Droomprofiel neemt revanche op Vanhaezebrouck

Droomprofiel neemt revanche op Vanhaezebrouck

In de voorbije transferzomer zette AA Gent in op kwantiteit, eerder dan kwaliteit. Tim Kleindienst was toen één van de vele aanwinsten, maar net zoals vele andere nieuwkoers wist hij zich niet door te zetten in de Ghelamco Arena. Hein Vanhaezebrouck rekende niet meer op de targetspits, waardoor Kleindienst verhuurd werd aan zijn ex-club 1. FC Heidenheim. Daar vindt hij tegenwoordig zijn beste vorm terug. En hoe. 


DROOMPROFIEL 

In mei startte AA Gent de zoektocht naar een nieuwe diepe spits. De voorwaarden: hij moest minimum 1 meter 90 meten, het profiel van een targetman bezitten en minder kosten dan zes miljoen euro. De namen van Dieumerci Mbokani, Adolfo Gaich, Alexander Sorloth en Eldor Shomurodov passeerden allen de revue, maar uiteindelijk gingen de Buffalo's in zee met Tim Kleindienst. De 24-jarige Duitser van 1. FC Heidenheim voldeed aan de vooropgestelde eisen en hij koppelde daar ook nog eens een gezonde neus voor doelpunten aan toe.



Vorig seizoen scoorde Tim Kleindienst namelijk 14 doelpunten op 27 competitiewedstrijden in de 2. Bundesliga. Hij verdeelde die goals netjes door vijf stuks te scoren met het hoofd, vijf met de rechtervoet en vier met links. Zo'n specifiek profiel is moeilijk te vinden op de transfermarkt, maar AA Gent leek een buitenkansje verwezenlijkt te hebben met zijn witte merel. Toch was de analyse van zijn kwaliteiten erg duidelijk toen hij zijn kribbel zette in de Ghelamco Arena. Finesse en puur torinstinct moest je niet zoeken bij de Kleindienst. Werklust en inzet des te meer. 

DUBBELE CIJFERS 

De manier waarop Tim Kleindienst vorig jaar tot scoren kwam, kan het best omschreven worden als echte 'spitsengoals'. De gemaakte doelpunten van de Duitse stürmer zijn niet meteen van de mooiste makelij, maar hij beschikte blijkbaar wel over het talent om telkens op de juiste plaats op te duiken. Ook door zijn onverzettelijkheid en mateloze inzet kon Kleindienst bij FC Heidenheim nét die extra's brengen door bijvoorbeeld een ogenschijnlijke gemiste voorzet alsnog binnen te tikken aan de verste doelpaal. Die extra intuïtie was een mooie surplus op zijn kwaliteiten als targetman-profiel.



Vorig seizoen kon Tim Kleindienst dus dubbele cijfers voorleggen bij zijn aantal gescoorde doelpunten, maar een goalgetter pur sang was hij eigenlijk nooit. 't Was namelijk als sinds 2014-2015 geleden dat ie nog eens meer dan tien competitiedoelpunten lukte. Toen joeg Kleindienst 13 doelpunten tegen de netten bij Energie Cottbus. In de 3. Bundesliga. Pas vijf jaar later kon hij dus opnieuw dubbele cijfers in één seizoen laten noteren. Daarmee behaalde Kleindienst één van zijn objectieven die hij zichzelf oplegde bij Heidenheim. En dat leverde hem dus ook een knappe transfer op naar AA Gent.

FLOP IN GENT 

In de Arteveldestad wrijfden ze zich alvast in de handen met zo'n schaars en specifiek profiel als centrale aanvaller. Bovendien vond Tim Kleindienst bij AA Gent zijn voormalige ploegmaat en foerier van bij 1. FC Heidenheim terug: Nicklas Dorsch. In Zuid-Duitsland vonden beide spelers elkaar blindelings op het veld. Naar eigen zeggen hadden Kleindienst en Dorsch zelfs aan een blik genoeg om de juiste keuze te maken. Voor Kleindienst leken alle ingrediënten dus aanwezig om zijn reputatie als 'Top-Stürmer' ook waar te maken in België. 

Maar uiteindelijk kreeg dat scenario een gans andere en eerder dramatische wending. Terwijl Nicklas Dorsch uitgroeide tot een steunpilaar bij AA Gent, en zelfs tot een echte revelatie in de Jupiler Pro League, verdween Tim Kleindienst helemaal naar de achtergrond. Van augustus tot en met eind januari verscheen hij namelijk amper vier keer in de basis bij de Buffalo's. Zes keer haalde hij zelfs de wedstrijdselectie niet. En dat strookte niet meteen met de interne hoge verwachtingen én zijn flink prijskaartje van 3,5 miljoen euro.



Na de aanstelling van Hein Vanhaezebrouck werd het al snel duidelijk dat Tim Kleindienst geen grote rol meer ging spelen bij AA Gent. Zo haalde de Duitser in januari tegen KRC Genk wederom niet de wedstrijdselectie van de Buffalo's. Vanhaezebrouck verklaarde die keuze omdat hij een evenwichtige bank wilde tegen de Limburgers. Daarom koos hij voor Laurent Depoitre en Anderson Niangbo op de bank, ten nadele van Kleindienst. “Je moet keuzes maken”, probeerde Vanhaezebrouck de gemoederen te sussen.

ERBARMELIJKE STATS 

Tim Kleindienst werd naar de buitenwereld toe nooit openlijk bekritiseerd door Hein Vanhaezebrouck. Maar toch besloot de Gentse coach dat de spits niet het beoogde niveau haalt voor zijn ploeg. Zijn statistieken bij de Buffalo's liegen ook niet, met amper één competitiedoelpunt in vijftien wedstrijden (563 speelminuten). Om dat ene doelpuntje te kunnen scoren, een strafschop tegen OH Leuven nota bene, had Kleindienst daar maar liefst 29 doelpogingen voor nodig.



Dat betekent in verhouding een bedenkelijke efficiëntie van slechts 3 procent, wat een erbarmelijke statistiek is als centrumspits. Omgerekend per 90 minuten bereikte Tim Kleindienst ook slechts 0,14 doelpunt. Ook dat is een erg matige parameter. Nochtans moest Kleindienst volgens het model van de expected goals minstens vier doelpunten gescoord hebben uit zijn vergaarde doelkansen. Kleindienst kan onmogelijk gezien worden als de schuldige voor de sportieve malaise bij Gent, maar een grote bijdrage leverde hij evenmin.

KLEINDIENST ANTWOORDT 

't Is daarom dat AA Gent zijn geflopte aanvaller in januari alweer liet vertrekken. FC Heidenheim, de ex-club van Tim Kleindienst, ontving hem terug met open armen. En daar pikt hij tegenwoordig terug aan op zijn gewoonlijk niveau. In zijn vier gespeelde competitiewedstrijden trof Kleindienst al telkens raak, en zijn doelpuntenteller staat momenteel al op vijf stuks. Per negentig minuten scoort Kleindienst maar liefst 1,45 doelpunt, wat een enorm contrast inhoudt tegenover zijn frequentie bij AA Gent dat amper 0,14 doelpunt bedroeg.



In de 2. Bundesliga toont Tim Kleindienst zich bijgevolg ook heel wat efficiënter. Zijn vijf gemaakte doelpunten uit dertien pogingen is alvast een erg knap resultaat. Met een efficiëntie voor doel van 38 procent behoort hij zelfs al tot de beste spitsen van de Duitse tweede klasse. Ter herinnering, zijn efficiëntie bij AA Gent lag op een bedroevend lage drie procent. En zelfs in de expected goals presteert Kleindienst tegenwoordig uitermate positief. Hoewel hij reeds vijf doelpunten lukte, werden er volgens datzelfde wetenschappelijk model maar 2,27 goals verwacht.

HEIN MINIMALISEERT 

't Is maar de vraag hoe ze bij AA Gent vandaag staan tegenover de recente explosie van Tim Kleindienst. FC Heidenheim kon trouwens ook een aankoopoptie bedingen in de huurdeal, maar daarvan is een richtprijs niet geweten. Kleindienst geeft Hein Vanhaezebrouck dus lik op stuk, nadat de coach hem volledig afschreef in zijn ploeg. “Maar AA Gent vergelijken met Heidenheim heeft geen enkele zin”, gaf Vanhaezebrouck daar eerder al duiding aan. 



“Hij keert terug naar de ploeg die hij kent en kan zich dus meteen integreren. Heidenheim is tweede klasse, dus misschien is dat ook makkelijker.” Tja. Toch wordt het spannend om te volgen hoe Tim Kleindienst zijn evolutie doorzet in de 2. Bundesliga. Misschien kan AA Gent straks financieel profiteren van zijn uitstekende vorm, als hij dan toch geen toekomst meer zou hebben in de Ghelamco Arena. Anderzijds lopen de Buffalo's het risico om een vlotscorende spits te gemakkelijk te laten vertrekken. Per slot van rekening staat dergelijk profiel hoog genoteerd op het verlanglijstje voor het volgende voetbalseizoen ...

POLL: Een flater van Vanhaezebrouck?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

16
16
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

31
31
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

27
27
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

91
91
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

27
27
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

118
118
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

379
379
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

432
432
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

419
419
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

96
96
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

205
205
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

95
95
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

370
370
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

125
125
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0