Club Brugge op de beurs: wie profiteert?

Foto: Club Brugge op de beurs: wie profiteert?

Club Brugge zet niet alleen op sportief vlak de toon in het Belgisch voetballandschap, ook in het financiële luik stapelt de autoritaire koploper de primeurs op. Na de recordomzet in het seizoen 2019-2020 waagt Blauw-Zwart nu als eerste ploeg in ons land immers de stap naar de beurs. Fans van de landskampioen kunnen voortaan hun geld dus beleggen in hun favoriete team. Maar is dat wel een goed idee?

Toegegeven: de titel van economisch expert durven we ons niet toedichten. Een uitgebreide analyse van de beursgang die Bart Verhaeghe, Vincent Mannaert en de rest van de meest prominente aandeelhouders in Jan Breydel op poten zetten, laten we dan ook graag over aan de gespecialiseerde collega's van De Tijd en consoorten. Wel valt in de zogenaamde IPO – Initial Public Offering, ofwel beursintroductie – te lezen dat zij geen nieuwe aandelen ter beschikking zullen stellen, en dus van plan zijn om 10 jaar na hun succesvolle instap deels te cashen op hun meerderheid van bijna 95 procent. Zonder een grote investeerder aan boord te brengen en daarmee voor een stuk aan zeggenschap in te boeten. Door de taart te verdelen tussen meerdere kleine garnalen, blijven Verhaeghe en Mannaert de touwtjes stevig in handen houden. Zij stellen de supporters trouwens meteen ook gerust: beiden blijven op post binnen hun functies als voorzitter en CEO. Een exit is dus lang niet aan de orde.

VRAAG & AANBOD

'Cashen' is overigens misschien niet het juiste woord. Een van de doelstellingen die in de IPO aan bod komt is het bieden van liquiditeit aan Grizzly Sports NV, een vehikel met Verhaeghe, Mannaert en de rest van de Brugse bobo's als belangrijkste aandeelhouders. Geld dat mogelijk dus onrechtstreeks in de club blijft via investeringen in het nieuwe stadionproject, zoals u nog zult merken een wederkerend thema in dit verhaal. "Het Aanbod zal Club Brugge ook in staat stellen om bestaande en toekomstige managers en kaderleden betere incentives te bieden", luidt het verder nog. Voor de precieze inhoud van dat Aanbod is het nog wachten tot het ook werkelijk op de markt wordt gebracht, wat volgens de intentieverklaring "in de nabije toekomst" zal gebeuren. Pas wanneer het Aanbod effectief plaatsvindt, krijgen eventuele geïnteresseerden zicht op de beschikbaar gestelde percentages en prijs per aandeel.In de tussentijd wordt dus alvast werk gemaakt van de nodige naamsbekendheid, tevens een van de objectieven van de Brugse beursgang op zich. In de IPO doet Blauw-Zwart haar uiterste best om zichzelf te profileren als interessante belegging. "Club Brugge bevindt zich op het juiste moment op de juiste plaats in de fascinerende voetbalmarkt", klinkt het onder meer, met verder nog verwijzingen naar de rijke geschiedenis en vele successen van de afgelopen seizoenen. Club stevent af op een vierde titel en vijfde Champions League-deelname in zes jaar tijd en legt terwijl ook in de boekhouding uitstekende cijfers voor, zélfs in coronatijden. "Sterke financiële prestaties in de eerste helft van het boekjaar 2020/21, ondanks de beperkingen op toeschouwers in het stadion", lezen we namelijk. Met dank aan de consistente resultaten op het veld, en de bijhorende bonussen in Europa en op de transfermarkt.

PIEKEN & DALEN

Club profiteert echter tevens ten volste van haar trouwe en ruime achterban. In afwachting van een nieuwe tempel zit Jan Breydel al jarenlang volgepropt, en vliegen de 24.000 abonnementen telkens in ijltempo de deur uit. Maar liefst een kwart van die seizoenkaarthouders besloot om geen vergoeding te vragen voor de matchen die zij door de coronamaatregelen aan hun neus voorbij zagen gaan. Een duidelijk signaal dat er onder de Brugse fans een breed draagvlak bestaat om hun ploeg financieel te steunen. Hoewel het gezien de huidige hoogconjunctuur in Westkapelle wellicht sowieso stilaan het ideale moment was om de baanbrekende sprong te wagen, vormde het voor Verhaeghe en co misschien het ultieme duwtje in de rug om bij hen aan te kloppen voor wat extra kapitaal. Per slot van rekening is het wel degelijk de intentie om "fans de mogelijkheid te bieden om rechtstreeks eigenaar te worden".De vraag is dus echter of dit – los van het emotionele aspect en de prijs per aandeel, dewelke sterk kan variëren afhankelijk van het aanbod – een verstandige investering vormt. Afgaand op de balans bij enkele grootmachten in het buitenland, lijkt het antwoord 'neen'. Wie van bij de start op de kar van pakweg Lazio (-99%), AS Roma (-85%), Sporting Lissabon (-80%), Porto (-76%), Borussia Dortmund (-45%), Celtic (-43%) of Juventus (-24%) sprong, kwam alvast bedrogen uit. Al verliep de evolutie bij de meeste van die aandelen wel met pieken en dalen, en legt Ajax – toch hét voorbeeld voor Belgische clubs – een winst van 20 procent voor. Het zijn evenwel net die schommelingen die ervoor zorgen dat economische experts kanttekeningen plaatsen bij beleggingen in voetbalteams. De koers is daar tenslotte afhankelijk van de sportieve resultaten en verrichtingen op de transfermarkt, nooit een garantie.

PRO'S & PERSPECTIEVEN

Vandaag heeft Club uiteraard een stevige basis om op te bouwen, die het niet nalaat te onderstrepen. Zo wordt in de IPO de cyclus benadrukt tussen prestaties op het veld, zichtbaarheid in Europa en de lucratieve verkoop van jonge talenten, die middels een geavanceerde scouting en toonaangevende rekrutering vervolgens vervangen worden door een nieuwe lading om het proces over te doen. Verder vormen ook de stabiliteit in de Brugse bestuurskamer, waar Verhaeghe en Mannaert hun strepen als ambitieuze en vernieuwende managers reeds ruimschoots verdienden, gunstige cijfers en de alsmaar toenemende kracht van het commerciële merk 'Club Brugge' dankzij de innovatieve inspanningen op dat gebied 'competitieve voordelen'. De voornaamste factor in het naar eigen zeggen "aanzienlijk groeipotentieel" blijft echter toch de fervente supportersschare. En dan vooral hun toekomstige thuis.In de IPO herhaalt Blauw-Zwart het voornemen om voor het seizoen 2023-2024 haar intrek te nemen in een nieuw stadion dat 40.000 toeschouwers huisvest – een stevige stap omhoog van de capaciteit in Jan Breydel, dat op papier 29.000 zitplaatsen telt. Club is ervan overtuigd dat het zulk een tempel gevuld krijgt en meent dat het project, dat nu al jarenlang aansleept, en bijhorende extra inkomsten een cruciaal onderdeel uitmaken van de verdere ontwikkeling. Ook op commercieel vlak, samen met de focus op moderne media een van de stokpaardjes in Westkapelle – het gloednieuw oefencentrum dat eveneens een troef vormt. Wat dat betreft zit er nog inderdaad nog rek op bij de landskampioen, die rotsvast gelooft dat het in een eventuele BeNe-Liga nog grotere sprongen voorwaarts kan maken. Mocht die droom uitkomen én het verhoopte resultaat opleveren, blijken de aandelen wie weet goud waard.

CONTRA'S & RISICO'S

Daartegenover staat dan weer dat de miljoenen van het kampioenenbal binnen enkele jaren, wanneer daar grote hervormingen plaatsvinden, misschien niet langer gegarandeerd zullen zijn. Voor zover dat vandaag het geval is tenminste. We kunnen het ons niet meteen voorstellen, maar het valt niet uit te sluiten dat Club vroeger dan voorzien van haar troon dendert. En er van de geplande suprematie dus weinig in huis komt. Bepalende elementen voor de waarde van de aandelen, want zoals gezegd blijven de sportieve successen altijd doorslaggevend. Hoezeer de Bruggelingen hun potentiële doelgroep ook proberen te overtuigen van de rooskleurige voorzichten, kan het zomaar wel eens zijn dat Blauw-Zwart zich nu reeds op haar hoogtepunt bevindt en het plafond heeft bereikt. Mogelijk is de timing dus niet geheel toevallig, en beseffen Verhaeghe en co dat het vanaf hier moeilijk wordt om nog beter te doen.Daarnaast houdt natuurlijk ook het coronagegeven nog steeds een bepaald risico in. Ondanks de hoopvolle perspectieven, kan niemand namelijk voorspellen hoelang de stadions nog gesloten moeten blijven. Over het stadion gesproken: de verwachting was dat Club met haar beursnotering kapitaal zou ophalen om de nieuwe tempel te bekostigen. Vermits er geen bijkomende aandelen werden gecreëerd lijkt dat nu niet de bedoeling, althans niet direct. "Het Aanbod zal Club Brugge een betere toegang geven tot de kapitaalmarkten, wat in de toekomst kan helpen om extra groei te financieren en om haar activiteiten en financiële positie verder te versterken", klinkt het in de IPO. Stel dat Verhaeghe straks een kapitaalsverhoging doorvoert, zijn alle kooplustigen verplicht om te volgen indien ze hun aandeel dan niet willen zien verwateren. Op die manier kan er later dus nog eens geld worden binnengehaald.

LOON NAAR WERKEN

Brugse supporters die staan te watertanden om toe te happen, moeten zich bewust zijn van de risico's die verbonden zijn aan hun investering. Al geldt dat uiteraard eigenlijk overal in het bedrijfsleven. Voor het grote geldgewin hoeven ze het desalniettemin alvast niet te doen, maar dat zal de meesten wellicht ook worst wezen. Zich voor een stukje eigenaar mogen noemen van hun favoriete ploeg: dáár draait het om. Bovendien zullen zij, net als wijzelf overigens, gezien de regelgeving voor beursgenoteerde bedrijven voortaan worden getrakteerd op nog meer transparantie. Iets wat we alleen maar kunnen toejuichen. Een win-winsituatie dus voor zowel Club, dat fondsen aanwerft en zo een sterkere positie voor leningen bij de bank vergaart, de neutrale voetballiefhebber áls de Brugse fans die er een goed gevoel aan overhouden. Of het hen ooit ook wat oplevert, dat valt evenwel nog af te wachten. De centen, die zijn voorlopig immers voor Verhaeghe, Mannaert en de rest van de meerderheidsaandeelhouders. Een welverdiend loon naar werken voor het voorbije decennium.

POLL: Zou u aandelen kopen in uw favoriete club?

Porto-spits solliciteert naar Puskas Award met heerlijke omhaal (🎥)

PSG neemt revanche en knikkert Bayern uit CL, Chelsea houdt stand

'Courtois wees in 2019 absolute megatransfer af'

Vandaag 14 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Bookmaker geeft favorieten voor kwartfinales CL!

Deze week komen we te weten wie de vier halve finalisten van dit seizoen worden in de Champions ...

54
{insert image alt}

Spits dwarsboomt grote transferplannen Club Brugge

Begin dit seizoen stond er weeral geen maat op Kaveh Rezaei. De Iraniër vond zoals vanouds ...

750
{insert image alt}

Anderlecht plots titeluitdager nummer één voor Club Brugge

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Behalve in de Paars-Witte rangen gaf vooraf haast niemand ...

1103

Gisteren 13 April 2021

{insert image alt}

Voorzitter PSG komt met duidelijke update over toekomst Neymar en Mbappé

PSG heeft dinsdagavond weer een grote stap gezet richting de felbegeerde beker met de grote oren. ...

59
{insert image alt}

'Chelsea stuurt Batshuayi mogelijk naar La Liga'

Michy Batshuayi keerde dit seizoen terug naar Crystal Palace, dat de spits een tweede keer huurde ...

60
{insert image alt}

'Courtois wees in 2019 absolute megatransfer af'

Thibaut Courtois kan op zijn 28ste al een zeer fraai parcours voorleggen, want via KRC Genk, ...

157
{insert image alt}

Porto-spits solliciteert naar Puskas Award met heerlijke omhaal (🎥)

FC Porto is er niet in geslaagd om een tweede keer te stunten in de Champions League. Nadat de ...

105
{insert image alt}

PSG neemt revanche en knikkert Bayern uit CL, Chelsea houdt stand

Paris Saint-Germain heeft zijn wraak voor de verloren finale van vorig seizoen in de Champions ...

106
{insert image alt}

Antonucci komt met bijzondere verklaring voor mindere prestaties

Vorig seizoen was Francesco Antonucci bij FC Volendam één van de absolute sensaties in de ...

37
{insert image alt}

Lierse K. rouwt om absoluut clubicoon

Lierse Kempenzonen kwam dinsdagavond met droevig nieuws. Het maakte bekend dat in de loop van de dag ...

0
{insert image alt}

'Charleroi en STVV willen zaakje doen bij Seraing'

Seraing verzekerde zich afgelopen weekend van de tweede plaats in 1B, nadat Lommel onderuit ging ...

40
{insert image alt}

Antwerp en W-B moeten sleutelspelers missen voor cruciale matchen

Komend weekend staat de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma en daarop ...

111
{insert image alt}

'Belgische clubs azen op smaakmaker uit Eredivisie'

Voor heel wat clubs uit de Jupiler Pro League zal het seizoen er volgende week al opzitten, want dan ...

88
{insert image alt}

'Club Brugge kan twee transferdeals in Serie A sluiten'

Het loopt de laatste weken allemaal wat minder bij Club Brugge, dat slechts zeven punten overhield ...

357
{insert image alt}

Voorzitter KV Kortrijk schept duidelijkheid over nieuw stadion

KV Kortrijk maakte vorig weekend een einde aan een reeks van vier nederlagen op rij door na een ...

109
{insert image alt}

Acheampong (ex-Anderlecht) vindt nieuwe club

Bij RSC Anderlecht hebben ze met Francis Amuzu een spurtbom in hun rangen en hij doet wat denken aan ...

218
{insert image alt}

Lierse K. haalt na Maes weer ervaren Belg in huis

Lierse K. wil volgend seizoen een beter figuur slaan in Eerste Klasse B. De club haalde gisteren ...

72
{insert image alt}

'Twee Afrikaanse toplanden denken aan Broos'

Hugo Broos wordt niet de nieuwe coach van het Marokkaanse Raja Casablanca. Die club stelde Lassaad ...

90