Droomprofiel neemt revanche op Vanhaezebrouck

Foto: Droomprofiel neemt revanche op Vanhaezebrouck

In de voorbije transferzomer zette AA Gent in op kwantiteit, eerder dan kwaliteit. Tim Kleindienst was toen één van de vele aanwinsten, maar net zoals vele andere nieuwkoers wist hij zich niet door te zetten in de Ghelamco Arena. Hein Vanhaezebrouck rekende niet meer op de targetspits, waardoor Kleindienst verhuurd werd aan zijn ex-club 1. FC Heidenheim. Daar vindt hij tegenwoordig zijn beste vorm terug. En hoe. 

DROOMPROFIEL 

In mei startte AA Gent de zoektocht naar een nieuwe diepe spits. De voorwaarden: hij moest minimum 1 meter 90 meten, het profiel van een targetman bezitten en minder kosten dan zes miljoen euro. De namen van Dieumerci Mbokani, Adolfo Gaich, Alexander Sorloth en Eldor Shomurodov passeerden allen de revue, maar uiteindelijk gingen de Buffalo's in zee met Tim Kleindienst. De 24-jarige Duitser van 1. FC Heidenheim voldeed aan de vooropgestelde eisen en hij koppelde daar ook nog eens een gezonde neus voor doelpunten aan toe.Vorig seizoen scoorde Tim Kleindienst namelijk 14 doelpunten op 27 competitiewedstrijden in de 2. Bundesliga. Hij verdeelde die goals netjes door vijf stuks te scoren met het hoofd, vijf met de rechtervoet en vier met links. Zo'n specifiek profiel is moeilijk te vinden op de transfermarkt, maar AA Gent leek een buitenkansje verwezenlijkt te hebben met zijn witte merel. Toch was de analyse van zijn kwaliteiten erg duidelijk toen hij zijn kribbel zette in de Ghelamco Arena. Finesse en puur torinstinct moest je niet zoeken bij de Kleindienst. Werklust en inzet des te meer. 

DUBBELE CIJFERS 

De manier waarop Tim Kleindienst vorig jaar tot scoren kwam, kan het best omschreven worden als echte 'spitsengoals'. De gemaakte doelpunten van de Duitse stürmer zijn niet meteen van de mooiste makelij, maar hij beschikte blijkbaar wel over het talent om telkens op de juiste plaats op te duiken. Ook door zijn onverzettelijkheid en mateloze inzet kon Kleindienst bij FC Heidenheim nét die extra's brengen door bijvoorbeeld een ogenschijnlijke gemiste voorzet alsnog binnen te tikken aan de verste doelpaal. Die extra intuïtie was een mooie surplus op zijn kwaliteiten als targetman-profiel.Vorig seizoen kon Tim Kleindienst dus dubbele cijfers voorleggen bij zijn aantal gescoorde doelpunten, maar een goalgetter pur sang was hij eigenlijk nooit. 't Was namelijk als sinds 2014-2015 geleden dat ie nog eens meer dan tien competitiedoelpunten lukte. Toen joeg Kleindienst 13 doelpunten tegen de netten bij Energie Cottbus. In de 3. Bundesliga. Pas vijf jaar later kon hij dus opnieuw dubbele cijfers in één seizoen laten noteren. Daarmee behaalde Kleindienst één van zijn objectieven die hij zichzelf oplegde bij Heidenheim. En dat leverde hem dus ook een knappe transfer op naar AA Gent.

FLOP IN GENT 

In de Arteveldestad wrijfden ze zich alvast in de handen met zo'n schaars en specifiek profiel als centrale aanvaller. Bovendien vond Tim Kleindienst bij AA Gent zijn voormalige ploegmaat en foerier van bij 1. FC Heidenheim terug: Nicklas Dorsch. In Zuid-Duitsland vonden beide spelers elkaar blindelings op het veld. Naar eigen zeggen hadden Kleindienst en Dorsch zelfs aan een blik genoeg om de juiste keuze te maken. Voor Kleindienst leken alle ingrediënten dus aanwezig om zijn reputatie als 'Top-Stürmer' ook waar te maken in België. 

Maar uiteindelijk kreeg dat scenario een gans andere en eerder dramatische wending. Terwijl Nicklas Dorsch uitgroeide tot een steunpilaar bij AA Gent, en zelfs tot een echte revelatie in de Jupiler Pro League, verdween Tim Kleindienst helemaal naar de achtergrond. Van augustus tot en met eind januari verscheen hij namelijk amper vier keer in de basis bij de Buffalo's. Zes keer haalde hij zelfs de wedstrijdselectie niet. En dat strookte niet meteen met de interne hoge verwachtingen én zijn flink prijskaartje van 3,5 miljoen euro.Na de aanstelling van Hein Vanhaezebrouck werd het al snel duidelijk dat Tim Kleindienst geen grote rol meer ging spelen bij AA Gent. Zo haalde de Duitser in januari tegen KRC Genk wederom niet de wedstrijdselectie van de Buffalo's. Vanhaezebrouck verklaarde die keuze omdat hij een evenwichtige bank wilde tegen de Limburgers. Daarom koos hij voor Laurent Depoitre en Anderson Niangbo op de bank, ten nadele van Kleindienst. “Je moet keuzes maken”, probeerde Vanhaezebrouck de gemoederen te sussen.

ERBARMELIJKE STATS 

Tim Kleindienst werd naar de buitenwereld toe nooit openlijk bekritiseerd door Hein Vanhaezebrouck. Maar toch besloot de Gentse coach dat de spits niet het beoogde niveau haalt voor zijn ploeg. Zijn statistieken bij de Buffalo's liegen ook niet, met amper één competitiedoelpunt in vijftien wedstrijden (563 speelminuten). Om dat ene doelpuntje te kunnen scoren, een strafschop tegen OH Leuven nota bene, had Kleindienst daar maar liefst 29 doelpogingen voor nodig.Dat betekent in verhouding een bedenkelijke efficiëntie van slechts 3 procent, wat een erbarmelijke statistiek is als centrumspits. Omgerekend per 90 minuten bereikte Tim Kleindienst ook slechts 0,14 doelpunt. Ook dat is een erg matige parameter. Nochtans moest Kleindienst volgens het model van de expected goals minstens vier doelpunten gescoord hebben uit zijn vergaarde doelkansen. Kleindienst kan onmogelijk gezien worden als de schuldige voor de sportieve malaise bij Gent, maar een grote bijdrage leverde hij evenmin.

KLEINDIENST ANTWOORDT 

't Is daarom dat AA Gent zijn geflopte aanvaller in januari alweer liet vertrekken. FC Heidenheim, de ex-club van Tim Kleindienst, ontving hem terug met open armen. En daar pikt hij tegenwoordig terug aan op zijn gewoonlijk niveau. In zijn vier gespeelde competitiewedstrijden trof Kleindienst al telkens raak, en zijn doelpuntenteller staat momenteel al op vijf stuks. Per negentig minuten scoort Kleindienst maar liefst 1,45 doelpunt, wat een enorm contrast inhoudt tegenover zijn frequentie bij AA Gent dat amper 0,14 doelpunt bedroeg.In de 2. Bundesliga toont Tim Kleindienst zich bijgevolg ook heel wat efficiënter. Zijn vijf gemaakte doelpunten uit dertien pogingen is alvast een erg knap resultaat. Met een efficiëntie voor doel van 38 procent behoort hij zelfs al tot de beste spitsen van de Duitse tweede klasse. Ter herinnering, zijn efficiëntie bij AA Gent lag op een bedroevend lage drie procent. En zelfs in de expected goals presteert Kleindienst tegenwoordig uitermate positief. Hoewel hij reeds vijf doelpunten lukte, werden er volgens datzelfde wetenschappelijk model maar 2,27 goals verwacht.

HEIN MINIMALISEERT 

't Is maar de vraag hoe ze bij AA Gent vandaag staan tegenover de recente explosie van Tim Kleindienst. FC Heidenheim kon trouwens ook een aankoopoptie bedingen in de huurdeal, maar daarvan is een richtprijs niet geweten. Kleindienst geeft Hein Vanhaezebrouck dus lik op stuk, nadat de coach hem volledig afschreef in zijn ploeg. “Maar AA Gent vergelijken met Heidenheim heeft geen enkele zin”, gaf Vanhaezebrouck daar eerder al duiding aan. “Hij keert terug naar de ploeg die hij kent en kan zich dus meteen integreren. Heidenheim is tweede klasse, dus misschien is dat ook makkelijker.” Tja. Toch wordt het spannend om te volgen hoe Tim Kleindienst zijn evolutie doorzet in de 2. Bundesliga. Misschien kan AA Gent straks financieel profiteren van zijn uitstekende vorm, als hij dan toch geen toekomst meer zou hebben in de Ghelamco Arena. Anderzijds lopen de Buffalo's het risico om een vlotscorende spits te gemakkelijk te laten vertrekken. Per slot van rekening staat dergelijk profiel hoog genoteerd op het verlanglijstje voor het volgende voetbalseizoen ...

POLL: Een flater van Vanhaezebrouck?

Flick kondigt zijn vertrek bij Bayern München aan

Charleroi komt met update over ongeregeldheden met de fans

'Charleroi nam beslissing over Botaka, Gillet en Vranjes'

Vandaag 17 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij ruim 330 euro met 10 euro inzet op speeldag 34!

Het langste regulier seizoen sinds de invoering van de play-offs zit er bijna op. Op de slotspeeldag ...

17
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

956
{insert image alt}

"Geef Kompany 10 miljoen en hij speelt mee voor de titel"

Als Vincent Kompany met RSC Anderlecht Play-Off I weet te halen, dan heeft de coach bijzonder straf ...

13
{insert image alt}

Spits van Zulte Waregem: "Ik tekende er nog niet"

De ontlading was gisteren groot toen SC Cambuur zich officieus verzekerde van promotie naar de ...

12
{insert image alt}

'Anderlecht rekent op 10 miljoen euro'

Bij RSC Anderlecht gaat het financieel al jaren niet goed, maar het huidige beleid is eindelijk ...

70
{insert image alt}

Charleroi komt met update over ongeregeldheden met de fans

Sporting Charleroi begon uitstekend aan het seizoen en draaide zelfs een tijdje mee aan de top van ...

67
{insert image alt}

Flick kondigt zijn vertrek bij Bayern München aan

Bayern München kent naast het veld woelige weken. Het klikt niet tussen Hansi Flick en een deel van ...

141
{insert image alt}

'Charleroi nam beslissing over Botaka, Gillet en Vranjes'

Sporting Charleroi kende een rotseizoen. De Carolo’s gaan in de zomer wellicht met de bezem door ...

91
{insert image alt}

LA Galaxy maakt vertrek van ex-speler Club Brugge bekend

Club Brugge heeft met Simon Mignolet een topper onder de lat staan. Jaren geleden had het veel ...

109
{insert image alt}

Seraing kan in eigen huis geen afstand nemen van Lierse Kempenzonen

Na een zoutloze pot voetbal hebben Seraing en Lierse Kempenzonen de punten gedeeld in 1B. Het team ...

64
{insert image alt}

Vazquez geeft eindelijk verklaring voor snelle exit bij Eupen

Victor Vazquez is weer voetballer, want de Spaanse spelmaker tekende onlangs een contract bij LA ...

111
{insert image alt}

Aftrap Charleroi-Eupen uitgesteld door revolterende fans

Sporting Charleroi begon uitstekend aan het seizoen en draaide zelfs een tijdje mee aan de top van ...

302
{insert image alt}

Casteels beleeft pijnlijke middag tegen Bayern

Bayern München heeft optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van eerste achtervolger RB Leipzig ...

51
{insert image alt}

Drie afwezigen bij Club tegen Moeskroen, één speler keert terug

Leider Club Brugge wil zich tijdens de slotspeeldag van de reguliere competitie herpakken na de ...

165
{insert image alt}

Zulte Waregem ziet sterkhouder uitvallen voor kraker tegen Gent

De strijd om Play-Off II wordt op de laatste speeldag van de reguliere competitie nog bijzonder ...

80
{insert image alt}

KV Oostende krijgt dubbele opsteker voor cruciale partij

KV Oostende maakt nog kans op Play-Off I, maar het moet eigenlijk wel al hopen op een klein mirakel ...

106
{insert image alt}

'Marokko lonkt alsmaar meer naar smaakmaker Anderlecht'

Anderlecht is bezig om de reguliere competitie sterk af te sluiten na zeges tegen Antwerp en Club ...

199

Gisteren 16 April 2021

{insert image alt}

Götze spreekt duidelijke taal over toekomst bij PSV

Mario Götze weerspreekt dat hij plannen heeft om PSV te verlaten. De 63-voudig international van ...

173
{insert image alt}

Clement: "Anderlecht? Ik was niet verschoten"

Club Brugge verdiende meer dan de nederlaag tegen RSC Anderlecht, maar het speelde ook geen goede ...

406
{insert image alt}

"De aanpak van Vanhaezebrouck is niet makkelijk voor iedereen"

Bij AA Gent krijgt Niklas Dorsch vreemd genoeg weinig speelkansen de laatste weken. De Duitser liet ...

190
{insert image alt}

'Chelsea vraagt 6 miljoen euro aan KRC Genk'

Cercle Brugge heeft zich na een bewogen seizoen alsnog weten te redden, want na de zege tegen OHL en ...

618
{insert image alt}

Tottenham wint weer niet, Lille verliest punten

In de Premier League en Ligue I kwamen Tottenham en Lille OSC in actie. Everton en Tottenham hielden ...

66
{insert image alt}

"Europees voetbal met RSCA of het EK met België? Joker"

Bij RSC Anderlecht hebben ze nog één punt nodig om Play-Off I te halen. Dan zijn de Brusselaars ...

220
{insert image alt}

"Volgend jaar nog bij KV Oostende? Ik denk het wel"

Bij KV Oostende moeten ze komende zomer vrezen voor het vertrek van spelers als Jack Hendry, Jelle ...

148
{insert image alt}

Waasland-Beveren heeft nieuwe functie voor De Maesschalck

Bij Waasland-Beveren hadden ze had afgelopen jaar al meerdere TD's. De club had in het verleden ...

102
{insert image alt}

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Landskampioen Union blijft nog steeds hongerig in 1B. Het team van Felice Mazzu is stilaan aan een ...

331
{insert image alt}

'PSV krijgt enorme injectie van ongeveer 50 miljoen euro'

PSV rekent op een financiële injectie van 'vele tientallen miljoenen'. De club heeft besloten om af ...

145
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

753
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

625
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

336
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

160
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

90