Plan B in werking: Anderlecht-speler bereikt laatste krediet

Foto: Plan B in werking: Anderlecht-speler bereikt laatste krediet

Wintertransfers houden altijd een grote risico-factor in. Het is bij RSC Anderlecht bijvoorbeeld nog steeds wachten op de verwachte meerwaarde van Majeed Ashimeru, Abdoulay Diaby en Jacob Bruun Larsen. Sinds zijn aankomst in het Lotto Park kwam die laatste nochtans elke competitiewedstrijd in actie, maar zijn krediet bereikt stilaan zowaar een dieptepunt.

HIËRARCHIE 

Het krediet van Jacob Bruun Larsen bij RSC Anderlecht slinkt zienderogen. Als basisspeler kreeg de 22-jarige Deen voorheen vier opeenvolgende wedstrijden de voorkeur op Paul Mukairu, maar goede prestaties leverde hij toen niet af. Sterker nog, de publieke opinie maakte zich al terecht de bemerking waarom de tegenvallende Bruun Larsen steeds maar de voorkeur bleef genieten op de meer dreigende en dynamischere Mukairu. In die bewuste periode van vier competitiewedstrijden als basisspeler werd de winteraanwinst bovendien twee keer gewisseld aan de rust: hoopgevend was het allemaal niet.

Dit was niet meteen het scenario dat RSC Anderlecht voor ogen had, toen het Jacob Bruun Larsen in januari op huurbasis aantrok. Sporting hield uiteraard wel rekening met een bepaalde aanpassings- en inloopperiode omdat Bruun Larsen eerder dit seizoen amper 101 minuten kwam bij zijn werkgever TSG 1899 Hoffenheim. Na zo'n lange periode van gebrekkige speelgelegenheid moeten de sportieve verwachtingen getemperd worden, en staat het winnen van wedstrijdritme op de eerste plaats. Daarom kwam Bruun Larsen sinds zijn aankomst in het Lotto Park reeds in elke competitiewedstrijd aan bod.Zo'n stelselmatige manier van integratie is de beste wijze om de intrinsieke kwaliteiten van Jacob Bruun Larsen opnieuw te laten ontplooien. Maar anderzijds mag zo'n betreffende aanpassingsperiode de sportieve continuïteit van de ploeg niet aantasten. Dat laatste was alvast het geval toen Bruun Larsen vier wedstrijden op rij de voorkeur kreeg op Paul Mukairu. Maar ondertussen vindt ook Vincent Kompany dat de Nigeriaan tegenwoordig meer te bieden heeft dan de Deense huurling. Bruun Larsen was in de recente matchen tegen Standard en KV Mechelen een invaller, en Mukairu telkens een basisspeler.

PLAN B 

Vandaag wordt huidige status van Jacob Bruun Larsen gelijkgesteld aan zijn recent afgeleverde prestaties bij RSC Anderlecht: een invaller. Het is namelijk de logica zelve dat de huurling van Hoffenheim tegenwoordig het sportieve onderspit moet delven aan Paul Mukairu, hoewel die ook vaak hoogtes en laagtes met elkaar afwisselt. Daarom schakelde Anderlecht onlangs over naar het plan B met Bruun Larsen. Als invaller kan hij nog steeds op wekelijkse basis zijn speelminuten pakken, en bijgevolg meer wedstrijdritme opdoen om een hoger sportief niveau te halen. Maar zowel tegen Standard als tegen KV Mechelen viel er alvast geen progressie te merken in diens prestaties. Tegen Malinwa mocht Jacob Bruun Larsen een goeie twintig minuten opdraven, maar hij bracht zijn ploeg echter niets bij. Eén dribbel, één schot richting het doel en één voorzet, waarbij hij telkens niet in zijn opzet slaagde. Bruun Larsen telde in die twintig minuten ook zes balverliezen, da's er eentje meer dan Paul Mukairu die overigens zeventig minuten op het veld stond. 't Was zondag al competitiewedstrijd nummer zeven voor Bruun Larsen, maar punten scoren deed hij alweer niet.

GEDULD LOONT?

Toegegeven, ook wij hadden in januari hooggespannen verwachtingen over de transfer van Jacob Bruun Larsen naar RSC Anderlecht. Een voormalig toptalent van Borussia Dortmund, wiens marktwaarde drie jaar geleden nog dertig miljoen euro bedroeg: dat zou weleens vonken kunnen geven in het Lotto Park. In Noordrijn-Westfalen behoorde Bruun Larsen tot de veelbelovende '98 generatie waar ook Christian Pulisic deel van uit maakte. Jürgen Klopp, de ex-coach van Borussia Dortmund en nu Liverpool, vond trouwens erg jammer dat hij die talentvolle lichting niet had kunnen trainen in de hoofdmacht. 't Is maar om te kaderen dat Bruun Larsen nog niet zo lang geleden erg 'hot' was in het Europese voetballandschap. 

In de voorbije jaren stagneerde de ontwikkeling van Jacob Bruun Larsen echter, waardoor hij vorig jaar voor negen miljoen euro naar TSG Hoffenheim trok. Ondanks het feit dat de Deen geen onbetwiste basisspelers was in de PreZero Arena, demonstreerde Bruun Larsen er toch vaak zijn intrinsieke kwaliteiten en klasse. Zo leverde hij toen per 90 minuten één key pass af, het soort sleutelpasses die een ploegmaat meteen in een scorende positie brengt. Onder zijn positionele collega's in de Bundesliga produceerden vorig seizoen enkel Ivan Perisic, Moussa Diaby, Serge Gnabry en Jadon Sancho nog meer key passes.In elf competitiewedstrijden kon Bruun Larsen vorig seizoen slechts één assist afleveren bij Hoffenheim, maar achter dat cijfer schuilt echter een grote nuance. Volgens het model van de expected assists moest Bruun Larsen in die periode namelijk 2,18 expected assists verschaft hebben. Dat komt erop neer dat hij zijn ploegmaats vaker in een scorende stelling bracht dan dat zijn één assist eigenlijk aangeeft. Berekend per 90 minuten voorzag Bruun Larsen vorig seizoen bij Hoffenheim 0,39 expected assist, waarmee hij op gemiddelde basis één van de grootste kansenmakers was in de Duitse Bundesliga. En da’s toch wel een fraaie referentie. 

Ook bij de accuraatheid qua passing vooruit, acceleraties met (of zonder) bal aan de voet en aanvallende efficiëntie was Jacob Bruun Larsen vorig seizoen steevast te vinden in de top tien lijstjes van de flankaanvallers uit de Bundesliga. Zo slecht was zijn periode bij Hoffenheim dus helemaal niet, ondanks een weinig aantal speelminuten van 390 eenheden van januari tot juni. 't Is daarom ook zo vreemd en pijnlijk dat Bruun Larsen zijn geëtaleerde kwaliteiten en prestaties van vorig seizoen in de Duitse Bundesliga voorlopig niet kan demonstreren op he lagere niveau van de Belgische Jupiler Pro League. 

HOEVEEL KREDIET NOG? 

Voor zijn komst naar Anderlecht in januari speelde Jacob Bruun Larsen amper 101 minuten in een ruime tijdspanne van een halfjaar. In die periode kon hij zich op het sportief vlak niet verder ontwikkelen, en nam zijn wedstrijdritme een grote negatieve wending. 't Is voorlopig de enige plausibele verklaring waarom Bruun Larsen vandaag alleen maar tegenvalt bij Anderlecht, want vorig seizoen was hij bij Hoffenheim nog een erg onderschatte speler in de veeleisende Bundesliga.

Zijn intrinsieke kwaliteiten kunnen helemaal niet verdwenen zijn, maar blijkbaar heeft Jacob Bruun Larsen een grotere aanpassingsperiode nodig dan oorspronkelijk verwacht – wat meteen het grootste risico is bij wintertransfers. Met nog vier speeldagen te gaan in de reguliere competitie heeft de Deense flankaanvaller nog enkele momenten om zich in de spotlights te voetballen, maar zijn huidige vorm laat helaas het tegenovergestelde vermoeden.Vincent Kompany blijft Jacob Bruun Larsen nog steeds veel speelkansen geven, maar als de Deen telkens blijft ontgoochelen zoals voorheen, dan raakt zijn laatste krediet ook stilaan uitgeput. Anderzijds kan een eerste goede prestatie van Bruun Larsen voor een definitieve en positieve ommezwaai zorgen. Een positieve mindset en veel zelfvertrouwen kan namelijk wonderen verrichten in de mentale gemoedstoestand van een voetballer.

Heb jij nog geen account bij UNIBET? Maak deze dan hier aan en zet je voetbalkennis om in geld!

POLL: Zal Bruun Larsen nog slagen bij Anderlecht?

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

Vandaag 16 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

623
{insert image alt}

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet ...

1308
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

25
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

65
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

59
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

48
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

34
{insert image alt}

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

121
{insert image alt}

Cercle en Club krijgen nieuwe stadiondomper

Het stadiondossier van Club Brugge is een soap die intussen al meer dan een decennium aan de gang ...

320
{insert image alt}

'Club kan scoren met vleugelflitser, RSCA lijkt kansloos'

Op donderdag kwam het nieuws naar buiten dat er Belgische interesse heerst in de Nigeriaanse parel ...

122
{insert image alt}

'Neymar-deal beklonken, monstersalaris incluis'

Officieel nieuws vanuit de club is er tot op heden nog niet, maar volgens transfergoeroe Fabrizio ...

196
{insert image alt}

Arsenal-parel transfervrij naar de JPL?

Na het 1-1 gelijkspel in het eigen Emirates Stadium zag het er benard uit voor Arsenal in de ...

130
{insert image alt}

Antwerp ziet ultiem plannetje in het water vallen

Antwerp FC mag zich opmaken voor zes topduels in Play-Off I, maar eerst wil de Great Old de ...

171
{insert image alt}

Tweevoudig Gouden Stier gaat in lagere regionen aan de slag

Het voetbal in de lagere regionen ligt al een hele poos stil, maar langzaamaan mogen de ploegen uit ...

74
{insert image alt}

Monument aast op grootse comeback bij Club Brugge

432 wedstrijden, vier landstitels en drie bekers, verspreid over twee periodes. Een groter clubicoon ...

384
{insert image alt}

Peter Maes: "Ik was bijna coach van Anderlecht"

De moeilijkste sprongen lijken achter de rug, alleen STVV staat nu nog tussen Anderlecht en een PO ...

256
{insert image alt}

Martinez krijgt dramatisch nieuws met oog op EK

Nog minder dan twee maanden, en dan gaat in Rome met een jaar vertraging eindelijk het EK van start. ...

865

Gisteren 15 April 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet titelambities kracht bij met straffe cijfers

Voor Anderlecht zag het er enkele weken geleden heel benard uit om nog in Play-Off 1 te geraken. ...

508
{insert image alt}

'Club dreigt 10 à 15 miljoen te verspelen'

Ook Club Brugge maakt zich stilaan op voor alweer een drukke transferzomer. Zo zal het zich ...

422
{insert image alt}

'Raiola creëert Haaland-gekte: kostenplaatje 500 (!) miljoen'

Erling Braut Haaland hoopt deze zomer een imposante transfer te maken. Zijn zaakwaarnemer Mino ...

519
{insert image alt}

Overlegcomité doet hoop op fans in PO’s groeien

Woensdag vond er een nieuw Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land plaats. Daar ...

246
{insert image alt}

EL: Ajax-drama in Rome, Arsenal maakt imponerende comeback

Dinsdag en woensdag kregen we de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League, en ...

233
{insert image alt}

'Anderlecht komt snel met heuglijk contractnieuws'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. De jonge talenten die via Neerpede ...

222
{insert image alt}

Malaria velt Aubameyang, Arsenal-spits in ziekenhuis

Een wedstrijd missen om medische redenen is heel normaal in de voetbalwereld, maar malaria komt ...

0
{insert image alt}

'Ajax strijdt met JPL-clubs voor recordtransfer'

Precies een jaar geleden werd een nieuw Nigeriaans pareltje in verband gebracht met een transfer ...

297
{insert image alt}

Anderlecht onder druk gezet: "Zou een ernstige fout zijn"

Anderlecht leek lange tijd naast Play-Off I te gaan grijpen, maar in de laatste weken heeft de ploeg ...

288
{insert image alt}

United op rozen na volley met 'verkeerde' voet (🎥)

In de Europa League werden donderdagavond de tickets voor de halve finales verdeeld. Manchester ...

64
{insert image alt}

'Genk moet zich haasten voor opvolger Onuachu'

KRC Genk heeft zich helemaal herpakt na de dip van begin dit kalenderjaar. De Limburgers willen ...

317
{insert image alt}

Zidane lyrisch: "Wat Courtois doet is fenomenaal"

Voor aanvang van de campagne werd Real Madrid niet bij de topfavorieten gerekend voor de eindzege in ...

530
{insert image alt}

'PSG is onzekerheid beu: Neymar krijgt strikte deadline'

Er breken spannende tijden aan bij Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht is nog volop in de race ...

230
{insert image alt}

Deschacht: "Zondag kan laatste profwedstrijd worden"

Zulte Waregem heeft de voorbije maanden een inhaalrace van formaat ingezet. Vlak voor de ...

116
{insert image alt}

'Gent verlangt enorm bedrag voor Yaremchuk'

AA Gent strijdt zondagavond in een rechtstreeks duel met Zulte Waregem voor een plekje in Play-Off ...

381