Club Brugge kampt met grote zorgen over Vanaken

Foto: Club Brugge kampt met grote zorgen over Vanaken

Wachten op Hans Vanaken. Na zijn eerder opgelopen corona-besmetting kwam de tweevoudige Gouden Schoen ondertussen al iedere speelminuut in actie bij Club Brugge. Maar voorlopig kan Vanaken nog niet aanpikken op zijn oorspronkelijk niveau. 

TIEN DAGEN

Club Brugge heeft flink geleden door het corona-virus. De uitschakeling in de Europa League was een serieuze domper, maar ook de bekernederlaag tegen Standard was een rechtstreeks gevolg van die corona-bom. De huidige competitieleider recupereerde ondertussen alle besmette spelers, waaronder ook sterkhouder en spelmaker Hans Vanaken. De tweevoudige Gouden Schoen was niet meteen ziek door zijn opgelopen besmetting, Vanaken vertoonde enkel milde symptomen.Maar zoals de regelgeving vereist, moest Hans Vanaken verplicht in quarantaine vertoeven. Bijna twee weken kon Club Brugge niet rekenen op zijn 28-jarige middenvelder, en dat liet zich ook voelen op het veld – vooral dan tegen Dinamo Kiev. Op aanraden van de dokter mocht Vanaken tien dagen niets doen, en dat is moeilijk voor een topsporter slash marathonman. Thuis bleef hij toch kalmpjes in beweging: op de fiets en op de loopband. Ongedwongen en gematigd.

GEEN 90 MINUTEN 

Op dinsdag 2 maart verscheen Hans Vanaken terug op het trainingsveld van Club Brugge, samen met onder meer de andere gerecupereerde spelers Stefano Denswil, Matej Mitrovic en Noa Lang. “Zij zijn beschikbaar voor de selectie voor de match tegen Standard”, verklaarde Philippe Clement amper één dag later. Op donderdag 4 maart stond namelijk de kwartfinale van de Croky Cup gepland tegen de Rouches. Vanaken had toen amper drie trainingsdagen in de benen.“Wie al dan niet start, die knopen heb ik al doorgehakt. Van hen verwachten we echter niet dat ze 90 minuten aankunnen”, vervolgde Philippe Clement op zijn perspraatje. Na een lange inactiviteit, tien dagen in het geval van Hans Vanaken, leek Clement geen al te grote rol klaar te hebben voor zijn belangrijke middenvelder. Logisch ook. Vanakens wedstrijdritme en basisconditie nam af tijdens zijn tien dagen quarantaine, en daardoor zou hij vatbaarder zijn om (spier)blessures op te lopen.

SURPRISE VAN CLEMENT 

Gelet op de importantie om dit seizoen de dubbel te winnen, zeker na de uitschakeling in de Europa League tegen Dinamo Kiev, was de kwartfinale van de beker tegen Standard zowat de match van het jaar voor Club Brugge. Dat bleek bijvoorbeeld omdat Philippe Clement enigszins verrassend Hans Vanaken aan de aftrap bracht tegen de Rouches. Noa Lang startte weliswaar op de bank. Een eerder logische zet omdat de Nederlander toch meerdere dagen ziek was van zijn opgelopen corona-besmetting, terwijl Vanaken enkel milde symptomen toonde.Stefano Denswil en Matej Mitrovic, de andere COVID-gerecupereerde spelers, bevonden zich respectievelijk op de invallersbank en op de tribune. Daarmee was Hans Vanaken ook de enige herstelde speler die de bekerwedstrijd vanaf minuut één mocht aanvangen. Maar verrassend genoeg liet Philippe Clement hem ook de ganse wedstrijd staan. Met blessuretijd incluis haspelde Vanaken in Luik dus in totaal 102 speelminuten af. Met een gebrekkige voorbereiding en tien dagen inactiviteit is dat best wel opmerkelijk en zeker niet te onderschatten. 

ONZICHTBAAR IN LUIK

Op Sclessin werd het al snel duidelijk dat Hans Vanaken nog niet de oude was. Hij had na zijn tien dagen verplichte rust ook nog maar drie trainingsdagen verwerkt. En daarom mochten de wedstrijdverwachtingen in eerste instantie niet te hoog liggen. Bovendien waren ook de wedstrijdomstandigheden tegen Standard overigens niet ideaal voor de technische onderlegde Vanaken. Club Brugge en Standard maakten er een erg bitsig duel van, met veel fysieke duels en inzet. Niet meteen de forte van Vanaken.In de bekermatch tegen Standard viel Hans Vanaken vooral op door zijn minder rendement en dito impact. Hij vond zelden de juiste oplossing, legde een opvallend lage passing-zuiverheid aan de dag en vormde geen enkele dreiging tegen de ploeg van Mbaye Leye. Een vroegtijdige vervanging door Philippe Clement werd dan ook verwacht, maar de coach van Club Brugge liet de tweevoudige Gouden Schoen bikkelen tot het bittere eind. Uit noodzaak of volgens het vooropgesteld plan?

HONGER 

Tijdens zijn tiendaagse inactiviteit heeft Hans Vanaken onvermijdelijk een achterstand opgelopen qua basisconditie, intensiteit en wedstrijdritme. Dat was alleszins te merken in de bekermatch tegen Standard. Daarbij kan de vraag gesteld worden of het wel zo'n goede beslissing was om Vanaken de ganse wedstrijd te laten uitspelen: zo wordt het risico op blessures namelijk verhoogd. Een meer stelselmatige inbreng van Vanaken zou wellicht een betere optie zijn voor de lange termijn.Maar na zijn tiendaagse afwezigheid stond Hans Vanaken echter zélf te popelen om terug orde op zaken te stellen. Als je het hem vraagt, dan speelt hij zowat elke wedstrijd en elke minuut ervan. Bovendien heeft Vanaken nog het één en ander recht te zetten bij zijn criticasters. Dit seizoen kreeg de dubbele Gouden Schoen namelijk opvallend veel kritiek te slikken, ondanks zijn nog steeds toonaangevende prestaties en invloed bij Club Brugge.

RISICO  

Vorig weekend tegen Zulte Waregem verscheen Hans Vanaken opnieuw aan de aftrap. En opnieuw speelde hij elke seconde. “Een rustige en goeie overwinning. Meer moet dat niet zijn”, verklaarde hij meteen na afloop van die match. Qua intensiteit en moeilijkheidsgraad was de partij tegen Essevee van een veel minder niveau dan tegen Standard, maar opnieuw kon Vanaken niet uitblinken. “Tijdens de match valt het nog mee, maar nadien voel ik dat ik nog niet dezelfde feeling en conditie heb. Het matchritme moet terugkomen.”

Ondertussen haspelde Hans Vanaken 197 speelminuten af in één week tijd, om helemaal correct te zijn in vier dagen, maar voorlopig valt er nog geen positieve lijn te constateren in zijn prestaties. In de wedstrijden tegen Standard en Zulte Waregem kon hij bijvoorbeeld geen enkele doelpoging tussen de palen mikken. Zo'n negatieve reeks overkwam hem dit seizoen nog maar drie keer. Maar daarnaast blonk Vanaken vooral uit door zijn afwezigheid. Amper een geslaagde dribbel, een dreigende pass en geen kansencreatie.Door zijn gebrek aan wedstrijdritme presteert Hans Vanaken tegenwoordig niet zoals vanouds. We begrijpen Philippe Clement dat hij zijn middenvelder zo snel mogelijk terug op niveau wil krijgen, en daarom liet de coach Vanaken 197 minuten spelen in vier dagen tijd. Daarmee loopt Vanaken wel het risico om snel opgebrand te raken, want na tien dagen platte rust overstappen naar een intensief niveau zorgt ongetwijfeld voor een veeleisende fysieke impact op de speler. Anderzijds wordt Vanaken door zijn gebrek aan ritme ook beperkt in zijn sportieve impact op de ploeg. En dat kan ook in het kopje spelen van de geboren winnaar Vanaken.

Heb jij nog geen account bij UNIBET? Maak deze dan hier aan en zet je voetbalkennis om in geld!

POLL: Moet Vanaken meer stelselmatig gebracht worden?

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Vandaag 16 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

697
{insert image alt}

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet ...

1321
{insert image alt}

"Europees voetbal met RSCA of het EK met België? Joker"

Bij RSC Anderlecht hebben ze nog één punt nodig om Play-Off I te halen. Dan zijn de Brusselaars ...

6
{insert image alt}

"Volgend jaar nog bij KV Oostende? Ik denk het wel"

Bij KV Oostende moeten ze komende zomer vrezen voor het vertrek van spelers als Jack Hendry, Jelle ...

18
{insert image alt}

Waasland-Beveren heeft nieuwe functie voor De Maesschalck

Bij Waasland-Beveren hadden ze had afgelopen jaar al meerdere TD's. De club had in het verleden ...

31
{insert image alt}

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Landskampioen Union blijft nog steeds hongerig in 1B. Het team van Felice Mazzu is stilaan aan een ...

146
{insert image alt}

'PSV krijgt enorme injectie van ongeveer 50 miljoen euro'

PSV rekent op een financiële injectie van 'vele tientallen miljoenen'. De club heeft besloten om af ...

59
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

225
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

251
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

143
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

97
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

46
{insert image alt}

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

149
{insert image alt}

Cercle en Club krijgen nieuwe stadiondomper

Het stadiondossier van Club Brugge is een soap die intussen al meer dan een decennium aan de gang ...

426
{insert image alt}

'Club kan scoren met vleugelflitser, RSCA lijkt kansloos'

Op donderdag kwam het nieuws naar buiten dat er Belgische interesse heerst in de Nigeriaanse parel ...

159
{insert image alt}

'Neymar-deal beklonken, monstersalaris incluis'

Officieel nieuws vanuit de club is er tot op heden nog niet, maar volgens transfergoeroe Fabrizio ...

232
{insert image alt}

Arsenal-parel transfervrij naar de JPL?

Na het 1-1 gelijkspel in het eigen Emirates Stadium zag het er benard uit voor Arsenal in de ...

151

Gisteren 15 April 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet titelambities kracht bij met straffe cijfers

Voor Anderlecht zag het er enkele weken geleden heel benard uit om nog in Play-Off 1 te geraken. ...

518
{insert image alt}

'Club dreigt 10 à 15 miljoen te verspelen'

Ook Club Brugge maakt zich stilaan op voor alweer een drukke transferzomer. Zo zal het zich ...

429
{insert image alt}

'Raiola creëert Haaland-gekte: kostenplaatje 500 (!) miljoen'

Erling Braut Haaland hoopt deze zomer een imposante transfer te maken. Zijn zaakwaarnemer Mino ...

528
{insert image alt}

Overlegcomité doet hoop op fans in PO’s groeien

Woensdag vond er een nieuw Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land plaats. Daar ...

250
{insert image alt}

EL: Ajax-drama in Rome, Arsenal maakt imponerende comeback

Dinsdag en woensdag kregen we de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League, en ...

235
{insert image alt}

'Anderlecht komt snel met heuglijk contractnieuws'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. De jonge talenten die via Neerpede ...

223
{insert image alt}

Malaria velt Aubameyang, Arsenal-spits in ziekenhuis

Een wedstrijd missen om medische redenen is heel normaal in de voetbalwereld, maar malaria komt ...

0
{insert image alt}

'Ajax strijdt met JPL-clubs voor recordtransfer'

Precies een jaar geleden werd een nieuw Nigeriaans pareltje in verband gebracht met een transfer ...

299
{insert image alt}

Anderlecht onder druk gezet: "Zou een ernstige fout zijn"

Anderlecht leek lange tijd naast Play-Off I te gaan grijpen, maar in de laatste weken heeft de ploeg ...

289
{insert image alt}

United op rozen na volley met 'verkeerde' voet (🎥)

In de Europa League werden donderdagavond de tickets voor de halve finales verdeeld. Manchester ...

64
{insert image alt}

'Genk moet zich haasten voor opvolger Onuachu'

KRC Genk heeft zich helemaal herpakt na de dip van begin dit kalenderjaar. De Limburgers willen ...

321
{insert image alt}

Zidane lyrisch: "Wat Courtois doet is fenomenaal"

Voor aanvang van de campagne werd Real Madrid niet bij de topfavorieten gerekend voor de eindzege in ...

542
{insert image alt}

'PSG is onzekerheid beu: Neymar krijgt strikte deadline'

Er breken spannende tijden aan bij Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht is nog volop in de race ...

233
{insert image alt}

Deschacht: "Zondag kan laatste profwedstrijd worden"

Zulte Waregem heeft de voorbije maanden een inhaalrace van formaat ingezet. Vlak voor de ...

119
{insert image alt}

'Gent verlangt enorm bedrag voor Yaremchuk'

AA Gent strijdt zondagavond in een rechtstreeks duel met Zulte Waregem voor een plekje in Play-Off ...

386