Club stoot plots op stevige spitsenkwestie

Club stoot plots op stevige spitsenkwestie

Loïs Openda beleefde dit seizoen een verschroeiende start bij Vitesse Arnhem. De huurling van Club Brugge ontdekte opeens zijn torinstinct, maar ondertussen dateert zijn laatste competitiedoelpunt alweer sinds 23 december 2020. Openda's rendement blijft dus een groot werkpunt. Na zijn huurbeurt (zonder aankoopoptie) keert Openda in juli terug naar Club Brugge. En  dan luidt vraag waar zijn toekomst zal liggen.


DROOMSTART 

Amper 5 doelpunten in 53 officiële wedstrijden. Een killer was Loïs Openda allerminst bij Club Brugge. De geboren Luikenaar is niet bepaald een spectaculaire spits, maar hij zaait door zijn enorme snelheid en inzet wel telkens paniek bij de tegenstander. In het tussenseizoen achtte Philippe Clement de 21-jarige niet klaar om een grote rol van betekenis te spelen. Volgens de Brugse coach heeft Openda nochtans alles om door te breken op Jan Breydel, maar dan mag hij wel geen stappen overslaan in zijn ontwikkeling. Die boodschap kwam goed aan bij Openda, die dit seizoen op uitleenbasis aan de slag is bij Vitesse Arnhem, vorig seizoen het nummer zeven in de Nederlandse Eredivisie.

Een belangrijke kanttekening hierbij is dat Club Brugge geen aankoopoptie opnam in de huurdeal met de Gelderlanders. Ook al kon Loïs Openda in Brugge zijn grote doorbraak nog niet forceren, de club blijft wel keihard geloven in zijn kwaliteit en talent. En dat vertrouwen is wederzijds blijkbaar. Openda liet namelijk al meermaals verstaan dat hij na zijn uitleenbeurt aan Vitesse veel sterker wil terugkeren naar Club Brugge. In het seizoensbegin was Openda alvast één van de grote revelaties in de Eredivisie. Waar Openda bij Club Brugge 53 officiële wedstrijden nodig had om 5 doelpunten te scoren, lukte dat hem datzelfde aantal doelpunten voor Vitesse in amper 9 matchen. 



De Nederlandse pers werd bijgevolg helemaal wild en lyrisch van de Club Brugge-huurling, en al gauw werd hij getipt om te prolongeren naar de titel van topschutter. Hoezo, Loïs Openda heeft geen neus voor doelpunten? De jonge aanvaller wist zelfs al enkele stukjes clubgeschiedenis te schrijven voor zijn tijdelijke werkgever. Vitesse, de surprise van de Eredivisie, wist eind oktober bijvoorbeeld te winnen van PSV Eindhoven, en dat was groot nieuws. Die bewuste zege betekende niet alleen de eerste thuisoverwinning van Vitesse in 23 jaar tijd tegen PSV, maar eveneens de eerste zege van de Gelderlanders tegen Eindhovenaren in de laatste zeven jaar. En de winning goal kwam er via Loïs Openda. Who else?

OPENDA ONDER DRUK

Voor hoofdcoach Thomas Letsch is Loïs Openda een erg belangrijke pion in zijn tactisch strijdplan. De ex-trainer van RB Salzburg maakt dankbaar gebruik van Openda's snelheid, arbeid en aspiratie. Zelfs toen de spits tijdens zijn eerste drie competitiewedstrijden voor Vitesse een karrenvracht aan doelkansen miste, en toen geen enkele keer tot scoren kwam, liet Letsch hem in de basis staan. Dat grote vertrouwen betaalde Opende uiteindelijk ook helemaal terug: in zijn eerste negen Eredivisie-wedstrijden wist hij namelijk vijf doelpunten te scoren. Maar daarna kende Openda een grote terugval op het gebied van goals.



Sinds die straffe reeks van vijf doelpunten in negen competitiewedstrijden kon hij nog slechts één keer de netten doen trillen in de Eredivisie. In het huidige kalenderjaar 2021 scoorde hij bijvoorbeeld enkel nog maar in de Toto KNVB beker. Loïs Openda's laatste competitiedoelpunt dateert al van 23 december 2020, en die dalende efficiëntie begint stilaan zorgen te baren in de Nederlandse pers. In dat opzicht is Openda het slachtoffer van zijn uitermate straffe start bij Vitesse. Hoewel hij nooit een natural born killer was, worden zijn prestaties nog steeds afgemeten met die vijf doelpunten in zijn eerste negen competitiewedstrijden.

GEGENPRESS 

Loïs Openda is een ideale spits voor de gehanteerde aanvallende tactiek van Thomas Letsch, waar hij door zijn frivoliteit en inzet veel kansen creëerde. Vitesse is na Ajax de ploeg die het meest pressing voert in de Eredivisie, en dan is een type-Openda een erg dankbare optie voorin. Letsch voert de gegenpress-filosofie van het Red Bull-concern door bij Vitesse, vergelijkbaar met wat KV Oostende dit seizoen ook realiseert in de Jupiler Pro League. Maar Openda heeft dus nog één groot werkpunt, en dat is zijn efficiëntie. 



Hoewel Loïs Openda eerder deze maand nog de grote held was in de kwartfinale van de Toto KNVB beker, hij scoorde namelijk de winning-goal in kwartfinale tegen Excelsior, zwijgt zijn kanon in de Eredivisie al zeven opeenvolgende competitiewedstrijden. Daarin poogde hij ook amper vier ondernemingen naar het vijandige doel, wat best wel een zorgwekkende statistiek is. Op die manier wordt het wel heel moeilijk voor Openda om zijn veelbesproken rendement op te voeren. Maar desondanks blijft Thomas Letsch hem voluit het vertrouwen gunnen.

EFFICIËNTIE EN REGELMAAT

Loïs Openda scoorde in totaliteit al zes competitiedoelpunten voor de huidige nummer vier in de Eredivisie. Met dat aantal is de 21-jarige spits tegenwoordig na Chelsea-huurling Armando Broja de meest scorende speler van Vitesse. Maar om tot die zes competitiedoelpunten te komen had Openda maar liefst 34 doelpogingen nodig. Zijn efficiëntie voor doel ligt daarmee op een erg matige 17 procent, dat is niet bepaald een paramater van een doelpuntenmachine. Op dat vlak is Openda de zeventiende efficiëntste spits van de Eredivisie. En dat is toch wel wat magertjes bij een ploeg die volop meestrijdt voor de derde plaats in de Nederlandse competitie.



Loïs Openda lukte zijn zes gescoorde competitiedoelpunten in een tijdspanne van 1.626 minuten. Dat betekent dat hij op gemiddelde basis om de drie wedstrijden goed is voor één doelpunt. Dat is ook geen indrukwekkende efficiëntie, iets wat blijkt uit zijn 19de positie in dat desbetreffende klassement onder zijn positionele collega's. Met 0,33 doelpunt per 90 minuten is Openda ook de minst frequente scorende spits van Vitesse. Zijn collega's Oussama Darfalou (0,47) en Armando Broja (0,61) scoren opmerkelijk vlotter dan Openda. Nochtans zijn beide spitsen ook geen echte killers, maar ze brengen wel veel meer rendement.

TERUG NAAR BRUGGE 

Bij Club Brugge houden ze de ontwikkeling van Loïs Openda nauwlettend in het oog. In het seizoensbegin was men op Jan Breydel alvast positief verrast over het rendement van hun verhuurde spits. In die optiek moesten we spontaan terugdenken aan een uitspraak van ex-Club-coach Ivan Leko in 2019. “Over twee jaar kan hij 15 miljoen euro waard zijn.” Een boude uitspraak van de Kroatische coach, die hem in vergelijking met Philippe Clement toen wél voluit zijn kans gaf.

In juli keert Loïs Openda na zijn huurbeurt aan Vitesse terug naar Club Brugge. Als centrale spits zal hij dan moeten optornen tegen de incontournable Bas Dost, terwijl er ook nog stevige concurrentie zal heersen van Charles De Ketelaere, David Okereke, Youssouph Badji en Daniel Perez. Daarnaast keren ook Michael Krmencik en Emmanuel Dennis op papier nog terug van hun respectievelijke uitleenbeurt aan PAOK Saloniki en FC Köln. 



Ook al scherpt Loïs Openda dit seizoen zijn statistieken stevig aan, een echte killer in de box zal hij wellicht nooit worden. Dat hoeft ook niet, een speler met zijn kwaliteiten kan namelijk op verschillende manieren een grote meerwaarde leveren. Dat beseft Thomas Letsch bij Vitesse dus ook. De Duitser verwacht geen vijftien doelpunten in één seizoen, maar hij gebruikt Openda op zijn sterkste punten. 't Is maar de vraag of het profiel van Openda straks ook nog in het plaatje past van Philippe Clement. In de Brugse filosofie wordt er van een centrale spits immers vooral doelpunten verwacht.  En dan is 6 doelpunten in 21 competitiewedstrijden wellicht wat te weinig.

POLL: Moet Club hem een herkansing geven?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon</strong>
Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon

Club Brugge jaagt op een dodelijk doelpuntenkanon en richt zijn ogen op Williot Swedberg. De Zweedse ...

48
48
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge

Club Brugge veegde woensdag de vloer aan met KRC Genk, een huzarenstukje dat het komend weekend ...

91
91
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'

Belgische topclubs zoals Anderlecht, KRC Genk en Club Brugge hebben het de laatste tijd alsmaar ...

103
103
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."

Na de onwaarschijnlijke ontknoping van afgelopen seizoen belooft de race om het kampioenschap dit ...

404
404
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt

Ook de tweede thuismatch in de Champions' Play-Offs leverde geen puntengewin op voor Antwerp. Aan de ...

425
425
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'

De focus ligt nu uiteraard op de titelstrijd, maar achter de schermen blijkt Anderlecht ook reeds ...

129
129
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'

Een van de uitblinkers bij AA Gent in de Europe Play-Offs is ongetwijfeld Matias Fernandez-Pardo, ...

127
127
'Jackpot voor Club Brugge: gegeerd duo laat kassa rinkelen'
'Jackpot voor Club Brugge: gegeerd duo laat kassa rinkelen'

Vanuit een schijnbaar uitzichtloze positie stevent Club Brugge plots af op een mooi seizoenseinde. ...

496
496
Titelhoop Club Brugge neemt toe: "Dat geef ik je op een blaadje"
Titelhoop Club Brugge neemt toe: "Dat geef ik je op een blaadje"

Cercle Brugge speelt zondag gastheer voor koploper RSC Anderlecht. Groen-Zwart ging een paar dagen ...

603
603
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"

Frank Raes is al een tijdje met pensioen, officieel dan toch. Als freelancer blijft hij nog ...

148
148
Vrancken looft concurrent: "De beste tegenstander die we al hebben gehad"
Vrancken looft concurrent: "De beste tegenstander die we al hebben gehad"

KRC Genk moet zondag al opnieuw aan de bak. Tegenstander is dan ook weer Club Brugge, dat de ...

300
300
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'

Jonathan David is ondertussen al enkele jaren een sterkhouder bij het Franse Lille. De Canadees ...

38
38
'Leko en Standard krijgen desastreus signaal van 777 Partners'
'Leko en Standard krijgen desastreus signaal van 777 Partners'

Standard ontvangt op speeldag 6 van de Conference League Play-offs Sint-Truiden. De Rouches zijn nog ...

340
340
'PL-club verpulvert transferrecord voor Boniface'
'PL-club verpulvert transferrecord voor Boniface'

Het gaat razendsnel in de carri&egrave;re van Victor Boniface (23). De Nigeriaan speelde vorig ...

245
245
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"

KV Kortrijk trekt nu zondag naar RWDM in wat een alles-of-niets-duel wordt. Als KVK verliest, is de ...

65
65