Kompany wijkt: RSCA botst op 'nieuwe' prioriteit

Foto: Kompany wijkt: RSCA botst op 'nieuwe' prioriteit

De cijfers zijn welbekend. Nul schoten tussen de palen in 180 minuten tegen, met alle respect, bescheiden tegenstanders als Cercle Brugge en KV Kortrijk. Zes doelpunten in negen competitieduels sinds nieuwjaar, waarvan de helft strafschoppen en één owngoal. Met als resultaat van dat alles een schamele 10 op 27. Tijd voor Vincent Kompany en Anderlecht om het over een andere boeg te gooien, zou je dan denken. Al is het daarvoor mogelijk toch nog wachten tot komende zomer.

Via verzorgd voetbal kansen creëren. In theorie klinkt het mooi, in de praktijk is het weinigen gegeven. In navolging van zijn leermeester Pep Guardiola blijft het tevens wat Kompany nastreeft met zijn bont allegaartje van jonkies en huurlingen in het Lotto Park, liefst met tal van doelpunten tot gevolg. Helaas komen die intenties er op de groene mat lang niet altijd uit. Zoals de coach graag benadrukt werkte Paars-Wit ook in 2021 weliswaar wedstrijden af waarin het voldoende voor het vijandige doel opdook – en zichzelf soms vergat te belonen. Alleen vallen die partijen ruimschoots op één hand te tellen.

GEBREK AAN PLAN C

Over de visie en spelopvattingen van Kompany, diens keuzes qua wedstrijdselectie, basisopstelling en invallers of, kort samengevat, zijn persoonlijk aandeel in de sportieve malaise bij de recordkampioen willen we het hier niet uitgebreid hebben. Daarover is tenslotte reeds genoeg inkt gevloeid, net zoals de jeugdige leeftijd van zijn kern of het tekort aan slagkracht op de transfermarkt van de Brusselaars al uitvoerig besproken werd. Desalniettemin werd in de troosteloze 0-2 nederlaag tegen de Kerels andermaal een gapende lacune blootgelegd in Kompany zijn strijdplan: het gebrek aan een plan B.Of beter gezegd: een plan C. Grof gesteld heeft Anderlecht immers twee manieren om de bal voorin te krijgen. De eerste is een verzorgde opbouw, met spelers die tussen de linies bewegen en een vlotte circulatie van achteruit om die te doorbreken. Het stokpaardje van Kompany, zelf destijds meester in de kunst. Het alternatief zijn vlugge inspeelpasses op Lukas Nmecha, die bedreven is in het afschermen van het leer met de rug naar doel of met een van zijn uitstekende deviaties zijn snelle aanvalspartners kan bedienen. Beide opties werden zondag echter vakkundig lamgelegd door de bezoekers uit Kortrijk.

MANCO VAN NMECHA

Een van de problemen waar Anderlecht mee kampt, is dat het dan niet ineens voor de klassieke lange bal kan kiezen. Nochtans wordt Nmecha dus wel geregeld verticaal aangespeeld van achteruit, vaak zelfs rechtstreeks door doelman Timon Wellenreuther – of voordien Hendrik Van Crombrugge. Een plannetje dat dit seizoen al meermaals uitmuntend uitpakte. Het gaat hem dan evenwel niet om flauwe boogballetjes, maar wederom om strakke inspeelpasses waar de diepe spits wat mee kan aanvangen. Ondanks zijn kracht en postuur vormen kopduels per slot van rekening niet bepaald diens specialiteit.Integendeel zelfs, in de lucht kan Nmecha allesbehalve tippen aan pakweg Paul Onuachu of Bas Dost. Uiteraard heeft de jonge huurling van Manchester City wel nog andere kwaliteiten, zowel op fysiek als voetbaltechnisch vlak, en fungeert op hij zijn eigen wijze dus eveneens prima als een soort targetman. In een wedstrijd als zondag was Anderlecht misschien echter toch gebaat bij een iets traditioneler type. Ook al omdat Nmecha evenmin als een breekijzer kan worden beschouwd. Dat beseft blijkbaar ook Kompany, die zijn topschutter reeds een kwartier voor tijd – en vlak na de 0-2 – naar de kant haalde.

KOMPANY ZKT. KILLER

In zijn plaats kwam Mohammed Dauda, met zijn 1m76 ook niet echt een imposant figuur. Het blijft een opvallende vaststelling dat Anderlecht, zeker met Matt Miazga op de bank, weinig gestalte in de strijd kan gooien. Met uitzondering van strafschoppen, goed voor de helft van Nmecha zijn 14 treffers, scoort Paars-Wit dan ook nauwelijks uit stilstaande fases. Dat het speerpunt zelf geen goede kopper is, blijkt trouwens uit de statistieken. Geen enkel doelpunt maakte hij namelijk met het hoofd. Een opmerkelijk gegeven toch voor een nummer negen die nagenoeg alles speelt bij een doorgaans dominante ploeg.Nochtans bewees Nmecha reeds meerdere keren dat hij wel degelijk over de detente beschikt om bij een voorzet op de juiste plaats op te duiken. Zij het louter bij zogenaamde fortyfives, ofwel ballen vanaf de achterlijn waar de Engelsman zijn voet tegen kan zetten. En dus geen zwieper vanaf de zijlijn die hij binnen moet zien te buffelen. Niemand bij Anderlecht lijkt daar overigens toe in staat, of vertoont zelfs maar de daartoe benodigde gretigheid voor doel. Paul Mukairu, Jacob Bruun Larsen, Francis Amuzu, Anouar Ait El Hadj, Majeed Ashimeru en ga zo maar verder: geen van hen blijkt een rasechte killer.

WINTERSE MISSERS

Wie wél voor zulk een présence in de zestien kon zorgen, is Michel Vlap – en in mindere mate Landry Dimata. Zij werden in januari evenwel verhuurd om de loonlast te drukken, al pasten ze evenmin nog in Kompany zijn directe plannen. In hun plaats kwam naast Ashimeru en Bruun Larsen tevens Abdoulay Diaby tijdelijk de rangen versterken, die wel hongerig is naar goals maar ook weinig gewicht in de schaal werpt. Geen van hen is tot dusver een aanwinst, mede door enkele niet geheel onvoorspelbare fysieke problemen. Toch hoeft Peter Verbeke daarvoor nog niet met alle zonden overladen te worden.Bovenop de budgettaire beperkingen moest de sportief directeur tenslotte eveneens rekening houden met de vereisten van Kompany. Het vers bloed moest beantwoorden aan de profielen die hij voor ogen had om zijn visie te implementeren, blijkbaar het punt waarop het spaak liep bij Mustapha Bundu. Al van bij zijn terugkeer, ondertussen bijna twee jaar geleden, gaf de toenmalig speler-manager trouwens aan welk soort spits zijn voorkeur wegdroeg. Een type-Sergio Agüero, zijn ex-ploegmaat bij Manchester City die zelf 1m73 meet. Anderlecht telde prompt zes miljoen neer voor Kemar Roofe, die niet voldeed.

NOOD AAN GESTALTE

Een afkeer gaat allicht een brug te ver, maar dat Kompany het niet heeft voor rijzige spitsen – Nmecha is 1m85 groot, doch mobiel en snel – werd helemaal duidelijk toen hij bij gebrek aan beter zelfs Nacer Chadli en Pieter Gerkens boven Isaac Kiese Thelin verkoos. Net zoals zowat alle andere aanvallers met gestalte, of simpelweg scorend vermogen, mocht hij inmiddels beschikken. Het gevolg is dat Paars-Wit geen wapens achter de hand heeft om gesloten deuren open te beuken. Zondag moest het defensieve duo Hannes Delcroix en Lucas Lissens, allebei evenmin van de grootsten, zo al voorin gaan postvatten.Mogelijk verklaart die gebrekkige bezetting voor doel deels waarom de backs zo weinig overlaps maken, hoewel Michael Murillo en vooral Kemar Lawrence bij hun zeldzame rushes toch geregeld voor gevaar zorgen. Daar meer uit puren, lijkt ons voer voor de alom geloofde trainingen van Kompany. Helemaal handig zou het zijn mochten de voorzetten dan ook een gemakkelijk bereikbare bestemming krijgen. Een pinchhitter om in te zetten wanneer het nodig is, lijkt nu dus al dé transferprioriteit voor komende zomer te zullen worden. Iets wat Verbeke eigenlijk zelfs afgelopen winter reeds had voorzien.

NIEUWE KANS OP KUKHAREVYCH

Anderlecht leek toen immers rond met Mykola Kukharevych, een 19-jarige Oekraïner van 1m93 die het seizoen eerst nog zou volmaken bij zijn huidige club Rukh Lviv. De tiener legde zijn medische testen af en poseerde zelfs al in het shirt van Paars-Wit, tot zijn voorzitter plots meer wou dan mondeling afgesproken en de deal afsprong. Sinds een tweetal weken geleden zouden beide partijen echter weer rond de tafel zitten. Het ziet er dus alvast naar uit dat Kompany ervoor openstaat om weer een grote spits te verwelkomen. Benieuwd of hij hem dit keer dan ook zal gebruiken.

POLL: Anderlecht heeft nood aan een grote targetman

Analist de mist in: "Lukaku is te lui voor Man City"

Cercle maakt toekomst Vanderhaeghe bekend

RSCA met voeten op grond gezet: "Zou op mijn hoede zijn"

Vandaag 17 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij ruim 330 euro met 10 euro inzet op speeldag 34!

Het langste regulier seizoen sinds de invoering van de play-offs zit er bijna op. Op de slotspeeldag ...

6
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

894
{insert image alt}

Cercle maakt toekomst Vanderhaeghe bekend

Zondag wordt de degradatiestrijd nog helemaal beslist op de slotspeeldag van de reguliere ...

10
{insert image alt}

Analist de mist in: "Lukaku is te lui voor Man City"

Romelu Lukaku is bezig aan een waanzinnig seizoen bij Internazionale Milano en die goede prestaties ...

76
{insert image alt}

RSCA met voeten op grond gezet: "Zou op mijn hoede zijn"

Dankzij de goede prestaties van de voorbije weken, heeft RSC Anderlecht zich in een uiterst gunstige ...

63
{insert image alt}

Genk vol vertrouwen: "Kunnen elke ploeg in België kloppen"

KRC Genk begon behoorlijk dramatisch aan het nieuwe kalenderjaar, maar heeft zich in de voorbije ...

92
{insert image alt}

'Liverpool pusht sterkhouder genadeloos naar uitgang'

Na een behoorlijk tegenvallend seizoen, worden komende zomer enkele veranderingen verwacht in de ...

99
{insert image alt}

TU: 'Prijskaartje Onuachu bekend, twee aanwinsten Anderlecht'

De zomermercato nadert met rassen schreden en dus zijn heel wat clubs uit binnen- en buitenland ...

193
{insert image alt}

'Eerste overnemer voor Onuachu duikt op'

KRC Genk staat voor enkele cruciale weken. Volgend weekend is er de bekerfinale tegen Standard, ...

189
{insert image alt}

Blessin over collega: "Hij maakte echte indruk op mij"

Alexander Blessin is één van de meest gegeerde coaches van de Belgische Jupiler Pro League. De ...

137
{insert image alt}

Clement grijpt in: "Als ik dat zie, dan treed ik op"

Ondanks een mindere vorm in de voorbije wedstrijden lijkt toch niemand te twijfelen over de ...

225
{insert image alt}

'AA Gent pakt transferwinst van minstens 13 miljoen'

In het afgelopen tussenseizoen werd Roman Yaremchuk gelinkt aan een vertrek bij AA Gent, maar ...

207
{insert image alt}

'Real nadert akkoord met ‘een van de beste aankopen ooit’'

Karim Benzema is op zijn 33ste verre van versleten en hij heeft zich sinds het vertrek van ...

187
{insert image alt}

'Anderlecht loopt opvolger Nmecha mis'

In de Griekse Super League loopt er tegenwoordig heel wat talent rond. Dit seizoen wordt Anastasios ...

210
{insert image alt}

Zulte Waregem kan nieuwe kans wagen bij Harbaoui

Hamdi Harbaoui werd in januari aangetrokken door Moeskroen. De 36-jarige goalgetter moest voor ...

107
{insert image alt}

Aanvaller Club Brugge in vrije val

Het is wederom niet het seizoen van David Okereke. De Nigeriaanse aanvaller van Club Brugge wordt in ...

333
{insert image alt}

'Toekomst Ronald Koeman staat voor 95% vast'

Ronald Koeman heeft een waanzinnig signaal gekregen van FC Barcelona. Volgens Oriol Domènech mag de ...

125

Gisteren 16 April 2021

{insert image alt}

Götze spreekt duidelijke taal over toekomst bij PSV

Mario Götze weerspreekt dat hij plannen heeft om PSV te verlaten. De 63-voudig international van ...

146
{insert image alt}

Clement: "Anderlecht? Ik was niet verschoten"

Club Brugge verdiende meer dan de nederlaag tegen RSC Anderlecht, maar het speelde ook geen goede ...

370
{insert image alt}

"De aanpak van Vanhaezebrouck is niet makkelijk voor iedereen"

Bij AA Gent krijgt Niklas Dorsch vreemd genoeg weinig speelkansen de laatste weken. De Duitser liet ...

169
{insert image alt}

'Chelsea vraagt 6 miljoen euro aan KRC Genk'

Cercle Brugge heeft zich na een bewogen seizoen alsnog weten te redden, want na de zege tegen OHL en ...

519
{insert image alt}

Tottenham wint weer niet, Lille verliest punten

In de Premier League en Ligue I kwamen Tottenham en Lille OSC in actie. Everton en Tottenham hielden ...

64
{insert image alt}

"Europees voetbal met RSCA of het EK met België? Joker"

Bij RSC Anderlecht hebben ze nog één punt nodig om Play-Off I te halen. Dan zijn de Brusselaars ...

208
{insert image alt}

"Volgend jaar nog bij KV Oostende? Ik denk het wel"

Bij KV Oostende moeten ze komende zomer vrezen voor het vertrek van spelers als Jack Hendry, Jelle ...

133
{insert image alt}

Waasland-Beveren heeft nieuwe functie voor De Maesschalck

Bij Waasland-Beveren hadden ze had afgelopen jaar al meerdere TD's. De club had in het verleden ...

93
{insert image alt}

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Landskampioen Union blijft nog steeds hongerig in 1B. Het team van Felice Mazzu is stilaan aan een ...

323
{insert image alt}

'PSV krijgt enorme injectie van ongeveer 50 miljoen euro'

PSV rekent op een financiële injectie van 'vele tientallen miljoenen'. De club heeft besloten om af ...

135
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

655
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

599
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

308
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

149
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

83