit. Het aantal doelkansen en de kwaliteit ervan ligt enorm hoog, maar het aantal gescoorde doelpunten volgt die lijn dus helemaal niet. 

AA Gent 2020-2021:

Schoten naar doel per match: 12,86 (tweede)

Expected goals per match: 1,9 (tweede)

Gescoorde goals per match: 1,4 (elfde)

KWALITATIEVE KANSEN BIJ DE VLEET

Het verschil tussen het aantal gescoorde doelpunten en de expected goals is dus aanzienlijk bij AA Gent. Daaruit blijkt vooral dat de ploeg van Hein Vanhaezebrouck niet bijster efficiënt presteert in de zone van de waarheid bij de tegenstander, wat niet bepaald goed nieuws betekent voor de Buffalo's. Anderzijds betekent het grote marge tussen de gescoorde goals en de expected goals dat AA Gent wél veel en kwalitatieve doelkansen creëert. En da's toch ook een belangrijke en hoopgevende nuance. Want om doelpunten te scoren, moeten er eerst kwalitatieve kansen geconstrueerd worden. En daar zit het dus wel snor bij de Oost-Vlamingen.In de laatste vijf competitiewedstrijden van de Jupiler Pro League sprongen meerdere spelers van AA Gent in het oog op het vlak van een kwalitatieve kansencreatie. Zo bevonden Roman Yaremchuk, Anderson Niangbo en Tarik Tissoudali zich alledrie in de top dertig van spelers die in deze periode de meest kwalitatieve doelkansen konden afdwingen. Die kansen werden voornamelijk gecreëerd door Roman Yaremchuk zelf, maar ook via Alessio Castro-Montes, Sven Kums en Roman Bezus. Dit viertal behoorde in de laatste vijf matchen tot de top dertig van grootste kansenmakers van de Belgische competitie.

REVIVAL ONDER HEIN

Het ultieme streefdoel van Hein Vanhaezebrouck bij AA Gent is de herintroductie van dominant en aanvallend voetbal met veel pressing. Tot dusver waren de resultaten en de prestaties van de Buffalo's eerder wisselvallig, maar het ontbreekt de ploeg vaak aan een tikkeltje geluk of aan een een scherpe efficiëntie. Meerdere spelers van AA Gent behoren nochtans tot de meest dreigende aanvallers en de grootste kansenmakers van de Jupiler Pro League, wat een indicatie is van de ingezette revival onder Hein Vanhaezebrouck. Alleen is er vooraan (voorlopig) nog wat kwaliteit te kort om al die goeie intenties ook effectief om te zetten in doelpunten – en aldus ook punten. 

Heb jij nog geen account bij UNIBET? Maak deze dan hier aan en zet je voetbalkennis om in geld!

POLL: Speelt AA Gent volgend seizoen aan de top?

Tottenham wint weer niet, Lille verliest punten

"Europees voetbal met RSCA of het EK met België? Joker"

'Chelsea vraagt 6 miljoen euro aan KRC Genk'

Vandaag 16 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

716
{insert image alt}

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet ...

1329
{insert image alt}

'Chelsea vraagt 6 miljoen euro aan KRC Genk'

Cercle Brugge heeft zich na een bewogen seizoen alsnog weten te redden, want na de zege tegen OHL en ...

15
{insert image alt}

Tottenham wint weer niet, Lille verliest punten

In de Premier League en Ligue I kwamen Tottenham en Lille OSC in actie. Everton en Tottenham hielden ...

6
{insert image alt}

"Europees voetbal met RSCA of het EK met België? Joker"

Bij RSC Anderlecht hebben ze nog één punt nodig om Play-Off I te halen. Dan zijn de Brusselaars ...

59
{insert image alt}

"Volgend jaar nog bij KV Oostende? Ik denk het wel"

Bij KV Oostende moeten ze komende zomer vrezen voor het vertrek van spelers als Jack Hendry, Jelle ...

31
{insert image alt}

Waasland-Beveren heeft nieuwe functie voor De Maesschalck

Bij Waasland-Beveren hadden ze had afgelopen jaar al meerdere TD's. De club had in het verleden ...

39
{insert image alt}

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Landskampioen Union blijft nog steeds hongerig in 1B. Het team van Felice Mazzu is stilaan aan een ...

194
{insert image alt}

'PSV krijgt enorme injectie van ongeveer 50 miljoen euro'

PSV rekent op een financiële injectie van 'vele tientallen miljoenen'. De club heeft besloten om af ...

72
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

283
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

293
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

169
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

103
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

53
{insert image alt}

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

153
{insert image alt}

Cercle en Club krijgen nieuwe stadiondomper

Het stadiondossier van Club Brugge is een soap die intussen al meer dan een decennium aan de gang ...

448
{insert image alt}

'Club kan scoren met vleugelflitser, RSCA lijkt kansloos'

Op donderdag kwam het nieuws naar buiten dat er Belgische interesse heerst in de Nigeriaanse parel ...

170

Gisteren 15 April 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet titelambities kracht bij met straffe cijfers

Voor Anderlecht zag het er enkele weken geleden heel benard uit om nog in Play-Off 1 te geraken. ...

522
{insert image alt}

'Club dreigt 10 à 15 miljoen te verspelen'

Ook Club Brugge maakt zich stilaan op voor alweer een drukke transferzomer. Zo zal het zich ...

430
{insert image alt}

'Raiola creëert Haaland-gekte: kostenplaatje 500 (!) miljoen'

Erling Braut Haaland hoopt deze zomer een imposante transfer te maken. Zijn zaakwaarnemer Mino ...

532
{insert image alt}

Overlegcomité doet hoop op fans in PO’s groeien

Woensdag vond er een nieuw Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land plaats. Daar ...

250
{insert image alt}

EL: Ajax-drama in Rome, Arsenal maakt imponerende comeback

Dinsdag en woensdag kregen we de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League, en ...

236
{insert image alt}

'Anderlecht komt snel met heuglijk contractnieuws'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. De jonge talenten die via Neerpede ...

224
{insert image alt}

Malaria velt Aubameyang, Arsenal-spits in ziekenhuis

Een wedstrijd missen om medische redenen is heel normaal in de voetbalwereld, maar malaria komt ...

0
{insert image alt}

'Ajax strijdt met JPL-clubs voor recordtransfer'

Precies een jaar geleden werd een nieuw Nigeriaans pareltje in verband gebracht met een transfer ...

301
{insert image alt}

Anderlecht onder druk gezet: "Zou een ernstige fout zijn"

Anderlecht leek lange tijd naast Play-Off I te gaan grijpen, maar in de laatste weken heeft de ploeg ...

289
{insert image alt}

United op rozen na volley met 'verkeerde' voet (🎥)

In de Europa League werden donderdagavond de tickets voor de halve finales verdeeld. Manchester ...

64
{insert image alt}

'Genk moet zich haasten voor opvolger Onuachu'

KRC Genk heeft zich helemaal herpakt na de dip van begin dit kalenderjaar. De Limburgers willen ...

323
{insert image alt}

Zidane lyrisch: "Wat Courtois doet is fenomenaal"

Voor aanvang van de campagne werd Real Madrid niet bij de topfavorieten gerekend voor de eindzege in ...

545
{insert image alt}

'PSG is onzekerheid beu: Neymar krijgt strikte deadline'

Er breken spannende tijden aan bij Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht is nog volop in de race ...

233
{insert image alt}

Deschacht: "Zondag kan laatste profwedstrijd worden"

Zulte Waregem heeft de voorbije maanden een inhaalrace van formaat ingezet. Vlak voor de ...

119
{insert image alt}

'Gent verlangt enorm bedrag voor Yaremchuk'

AA Gent strijdt zondagavond in een rechtstreeks duel met Zulte Waregem voor een plekje in Play-Off ...

389