Club stoot plots op stevige spitsenkwestie

Foto: Club stoot plots op stevige spitsenkwestie

Loïs Openda beleefde dit seizoen een verschroeiende start bij Vitesse Arnhem. De huurling van Club Brugge ontdekte opeens zijn torinstinct, maar ondertussen dateert zijn laatste competitiedoelpunt alweer sinds 23 december 2020. Openda's rendement blijft dus een groot werkpunt. Na zijn huurbeurt (zonder aankoopoptie) keert Openda in juli terug naar Club Brugge. En  dan luidt vraag waar zijn toekomst zal liggen.

DROOMSTART 

Amper 5 doelpunten in 53 officiële wedstrijden. Een killer was Loïs Openda allerminst bij Club Brugge. De geboren Luikenaar is niet bepaald een spectaculaire spits, maar hij zaait door zijn enorme snelheid en inzet wel telkens paniek bij de tegenstander. In het tussenseizoen achtte Philippe Clement de 21-jarige niet klaar om een grote rol van betekenis te spelen. Volgens de Brugse coach heeft Openda nochtans alles om door te breken op Jan Breydel, maar dan mag hij wel geen stappen overslaan in zijn ontwikkeling. Die boodschap kwam goed aan bij Openda, die dit seizoen op uitleenbasis aan de slag is bij Vitesse Arnhem, vorig seizoen het nummer zeven in de Nederlandse Eredivisie.

Een belangrijke kanttekening hierbij is dat Club Brugge geen aankoopoptie opnam in de huurdeal met de Gelderlanders. Ook al kon Loïs Openda in Brugge zijn grote doorbraak nog niet forceren, de club blijft wel keihard geloven in zijn kwaliteit en talent. En dat vertrouwen is wederzijds blijkbaar. Openda liet namelijk al meermaals verstaan dat hij na zijn uitleenbeurt aan Vitesse veel sterker wil terugkeren naar Club Brugge. In het seizoensbegin was Openda alvast één van de grote revelaties in de Eredivisie. Waar Openda bij Club Brugge 53 officiële wedstrijden nodig had om 5 doelpunten te scoren, lukte dat hem datzelfde aantal doelpunten voor Vitesse in amper 9 matchen. De Nederlandse pers werd bijgevolg helemaal wild en lyrisch van de Club Brugge-huurling, en al gauw werd hij getipt om te prolongeren naar de titel van topschutter. Hoezo, Loïs Openda heeft geen neus voor doelpunten? De jonge aanvaller wist zelfs al enkele stukjes clubgeschiedenis te schrijven voor zijn tijdelijke werkgever. Vitesse, de surprise van de Eredivisie, wist eind oktober bijvoorbeeld te winnen van PSV Eindhoven, en dat was groot nieuws. Die bewuste zege betekende niet alleen de eerste thuisoverwinning van Vitesse in 23 jaar tijd tegen PSV, maar eveneens de eerste zege van de Gelderlanders tegen Eindhovenaren in de laatste zeven jaar. En de winning goal kwam er via Loïs Openda. Who else?

OPENDA ONDER DRUK

Voor hoofdcoach Thomas Letsch is Loïs Openda een erg belangrijke pion in zijn tactisch strijdplan. De ex-trainer van RB Salzburg maakt dankbaar gebruik van Openda's snelheid, arbeid en aspiratie. Zelfs toen de spits tijdens zijn eerste drie competitiewedstrijden voor Vitesse een karrenvracht aan doelkansen miste, en toen geen enkele keer tot scoren kwam, liet Letsch hem in de basis staan. Dat grote vertrouwen betaalde Opende uiteindelijk ook helemaal terug: in zijn eerste negen Eredivisie-wedstrijden wist hij namelijk vijf doelpunten te scoren. Maar daarna kende Openda een grote terugval op het gebied van goals.Sinds die straffe reeks van vijf doelpunten in negen competitiewedstrijden kon hij nog slechts één keer de netten doen trillen in de Eredivisie. In het huidige kalenderjaar 2021 scoorde hij bijvoorbeeld enkel nog maar in de Toto KNVB beker. Loïs Openda's laatste competitiedoelpunt dateert al van 23 december 2020, en die dalende efficiëntie begint stilaan zorgen te baren in de Nederlandse pers. In dat opzicht is Openda het slachtoffer van zijn uitermate straffe start bij Vitesse. Hoewel hij nooit een natural born killer was, worden zijn prestaties nog steeds afgemeten met die vijf doelpunten in zijn eerste negen competitiewedstrijden.

GEGENPRESS 

Loïs Openda is een ideale spits voor de gehanteerde aanvallende tactiek van Thomas Letsch, waar hij door zijn frivoliteit en inzet veel kansen creëerde. Vitesse is na Ajax de ploeg die het meest pressing voert in de Eredivisie, en dan is een type-Openda een erg dankbare optie voorin. Letsch voert de gegenpress-filosofie van het Red Bull-concern door bij Vitesse, vergelijkbaar met wat KV Oostende dit seizoen ook realiseert in de Jupiler Pro League. Maar Openda heeft dus nog één groot werkpunt, en dat is zijn efficiëntie. Hoewel Loïs Openda eerder deze maand nog de grote held was in de kwartfinale van de Toto KNVB beker, hij scoorde namelijk de winning-goal in kwartfinale tegen Excelsior, zwijgt zijn kanon in de Eredivisie al zeven opeenvolgende competitiewedstrijden. Daarin poogde hij ook amper vier ondernemingen naar het vijandige doel, wat best wel een zorgwekkende statistiek is. Op die manier wordt het wel heel moeilijk voor Openda om zijn veelbesproken rendement op te voeren. Maar desondanks blijft Thomas Letsch hem voluit het vertrouwen gunnen.

EFFICIËNTIE EN REGELMAAT

Loïs Openda scoorde in totaliteit al zes competitiedoelpunten voor de huidige nummer vier in de Eredivisie. Met dat aantal is de 21-jarige spits tegenwoordig na Chelsea-huurling Armando Broja de meest scorende speler van Vitesse. Maar om tot die zes competitiedoelpunten te komen had Openda maar liefst 34 doelpogingen nodig. Zijn efficiëntie voor doel ligt daarmee op een erg matige 17 procent, dat is niet bepaald een paramater van een doelpuntenmachine. Op dat vlak is Openda de zeventiende efficiëntste spits van de Eredivisie. En dat is toch wel wat magertjes bij een ploeg die volop meestrijdt voor de derde plaats in de Nederlandse competitie.Loïs Openda lukte zijn zes gescoorde competitiedoelpunten in een tijdspanne van 1.626 minuten. Dat betekent dat hij op gemiddelde basis om de drie wedstrijden goed is voor één doelpunt. Dat is ook geen indrukwekkende efficiëntie, iets wat blijkt uit zijn 19de positie in dat desbetreffende klassement onder zijn positionele collega's. Met 0,33 doelpunt per 90 minuten is Openda ook de minst frequente scorende spits van Vitesse. Zijn collega's Oussama Darfalou (0,47) en Armando Broja (0,61) scoren opmerkelijk vlotter dan Openda. Nochtans zijn beide spitsen ook geen echte killers, maar ze brengen wel veel meer rendement.

TERUG NAAR BRUGGE 

Bij Club Brugge houden ze de ontwikkeling van Loïs Openda nauwlettend in het oog. In het seizoensbegin was men op Jan Breydel alvast positief verrast over het rendement van hun verhuurde spits. In die optiek moesten we spontaan terugdenken aan een uitspraak van ex-Club-coach Ivan Leko in 2019. “Over twee jaar kan hij 15 miljoen euro waard zijn.” Een boude uitspraak van de Kroatische coach, die hem in vergelijking met Philippe Clement toen wél voluit zijn kans gaf.

In juli keert Loïs Openda na zijn huurbeurt aan Vitesse terug naar Club Brugge. Als centrale spits zal hij dan moeten optornen tegen de incontournable Bas Dost, terwijl er ook nog stevige concurrentie zal heersen van Charles De Ketelaere, David Okereke, Youssouph Badji en Daniel Perez. Daarnaast keren ook Michael Krmencik en Emmanuel Dennis op papier nog terug van hun respectievelijke uitleenbeurt aan PAOK Saloniki en FC Köln. Ook al scherpt Loïs Openda dit seizoen zijn statistieken stevig aan, een echte killer in de box zal hij wellicht nooit worden. Dat hoeft ook niet, een speler met zijn kwaliteiten kan namelijk op verschillende manieren een grote meerwaarde leveren. Dat beseft Thomas Letsch bij Vitesse dus ook. De Duitser verwacht geen vijftien doelpunten in één seizoen, maar hij gebruikt Openda op zijn sterkste punten. 't Is maar de vraag of het profiel van Openda straks ook nog in het plaatje past van Philippe Clement. In de Brugse filosofie wordt er van een centrale spits immers vooral doelpunten verwacht.  En dan is 6 doelpunten in 21 competitiewedstrijden wellicht wat te weinig.

POLL: Moet Club hem een herkansing geven?

Mignolet baalt over nieuwe domper: "Hij is belangrijk voor ons"

Aandeelhouder Davignon: "Anderlecht heeft zich bij die transfers laten rollen"

Antwerp in dipje: Vercauteren al vijf matchen zonder zege

Vandaag 26 Februari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

11 toppers uit 1B die moeiteloos meekunnen in de JPL

Het toonaangevende Transfermarkt.com kwam eerder deze week met een update van de marktwaardes voor ...

936
{insert image alt}

Club Brugge rijdt laatste kloof met Anderlecht dicht

Odilon Kossounou, Charles De Ketelaere, Ignace Van der Brempt, Youssouph Badji en Thomas Van den ...

1572
{insert image alt}

Jbari: "Ik denk niet dat Standard hem kan kopen"

Bij Standard haalden ze in januari met Joao Klauss een stevige aanwinst in huis. De Braziliaanse ...

3
{insert image alt}

Mignolet baalt over nieuwe domper: "Hij is belangrijk voor ons"

Club Brugge moet tegen AA Gent nog altijd een resem spelers missen vanwege een coronabesmetting. ...

80
{insert image alt}

Juventus boekt grote verliezen door coronacrisis

Juventus is door de coronacrisis ernstig in het rood gedoken. De werkgever van Cristiano Ronaldo ...

18
{insert image alt}

Davignon laat zich uit over mogelijke buitenlandse overname bij Anderlecht

Bij RSC Anderlecht vinden de aandeelhouders maar geen akkoord over het herstelplan. Paars-Wit kan ...

174
{insert image alt}

Van den Brom kondigt wijzigingen bij KRC Genk aan

KRC Genk moet vanavond winnen bij Sporting Charleroi. De Limburgers staan zwaar onder druk en de job ...

118
{insert image alt}

Antwerp in dipje: Vercauteren al vijf matchen zonder zege

Frank Vercauteren begon goed bij Royal Antwerp FC en loodste de ploeg naar de tweede plaats. De ...

128
{insert image alt}

Club krijgt stevige tikken: "Periode waarin het tegenzit"

Bij Club Brugge zal de uitschakeling door Dynamo Kiev in de Europa League vrijdag ongetwijfeld nog ...

228
{insert image alt}

Aandeelhouder Davignon: "Anderlecht heeft zich bij die transfers laten rollen"

De voorbije dagen kwamen er nieuwe onthullingen uit de documenten van Football Leaks, die vooral ...

247
{insert image alt}

'Losada heeft aanwinst uit de JPL beet'

Midden januari nam Hernan Losada verrassend afscheid van Beerschot, midden in een seizoen waarin hij ...

99
{insert image alt}

Opmars Zulte Waregem: "We hebben Play-Off I in het achterhoofd"

De Jupiler Pro League is intussen al 28 speeldagen ver en de strijd de play-offs is nog steeds ...

54
{insert image alt}

'Nieuwe coronatestronde lijkt Club weinig goed nieuws te brengen'

Club Brugge sneuvelde donderdagavond op jammerlijke wijze in de Europa League tegen Dynamo Kiev, ...

959
{insert image alt}

Makelaars De Preter en Francis pleiten voor revolutie op transfermarkt

De voorbije jaren kwam de rol van spelersmakelaars in de Belgische voetbalwereld stevig onder vuur ...

85
{insert image alt}

'Cercle Brugge slikt stevige opdoffer in strijd om behoud'

Met nog zes speeldagen voor de boeg blijft de strijd om het behoud in de Jupiler Pro League ...

75
{insert image alt}

Onverwachte revelatie bij KV Mechelen: "Beste seizoen uit mijn carrière"

KV Mechelen kende dit seizoen een moeilijke start, maar is nu nog volop in de running voor een ...

124
{insert image alt}

Mechele: "Je zag zonder hen dat er kwaliteitsverschil is"

Club Brugge koesterde goede hoop op Europese kwalificatie na de 1-1 in de heenmatch tegen Dynamo ...

251

Gisteren 25 Februari 2021

{insert image alt}

Extra domper Club: Dost mogelijk weken tot maanden out

Na Antwerp moet ook Club Brugge het Europese toneel na vanavond verlaten. Thuis tegen Dynamo Kiev ...

1140
{insert image alt}

Vormer en Mignolet vinden oorzaak voor Brugse anticlimax

Club Brugge is uitgeschakeld in de Europa League. Het behaalde nochtans een goeie uitgangspositie op ...

623
{insert image alt}

EL: Twee grote verrassingen, Man Utd en AC Milan wél door

Manchester United heeft donderdagavond zoals verwacht de achtste finales van de Europa League ...

191
{insert image alt}

Club-fans maken eenzelfde conclusie na EL-uitschakeling

Na Antwerp is ook Club Brugge uitgeschakeld in de Europa League. De vele coronagevallen bleken ...

930
{insert image alt}

Dynamo maakt gruwelijk einde aan EL-campagne Club

Club Brugge stond vanavond in de Europa League voor het allesbeslissende duel tegen Dynamo Kiev in ...

480
{insert image alt}

Dortmund komt met officiële reactie over Haaland-transfer

Erling Braut Haaland speelt ook volgend seizoen voor Borussia Dortmund. Zaakwaarnemer Mino Raiola ...

376
{insert image alt}

Antwerp gaat Europese geschiedenisboeken in

Voor Antwerp zit het Europese verhaal erop. The Great Old trok nog vol goede moed richting Glasgow ...

278
{insert image alt}

'EK 2020 op de schop: UEFA kiest voor één gastland'

We zijn inmiddels bijna maart, wat dan ook maakt dat de Europese competities stilaan hun eindfase ...

386
{insert image alt}

Vercauteren scherp na Europese uitschakeling

Bij Antwerp FC is de campagne in de Europa League zoals verwacht gestrand in de 1/16de finales. ...

470
{insert image alt}

Club Brugge-fans vloeken: "Hij is totaal onbekwaam"

Club Brugge ging donderdagavond met een corona-gehavende ploeg op zoek naar kwalificatie voor de ...

963
{insert image alt}

Lichtpunt Antwerp voert druk op bestuur verder op

Voor Antwerp FC zit de Europese campagne er alweer op. Defensief geblunder deed de Great Old ...

299
{insert image alt}

EL: Ajax stoot door, Vertonghen en Mertens sneuvelen

Naast de twee Belgische clubs kwamen donderdagavond nog tal van andere ploegen in actie in de Europa ...

91
{insert image alt}

Antwerp maatje te klein voor Rangers na nieuw spektakelstuk

Na een nieuw spektakelstuk heeft Antwerp het Europese toneel moeten verlaten met een redelijk ...

196
{insert image alt}

Antwerp-duo afgekraakt na Europese pandoering

Om zich te kwalificeren voor de 1/8ste finales van de Europa League, moest Antwerp FC donderdagavond ...

560
{insert image alt}

'Chelsea had krankzinnig plan om Lampard op te volgen'

Ondanks de zware investeringen op de zomermercato, kende Chelsea FC een erg wisselvallige eerste ...

217