AA Gent grijpt in: miljoenendeal onderweg

AA Gent grijpt in: miljoenendeal onderweg

't Zijn geen leuke tijden als AA Gent-supporter. Volgend seizoen willen de Buffalo's terug meedraaien aan de top van het klassement, en daarom maakt de club alvast haar huiswerk. Milan van Ewijk werd onlangs toegevoegd aan de shortlist, wat erop kan wijzen dat AA Gent een lucratieve verkoop van Alessio Castro-Montes voorbereidt.


PROFIEL VOOR HEIN 

Hein Vanhaezebrouck probeert van AA Gent terug een herkenbaar en performant geheel te maken. Dat proces verloopt heel erg moeizaam, wat de recente bekernederlaag tegen KAS Eupen woensdag nogmaals pijnlijk illustreerde. In december vorig jaar nam Vanhaezebrouck het Gentse roer terug over, maar voorlopig is de sportieve balans niet bijster positief. De coach beschikt algemeen over te weinig kwaliteit, waardoor de ploeg té sterk aangewezen is op enkele schaarse sterkhouders.  



Eén van die steunpilaren bij AA Gent is Alessio-Castro Montes. In het elftal van Hein Vanhaezebrouck vervult de 23-jarige rechterflank een cruciale rol. Terwijl hij vorig seizoen nog opereerde als een pure rechtsback, wordt hij dit seizoen uitgespeeld als rechter middenvelder slash aanvallende vleugelverdediger. Door zijn sterke fysiek, techniek en loopvermogen past Castro-Montes wonderwel in de visie van Vanhaezebrouck. En dat valt te merken aan zijn prestaties.

GENT BEREIDT ZICH VOOR  

Alessio Castro-Montes verhuisde in juli 2019 van KAS Eupen naar AA Gent, en sindsdien werd hij steeds belangrijker en gewichtiger voor de Buffalo's. Die uitstekende prestaties leverden hem vorig jaar alvast de interesse op van verschillende Europese subtoppers zoals Sevilla FC, Borussia Mönchengladbach en VfB Stuttgart. Dit seizoen voegt Castro-Montes zelfs nog enkele extra dimensies toe aan zijn spel, waardoor de buitenlandse interesse alleen maar steviger zal toenemen.



Die buitenlandse interesse deed AA Gent onlangs al ingrijpen. In februari dit jaar schotelde de clubleiding Alessio Castro-Montes een verlengd en verbeterd contract voor. Daarmee ligt de Spaanse Belg tot en met 2024 onder contract in de Arteveldestad, wat twee jaar extra inhoudt in vergelijking met zijn vorige verbintenis. Die recente contractverlenging kan erop wijzen dat AA Gent zich voorbereidt op een eventueel vertrek van Castro-Montes.

LUCRATIEVE DEAL 

Op die manier wordt zijn marktwaarde gevoelig de hoogte ingejaagd, en staat AA Gent sterker in zijn schoenen om een serieuze transfersom te eisen wanneer er een nieuwe gegadigde zich aanbiedt. De Buffalo's zullen sowieso een lucratieve zaak realiseren mocht Alessio Castro-Montes weldra vertrekken. Gent betaalde in 2019 namelijk 1,2 miljoen euro aan KAS Eupen, en ondertussen nam zijn actuele marktwaarde toe richting 3 miljoen euro. En die kan nog serieus oplopen.



Daarom is het niet vreemd dat AA Gent tegenwoordig al de spelersmarkt afspeurt naar potentiële vervangers voor Alessio Castro-Montes. In die optiek wist het Nederlandse vakblad Voetbal International onlangs te melden dat de Buffalo's hun oog hebben laten vallen op Milan van Ewijk (ADO Den Haag). De Amsterdammer is jonge offensieve rechtsachter, die bovendien goedkoop kan opgepikt worden. Qua profiel doet hij dus alvast wat denken aan Alessio Castro-Montes.

INTERESSANT PROFIEL 

Dit seizoen is Milan van Ewijk één van de weinige aangename verassingen bij ADO Den Haag, dat een moeilijk seizoen doormaakt in de Eredivisie. ADO bezet namelijk de voorlaatste plaats in de rangschikking, waardoor het degradatiespook steeds nadrukkelijker opduikt in het Cars Jeans Stadion. Maar aan de prestaties van van Ewijk ligt die sportieve malaise alvast niet. De 20-jarige pakt dit seizoen uit met erg stabiele prestaties, al heeft hij ook nog wat werkpunten om bij te schaven.

Maar dat is ook volledig normaal. Vooreerst beschikt Milan van Ewijk op 20-jarige leeftijd over een enorme progressiemarge, en bovendien speelde hij twee jaar geleden nog bij de amateurclub Excelsior Maassluis. Desondanks maakt van Ewijk momenteel een erg positieve evolutie door. Maar als hij hoopt om straks een nieuwe stap te zetten in zijn carrière, dan moet van Ewijk zich vooral perfectioneren op het aanvallend vlak. Ook in het systeem van Hein Vanhaezebrouck wordt van een rechtsachter/rechtermiddenvelder nadrukkelijke offensieve impulsen gevraagd.



De ruimte voor verbetering bevindt zich voor Milan van Ewijk dus vooral op het aanvallend gebied. Nochtans bezit de jonge verdediger over de specifieke kwaliteiten om een meer offensieve impact te maken. Van Ewijk beschikt over een groot loopvermogen en tevens een gezonde drive naar voren. Hij is bovendien erg efficiënt in zijn offensieve acties, een parameter waarmee hij in de top tien staat onder zijn positionele collega's in de Eredivisie, maar erg talrijk zijn die betreffende acties niet.

DEFENSIEVE TOPPER 

Zo kan Milan van Ewijk nog een grote progressie maken op het gebied van versnellingen met de bal aan de voet, dribbels en zijn offensieve regelmaat. Als hij zich daarin kan verbeteren, dan kan de jonge Nederlander een erg complete en moderne rechtsachter worden. Op die manier kan hij tevens zijn sterkste offensief wapen, zijnde een accurate voorzet voor het doel, nadrukkelijker inzetten. De intrinsieke offensieve kwaliteiten bezit hij dus wel, maar die moeten nog verder ontplooid worden.



Op het defensief gebied staat er bij Milan van Ewijk wel een afgewerkte basis. Hij is daarin één van de meest efficiënte rechtsachters in de Eredivisie, en bovendien is de Amsterdammer erg regelmatig in zijn geslaagde defensieve acties. Van Ewijk is daarin zelfs de regelmatigste presterende rechtsachter onder zijn positionele collega's. En dat wil wel wat zeggen met kleppers zoals Denzel Dumfries (PSV), Noussair Mazraoui (Ajax) en Lutsharel Geertruida (Feyenoord).

EEN KOOPJE 

Met het viseren van Milan van Ewijk zit het scoutingsdepartement van AA Gent dus op een goed spoor. Hoewel de 20-jarige Nederlander (nog) geen exacte kopie is van Alessio Castro-Montes, heeft hij op jonge leeftijd toch veel te bieden. Bovendien zal van Ewijk op middellange termijn nog veel progressie maken. En die potentie is ook Celtic Glasgow, Schalke 04, Hamburger SV en SV Darmstadt alvast niet ontgaan. De Buffalo's zullen zich dus moeten reppen, willen ze van Ewijk straks binnenhalen. 



Anderzijds wil ook zijn huidige werkgever ADO Den Haag rond de tafel zitten met Milan van Ewijk, om zijn contract (tot medio 2022) te verlengen. Maar toch lijkt de kans groter dat hij in de komende zomer een transfer zal maken. De actuele marktwaarde van van Ewijk wordt geschat op een half miljoen euro. Dat is alvast een koopje voor een speler met zijn potentieel, en bovendien is die waardering een peulenschil in vergelijking met de eventuele winstmarge op een verkoop van Alessio Castro-Montes.

POLL: Moet AA Gent hem halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Albert zet RSC Anderlecht met voetjes op de grond vlak voor play-offs
Albert zet RSC Anderlecht met voetjes op de grond vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

18
18
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

49
49
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

24
24
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

164
164
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechele grepen ze alsnog naast de Champions’ Play-Offs. De club likte zijn wonden, maar ...

90
90
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

136
136
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

78
78
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte Jérémy Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

81
81
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

126
126
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

529
529
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"

Ronny Deila werd bedankt voor bewezen diensten na de nederlaag tegen STVV. De Noorse coach deed het ...

184
184
<strong>‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’</strong>
‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’

Alexander Blessin heeft bij Union SG indruk gemaakt door een superseizoen te draaien, waaronder een ...

973
973
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"

Fabio Cannavaro was een geweldige verdediger, maar zijn carri&egrave;re als coach was nog geen ...

28
28
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"

Burnley boekte een 4 op 6 en door de puntenaftrek van Nottingham Forest is er plots weer hoop op het ...

107
107
Verheyen schuift twee Duivels naar de bank: "Te wisselvallig"
Verheyen schuift twee Duivels naar de bank: "Te wisselvallig"

Gert Veheyen keek uiteraard ook naar de matchen van de Rode Duivels tegen Ierland en Engeland. De ...

162
162