Croky Cup in vrije val: BeNe-Beker biedt oplossing

Foto: Croky Cup in vrije val: BeNe-Beker biedt oplossing

De beursgang van Club Brugge kaapte enigszins de actualiteit, maar de komende dagen is onze aandacht toch vooral op de kwartfinale van de Croky Cup gericht. Daar is de traditionele G5 dit jaar nog eens integraal van de partij, wat in deze fase van het toernooi doorgaans al niet meer gezegd kan worden. AA Gent sneuvelde echter reeds tegen Eupen, wie weet de voorbode van nog een aantal verrassingen. Per slot van rekening waren die de laatste jaren schering en inslag in de beker. Tijd om het format te herzien?

Onder andere Vincent Kompany, Hein Vanhaezebrouck en Mbaye Leye deden deze week, al dan niet tevergeefs dus, hun best het belang van de beker te benadrukken. Logisch, want zowel voor Anderlecht, AA Gent als Standard is het (deels) dé manier om hun seizoen – en in het geval van Leye zijn eigen nekvel – te redden. Ook voor John van den Brom in Genk staat er nog steeds flink wat druk op de ketel, terwijl Club Brugge van de dubbel vooraf reeds een hoofddoel maakte. Per slot van rekening blijft het niet alleen de kortste weg naar Europa, maar bovenal een potentiële trofee in de prijzenkast. Toch neemt niet iedereen de Croky Cup even serieus. En dat heeft niet alleen met de naamswijziging in 2015 te maken.

DEVALUERING VAN DE BEKER

Vanaf dat moment werd het bekertoernooi namelijk tevens in waarde gedevalueerd. De winnaar kreeg nog altijd het beste ticket voor de Europa League, maar in tegenstelling tot voorheen ging dat niet langer naar de verliezend finalist indien de zegevierende ploeg via de competitie een betere plaats wist af te dwingen. Doorstoten tot op de Heizel op zich werd zo een minder lucratieve doelstelling. Alleen mits winst verschafte de finale voortaan immers nog toegang tot het Europees toneel, zo niet was het allemaal een maat voor niks. Door de hervormingen van de UEFA is de Belgische bekerlaureaat nu tot overmaat van ramp niet meer rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Europa League, maar dient ze nog een voorronde af te werken. Met de nieuwe Conference League weliswaar als vangnet.Zelf doet de KBVB ook weinig moeite om de Croky Cup op te waarderen. Zo klaagde Vanhaezebrouck terecht het amateurisme aan door in deze fase van het toernooi geen VAR te voorzien. Reden daarvoor was het feit dat de nederlaag van zijn elftal tegen Eupen niet eens op televisie werd uitgezonden. Ook daar is de interesse dus duidelijk tanende, net als bij de clubs zelf. Uiteraard blijft de beker een prijs, waarmee topteams hun seizoen kunnen redden of palmares aanvullen. Voor kleinere ploegen vormt een eindzege dan weer een historische gebeurtenis, zoals KV Mechelen, Zulte Waregem en Lokeren in het recente verleden nog ondervonden. Met uitzondering van nieuwe speler aan de top Antwerp, zijn zij in de voorbije 15 edities de enigen die het kleinood uit handen van de klassieke G5 konden houden.

BENE-LIGA BELEMMERINGEN

Op de erelijst lijkt het dus wel mee te vallen, maar haast jaarlijks horen we toch de bedenking dat niet alle topclubs voluit gaan in de beker. Tot de kwart-, halve of in sommige gevallen zelfs pas de finale zelf komt het toernooi op de tweede plaats, met andere objectieven als de titelstrijd, een plek in PO I of het Europees parcours die de voorkeur wegdragen. Hetzelfde geldt voor mindere goden die nog in volle degradatiestrijd zijn verwikkeld, zelfs als ze een unieke kans hebben om het tot bij de laatste vier te schoppen. Kijk maar naar Cercle Brugge, dat met een half B-elftal Anderlecht bekampt. Behalve bij een mooie affiche, met name een klassieker of derby, is ook de interesse van het publiek gering. Vandaag mogen er sowieso geen fans in de tribunes, maar of die anders zouden vollopen is nog maar de vraag.Niet voor het eerst pleiten wij daarom voor een nieuwe formule. De voorbije jaren won het idee van een BeNe-Liga alsmaar meer voorstanders, maar zelf staan we niet bepaald te popelen voor dat idee. Wat ons betreft resten er per slot van rekening nog iets teveel kinken in de kabel, met het vraagstuk omtrent de verdeling van de Europese tickets als voornaamste hinderpaal. Ook het lot van de kleinere clubs die uit de boot vallen, vormt een stevige knoop. Mochten de teams uit de Lage Landen echter werkelijk naar elkaar willen toegroeien in een poging de Europese grootmachten het vuur meer aan de schenen te leggen, kan een gezamenlijke beker misschien een eerste stap betekenen in dat proces.

BENE-CUP ALS COMPROMIS

In onze opzet zou er dan sprake zijn van drie toernooien, met naast de Belgische en Nederlandse beker tevens een BeNe-Cup. Die laatste start in de 1/16 finale, met de acht hoogst geklasseerde ploegen van het vorige seizoen uit de Jupiler Pro League en Eredivisie. Zij beginnen in aparte potten en ontmoeten zo in de eerste ronde sowieso een tegenstander van buiten de eigen landsgrenzen, eventueel in een vast stramien: de kampioenen tegen de nummers acht, vicekampioenen versus de nummers zeven enzovoort. Nadien wordt, net zoals in elk andere knock-outtoernooi, de loting gerespecteerd. Op die manier krijgen de topclubs – en andere stakeholders als de tv-rechtenhouder – hun verhoopte grote affiches, zonder dat daarom halsoverkop twee aparte competities de duimen leggen door te fuseren.Kleinere teams krijgen er, naast de PO's, dan weer een motivatie bij om in de top acht te eindigen. Zo zouden momenteel Beerschot en OH Leuven zich mogen opmaken voor een bezoek aan Amsterdam en Eindhoven. De rest van België en Nederland strijdt dan elk onderling voor hun landelijke trofeeën. Zoals dat vandaag het geval is dus, maar zonder de toppers. Natuurlijk boeten die bekers op die manier aan waarde in, al staat daar wel wat charme tegenover. Clubs die anders weinig kans maken op een eindzege krijgen namelijk de gelegenheid om hun prijzenkast te vullen, waarbij we vooral denken aan de reeds genoemde middenmoters. Nog mindere goden, niet enkel uit het profvoetbal maar tevens uit de lagere regionen, kunnen dan weer ouderwets stunten. Iets wat tegenwoordig zelden gebeurt.

KOMPANY IN DE KUIP

Uiteraard zullen we de sporadische bezoekjes van Anderlecht aan Club Luik missen, hoewel die nu ook niet ieder jaar op het programma staan. Bovendien is het een minder erg vooruitzicht dan dat van de BeNe-Liga, waarbij de kleintjes zeker kunnen fluiten naar de essentiële recettes die de thuisduels tegen de grote kanonnen met zich meebrengen en hun voortbestaan al helemaal in gevaar komt. Dan oogt een BeNe-Beker minder ingrijpend, meer zelfs: naar onze mening kunnen de KVO's en STVV's van deze wereld zelfs hun voordeel doen. Wij stellen immers voor om niet alleen aan de BeNe-Cup een Europees ticket te verbinden, maar het overgebleven zitje in de voorronde van de Europa League aan een van de winnaars van de nationale varianten toe te kennen. Zij mogen dan onderling uitmaken wie ermee gaat lopen.In totaal vier finales dus, een mooi perspectief, met minstens één en potentieel twee internationale affiches. Nu kan het natuurlijk zo uitdraaien dat we in de BeNe-Beker een volledig Belgische dan wel Nederlandse finale krijgen, of dat beide Europese tickets naar twee teams uit hetzelfde land gaan. Dat risico nemen we er evenwel graag bij, net zoals we de weliswaar pittoreske partijen van onze topclubs op de velden van derde –of vierdeklassers met plezier inruilen voor De Kuip of de Johan Cruijf ArenA. Zij kunnen zich zoals Kompany, Bart Verhaeghe, Peter Croonen en tal van anderen wensen zo eindelijk meten met hun Nederlandse tegenhangers, zónder daarom meteen álles overhoop te gooien. In een BeNe-Liga hebben we weinig trek, maar een gemixte beker ter vervanging van – of liever als aanvulling op – de vrij zoutloze Croky Cup kan ons dus wél bekoren. Nu alleen de smaak nog aan de man brengen.

Heb jij nog geen account bij UNIBET? Maak deze dan hier aan en zet je voetbalkennis om in geld!

POLL: Zou u te vinden zijn voor een BeNe-Beker?

meer over

Tottenham wint weer niet, Lille verliest punten

"Europees voetbal met RSCA of het EK met België? Joker"

'Chelsea vraagt 6 miljoen euro aan KRC Genk'

Vandaag 16 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

716
{insert image alt}

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet ...

1329
{insert image alt}

'Chelsea vraagt 6 miljoen euro aan KRC Genk'

Cercle Brugge heeft zich na een bewogen seizoen alsnog weten te redden, want na de zege tegen OHL en ...

15
{insert image alt}

Tottenham wint weer niet, Lille verliest punten

In de Premier League en Ligue I kwamen Tottenham en Lille OSC in actie. Everton en Tottenham hielden ...

6
{insert image alt}

"Europees voetbal met RSCA of het EK met België? Joker"

Bij RSC Anderlecht hebben ze nog één punt nodig om Play-Off I te halen. Dan zijn de Brusselaars ...

61
{insert image alt}

"Volgend jaar nog bij KV Oostende? Ik denk het wel"

Bij KV Oostende moeten ze komende zomer vrezen voor het vertrek van spelers als Jack Hendry, Jelle ...

31
{insert image alt}

Waasland-Beveren heeft nieuwe functie voor De Maesschalck

Bij Waasland-Beveren hadden ze had afgelopen jaar al meerdere TD's. De club had in het verleden ...

39
{insert image alt}

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Landskampioen Union blijft nog steeds hongerig in 1B. Het team van Felice Mazzu is stilaan aan een ...

196
{insert image alt}

'PSV krijgt enorme injectie van ongeveer 50 miljoen euro'

PSV rekent op een financiële injectie van 'vele tientallen miljoenen'. De club heeft besloten om af ...

73
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

283
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

294
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

169
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

103
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

53
{insert image alt}

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

153
{insert image alt}

Cercle en Club krijgen nieuwe stadiondomper

Het stadiondossier van Club Brugge is een soap die intussen al meer dan een decennium aan de gang ...

449
{insert image alt}

'Club kan scoren met vleugelflitser, RSCA lijkt kansloos'

Op donderdag kwam het nieuws naar buiten dat er Belgische interesse heerst in de Nigeriaanse parel ...

170

Gisteren 15 April 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet titelambities kracht bij met straffe cijfers

Voor Anderlecht zag het er enkele weken geleden heel benard uit om nog in Play-Off 1 te geraken. ...

522
{insert image alt}

'Club dreigt 10 à 15 miljoen te verspelen'

Ook Club Brugge maakt zich stilaan op voor alweer een drukke transferzomer. Zo zal het zich ...

430
{insert image alt}

'Raiola creëert Haaland-gekte: kostenplaatje 500 (!) miljoen'

Erling Braut Haaland hoopt deze zomer een imposante transfer te maken. Zijn zaakwaarnemer Mino ...

533
{insert image alt}

Overlegcomité doet hoop op fans in PO’s groeien

Woensdag vond er een nieuw Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land plaats. Daar ...

250
{insert image alt}

EL: Ajax-drama in Rome, Arsenal maakt imponerende comeback

Dinsdag en woensdag kregen we de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League, en ...

236
{insert image alt}

'Anderlecht komt snel met heuglijk contractnieuws'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. De jonge talenten die via Neerpede ...

224
{insert image alt}

Malaria velt Aubameyang, Arsenal-spits in ziekenhuis

Een wedstrijd missen om medische redenen is heel normaal in de voetbalwereld, maar malaria komt ...

0
{insert image alt}

'Ajax strijdt met JPL-clubs voor recordtransfer'

Precies een jaar geleden werd een nieuw Nigeriaans pareltje in verband gebracht met een transfer ...

301
{insert image alt}

Anderlecht onder druk gezet: "Zou een ernstige fout zijn"

Anderlecht leek lange tijd naast Play-Off I te gaan grijpen, maar in de laatste weken heeft de ploeg ...

289
{insert image alt}

United op rozen na volley met 'verkeerde' voet (🎥)

In de Europa League werden donderdagavond de tickets voor de halve finales verdeeld. Manchester ...

64
{insert image alt}

'Genk moet zich haasten voor opvolger Onuachu'

KRC Genk heeft zich helemaal herpakt na de dip van begin dit kalenderjaar. De Limburgers willen ...

323
{insert image alt}

Zidane lyrisch: "Wat Courtois doet is fenomenaal"

Voor aanvang van de campagne werd Real Madrid niet bij de topfavorieten gerekend voor de eindzege in ...

545
{insert image alt}

'PSG is onzekerheid beu: Neymar krijgt strikte deadline'

Er breken spannende tijden aan bij Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht is nog volop in de race ...

233
{insert image alt}

Deschacht: "Zondag kan laatste profwedstrijd worden"

Zulte Waregem heeft de voorbije maanden een inhaalrace van formaat ingezet. Vlak voor de ...

119
{insert image alt}

'Gent verlangt enorm bedrag voor Yaremchuk'

AA Gent strijdt zondagavond in een rechtstreeks duel met Zulte Waregem voor een plekje in Play-Off ...

389