Tweestrijd op de Bosuil: opportunisme troef

Foto: Tweestrijd op de Bosuil: opportunisme troef

De transfer van Jordan Lukaku naar Antwerp is voorlopig ggen groots succes gebleken. De achtvoudige Rode Duivel is weliswaar een basisspeler in de ploeg van Frank Vercauteren, maar helemaal overtuigen doet Lukaku allerminst. Door de verbanning van Simen Juklerod naar de B-kern is Lukaku tegenwoordig incontournable op de linkerflank. Maar voorlopig kan hij helemaal niet tippen aan de prestaties van zijn Noorse collega.

BEREKEND RISICO 

Op zondag 4 oktober gooide spelersmakelaar Peter Smeets een lijntje uit naar Antwerp FC. 't Was de voorlaatste dag van de tweede zomermercato, en dan weet iedereen dat Luciano D'Onofrio openstaat voor interessante opportuniteiten op de transfermarkt. Eén dag later slaagde Smeets uiteindelijk ook in zijn initiële opzet. Zijn cliënt Jordan Lukaku werd door Antwerp één seizoen gehuurd van Lazio, waarbij The Great Old ook een aankoopoptie afdwong – drie miljoen euro naar verluidt. Snel geschakeld van Smeets, en een win-win-situatie voor alle partijen lonkte.

Na twee uitstekende en daarna evenveel mindere seizoenen bij SS Lazio, belandde Jordan Lukaku in oktober terug op het Belgische grondgebied. Bij Antwerp FC wilde de jongste Lukaku zich na veel blessureleed opnieuw in de picture spelen van bondscoach Roberto Martinez, met de stille droom om uiteindelijk een selectie voor het Europees Kampioenschap af te dwingen. In Rome was de concurrentie (te) hevig geworden met kleppers zoals aanvoerder Senad Lulic en Mohamed Fares, Lazio betaalde voor die laatste tien miljoen euro …Jordan Lukaku arriveerde op de Bosuil met een overvloed aan vraagtekens. Tussen oktober 2020 en januari 2019 speelde hij namelijk nooit meer dan 45 minuten per match. In Rome lag Lukaku bijvoorbeeld ook erg vaak in de lappenmand, maar toch nam Antwerp een berekend risico door hem op tijdelijke basis aan te trekken. De club informeerde nadrukkelijk naar de fysieke toestand van Lukaku, al werd de gebruikelijke procedure niet volledig doorlopen gelet op de hoogdringendheid van de transfer. Bovendien lag Move to Cure, de praktijk van zijn vaste fysiotherapeut Lieven Maesschalck, op amper 20 minuutjes rijden van de Bosuil.

GEEN MEELOPER 

De transfer van Jordan Lukaku naar Antwerp FC was ongetwijfeld veruit de opmerkelijkste van de tweede zomermercato. De Bosuil verwelkomde een voormalige revelatie van RSC Anderlecht, KV Oostende en ook Lazio, die bovendien ook acht A-caps bij de Rode Duivels telt. Toch werd er vanuit verschillende hoeken al voorbehoud ingebouwd omtrent de hoge verwachtingen. Zo keek analist Patrick Goots er naar uit om Lukaku terug aan het werk te zien in België, al temperde hij in Gazet van Antwerpen dat The Great Old nu ook niet meteen grote broer Romelu heeft binnengehaald. Daarnaast haalde Goots ook aan dat Jordan Lukaku - buiten een goede periode bij KV Oostende – nog niet te veel op zijn palmares heeft staan.Die opmerkingen van Patrick Goots hielden wel steek. Maar anderzijds was Jordan Lukaku niet bepaald een meeloper bij KV Oostende en Lazio. In het Calcio bewees de jongste Lukaku namelijk meermaals dat hij het hoge niveau in de Serie A wel degelijk aankon. En dan beperken we ons niet alleen tot zijn eerste twee seizoenen in het Stadio Olimpico. Na de corona-break in het voorbije seizoen werd Lukaku immers elf van de resterende twaalf competitiewedstrijden ingezet door coach Simone Inzaghi, en dat in een véél hoger aangeschreven competitie dan de Jupiler Pro League. Daarin liet de linkerflank telkens een goede indruk na in het 3-5-2-systeem van coach Inzaghi, waarin Lukaku zich duidelijk in zijn sas voelde.

DE KAART-LUKAKU 

Ondertussen vertoeft Jordan Lukaku reeds vijf maanden bij Antwerp FC. Ondertussen zijn de vele en grote vraagtekens over zijn fysieke capaciteiten blessuregevoeligheid helemaal weggewerkt. Maar over zijn sportieve meerwaarde en bijdrage op de Bosuil heest er echter geen eensgezindheid. Lukaku heeft de achterban van The Great Old (nog) niet kunnen overtuigen, en zijn prestaties blijven erg wisselvallig. In de Europa League tegen LASK en Rangers FC leverde hij bijvoorbeeld telkens een fraaie assist af, maar in de Belgische competitie raakt Lukaku moeilijk zijn mannetje voorbij, en toont hij zich zelden sterker dan zijn rechtstreekse tegenstander.

Op die manier zet Jordan Lukaku zijn openlijke kandidatuur voor een EK-selectie geen kracht bij, ook al zitten de omstandigheden bij Antwerp persoonlijk mee voor hem. Lukaku krijgt namelijk voluit het vertrouwen van de clubleiding en van coach Frank Vercauteren, die hem reeds dertien opeenvolgende wedstrijden opstelde als basisspeler. Die fraaie status werd Lukaku wel op een schoteltje aangeboden, want zijn rechtstreekse concurrent Simen Juklerod werd in januari verbannen naar de B-kern. De Noorse linksachter ondertekende in de wintermercato een voorcontract bij concurrent KRC Genk, waardoor Antwerp geen beroep meer wil doen op de nochtans meer dan degelijke Juklerod.Simen Juklerod beschikte bij Royal Antwerp FC over een aflopend contract, waarop de club besloot om hem voor de rest van het seizoen niet meer te gebruiken. Omdat Antwerp geen winst meer kan maken op de 26-jarige, loopt hij dus straks gratis de deuren uit van de Bosuil. Daarom geniet Jordan Lukaku tegenwoordig een unieke vrijgeleide als nummer één op de linkerflank.  't Is een opportunistische zet van Antwerp, dat het verlies aan financiële opbrengsten dus duidelijk hoger inschat, eerder dan een onmiddellijke sportieve impact. Daarom ook dat Gouden Schoen Lior Refaelov nog steeds in het ongewisse leeft over zijn toekomst bij de club. 

JUKLEROD-LUKAKU 

Dit seizoen genoten Simen Juklerod en Jordan Lukaku ongeveer evenveel speeltijd op de Bosuil, met respectievelijk 1.185 en 1.045 speelminuten (blessuretijd inbegrepen). Maar opvallend genoeg helt de meerwaarde-balans onder beide linksachters duidelijk over naar de kant van Juklerod. Zo leverde de Noor drie assists af voor Antwerp, terwijl Lukaku slechts één beslissende pass kon voorzien. Bovendien creëerde Juklerod ook dubbel zoveel zuivere doelkansen voor zijn ploegmaats dan Lukaku – ook al levert die laatste nochtans meer accurate voorzetten af, al dan niet met een dreigend gevaar.

In de ploeg van Antwerp werden Simen Juklerod en Jordan Lukaku per wedstrijd even vaak aangespeeld met een pass, alhoewel de Noor veel meer kwaliteit aflevert in balbezit. Juklerod gaat bijvoorbeeld veel gemakkelijker zijn mannetje voorbij dan Lukaku, en bovendien is de Noor veel efficiënter in de aanvallende duels. Daarom is het ook logisch dat Juklerod meer assists afleverde dan Lukaku, en ook meer zuivere doelkansen creëerde voor zijn ploegmaats. Anderzijds poogt Lukaku wel meer om in een voorwaartse richting te passen, maar uiteindelijk biedt Juklerod algemeen gesteld toch veel meer kwaliteit in het offensieve compartiment. Ook op het gebied van duelkracht en defensieve efficiëntie had Simen Juklerod dit seizoen een streepje voor op Jordan Lukaku. De Noorse linksachter won in zijn gegunde speelgelegenheid namelijk dertien procent meer duels dan Lukaku, terwijl die laatste per wedstrijd zelfs nog vijf duels meer aangaat in vergelijking met Jukelerod. Ook bij de defensieve duels, over de grond en in de lucht, zette Juklerod opmerkelijk betere prestaties neer dan Lukaku. Algemeen gesteld was de bijdrage van Juklerod in het team van Antwerp dus veel groter dan die van Lukaku.

WAT ALS? 

Antwerp FC houdt tegenwoordig goed stand op de tweede plaats van het klassement in de Jupiler Pro League. Het verschil met KRC Genk, het nummer die in de rangschikking, bedraagt evenwel slechts twee eenheden. 't Is maar de vraag of The Great Old met Simen Juklerod in de ploeg een grotere voorsprong had kunnen uitbouwen. Jordan Lukaku viel op de linksachter echter niet helemaal door de mand, maar de prestaties en bijdrage van Juklerod op die positie waren dit seizoen gewoon kwalitatiever en constanter. Maar op de Bosuil wordt vandaag de sportieve meerwaarde niet hoger inschat dan het financieel rendement. Vraag dat maar eens aan Lior Refaelov ...

Heb jij nog geen account bij UNIBET? Maak deze dan hier aan en zet je voetbalkennis om in geld!

POLL: Wie stel jij op bij Antwerp?

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Vandaag 16 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

672
{insert image alt}

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet ...

1317
{insert image alt}

Waasland-Beveren heeft nieuwe functie voor De Maesschalck

Bij Waasland-Beveren hadden ze had afgelopen jaar al meerdere TD's. De club had in het verleden ...

14
{insert image alt}

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Landskampioen Union blijft nog steeds hongerig in 1B. Het team van Felice Mazzu is stilaan aan een ...

104
{insert image alt}

'PSV krijgt enorme injectie van ongeveer 50 miljoen euro'

PSV rekent op een financiële injectie van 'vele tientallen miljoenen'. De club heeft besloten om af ...

37
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

182
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

208
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

119
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

85
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

43
{insert image alt}

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

142
{insert image alt}

Cercle en Club krijgen nieuwe stadiondomper

Het stadiondossier van Club Brugge is een soap die intussen al meer dan een decennium aan de gang ...

404
{insert image alt}

'Club kan scoren met vleugelflitser, RSCA lijkt kansloos'

Op donderdag kwam het nieuws naar buiten dat er Belgische interesse heerst in de Nigeriaanse parel ...

151
{insert image alt}

'Neymar-deal beklonken, monstersalaris incluis'

Officieel nieuws vanuit de club is er tot op heden nog niet, maar volgens transfergoeroe Fabrizio ...

221
{insert image alt}

Arsenal-parel transfervrij naar de JPL?

Na het 1-1 gelijkspel in het eigen Emirates Stadium zag het er benard uit voor Arsenal in de ...

144
{insert image alt}

Antwerp ziet ultiem plannetje in het water vallen

Antwerp FC mag zich opmaken voor zes topduels in Play-Off I, maar eerst wil de Great Old de ...

206
{insert image alt}

Tweevoudig Gouden Stier gaat in lagere regionen aan de slag

Het voetbal in de lagere regionen ligt al een hele poos stil, maar langzaamaan mogen de ploegen uit ...

78

Gisteren 15 April 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet titelambities kracht bij met straffe cijfers

Voor Anderlecht zag het er enkele weken geleden heel benard uit om nog in Play-Off 1 te geraken. ...

514
{insert image alt}

'Club dreigt 10 à 15 miljoen te verspelen'

Ook Club Brugge maakt zich stilaan op voor alweer een drukke transferzomer. Zo zal het zich ...

427
{insert image alt}

'Raiola creëert Haaland-gekte: kostenplaatje 500 (!) miljoen'

Erling Braut Haaland hoopt deze zomer een imposante transfer te maken. Zijn zaakwaarnemer Mino ...

526
{insert image alt}

Overlegcomité doet hoop op fans in PO’s groeien

Woensdag vond er een nieuw Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land plaats. Daar ...

248
{insert image alt}

EL: Ajax-drama in Rome, Arsenal maakt imponerende comeback

Dinsdag en woensdag kregen we de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League, en ...

234
{insert image alt}

'Anderlecht komt snel met heuglijk contractnieuws'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. De jonge talenten die via Neerpede ...

222
{insert image alt}

Malaria velt Aubameyang, Arsenal-spits in ziekenhuis

Een wedstrijd missen om medische redenen is heel normaal in de voetbalwereld, maar malaria komt ...

0
{insert image alt}

'Ajax strijdt met JPL-clubs voor recordtransfer'

Precies een jaar geleden werd een nieuw Nigeriaans pareltje in verband gebracht met een transfer ...

299
{insert image alt}

Anderlecht onder druk gezet: "Zou een ernstige fout zijn"

Anderlecht leek lange tijd naast Play-Off I te gaan grijpen, maar in de laatste weken heeft de ploeg ...

289
{insert image alt}

United op rozen na volley met 'verkeerde' voet (🎥)

In de Europa League werden donderdagavond de tickets voor de halve finales verdeeld. Manchester ...

64
{insert image alt}

'Genk moet zich haasten voor opvolger Onuachu'

KRC Genk heeft zich helemaal herpakt na de dip van begin dit kalenderjaar. De Limburgers willen ...

320
{insert image alt}

Zidane lyrisch: "Wat Courtois doet is fenomenaal"

Voor aanvang van de campagne werd Real Madrid niet bij de topfavorieten gerekend voor de eindzege in ...

539
{insert image alt}

'PSG is onzekerheid beu: Neymar krijgt strikte deadline'

Er breken spannende tijden aan bij Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht is nog volop in de race ...

233
{insert image alt}

Deschacht: "Zondag kan laatste profwedstrijd worden"

Zulte Waregem heeft de voorbije maanden een inhaalrace van formaat ingezet. Vlak voor de ...

118
{insert image alt}

'Gent verlangt enorm bedrag voor Yaremchuk'

AA Gent strijdt zondagavond in een rechtstreeks duel met Zulte Waregem voor een plekje in Play-Off ...

384