Anderlecht volgt opmerkelijke transfertrend van Club Brugge

Anderlecht volgt opmerkelijke transfertrend van Club Brugge

Om wedstrijden te winnen, moet er gescoord worden. En daar knelt het schoentje vooral bij RSC Anderlecht. Daarom moet Sporting volgend seizoen kunnen rekenen op een vlotscorende spits, en al zeker wanneer Lukas Nmecha straks terugkeert naar Manchester City. Met Anastasios Douvikas heeft Anderlecht alvast een eerste centrumspits geïdentificeerd. 


TOPPRIORITEIT 

De huidige sportieve malaise bij RSC Anderlecht valt niet terug te brengen naar één knelpunt. De diepere probleemstelling is erg complex en divers, waardoor een gepaste oplossing nog een hele tijd op zich zal laten wachten. Maar als we toch het grootste actuele struikelblok moeten aangeven bij Sporting, dan schuiven wij nadrukkelijk de gebrekkige doelgerichtheid naar voren. De cijfers zeggen eigenlijk alles. In de Jupiler Pro League mikt Anderlecht slechts 30 procent van hun doelpogingen tussen de palen. In dat onderdeel is Sporting met voorsprong de rode lantaarn in de Belgische voetbalcompetitie. 't Zijn schrijnende cijfers voor de trotse club in heropbouw.

Dit seizoen is Anderlecht vooral aangewezen op de doelpunten van Lukas Nmecha. Al dertien stuks lukte de huurling van Manchester City, weliswaar acht keer via een strafschop. Toch brengt geen enkele aanvaller van Sporting dezelfde mate van diepgang en doelgerichtheid zoals Nmecha. Daarom sluimert er bij Anderlecht nu al een groot probleem met het oog het volgende voetbalseizoen. Per 30 juni 2021 loopt het huurcontract af van Nmecha, en keert hij dan op papier terug naar Manchester City. Voor Anderlecht wordt het straks alvast een aartsmoeilijke opdracht om een gelijkwaardige en kwalitatieve spits aan te trekken zoals de Duitse belofte-international.



Gelet op de hoogdringendheid, ervan uitgaande dat Lukas Nmecha volgend seizoen onhaalbaar wordt om nog één seizoen te huren, wordt Anderlecht voorlopig opvallend weinig gelinkt aan nieuwe potentiële aanvalsleiders. De Belgische recordkampioen werd onlangs wel al genoemd in verschillende transferdossiers die weliswaar een eerder defensieve inslag kennen. In die optiek passeerden Adryelson (Recife), Majid Hosseini (Trabzonspor), Rayane Aabid (Hatayspor) en Aimen Moueffek (Saint-Etienne) alvast de revue. Maar sinds deze week wordt Anderlecht ook in één zucht genoemd met Anastasios 'Tassos' Douvikas, een 21-jarige Griekse centrumspits.

GEEN NIVEAU-TZOLIS 

Met de interesse in een veelbelovend Grieks talent zoals Anastasios Douvikas volgt RSC Anderlecht het voorbeeld van Club Brugge. De huidige competitieleider werd in januari namelijk al gelinkt aan de Griekse wonderboy Christos Tzolis, de 19-jarige flankaanvaller die bij PAOK Saloniki grote furore maakt – zelfs buiten de landsgrenzen heen. Zo werd Tzolis dit jaar bijvoorbeeld opgenomen in de '50 for the future' door de UEFA, en vorig jaar werd hij door Tuttosport zelfs genomineerd voord Golden Boy, een prijs voor het grootste Europese voetbaltalent onder 21 jaar. Door zijn sterke prestaties, en een speelstijl iets gelijkaardig aan die van de jonge Cristiano Ronaldo, schitterde Tzolis zich ook al in het vizier van Borussia Dortmund en Ajax.

Dergelijke kwaliteit is vandaag echter onbetaalbaar voor RSC Anderlecht, want PAOK Saloniki wil namelijk minstens tien miljoen euro vangen voor Christos Tzolis. Maar dat neemt niet weg dat Sporting de Griekse spelersmarkt stevig monitort. De 21-jarige Anastasios Douvikas van Volos NFC is weliswaar niet van hetzelfde kaliber als Tzolis, maar de centrumspits geniet toch een bepaalde naam en reputatie in het Grieks voetballandschap. Als sinds zijn debuut op het hoogste Griekse voetbalniveau in 2017 wordt Douvakis beschouwd als een groeibriljant. Toen stak hij op 18-jarige leeftijd zijn neus aan het venster bij Asteras Tripolis en drie jaar later – sinds het huidige voetbalseizoen dus – breekt de 21-jarige volledig door bij NPS Volos.



Zijn debuutseizoen 2017-2018 bij Asteras Tripolis kon alvast tellen als binnenkomer. Na een reeks van uitstekende prestaties werd Anastasios Douvakis uitgeroepen tot beste jonge speler van het seizoen. In de Griekse pers werd de 18-jarige omschreven als 'de diamant van 2,5 miljoen euro', en niets leek een buitenlandse toptransfer in de weg te staan. De belangstelling in Douvakis nam grote proporties aan. Vanuit England en Nederland stroomden er drie voorstellen binnen ter waarde van 2 à 2,5 miljoen euro, terwijl ook traditiegetrouw de Griekse topclubs Olympiakos, PAOK Saloniki en AEK Athene op de loer lagen voor de lokale revelatie. De grootste kandidaat om Douvakis aan te trekken was echter het Spaanse Getafe, maar Asteras Tripolis vond geen enkele aanbieding financieel toereikend genoeg om te aanvaarden.

EINDELIJK EFFICIËNT 

Drie jaar na zijn stormachtige doorbraak op het hoogste Griekse voetbalniveau, is Anastasios Douvakis echter nog steeds te vinden binnen de nationale landsgrenzen. Vandaag ligt de 21-jarige spits niet onder contract in Nederland, England of Spanje, maar wel bij het bescheiden NPS Volos. De ster van Douvakis reikte de voorbije jaren niet de voorspelde hoogtes, anders zou hij allang niet meer bij een Griekse laagvlieger voetballen, maar toch bezit de jonge centrumaanvaller over de kwaliteiten en het potentieel om minstens één niveautje hoger aan te kunnen. Dit seizoen wordt Douvakis samen met Christos Tzolis (daar is-ie weer) en Sotiris Alexandropoulos (Panathinaikos) beschouwd als de beste jonge talenten van de Griekse Super League.



En dat komt vooral door zijn tien gescoorde doelpunten in 26 competitiematchen. Nooit eerder in zijn voetbalcarrière haalde Anastasios Douvakis zo'n hoog aantal goals. Sterker nog, bij Asteras Tripolis lukte hij amper vier doelpunten in 52 officiële wedstrijden. Een intrinsieke goalgetter is hij in zijn loopbaan dus niet meteen geweest, al bestaat de kans dat Douvakis de ontdekking van torinstinct op de korte en middellange termijn verder kan uitbuiten. Een belangrijke indicatie is alvast zijn efficiëntie voor het doel. Douvakis zet namelijk 23 procent van zijn doelpogingen om in effectieve goals, dat is alvast een heel aardige ratio waarmee hij de derde efficiëntste spits is in de Griekse Super League. Daarnaast valt Douvakis positief op door het gebruik van zijn lichaam, snelheid, diepgang en intensief spel. 

(NOG) GEEN MISSING LINK 

Die goede sportieve prestaties brachten Tassos Douvikas onlangs in het vizier van de Griekse bondscoach John van 't Schip. De Nederlander kwam de aanvaller van Volos al enkele keren live bekijken en de algemene verwachting is dat Douvakis in de eerstvolgende WK-kwalificatiewedstrijden tegen Spanje en Georgië zijn eerste nationale selecties zal krijgen. Met drie jaar vertraging kan Douvakis dus zijn stempel van eeuwige belofte kwijtspelen, en kan hij nieuwe hoogtes bereiken in zijn carrière. 



Ondertussen nam ook de buitenlandse belangstelling terug toe voor Anastasios Douvakis, waarbij Anderlecht zich dus zou opwerpen als een serieuze kandidaat-overnemer. Volos mikt op een bescheiden transfersom van één miljoen euro, wat op zich een haalbaar bedrag is voor Sporting. Toch is enig voorbehoud op zijn plaats en mag Douvakis niet gezien worden als de missing link voor volgend seizoen. De 21-jarige is dit seizoen opmerkelijk doeltreffend voor het doel, maar in de voorbije drie jaar was hij dat allerminst. Op die manier houdt een potentiële transfer naar Anderlecht toch een grote mate van risico in. 

POLL: Zou Douvikas een meerwaarde zijn voor Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

50
50
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

88
88
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

122
122
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

42
42
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

156
156
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

164
164
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

182
182
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

653
653
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

628
628
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

68
68
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

192
192
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

111
111
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

439
439
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

698
698