Droomprofiel neemt revanche op Vanhaezebrouck

Foto: Droomprofiel neemt revanche op Vanhaezebrouck

In de voorbije transferzomer zette AA Gent in op kwantiteit, eerder dan kwaliteit. Tim Kleindienst was toen één van de vele aanwinsten, maar net zoals vele andere nieuwkoers wist hij zich niet door te zetten in de Ghelamco Arena. Hein Vanhaezebrouck rekende niet meer op de targetspits, waardoor Kleindienst verhuurd werd aan zijn ex-club 1. FC Heidenheim. Daar vindt hij tegenwoordig zijn beste vorm terug. En hoe. 

DROOMPROFIEL 

In mei startte AA Gent de zoektocht naar een nieuwe diepe spits. De voorwaarden: hij moest minimum 1 meter 90 meten, het profiel van een targetman bezitten en minder kosten dan zes miljoen euro. De namen van Dieumerci Mbokani, Adolfo Gaich, Alexander Sorloth en Eldor Shomurodov passeerden allen de revue, maar uiteindelijk gingen de Buffalo's in zee met Tim Kleindienst. De 24-jarige Duitser van 1. FC Heidenheim voldeed aan de vooropgestelde eisen en hij koppelde daar ook nog eens een gezonde neus voor doelpunten aan toe.Vorig seizoen scoorde Tim Kleindienst namelijk 14 doelpunten op 27 competitiewedstrijden in de 2. Bundesliga. Hij verdeelde die goals netjes door vijf stuks te scoren met het hoofd, vijf met de rechtervoet en vier met links. Zo'n specifiek profiel is moeilijk te vinden op de transfermarkt, maar AA Gent leek een buitenkansje verwezenlijkt te hebben met zijn witte merel. Toch was de analyse van zijn kwaliteiten erg duidelijk toen hij zijn kribbel zette in de Ghelamco Arena. Finesse en puur torinstinct moest je niet zoeken bij de Kleindienst. Werklust en inzet des te meer. 

DUBBELE CIJFERS 

De manier waarop Tim Kleindienst vorig jaar tot scoren kwam, kan het best omschreven worden als echte 'spitsengoals'. De gemaakte doelpunten van de Duitse stürmer zijn niet meteen van de mooiste makelij, maar hij beschikte blijkbaar wel over het talent om telkens op de juiste plaats op te duiken. Ook door zijn onverzettelijkheid en mateloze inzet kon Kleindienst bij FC Heidenheim nét die extra's brengen door bijvoorbeeld een ogenschijnlijke gemiste voorzet alsnog binnen te tikken aan de verste doelpaal. Die extra intuïtie was een mooie surplus op zijn kwaliteiten als targetman-profiel.Vorig seizoen kon Tim Kleindienst dus dubbele cijfers voorleggen bij zijn aantal gescoorde doelpunten, maar een goalgetter pur sang was hij eigenlijk nooit. 't Was namelijk als sinds 2014-2015 geleden dat ie nog eens meer dan tien competitiedoelpunten lukte. Toen joeg Kleindienst 13 doelpunten tegen de netten bij Energie Cottbus. In de 3. Bundesliga. Pas vijf jaar later kon hij dus opnieuw dubbele cijfers in één seizoen laten noteren. Daarmee behaalde Kleindienst één van zijn objectieven die hij zichzelf oplegde bij Heidenheim. En dat leverde hem dus ook een knappe transfer op naar AA Gent.

FLOP IN GENT 

In de Arteveldestad wrijfden ze zich alvast in de handen met zo'n schaars en specifiek profiel als centrale aanvaller. Bovendien vond Tim Kleindienst bij AA Gent zijn voormalige ploegmaat en foerier van bij 1. FC Heidenheim terug: Nicklas Dorsch. In Zuid-Duitsland vonden beide spelers elkaar blindelings op het veld. Naar eigen zeggen hadden Kleindienst en Dorsch zelfs aan een blik genoeg om de juiste keuze te maken. Voor Kleindienst leken alle ingrediënten dus aanwezig om zijn reputatie als 'Top-Stürmer' ook waar te maken in België. 

Maar uiteindelijk kreeg dat scenario een gans andere en eerder dramatische wending. Terwijl Nicklas Dorsch uitgroeide tot een steunpilaar bij AA Gent, en zelfs tot een echte revelatie in de Jupiler Pro League, verdween Tim Kleindienst helemaal naar de achtergrond. Van augustus tot en met eind januari verscheen hij namelijk amper vier keer in de basis bij de Buffalo's. Zes keer haalde hij zelfs de wedstrijdselectie niet. En dat strookte niet meteen met de interne hoge verwachtingen én zijn flink prijskaartje van 3,5 miljoen euro.Na de aanstelling van Hein Vanhaezebrouck werd het al snel duidelijk dat Tim Kleindienst geen grote rol meer ging spelen bij AA Gent. Zo haalde de Duitser in januari tegen KRC Genk wederom niet de wedstrijdselectie van de Buffalo's. Vanhaezebrouck verklaarde die keuze omdat hij een evenwichtige bank wilde tegen de Limburgers. Daarom koos hij voor Laurent Depoitre en Anderson Niangbo op de bank, ten nadele van Kleindienst. “Je moet keuzes maken”, probeerde Vanhaezebrouck de gemoederen te sussen.

ERBARMELIJKE STATS 

Tim Kleindienst werd naar de buitenwereld toe nooit openlijk bekritiseerd door Hein Vanhaezebrouck. Maar toch besloot de Gentse coach dat de spits niet het beoogde niveau haalt voor zijn ploeg. Zijn statistieken bij de Buffalo's liegen ook niet, met amper één competitiedoelpunt in vijftien wedstrijden (563 speelminuten). Om dat ene doelpuntje te kunnen scoren, een strafschop tegen OH Leuven nota bene, had Kleindienst daar maar liefst 29 doelpogingen voor nodig.Dat betekent in verhouding een bedenkelijke efficiëntie van slechts 3 procent, wat een erbarmelijke statistiek is als centrumspits. Omgerekend per 90 minuten bereikte Tim Kleindienst ook slechts 0,14 doelpunt. Ook dat is een erg matige parameter. Nochtans moest Kleindienst volgens het model van de expected goals minstens vier doelpunten gescoord hebben uit zijn vergaarde doelkansen. Kleindienst kan onmogelijk gezien worden als de schuldige voor de sportieve malaise bij Gent, maar een grote bijdrage leverde hij evenmin.

KLEINDIENST ANTWOORDT 

't Is daarom dat AA Gent zijn geflopte aanvaller in januari alweer liet vertrekken. FC Heidenheim, de ex-club van Tim Kleindienst, ontving hem terug met open armen. En daar pikt hij tegenwoordig terug aan op zijn gewoonlijk niveau. In zijn vier gespeelde competitiewedstrijden trof Kleindienst al telkens raak, en zijn doelpuntenteller staat momenteel al op vijf stuks. Per negentig minuten scoort Kleindienst maar liefst 1,45 doelpunt, wat een enorm contrast inhoudt tegenover zijn frequentie bij AA Gent dat amper 0,14 doelpunt bedroeg.In de 2. Bundesliga toont Tim Kleindienst zich bijgevolg ook heel wat efficiënter. Zijn vijf gemaakte doelpunten uit dertien pogingen is alvast een erg knap resultaat. Met een efficiëntie voor doel van 38 procent behoort hij zelfs al tot de beste spitsen van de Duitse tweede klasse. Ter herinnering, zijn efficiëntie bij AA Gent lag op een bedroevend lage drie procent. En zelfs in de expected goals presteert Kleindienst tegenwoordig uitermate positief. Hoewel hij reeds vijf doelpunten lukte, werden er volgens datzelfde wetenschappelijk model maar 2,27 goals verwacht.

HEIN MINIMALISEERT 

't Is maar de vraag hoe ze bij AA Gent vandaag staan tegenover de recente explosie van Tim Kleindienst. FC Heidenheim kon trouwens ook een aankoopoptie bedingen in de huurdeal, maar daarvan is een richtprijs niet geweten. Kleindienst geeft Hein Vanhaezebrouck dus lik op stuk, nadat de coach hem volledig afschreef in zijn ploeg. “Maar AA Gent vergelijken met Heidenheim heeft geen enkele zin”, gaf Vanhaezebrouck daar eerder al duiding aan. “Hij keert terug naar de ploeg die hij kent en kan zich dus meteen integreren. Heidenheim is tweede klasse, dus misschien is dat ook makkelijker.” Tja. Toch wordt het spannend om te volgen hoe Tim Kleindienst zijn evolutie doorzet in de 2. Bundesliga. Misschien kan AA Gent straks financieel profiteren van zijn uitstekende vorm, als hij dan toch geen toekomst meer zou hebben in de Ghelamco Arena. Anderzijds lopen de Buffalo's het risico om een vlotscorende spits te gemakkelijk te laten vertrekken. Per slot van rekening staat dergelijk profiel hoog genoteerd op het verlanglijstje voor het volgende voetbalseizoen ...

POLL: Een flater van Vanhaezebrouck?

Telenet de mist in: slotspeeldag niet volledig uitgezonden

'Anderlecht moet nog tijdje wachten op grootse comeback'

Dessers scoort vijf (!) keer in Genkse oefenpot

Vandaag 13 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Bookmaker geeft favorieten voor kwartfinales CL!

Deze week komen we te weten wie de vier halve finalisten van dit seizoen worden in de Champions ...

26
{insert image alt}

Spits dwarsboomt grote transferplannen Club Brugge

Begin dit seizoen stond er weeral geen maat op Kaveh Rezaei. De Iraniër vond zoals vanouds ...

498
{insert image alt}

Anderlecht plots titeluitdager nummer één voor Club Brugge

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Behalve in de Paars-Witte rangen gaf vooraf haast niemand ...

988
{insert image alt}

'Anderlecht moet nog tijdje wachten op grootse comeback'

Anderlecht lijkt na de overwinning tegen Club Brugge stevig op weg naar Play-Off 1, en mag zo ook ...

17
{insert image alt}

Dessers scoort vijf (!) keer in Genkse oefenpot

Als topschutter van de Eredivisie haalde Genk hem met de nodige verwachtingen in huis, maar het werd ...

74
{insert image alt}

Telenet de mist in: slotspeeldag niet volledig uitgezonden

Doorgaans worden op de laatste twee speeldagen alle wedstrijden tegelijk afgewerkt, maar afgelopen ...

302
{insert image alt}

Beerschot reageert op Vlaams Belang-rel

Beerschot staat zondag voor een cruciaal duel. Op het veld van Standard hoopt de promovendus immers ...

161
{insert image alt}

'Dennis blaast bruggen met Club definitief op'

Het loopt de laatste weken allemaal wat minder bij Club Brugge, maar sinds nieuwjaar bouwde de ...

218
{insert image alt}

Anderlecht met de billen dicht richting STVV

Na een negen op negen, waaronder twee knappe zeges tegen Antwerp en Club Brugge, staat Anderlecht ...

553
{insert image alt}

Djibril Cissé verrast met comeback in de Verenigde Staten

Djibril Cissé is altijd een speciaal type geweest. De Fransman gaat weer voetballen, dat geraakte ...

51
{insert image alt}

"Ik herhaal: Mbappé speelt volgend seizoen voor Real Madrid"

Kylian Mbappé hoopt dit seizoen de Champions League te winnen met Paris Saint-Germain. Misschien ...

95
{insert image alt}

'STVV laat zes spelers definitief vertrekken'

Bij STVV kennen ze een teleurstellend seizoen. Peter Maes heeft zijn evaluatie al stilaan gemaakt. ...

161
{insert image alt}

Makelaar laat zich uit over toekomst Mukairu bij Anderlecht

De zomer- en wintertransfers van RSC Anderlecht waren zeker geen bijzonder groot succes. Het is ...

250
{insert image alt}

Verheyen geeft Verbeke transfertip voor komende zomer

Bij RSC Anderlecht hebben ze heel wat huurspelers. Eén van hen is Majeed Ashimeru. Hij laat een ...

318
{insert image alt}

Deschacht: "Ik haatte Defour toen"

Olivier Deschacht en Steven Defour speelden tijdens KV Mechelen-Zulte Waregem nog eens tegen elkaar. ...

162
{insert image alt}

Club Brugge vindt versterking bij PSV

Club Brugge heeft een nieuw talent weten te strikken. Blauw-Zwart heeft bij PSV een jong Belg weten ...

245
{insert image alt}

Overzicht verhuurde spelers: twee goals, één assist en eerste basisplaats

Ook dit seizoen verhuren de Belgische eersteklassers een resem spelers aan buitenlandse clubs. ...

49
{insert image alt}

Voorzitter Vlaams Belang ontvangt dreigbericht van speler Beerschot

Beerschot VA staat aanstaande zondag voor een cruciaal duel. Op het veld van Standard hoopt de ...

290

Gisteren 12 April 2021

{insert image alt}

Vercauteren in de wolken: "Staan waar we moeten staan"

Royal Antwerp FC verzekerde zich vanavond van een POI-ticket. Een moeilijke wedstrijd op Le ...

300
{insert image alt}

Sonck twijfelt over Lang: "Waarom deed Ajax hem dan weg?"

In de topper tussen Anderlecht en Club Brugge trok Paars-Wit uiteindelijk aan het langste eind. In ...

834
{insert image alt}

Trossard pakt punt met Brighton, West Brom timmert aan redding

Naar goede gewoonte wordt er op maandagavond ook in de Premier League gevoetbald. West Bromwich ...

64
{insert image alt}

Cercle zeker van behoud, WBE of Moeskroen degradeert

Vanavond werd in Moeskroen de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie afgewerkt. Na een ...

295
{insert image alt}

Van Himst geniet: "Beste spits van de laatste vijf jaar"

RSC Anderlecht zette gisteren een grote stap richting POI door Club Brugge te verslaan. In een ...

368
{insert image alt}

Antwerp is zeker van POI na spektakelwedstrijd op Moeskroen

Moeskroen en Antwerp stonden vanavond voor een levensbelangrijk duel. Bij winst van de thuisploeg ...

279
{insert image alt}

Rode kaart van Zlatan zorgt voor opvallende wending

AC Milan lijkt de Italiaanse Scudetto te mogen vergeten. De Rossoneri telt ondertussen al negen ...

191
{insert image alt}

'Manchester United mengt zich in strijd om ex-Genkie'

Manchester United is in Engeland goed op weg om zich te verzekeren van de tweede plaats. De ...

122
{insert image alt}

Onvrede over onbestrafte actie van Vormer groeit

RSC Anderlecht wist gisteren vriend en vijand te verrassen door tegen leider Club Brugge de ...

1133
{insert image alt}

Antwerp op voorsprong, maar met man minder: "Heeft hij een keuken besteld?"

Moeskroen en Antwerp sluiten vanavond de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie af. Beide ...

270
{insert image alt}

'Lichtpunt Waasland-Beveren staat voor zomerse toptransfer'

Waasland-Beveren staat op een zucht van de degradatie richting 1B. De Waaslanders kunnen enkel en ...

555
{insert image alt}

'Club Brugge mag toptransfer Mandzukic helemaal vergeten'

Tijdens de voorbije zomermercato raakte bekend dat Club Brugge niemand minder dan Mario Mandzukic op ...

237
{insert image alt}

Lierse K. haalt ex-speler van Beerschot terug naar België

Lierse Kempenzonen beleeft een seizoen om snel te vergeten. De ploeg verloor ook tijdens de ...

154
{insert image alt}

KV Oostende tekent voor opmerkelijk record

Door de zege op Beerschot maakt KV Oostende nog steeds kans op een plaats in POI. Desondanks zijn de ...

161
{insert image alt}

'Aguero verrast vriend en vijand met transferbeslissing'

Sergio Aguero kondigde enkele weken geleden aan dat hij op het einde van het seizoen vertrekt bij ...

504