Club Brugge neemt besluit over miljoenentransfer

Foto: Club Brugge neemt besluit over miljoenentransfer

Als centrale spits kon hij allerminst overtuigen. Maar ook na zijn omvorming tot flankspeler laat David Okereke het afweten. Bij Club Brugge vrezen ze daarom al langer dat ze die recordinvestering van acht miljoen euro nooit meer zullen recupereren. In de hiërarchie van rechter flankaanvaller lijkt Okereke zelfs plaats te moeten maken voor Ignace Van der Brempt. Daarmee werkt Club naarstig verder aan hun groots opgezet jeugdproject.

DE ULTIEME DROOM 

Niet RSC Anderlecht maar wel Club Brugge beschikt tegenwoordig over de beste jeugdopleiding van België. Althans, dat verklaarden hoofd opleiding Pascal De Maesschalck en assistent-trainer Carl Hoefkens in mei vorig jaar aan Krant van West-Vlaanderen. Het ultieme doel is om elf basisspelers uit de eigen jeugd op te stellen in het eerste elftal. Dat is een heel ambitieuze uitdaging, en daarom misschien wel een onhaalbaar en onbereikbaar doel. Toch zullen ze er bij Club alles aan doen om dat grote streven te realiseren.Club Brugge wil de beste jeugdspelers ontwikkelen voor het eerste elftal. Het objectief van de beste youngsters daarbij is niet om enkel de A-kern te te halen, maar wel om met Club de Champions League te spelen. En da's een erg belangrijke nuance. In die optiek zet Blauw-Zwart voluit in op de beste jeugdspelers, die in het Belfius Basecamp genieten over de allerbeste accomodaties. 't Is dan ook geen toeval dat de jeugdwerking geen afscheiden compartiment is. De staf van de U18 en de U21 bevindt zich namelijk net naast het bureau van het eerste elftal.

QUALITY 

De doorstroming van de eigen jeugd naar het eerste elftal biedt talrijke voordelen. De jeugdspelers worden al vroeg geïndoctrineerd met het DNA van Club Brugge, zowel op het mentaal als sportief vlak. Dankzij het implementeren van Club NXT in 1B kunnen de belofte-spelers ook op het tactisch gebied, en tevens qua intensiteit, vlotter de stap zetten naar het eerste elftal. Bijgevolg stijgt de kwaliteit van de eigen jeugdspelers waardoor hun slaagkansen in het eerste elftal gevoelig toenemen.Dankzij de duidelijke en samenhangende symbiose tussen de jeugd en de A-kern vinden de youngsters steeds beter hun plaats in de hoofdmacht van Club Brugge. Zo wordt hun ontwikkeling niet afgeremd en kan de technische staf gerichter te werk gaan om hen continu bij te schaven. Zo'n methode kan ook een lucratief businessmodel opleveren. Zo wordt de marktwaarde van Charles De Ketelaere tegenwoordig al op 16 miljoen euro geschat. Geen enkele speler van Club Brugge bezit vandaag een nog grotere marktwaarde dan het eigen jeugdproduct.

DE DOMPER VAN DIRAR 

Maar doorstroming van de jeugdspelers naar het eerste elftal is echter geen exacte wetenschap. In de queeste om het intrinsiek talent ten volle te benutten, spelen ook onvoorziene omstandigheden een belangrijke rol. Zo moest Ignace Van der Brempt ongetwijfeld even slikken toen Club Brugge in januari Nabil Dirar (Fenerbahçe) en Tahith Chong (Manchester United) aantrok. Het 18-jarig talent, die zowel als back en als winger kan spelen, zag daarmee twee rechtstreekse concurrenten neerstrijken op Jan Breydel. 

Maar vooral de komst van Nabil Dirar betekende een serieuze domper voor Ignace Van der Brempt. Beide spelers beheersen de positie van flankverdediger en flankaanvaller, met een voorkeur op de rechterkant. Het aantrekken van Dirar hypothekeert dus danig de speelkansen van de grote belofte. “Met Ignace Van der Brempt hebben we wel een talent, maar iedereen kent het programma”, verklaarde Philippe Clement de transfer van Dirar. “Ignace kan nog geen zes, zeven wedstrijden na mekaar spelen als er iets gebeurt met Clinton.”De redenering van Philippe Clement was logisch, zeker omdat Club Brugge nog steeds op drie fronten actief is. En in élk van die competities wil Blauw-Zwart ook het hoogst haalbare halen. Daarom valt de beslissing wel te begrijpen waarom Club opeens met Nabil Dirar op de proppen kwam, ten nadele van één van de grootste talenten uit Westkapelle. 't Zou ook geen oplossing geweest zijn om de pas 18-jarige Ignace Van der Brempt té vroeg voor de leeuwen te gooien, waarbij hij het risico loopt om zich te vroeg te verbranden.

“Ignace kan nog geen zes, zeven wedstrijden na mekaar spelen als er iets gebeurt met Clinton.” Daaruit valt af te leiden dat Philippe Clement zijn jonge en polyvalente speler Ignace Van der Brempt vooral beschouwde als een rechter verdediger. Clement liet hem in december 2020 op die positie ook debuteren in het basiselftal tegen Sint-Truiden, diezelfde plaats die hij dit seizoen overigens ook permanent betrekt bij Club NXT. Maar sinds de jaarwisseling laat de Brugse coach Van der Brempt vaker spelen als een rechter flankaanvaller.

OKEREKE BUITENSPEL 

9 minuten tegen KV Mechelen, 10 minuten tegen KV Oostende en tenslotte 76 tegen OH Leuven. Ignace Van der Brempt kwam tijdens zijn laatste drie gespeelde wedstrijden telkens uit als rechter flankaanvaller. En dat deed hij ook heel behoorlijk. Maandagavond deed hij dat alvast voor de eerste keer als basisspeler. Van der Brempt kreeg tegen OH Leuven verrassend genoeg de voorkeur op Nabil Dirar én David Okereke. In tegenstelling tot die laatste scoort Van der Brempt wél dikke punten – en ook een doelpunt – op de positie van rechter flankaanvaller.

Zijn knalprestatie tegen OH Leuven bevestigt het grote vertrouwen dat Club Brugge stelt in Ignace Van der Brempt. Anderzijds betekent het opstellen van de 18-jarige een stevig signaal richting zijn concurrenten. Nabil Dirar wist al op voorhand dat hij bij Club Brugge niet beschouwd zou worden als een basisspeler – met al zijn ervaring fungeert de Marokkaan ook als een gids voor de youngsters. Maar bij David Okereke ligt de situatie veel gevoeliger. Club Brugge betaalde in 2019 namelijk acht miljoen euro voor David Okereke, waarmee hij vandaag nog steeds de duurste aankoop is uit de clubgeschiedenis. Philippe Clement vormde de Nigeriaan tijdens de voorbije maanden al om tot flankaanvaller, want als diepe spits haalt hij het beoogde niveau niet dat zijn coach vooropstelt. Maar tot op heden kan de 23-jarige niet overtuigen in het blauw-zwarte shirt. Niet als spits. En ook niet als flankaanvaller. 

OKEREKE OUT?

Ignace Van der Brempt mag daarom alvast hopen op meer minuten in de komende weken. En die zullen ongetwijfeld ten koste gaan van David Okereke's speelgelegenheid. Indien Club Brugge hun ambitieuze jeugdfilosofie verder wil uitbouwen, dan is dat scenario zeker en vast niet uitgesloten. En Van der Brempt verdient het ook gewoon. Okereke kreeg als sinds 2019 volop kansen om zich in de kijker te spelen, maar tot op vandaag is hij allerminst een echte meerwaarde gebleken. En dan nemen we diens flinke transfersom van acht miljoen euro nog niet in verhouding met zijn prestaties.Bij Ignace Van der Brempt is wel nog wat schaafwerk nodig – logisch ook, gezien zijn jonge leeftijd – maar intrinsiek bezit hij de juiste kwaliteiten om door te breken in het eerste elftal. Bij David Okereke is dat weer een ander verhaal. Een zuivere flankspeler is-ie niet, en op de positie van centrale spits viel hij meermaals door de mand. Club Brugge zal de ontbolstering van Van der Brempt zeker niet willen hypothekeren, waardoor een spoedig vertrek van Okereke binnenkort aan de orde kan zijn. Bij Club wordt er alvast gehoopt dat Van der Brempt hetzelfde parcours kan afleggen zoals Charles De Ketelaere.

POLL: Moet Van der Brempt de voorkeur krijgen op Okereke?

Porto-spits solliciteert naar Puskas Award met heerlijke omhaal (🎥)

PSG neemt revanche en knikkert Bayern uit CL, Chelsea houdt stand

'Courtois wees in 2019 absolute megatransfer af'

Vandaag 14 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Bookmaker geeft favorieten voor kwartfinales CL!

Deze week komen we te weten wie de vier halve finalisten van dit seizoen worden in de Champions ...

54
{insert image alt}

Spits dwarsboomt grote transferplannen Club Brugge

Begin dit seizoen stond er weeral geen maat op Kaveh Rezaei. De Iraniër vond zoals vanouds ...

751
{insert image alt}

Anderlecht plots titeluitdager nummer één voor Club Brugge

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Behalve in de Paars-Witte rangen gaf vooraf haast niemand ...

1103

Gisteren 13 April 2021

{insert image alt}

Voorzitter PSG komt met duidelijke update over toekomst Neymar en Mbappé

PSG heeft dinsdagavond weer een grote stap gezet richting de felbegeerde beker met de grote oren. ...

62
{insert image alt}

'Chelsea stuurt Batshuayi mogelijk naar La Liga'

Michy Batshuayi keerde dit seizoen terug naar Crystal Palace, dat de spits een tweede keer huurde ...

65
{insert image alt}

'Courtois wees in 2019 absolute megatransfer af'

Thibaut Courtois kan op zijn 28ste al een zeer fraai parcours voorleggen, want via KRC Genk, ...

163
{insert image alt}

Porto-spits solliciteert naar Puskas Award met heerlijke omhaal (🎥)

FC Porto is er niet in geslaagd om een tweede keer te stunten in de Champions League. Nadat de ...

109
{insert image alt}

PSG neemt revanche en knikkert Bayern uit CL, Chelsea houdt stand

Paris Saint-Germain heeft zijn wraak voor de verloren finale van vorig seizoen in de Champions ...

111
{insert image alt}

Antonucci komt met bijzondere verklaring voor mindere prestaties

Vorig seizoen was Francesco Antonucci bij FC Volendam één van de absolute sensaties in de ...

37
{insert image alt}

Lierse K. rouwt om absoluut clubicoon

Lierse Kempenzonen kwam dinsdagavond met droevig nieuws. Het maakte bekend dat in de loop van de dag ...

0
{insert image alt}

'Charleroi en STVV willen zaakje doen bij Seraing'

Seraing verzekerde zich afgelopen weekend van de tweede plaats in 1B, nadat Lommel onderuit ging ...

42
{insert image alt}

Antwerp en W-B moeten sleutelspelers missen voor cruciale matchen

Komend weekend staat de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma en daarop ...

113
{insert image alt}

'Belgische clubs azen op smaakmaker uit Eredivisie'

Voor heel wat clubs uit de Jupiler Pro League zal het seizoen er volgende week al opzitten, want dan ...

89
{insert image alt}

'Club Brugge kan twee transferdeals in Serie A sluiten'

Het loopt de laatste weken allemaal wat minder bij Club Brugge, dat slechts zeven punten overhield ...

362
{insert image alt}

Voorzitter KV Kortrijk schept duidelijkheid over nieuw stadion

KV Kortrijk maakte vorig weekend een einde aan een reeks van vier nederlagen op rij door na een ...

112
{insert image alt}

Acheampong (ex-Anderlecht) vindt nieuwe club

Bij RSC Anderlecht hebben ze met Francis Amuzu een spurtbom in hun rangen en hij doet wat denken aan ...

219
{insert image alt}

Lierse K. haalt na Maes weer ervaren Belg in huis

Lierse K. wil volgend seizoen een beter figuur slaan in Eerste Klasse B. De club haalde gisteren ...

72
{insert image alt}

'Twee Afrikaanse toplanden denken aan Broos'

Hugo Broos wordt niet de nieuwe coach van het Marokkaanse Raja Casablanca. Die club stelde Lassaad ...

91