Club liet grote Cercle-revelatie door de vingers glippen

Foto: Club liet grote Cercle-revelatie door de vingers glippen

In de voorbije weken maakte de Belgische voetbalwereld kennis met Olivier Deman. De 20-jarige aanvallende middenvelder kende een hobbelig parcours bij Cercle Brugge, maar hij staat eindelijk voor zijn grote doorbraak. Maar voor hetzelfde geld was Deman een speler van Club Brugge, de club waar hij ook een deel van zijn jeugdopleiding genoot.

DE MISSIE VAN CERCLE

In Brugge wordt er hard ingezet op de eigen jeugd. Club Brugge positioneert zich als een gigant op het vlak van de jeugdwerking, maar ook bij Cercle Brugge wordt er op dat vlak kwalitatief werk geleverd. Consistent en duurzaam, maar weliswaar op een veel kleinere schaal in vergelijking met de grote buur. De lokale verankering is voor de Brugse vereniging van primordiaal belang. Het beter maken van jonge spelers is zelfs één van de grootste uitdagingen in het project van Cercle.

Die idealistische filosofie wordt zelden uit het oog verloren. Dat bleek vorig seizoen nogmaals. Bernd Storck redde Cercle Brugge toen van een nakende degradatie, waarbij de Duitser vaak een beroep deed op de aanwezige jeugdproducten. Onder die immense degradatiedruk was dat allerminst vanzelfsprekend. Storck haalde in die hectische omstandigheden met Thibo Somers, Calvin Dekuyper en Arne Cassaert zelfs drie eigen jongeren bij de ploeg. En toch slaagde hij met glans in de operatie redding.'t Is duidelijk dat Cercle Brugge haar eigen jeugd hoog in het vaandel draagt. Die ambitie wordt zelfs opgenomen in de missie van de Vereniging. “De doorstroming van de eigen opgeleide jeugd naar het eerste elftal is een prioriteit om aldus de inbedding in het sociaal weefsel van de regio zo optimaal mogelijk te houden.” De missie van Cercle behelst dan weer om in de jeugdopleiding te komen tot een continue ontwikkeling en dito groei.

STORCK – CLEMENT 

Vorig seizoen lanceerde Bernd Storck met Thibo Somers, Calvin Dekuyper en Arne Cassaert drie nieuwe youngsters in de A-kern. Die beslissing van de Duitse coach was echter nefast voor een andere veelbelovende jeugdspeler. Storck besliste vervolgens namelijk om Olivier Deman terug te zetten naar de B-kern. Hoewel de Duitser toch wel iets zag in hem, besliste Storck dat Deman zijn ploeg op dat moment niet kon helpen. De degradatiespecialist hield daarna geen rekening meer met de aanvallend ingestelde tiener.

De keiharde terugzetting naar de B-kern betekende uiteraard een zware mentale klap voor Olivier Deman. Maar uiteindelijk kon hij onder de vleugels van Jimmy De Wulf en Wouter Artz de knop omdraaien en zichzelf terug opladen. Deman werd sterker en harder, een ingesteldheid die in de professionele voetbalwereld geen overbodige luxe betekent. De Wulf en Artz werkten in de B-kern nauw en intensief samen met Deman, en die keiharde arbeid zou zich later laten uitbetalen. Dat bleek alvast tijdens de zomer van vorig jaar.Aan de start van het huidige voetbalseizoen maakte Bernd Storck plaats voor Paul Clement als hoofdcoach bij Cercle Brugge. Die nieuwe start betekende meteen ook een herkansing voor Olivier Deman, want de Engelse coach haalde hem per direct terug bij de A-kern. Maar tijdens de tweede training onder Clement sloeg het noodlot toe: Deman scheurde zijn hamstring en door die zware blessure was hij drie maanden out. Na zijn revalidatie was Cercle Brugge een zwalpende ploeg, en daarom greep Clement niet meer terug naar Deman – hoewel de Engelsman zeker potentieel zag in hem.

DEMAN BLINKT UIT 

Net zoals onder Bernd Storck raakte Olivier Deman dus ook onder Paul Clement in de vergeetput. Maar na het ontslag van de Engelse coach verscheen de ondertussen 20-jarige eindelijk terug aan de oppervlakte. Jimmy De Wulf en Wouter Artz, de trainers die Deman ondersteunden na zijn terugzetting naar de B-kern, namen vervolgens de rol over als hoofdcoach van Cercle Brugge. Het duo ad-interim zette de sportieve rehabilitatie van Deman door in het eerste elftal, een gesmaakte zet die resulteerde in twee assists in de bekerwedstrijd tegen OH Leuven.

Sindsdien gaat het snel voor de beloftevolle Olivier Deman. De nieuwe Cercle-coach Yves Vanderhaeghe voerde al meerdere gesprekken met Deman, en daarin liet hij blijken dat de youngster zeker zijn kans zou krijgen. Tegen KV Oostende, opnieuw in de beker, kon Deman alvast zijn eerste doelpunt scoren voor Cercle Brugge. De 20-jarige werd met dat doelpunt de Brugse bekerheld, maar Vanderhaeghe bewierookt vooral de duelkracht die Deman in zijn spel legt.Ook in de competitie liet Olivier Deman al positief van zich spreken. In de Jupiler Pro League kan hij nog geen doelpunten of assists voorleggen, maar Deman brengt wel een extra dimensie in het spel van Cercle Brugge. Tegen RSC Anderlecht vierde hij zijn basisdebuut in de competitie en in die match was hij de meest opvallende figuur. De jonge lefgozer speelde zich in de kijker door zijn actieradius en nooit aflatende inzet. Door verschillende media werd hij zelfs bekroond tot man van de match.

THOMAS BUFFEL 

Een nieuwe coach zorgt voor nieuwe wetten. In het geval van Olivier Deman is de komst van Yves Vanderhaeghe een godsgeschenk gebleken. De huidige coach van Cercle Brugge zag Deman enkele jaren geleden al in actie tijdens een beloftenwedstrijd waarin hij een uitstekende indruk naliet. De intrinsieke kwaliteiten van Deman zijn Vanderhaeghe dus duidelijk bijgebleven, en de coach wil vooral dat de speler zijn capaciteiten optimaal gebruikt. Vanderhaeghe looft Deman door zijn grote beweging, anticipatie, pressing én neus voor doelpunten. Het ultieme doel is echter om de 20-jarige nog beslissender te laten worden.En daarin kan assistent-trainer Thomas Buffel weleens en grote en belangrijke rol spelen. De voormalige Rode Duivel spreekt veel in op Olivier Deman, vooral met de nadruk op de looplijnen en het creëeren van ruimte voor zichzelf. Net zoals Buffel tijdens zijn actieve carrière, bezit Deman een eerder frêle lichaamsbouw. Desondanks kon Buffel een prachtige internationale carrière uitbouwen, waardoor Deman bij Cercle Brugge vandaag over een ideale leermeester beschikt. Die unieke expertise en ervaring van Buffel moet Deman in eerste instantie helpen om een vaste waarde te worden bij Cercle Brugge.

CERCLE – CLUB – CERCLE 

Vandaag beleeft Olivier Deman bij Cercle Brugge dus zijn grote doorbraak als profvoetballer, maar voor hetzelfde geld zat hij nog steeds bij Club Brugge. Toen Deman zeven jaar oud was, werd hij bij FC Knokke opgemerkt door de jeugdscouts van Cercle. Drie jaar later ruilde Deman echter de Brugse vereniging in voor de stadsrivaal. “Als klein kind kijk je op naar de grote buur, en ik wilde ervaren of ik het niveau daar aankon”, verklaarde Olivier Deman daarover in SHOT-magazine.

Maar bij Club Brugge was de sfeer niet zo gemoedelijk als bij Cercle, waardoor Olivier Deman al snel terugkeerde naar de Vereniging. “Naderhand verloor ik er mijn voetbalplezier. Ik kreeg voldoende speelgelegenheid en mocht elk jaar blijven, maar na de U14 vroeg ik Cercle of ik mocht terugkeren. Club heeft zeker een goede en professionele opleiding, met een heel ruime omkadering, maar ik miste de gemoedelijkheid en mijn vrienden.”Ook al beschikt Club Brugge over een hyper-professionele omkadering in de jeugdopleiding, soms laat de club dus ook enkele grote talenten door de vingers glippen. Bij Cercle Brugge ontpopt Olivier Deman zich tot een grote revelatie in spe, en op basis van zijn recente prestaties had ie vandaag ook niet misstaan in de ruime A-kern van Club. 't Is onvermijdelijk dat Club niet alle grote talenten probleemloos en succesvol kan laten doorstromen naar het eerste elftal. Maar in het geval van Deman liet Club echt wel een veelbelovend talent schieten.

Heb jij nog geen account bij UNIBET? Maak deze dan hier aan en zet je voetbalkennis om in geld!

POLL: Een gemiste kans van Club Brugge?

"Europees voetbal met RSCA of het EK met België? Joker"

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Vandaag 16 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

711
{insert image alt}

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet ...

1327
{insert image alt}

"Europees voetbal met RSCA of het EK met België? Joker"

Bij RSC Anderlecht hebben ze nog één punt nodig om Play-Off I te halen. Dan zijn de Brusselaars ...

46
{insert image alt}

"Volgend jaar nog bij KV Oostende? Ik denk het wel"

Bij KV Oostende moeten ze komende zomer vrezen voor het vertrek van spelers als Jack Hendry, Jelle ...

26
{insert image alt}

Waasland-Beveren heeft nieuwe functie voor De Maesschalck

Bij Waasland-Beveren hadden ze had afgelopen jaar al meerdere TD's. De club had in het verleden ...

38
{insert image alt}

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Landskampioen Union blijft nog steeds hongerig in 1B. Het team van Felice Mazzu is stilaan aan een ...

190
{insert image alt}

'PSV krijgt enorme injectie van ongeveer 50 miljoen euro'

PSV rekent op een financiële injectie van 'vele tientallen miljoenen'. De club heeft besloten om af ...

69
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

275
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

286
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

159
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

102
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

50
{insert image alt}

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

153
{insert image alt}

Cercle en Club krijgen nieuwe stadiondomper

Het stadiondossier van Club Brugge is een soap die intussen al meer dan een decennium aan de gang ...

441
{insert image alt}

'Club kan scoren met vleugelflitser, RSCA lijkt kansloos'

Op donderdag kwam het nieuws naar buiten dat er Belgische interesse heerst in de Nigeriaanse parel ...

167
{insert image alt}

'Neymar-deal beklonken, monstersalaris incluis'

Officieel nieuws vanuit de club is er tot op heden nog niet, maar volgens transfergoeroe Fabrizio ...

242
{insert image alt}

Arsenal-parel transfervrij naar de JPL?

Na het 1-1 gelijkspel in het eigen Emirates Stadium zag het er benard uit voor Arsenal in de ...

156

Gisteren 15 April 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet titelambities kracht bij met straffe cijfers

Voor Anderlecht zag het er enkele weken geleden heel benard uit om nog in Play-Off 1 te geraken. ...

520
{insert image alt}

'Club dreigt 10 à 15 miljoen te verspelen'

Ook Club Brugge maakt zich stilaan op voor alweer een drukke transferzomer. Zo zal het zich ...

429
{insert image alt}

'Raiola creëert Haaland-gekte: kostenplaatje 500 (!) miljoen'

Erling Braut Haaland hoopt deze zomer een imposante transfer te maken. Zijn zaakwaarnemer Mino ...

529
{insert image alt}

Overlegcomité doet hoop op fans in PO’s groeien

Woensdag vond er een nieuw Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land plaats. Daar ...

250
{insert image alt}

EL: Ajax-drama in Rome, Arsenal maakt imponerende comeback

Dinsdag en woensdag kregen we de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League, en ...

236
{insert image alt}

'Anderlecht komt snel met heuglijk contractnieuws'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. De jonge talenten die via Neerpede ...

223
{insert image alt}

Malaria velt Aubameyang, Arsenal-spits in ziekenhuis

Een wedstrijd missen om medische redenen is heel normaal in de voetbalwereld, maar malaria komt ...

0
{insert image alt}

'Ajax strijdt met JPL-clubs voor recordtransfer'

Precies een jaar geleden werd een nieuw Nigeriaans pareltje in verband gebracht met een transfer ...

299
{insert image alt}

Anderlecht onder druk gezet: "Zou een ernstige fout zijn"

Anderlecht leek lange tijd naast Play-Off I te gaan grijpen, maar in de laatste weken heeft de ploeg ...

289
{insert image alt}

United op rozen na volley met 'verkeerde' voet (🎥)

In de Europa League werden donderdagavond de tickets voor de halve finales verdeeld. Manchester ...

64
{insert image alt}

'Genk moet zich haasten voor opvolger Onuachu'

KRC Genk heeft zich helemaal herpakt na de dip van begin dit kalenderjaar. De Limburgers willen ...

322
{insert image alt}

Zidane lyrisch: "Wat Courtois doet is fenomenaal"

Voor aanvang van de campagne werd Real Madrid niet bij de topfavorieten gerekend voor de eindzege in ...

544
{insert image alt}

'PSG is onzekerheid beu: Neymar krijgt strikte deadline'

Er breken spannende tijden aan bij Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht is nog volop in de race ...

233
{insert image alt}

Deschacht: "Zondag kan laatste profwedstrijd worden"

Zulte Waregem heeft de voorbije maanden een inhaalrace van formaat ingezet. Vlak voor de ...

119
{insert image alt}

'Gent verlangt enorm bedrag voor Yaremchuk'

AA Gent strijdt zondagavond in een rechtstreeks duel met Zulte Waregem voor een plekje in Play-Off ...

387