Club liet grote Cercle-revelatie door de vingers glippen

Club liet grote Cercle-revelatie door de vingers glippen

In de voorbije weken maakte de Belgische voetbalwereld kennis met Olivier Deman. De 20-jarige aanvallende middenvelder kende een hobbelig parcours bij Cercle Brugge, maar hij staat eindelijk voor zijn grote doorbraak. Maar voor hetzelfde geld was Deman een speler van Club Brugge, de club waar hij ook een deel van zijn jeugdopleiding genoot.


DE MISSIE VAN CERCLE

In Brugge wordt er hard ingezet op de eigen jeugd. Club Brugge positioneert zich als een gigant op het vlak van de jeugdwerking, maar ook bij Cercle Brugge wordt er op dat vlak kwalitatief werk geleverd. Consistent en duurzaam, maar weliswaar op een veel kleinere schaal in vergelijking met de grote buur. De lokale verankering is voor de Brugse vereniging van primordiaal belang. Het beter maken van jonge spelers is zelfs één van de grootste uitdagingen in het project van Cercle.

Die idealistische filosofie wordt zelden uit het oog verloren. Dat bleek vorig seizoen nogmaals. Bernd Storck redde Cercle Brugge toen van een nakende degradatie, waarbij de Duitser vaak een beroep deed op de aanwezige jeugdproducten. Onder die immense degradatiedruk was dat allerminst vanzelfsprekend. Storck haalde in die hectische omstandigheden met Thibo Somers, Calvin Dekuyper en Arne Cassaert zelfs drie eigen jongeren bij de ploeg. En toch slaagde hij met glans in de operatie redding.



't Is duidelijk dat Cercle Brugge haar eigen jeugd hoog in het vaandel draagt. Die ambitie wordt zelfs opgenomen in de missie van de Vereniging. “De doorstroming van de eigen opgeleide jeugd naar het eerste elftal is een prioriteit om aldus de inbedding in het sociaal weefsel van de regio zo optimaal mogelijk te houden.” De missie van Cercle behelst dan weer om in de jeugdopleiding te komen tot een continue ontwikkeling en dito groei.

STORCK – CLEMENT 

Vorig seizoen lanceerde Bernd Storck met Thibo Somers, Calvin Dekuyper en Arne Cassaert drie nieuwe youngsters in de A-kern. Die beslissing van de Duitse coach was echter nefast voor een andere veelbelovende jeugdspeler. Storck besliste vervolgens namelijk om Olivier Deman terug te zetten naar de B-kern. Hoewel de Duitser toch wel iets zag in hem, besliste Storck dat Deman zijn ploeg op dat moment niet kon helpen. De degradatiespecialist hield daarna geen rekening meer met de aanvallend ingestelde tiener.

De keiharde terugzetting naar de B-kern betekende uiteraard een zware mentale klap voor Olivier Deman. Maar uiteindelijk kon hij onder de vleugels van Jimmy De Wulf en Wouter Artz de knop omdraaien en zichzelf terug opladen. Deman werd sterker en harder, een ingesteldheid die in de professionele voetbalwereld geen overbodige luxe betekent. De Wulf en Artz werkten in de B-kern nauw en intensief samen met Deman, en die keiharde arbeid zou zich later laten uitbetalen. Dat bleek alvast tijdens de zomer van vorig jaar.



Aan de start van het huidige voetbalseizoen maakte Bernd Storck plaats voor Paul Clement als hoofdcoach bij Cercle Brugge. Die nieuwe start betekende meteen ook een herkansing voor Olivier Deman, want de Engelse coach haalde hem per direct terug bij de A-kern. Maar tijdens de tweede training onder Clement sloeg het noodlot toe: Deman scheurde zijn hamstring en door die zware blessure was hij drie maanden out. Na zijn revalidatie was Cercle Brugge een zwalpende ploeg, en daarom greep Clement niet meer terug naar Deman – hoewel de Engelsman zeker potentieel zag in hem.

DEMAN BLINKT UIT 

Net zoals onder Bernd Storck raakte Olivier Deman dus ook onder Paul Clement in de vergeetput. Maar na het ontslag van de Engelse coach verscheen de ondertussen 20-jarige eindelijk terug aan de oppervlakte. Jimmy De Wulf en Wouter Artz, de trainers die Deman ondersteunden na zijn terugzetting naar de B-kern, namen vervolgens de rol over als hoofdcoach van Cercle Brugge. Het duo ad-interim zette de sportieve rehabilitatie van Deman door in het eerste elftal, een gesmaakte zet die resulteerde in twee assists in de bekerwedstrijd tegen OH Leuven.

Sindsdien gaat het snel voor de beloftevolle Olivier Deman. De nieuwe Cercle-coach Yves Vanderhaeghe voerde al meerdere gesprekken met Deman, en daarin liet hij blijken dat de youngster zeker zijn kans zou krijgen. Tegen KV Oostende, opnieuw in de beker, kon Deman alvast zijn eerste doelpunt scoren voor Cercle Brugge. De 20-jarige werd met dat doelpunt de Brugse bekerheld, maar Vanderhaeghe bewierookt vooral de duelkracht die Deman in zijn spel legt.



Ook in de competitie liet Olivier Deman al positief van zich spreken. In de Jupiler Pro League kan hij nog geen doelpunten of assists voorleggen, maar Deman brengt wel een extra dimensie in het spel van Cercle Brugge. Tegen RSC Anderlecht vierde hij zijn basisdebuut in de competitie en in die match was hij de meest opvallende figuur. De jonge lefgozer speelde zich in de kijker door zijn actieradius en nooit aflatende inzet. Door verschillende media werd hij zelfs bekroond tot man van de match.

THOMAS BUFFEL 

Een nieuwe coach zorgt voor nieuwe wetten. In het geval van Olivier Deman is de komst van Yves Vanderhaeghe een godsgeschenk gebleken. De huidige coach van Cercle Brugge zag Deman enkele jaren geleden al in actie tijdens een beloftenwedstrijd waarin hij een uitstekende indruk naliet. De intrinsieke kwaliteiten van Deman zijn Vanderhaeghe dus duidelijk bijgebleven, en de coach wil vooral dat de speler zijn capaciteiten optimaal gebruikt. Vanderhaeghe looft Deman door zijn grote beweging, anticipatie, pressing én neus voor doelpunten. Het ultieme doel is echter om de 20-jarige nog beslissender te laten worden.



En daarin kan assistent-trainer Thomas Buffel weleens en grote en belangrijke rol spelen. De voormalige Rode Duivel spreekt veel in op Olivier Deman, vooral met de nadruk op de looplijnen en het creëeren van ruimte voor zichzelf. Net zoals Buffel tijdens zijn actieve carrière, bezit Deman een eerder frêle lichaamsbouw. Desondanks kon Buffel een prachtige internationale carrière uitbouwen, waardoor Deman bij Cercle Brugge vandaag over een ideale leermeester beschikt. Die unieke expertise en ervaring van Buffel moet Deman in eerste instantie helpen om een vaste waarde te worden bij Cercle Brugge.

CERCLE – CLUB – CERCLE 

Vandaag beleeft Olivier Deman bij Cercle Brugge dus zijn grote doorbraak als profvoetballer, maar voor hetzelfde geld zat hij nog steeds bij Club Brugge. Toen Deman zeven jaar oud was, werd hij bij FC Knokke opgemerkt door de jeugdscouts van Cercle. Drie jaar later ruilde Deman echter de Brugse vereniging in voor de stadsrivaal. “Als klein kind kijk je op naar de grote buur, en ik wilde ervaren of ik het niveau daar aankon”, verklaarde Olivier Deman daarover in SHOT-magazine.

Maar bij Club Brugge was de sfeer niet zo gemoedelijk als bij Cercle, waardoor Olivier Deman al snel terugkeerde naar de Vereniging. “Naderhand verloor ik er mijn voetbalplezier. Ik kreeg voldoende speelgelegenheid en mocht elk jaar blijven, maar na de U14 vroeg ik Cercle of ik mocht terugkeren. Club heeft zeker een goede en professionele opleiding, met een heel ruime omkadering, maar ik miste de gemoedelijkheid en mijn vrienden.”



Ook al beschikt Club Brugge over een hyper-professionele omkadering in de jeugdopleiding, soms laat de club dus ook enkele grote talenten door de vingers glippen. Bij Cercle Brugge ontpopt Olivier Deman zich tot een grote revelatie in spe, en op basis van zijn recente prestaties had ie vandaag ook niet misstaan in de ruime A-kern van Club. 't Is onvermijdelijk dat Club niet alle grote talenten probleemloos en succesvol kan laten doorstromen naar het eerste elftal. Maar in het geval van Deman liet Club echt wel een veelbelovend talent schieten.

POLL: Een gemiste kans van Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

29
29
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

41
41
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

101
101
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

153
153
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

178
178
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

60
60
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

217
217
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

142
142
<strong>Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon</strong>
Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon

Club Brugge jaagt op een dodelijk doelpuntenkanon en richt zijn ogen op Williot Swedberg. De Zweedse ...

349
349
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge

Club Brugge veegde woensdag de vloer aan met KRC Genk, een huzarenstukje dat het komend weekend ...

614
614
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'

Belgische topclubs zoals Anderlecht, KRC Genk en Club Brugge hebben het de laatste tijd alsmaar ...

383
383
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."

Na de onwaarschijnlijke ontknoping van afgelopen seizoen belooft de race om het kampioenschap dit ...

793
793
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt

Ook de tweede thuismatch in de Champions' Play-Offs leverde geen puntengewin op voor Antwerp. Aan de ...

752
752
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'

De focus ligt nu uiteraard op de titelstrijd, maar achter de schermen blijkt Anderlecht ook reeds ...

254
254
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'

Een van de uitblinkers bij AA Gent in de Europe Play-Offs is ongetwijfeld Matias Fernandez-Pardo, ...

198
198