RSCA ontdekt zeldzaam lichtpunt: “Verkopen en putten dichten”

RSCA ontdekt zeldzaam lichtpunt: “Verkopen en putten dichten”

RSC Anderlecht beleeft geen hoogdagen op het sportief gebied. Zondag werd Sporting door KRC Genk uitgeschakeld in de halve finale van de beker, waardoor de Belgische recordkampioen een nieuwe deceptie rijker werd. Het was even zoeken, maar toch viel er één verrassend lichtpuntje vast te stellen in de ploeg van Vincent Kompany: Elias Cobbaut. Al kreeg die na de match tegen Genk ook de nodige kritiek te slikken van de immer kritische achterban.


ZELDZAME UITBLINKER 

Als er dit seizoen één zaak is waarop RSC Anderlecht kan bouwen, dan is het de verdediging wel. Vincent Kompany weet zijn defensieve pionnen opvallend goed te plaatsen, en het resultaat mag ook gezien worden. Na Club Brugge beschikt Anderlecht namelijk over de tweede minst gepasseerde verdediging van de Jupiler Pro League. Maar dat was er zondagavond niet aan te zien. De paars-witte achterhoede stapelde de individuele fouten op, en dat werd cash uitbetaald door KRC Genk. Killian Sardella, Matt Miazga en Kemar Lawrence kregen allen een dikke onvoldoende op hun matchrapport. 

Killian Sardella verving in extremis de geblesseerde Michael Murillo, maar het 18-jarig jeugdproduct overtuigde niet. Ook Kemar 'Taxi' Lawrence was geen stabiele factor, waarbij vooral zijn bedroevend slechte passing echt pijnlijk om zien was. Amper 64 procent van zijn verstuurde passes kwamen ook aan bij een ploegmaat, en da's echt wel ontoereikend als verdediger. Matt Miazga was dan weer de grootste schlemiel, de Amerikaanse huurling ging twee keer in de fout bij beide tegendoelpunten. We vragen ons af of moederclub Chelsea deze match ook gezien heeft?



En als de verdediging van Anderlecht al een offday heeft, dan betekent dat onvermijdelijk slecht nieuws voor het algemene spelpeil van de ploeg. Het verdict zondagavond was dan ook onverbiddelijk: geen gedroomde bekerfinale voor Vincent Kompany en de zijnen. Tussen alle grote kritiek en negatieve commentaren viel er opvallend genoeg toch nog één lichtpuntje te constateren. Elias Cobbaut liet defensief namelijk een goede indruk na tegen Genk, waarin hij veruit de best presterende verdediger was bij Anderlecht. Voor Cobbaut was het nog maar zijn tweede basisplaats sinds hij eind augustus zijn enkel brak tegen KV Oostende.

GESLAAGDE RENTREE

In aanloop naar de halve finale tegen KRC Genk omschreef Vincent Kompany deze belangrijke wedstrijd als de match van het jaar. Door de blessure van sterkhouder Hannes Delcroix had Kompany geen andere keus dan de recent herstelde Elias Cobbaut op te stellen. 't Was een sportief risico, zeker door de grote belangen die op het spel stonden. “Elias heeft gedaan wat nodig was om terug te keren”, pompte Kompany daags voor de match zijn verdediger wat moed in op zijn perspraatje. “Wij moeten hem nu vertrouwen geven.”



En Elias Cobbaut betaalde dat in hem gestelde vertrouwen alvast terug. Althans, in de mate van het mogelijke uiteraard. De 23-jarige verdediger bevindt zich uiteraard nog niet aan de top van zijn kunnen, en dat is alvast logisch gezien zijn lange inactiviteit van eind augustus tot en met maart. Toch was-ie zondagavond de minst slechtste verdediger bij Anderlecht. Cobbaut was als linker centrale verdediger vooral op het defensief vlak een rots in de branding bij Anderlecht. Hij hield samen met Josh Cullen bijvoorbeeld Kristian Thorstevedt uit de match, dé Genkse man in vorm.

KNAPPE CIJFERS

Elias Cobbaut had zondagavond bijzonder veel werk op te knappen, maar hij wist op het defensief gebied steeds de juiste oplossingen te vinden. Bij Anderlecht ondernam bijvoorbeeld geen enkele speler meer verdedigende acties dan Cobbaut, die tegen Genk elf desbetreffende stuks achter zijn naam had staan. Aan de overzijde van het veld werd zijn positionele collega Carlos Cuesta op dat vlak opvallend minder gesolliciteerd - slechts drie defensieve acties moest de Colombiaan namelijk ondernemen. Of hoe de centrale verdediging van Anderlecht toch vaker onder druk werd gezet dan die van de Limburgers.



Elias Cobbaut was dus erg nadrukkelijk aanwezig op het defensief gebied, en hij was daarin ook bijzonder efficiënt. Tien van de elf verdedigende duels wist hij namelijk als winnaar af te sluiten. Dat is een gemiddelde van maar liefst 91 procent, waarmee Cobbaut de absolute primus was bij Anderlecht. De combinatie van het aanzienlijk aantal acties gecombineerd met de hoge mate van efficiëntie zorgt ervoor dat Cobbaut de onbetwiste defensieve leider was van Sporting. Alleen spijtig dat-ie ook de enige verdediger was op dat niveau. 

(TERECHTE) KRITIEK VAN DE FANS 

Hoewel de defensieve prestatie van Elias Cobbaut tegen KRC Genk uitermate goed was, kwamen zijn minpunten ook terug aan de oppervlakte. Zo was hij vooral in balbezit geen betrouwbare factor in de ploeg van Vincent Kompany, ook al was zijn passing-zuiverheid evenwel niet zo dramatisch als die van Kemar Lawrence (64 procent). Cobbaut zelf haalde 79 procent maar dat is algemeen gesteld een ontoereikend gemiddelde, en al zeker voor een centrale verdediger wiens passing doorgaans onberispelijk moet zijn. Cobbaut stond eerder al te boek als een beperkt uitvoetballende speler, en die status lijkt hij nu dus opnieuw te bevestigen.



Daardoor zit Vincent Kompany wederom opgescheept met een moeilijk en complex dilemma. Elias Cobbaut was tegen KRC Genk op defensief vlak veruit de best presterende Anderlecht-speler, maar anderzijds viel hij op het voetballend gebied andermaal door de mand. In de veeleisende visie en filosofie van Kompany wordt de combinatie van beide gevraagd, maar voorlopig helt de balans van Cobbaut nog duidelijk over naar het defensieve, eerder dan het naar uitvoetballende aspect. Maar ook de fans van Anderlecht verwachten nog veel meer van Cobbaut wanneer hij zich in balbezit bevindt. Dat maken de vele reacties op Twitter duidelijk kenbaar.

POLL: Moet Cobbaut zijn basisplaats behouden?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

150
150
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

60
60
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

61
61
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

168
168
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

90
90
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

291
291
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

111
111
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

97
97
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

128
128
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

251
251
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

355
355
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

321
321
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

105
105
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

316
316
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

200
200