Topscouting levert RSCA gouden transferdeal op

Foto: Topscouting levert RSCA gouden transferdeal op

De hoofddoelstelling bij RSC Anderlecht is tweeledig. Er moeten op sportief en financieel vlak goede resultaten geboekt worden. Sporting begint stelselmatig te slagen in die betrachting, en daarin is Paul Mukairu de grote exponent. Hoewel de Nigeriaan de top van zijn kunnen nog niet bereikt heeft, geniet Anderlecht in zijn individueel geval al over uitstekende sportieve en financiële perspectieven.

MUKAIRU OF NIEMAND 

Het siert Peter Verbeke & co. In de slotfase van de tweede zomermercato was de doelstelling erg duidelijk. 't Was Paul Mukairu of niemand meer. En Verbeke hield uiteindelijk zijn woord. De scouts van Anderlecht hielden de Nigeriaanse flankaanvaller al maandenlang in het oog, en op de allerlaatste dag van de zomermercato was het dan eindelijk prijs. Sporting slaagde erin om Mukairu voor één seizoen te huren van het Turkse Antalyaspor, waarbij Anderlecht ook een aankoopoptie kon afdwingen van drie miljoen euro. 

Nochtans slaan veel Belgische clubs traditiegetrouw in paniek tijdens de eindfase van elke transfermercato. In het recente verleden was bij Anderlecht bijvoorbeeld erg vaak het geval. Met de keuze 'Mukairu of niemand', benadrukte Anderlecht het sportieve belang van de inkomende transfers. Ooit was het anders, toen de club te vaak werd aangewezen op het advies van bevriende huismakelaars. Dat ook Vincent Kompany een grote voorstander was van Mukairu's komst, spreekt daarbij boekdelen. Paul Mukairu werd oorspronkelijk aangetrokken als opvolger van Jérémy Doku. Op basis van zijn prestaties bij Antalyaspor deed de Nigeriaan wel wat denken aan het goudhaantje uit Neerpede. Mukairu is snel, krachtig, doelgericht, dribbelt veel én hij kan de bal goed bijhouden. Maar daar houdt de vergelijking wel stilaan op, een exacte kopie van Doku is hij niet. Mukairu heeft zijn eigen stijl. Sierlijke sleepbewegingen, veel dribbels. Maar voorlopig wel nog te weinig rendement.

DROOMSTART 

Nochtans was zijn start bij RSC Anderlecht erg efficiënt. Paul Mukairu was op papier sinds 5 oktober een officiële speler van Anderlecht, maar door aanslepende administratieve problemen duurde het nog drie weken vooraleer hij voet zette op Belgische bodem. Mukairu had op Neerpede amper twee trainingen in de benen maar hoofdcoach Vincent Kompany nam zijn nieuwste offensieve aanwinst alsnog op in de eerstvolgende wedstrijdselectie tegen The Great Old.

Amper dertien minuten en één doelpoging. Tijdens zijn grote debuut voor Anderlecht had Paul Mukairu niet veel nodig om zich in de kijker te spelen. Eén schot van de laatste winteraanwinst was voldoende om de 1-0 overwinning tegen Antwerp binnen te slepen. Als binnenkomer kan dat best wel tellen. “Iemand die hard werkt zoals hij, die zo graag het team wil helpen, die moet worden beloond. Zijn doelpunt is zijn beloning”, Kompany heeft het wel voor Mukairu.Sinds zijn droomstart voor Anderlecht lukte Paul Mukairu slechts nog één doelpunt in zestien competitiewedstrijden. Tegenover dat laag aantal doelpunten staan er wel nog vier assists. Maar de slotsom is dat de Nigeriaan voorlopig te weinig rendement brengt. Flukse dribbels, versnellingen met de bal aan de voet en een onbevangen speelstijl spreken dan wel weer in zijn voordeel. Talent heeft Mukairu met overvloed, maar dat moet nog verder worden ontplooid naar pure kwaliteit. 

PRO EN CONTRA 

Ondanks zijn laag rendement brengt Paul Mukairu toch een grote meerwaarde in de ploeg van Vincent Kompany. De coach probeert zijn 21-jarige flankaanvaller te kneden tot een betere voetballer, en dat lijkt stelselmatig ook te lukken. 't Is daarom net zo vreemd dat Mukairu onlangs zijn basisplaats kwijtspeelde aan Jacob Bruun Larsen, de Deense huurling die voorlopig veel minder brengt dan de Nigeriaan. Die nieuwe wending zorgt ervoor dat Mukairu belangrijke speeltijd mist om zijn volledig potentieel te bereiken.

Want Paul Mukairu is dit seizoen uitgegroeid tot één van de beste flankaanvallers van de Jupiler Pro League. Zijn statistieken met twee doelpunten en vier assists vallen uiteraard nog te licht uit, maar zijn individuele prestaties zijn erg veelbelovend. En enigszins ook kwalitatief. Mukairu is onder alle linker- en rechter flankaanvallers bijvoorbeeld de primus in de succesvolle offensieve acties. Per wedstrijd laat hij namelijk bijna acht dergelijke geslaagde acties noteren. Paul Mukairu is ook de koploper bij het aantal verrichte dribbels en versnellingen met de bal aan de voet. Geen enkele andere flankaanvaller kan alvast zijn gemiddelde van elf dribbels per wedstrijd overstijgen. Zijn dribbel-efficiëntie kan anderzijds wel wat beter, met 57 procent aan geslaagde dribbels bezet hij namelijk de zevende plaats. Daarnaast scoort Mukairu bedenkelijk laag in de efficiëntie voor het doel, maar dat is dus allerminst een grote verrassing.

MILJOENEN UIT ROME 

Ook al heeft Paul Mukairu nog veel werkpunten, hij kan toch terecht beschouwd worden als een belangrijke pion in het elftal van Vincent Kompany. Hier en daar werd al opgeworpen dat Anderlecht zinnens is om eind dit seizoen de aankoopoptie te lichten in zijn huurcontract met Antalyaspor. Gezien zijn positieve huidige prestaties, groot potentieel en dito progressiemarge lijkt ons dat alvast een logische en gerechtvaardigde overweging van de club. 

Op 8 januari liet Paul Mukairu ook zelf verstaan dat hij openstaat voor een verlengd verblijf in het Lotto Park. “Ik ben hier graag”, verklaarde hij toen aan La Dernière Heure. “Het was liefde op het eerste gezicht met Anderlecht en er wordt geweldig voor mij gezorgd, dus ik zou heel graag blijven. Maar dat is niet aan mij.” Indien Anderlecht de aankoopoptie licht ten bedrage van 3 miljoen euro, dan zal dit dus beschouwd worden als een logische beslissing. En al zeker gezien de recente grote buitenlandse interesse in Mukairu.Volgens het Italiaanse Calciomercato ligt AS Roma namelijk op de loer voor Paul Mukairu. De Giallorossi zien in de Anderlecht-huurling een adequate vervanger voor Carles Perez, de jonge Spanjaard die niet overtuigt bij Roma. De club uit de Italiaanse hoofdstad zou alvast zo'n 4,5 tot 5 miljoen euro veil hebben voor Mukairu, en daarmee kan Anderlecht dus een uitstekende financiële zaak realiseren. Deze nieuwe situatie maakt het lichten van de aankoopoptie dus nog interessanter.

50% RENDEMENT 

Indien Anderlecht de aankoopoptie van drie miljoen licht in Mukairu's huurcontract, en hem bijgevolg doorverkoopt voor 4,5 miljoen euro, dan maakt het een mooie winst van anderhalf miljoen euro. Het rendement in deze transactie zou dan 50 procent bedragen, en het is al lang geleden dat Anderlecht dergelijke winstmarge zou boeken – de verkoop van de eigen jeugdspelers buiten beschouwing gelaten. Daarvoor moeten we al terugkeren naar 2018, toen Anderlecht Uros Spajic voor 6 miljoen euro verkocht aan Krasnodar. Het betreffende financieel rendement in die transfer bedroeg toen 140 procent, want Anderlecht betaalde in 2017 nog 2,5 miljoen euro aan Toulouse FC.

Het financieel perspectief in de potentiële transactie tussen Antalyaspor, Anderlecht en AS Roma is dus erg aantrekkelijk. Anderzijds kan Paul Mukairu zich volgend seizoen nog meer ontwikkelen bij Anderlecht, waardoor de club volgend jaar uitzicht kan krijgen op een nog grotere financiële marge. 't Wordt dus een moeilijke afweging die Anderlecht zal moeten maken. In dit verhaal kan er voorlopig één duidelijke vaststelling worden gemaakt: en dat is de neus voor talent van Peter Verbeke en zijn scouts. Niet al zijn inkomende transfers bleken een groot succes, maar gezien de beperkte financiële middelen haalt de Head of Sports toch het onderste uit de kan. Deze recente wending omtrent Mukairu is daar een bewijs van, op het sportief én financieel gebied. Maar ook de huidige meerwaarde van Josh Cullen, Lukas Nmecha en Timon Wellenreuther mag hierin niet vergeten worden. Daarnaast kunnen ook Jacob Bruun Larsen, Majeed Ashimeru en Abdoulay Diaby straks nog een grote rol van betekenis spelen. Bovendien startten de uitgeleende flops Michel Vlap en Mustapha Bundu aan een sportieve revival, en dat opent alweer nieuwe perspectieven op het sportief en financieel gebied. Met mondjesmaat wordt de relance ingezet bij Anderlecht. Moeilijk gaat ook. 

POLL: Moet Anderlecht hem houden of verkopen?

Mignolet baalt over nieuwe domper: "Hij is belangrijk voor ons"

Aandeelhouder Davignon: "Anderlecht heeft zich bij die transfers laten rollen"

Antwerp in dipje: Vercauteren al vijf matchen zonder zege

Vandaag 26 Februari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

11 toppers uit 1B die moeiteloos meekunnen in de JPL

Het toonaangevende Transfermarkt.com kwam eerder deze week met een update van de marktwaardes voor ...

935
{insert image alt}

Club Brugge rijdt laatste kloof met Anderlecht dicht

Odilon Kossounou, Charles De Ketelaere, Ignace Van der Brempt, Youssouph Badji en Thomas Van den ...

1572
{insert image alt}

Mignolet baalt over nieuwe domper: "Hij is belangrijk voor ons"

Club Brugge moet tegen AA Gent nog altijd een resem spelers missen vanwege een coronabesmetting. ...

57
{insert image alt}

Juventus boekt grote verliezen door coronacrisis

Juventus is door de coronacrisis ernstig in het rood gedoken. De werkgever van Cristiano Ronaldo ...

13
{insert image alt}

Davignon laat zich uit over mogelijke buitenlandse overname bij Anderlecht

Bij RSC Anderlecht vinden de aandeelhouders maar geen akkoord over het herstelplan. Paars-Wit kan ...

165
{insert image alt}

Van den Brom kondigt wijzigingen bij KRC Genk aan

KRC Genk moet vanavond winnen bij Sporting Charleroi. De Limburgers staan zwaar onder druk en de job ...

110
{insert image alt}

Antwerp in dipje: Vercauteren al vijf matchen zonder zege

Frank Vercauteren begon goed bij Royal Antwerp FC en loodste de ploeg naar de tweede plaats. De ...

121
{insert image alt}

Club krijgt stevige tikken: "Periode waarin het tegenzit"

Bij Club Brugge zal de uitschakeling door Dynamo Kiev in de Europa League vrijdag ongetwijfeld nog ...

218
{insert image alt}

Aandeelhouder Davignon: "Anderlecht heeft zich bij die transfers laten rollen"

De voorbije dagen kwamen er nieuwe onthullingen uit de documenten van Football Leaks, die vooral ...

240
{insert image alt}

'Losada heeft aanwinst uit de JPL beet'

Midden januari nam Hernan Losada verrassend afscheid van Beerschot, midden in een seizoen waarin hij ...

95
{insert image alt}

Opmars Zulte Waregem: "We hebben Play-Off I in het achterhoofd"

De Jupiler Pro League is intussen al 28 speeldagen ver en de strijd de play-offs is nog steeds ...

51
{insert image alt}

'Nieuwe coronatestronde lijkt Club weinig goed nieuws te brengen'

Club Brugge sneuvelde donderdagavond op jammerlijke wijze in de Europa League tegen Dynamo Kiev, ...

936
{insert image alt}

Makelaars De Preter en Francis pleiten voor revolutie op transfermarkt

De voorbije jaren kwam de rol van spelersmakelaars in de Belgische voetbalwereld stevig onder vuur ...

83
{insert image alt}

'Cercle Brugge slikt stevige opdoffer in strijd om behoud'

Met nog zes speeldagen voor de boeg blijft de strijd om het behoud in de Jupiler Pro League ...

74
{insert image alt}

Onverwachte revelatie bij KV Mechelen: "Beste seizoen uit mijn carrière"

KV Mechelen kende dit seizoen een moeilijke start, maar is nu nog volop in de running voor een ...

124
{insert image alt}

Mechele: "Je zag zonder hen dat er kwaliteitsverschil is"

Club Brugge koesterde goede hoop op Europese kwalificatie na de 1-1 in de heenmatch tegen Dynamo ...

250
{insert image alt}

'Genk stuurt toptalent naar de B-kern'

Het rommelt dezer dagen toch wat bij KRC Genk. De resultaten vallen de laatste maanden weer vies ...

462

Gisteren 25 Februari 2021

{insert image alt}

Extra domper Club: Dost mogelijk weken tot maanden out

Na Antwerp moet ook Club Brugge het Europese toneel na vanavond verlaten. Thuis tegen Dynamo Kiev ...

1136
{insert image alt}

Vormer en Mignolet vinden oorzaak voor Brugse anticlimax

Club Brugge is uitgeschakeld in de Europa League. Het behaalde nochtans een goeie uitgangspositie op ...

620
{insert image alt}

EL: Twee grote verrassingen, Man Utd en AC Milan wél door

Manchester United heeft donderdagavond zoals verwacht de achtste finales van de Europa League ...

190
{insert image alt}

Club-fans maken eenzelfde conclusie na EL-uitschakeling

Na Antwerp is ook Club Brugge uitgeschakeld in de Europa League. De vele coronagevallen bleken ...

924
{insert image alt}

Dynamo maakt gruwelijk einde aan EL-campagne Club

Club Brugge stond vanavond in de Europa League voor het allesbeslissende duel tegen Dynamo Kiev in ...

478
{insert image alt}

Dortmund komt met officiële reactie over Haaland-transfer

Erling Braut Haaland speelt ook volgend seizoen voor Borussia Dortmund. Zaakwaarnemer Mino Raiola ...

375
{insert image alt}

Antwerp gaat Europese geschiedenisboeken in

Voor Antwerp zit het Europese verhaal erop. The Great Old trok nog vol goede moed richting Glasgow ...

277
{insert image alt}

'EK 2020 op de schop: UEFA kiest voor één gastland'

We zijn inmiddels bijna maart, wat dan ook maakt dat de Europese competities stilaan hun eindfase ...

386
{insert image alt}

Vercauteren scherp na Europese uitschakeling

Bij Antwerp FC is de campagne in de Europa League zoals verwacht gestrand in de 1/16de finales. ...

466
{insert image alt}

Club Brugge-fans vloeken: "Hij is totaal onbekwaam"

Club Brugge ging donderdagavond met een corona-gehavende ploeg op zoek naar kwalificatie voor de ...

960
{insert image alt}

Lichtpunt Antwerp voert druk op bestuur verder op

Voor Antwerp FC zit de Europese campagne er alweer op. Defensief geblunder deed de Great Old ...

299
{insert image alt}

EL: Ajax stoot door, Vertonghen en Mertens sneuvelen

Naast de twee Belgische clubs kwamen donderdagavond nog tal van andere ploegen in actie in de Europa ...

91
{insert image alt}

Antwerp maatje te klein voor Rangers na nieuw spektakelstuk

Na een nieuw spektakelstuk heeft Antwerp het Europese toneel moeten verlaten met een redelijk ...

196
{insert image alt}

Antwerp-duo afgekraakt na Europese pandoering

Om zich te kwalificeren voor de 1/8ste finales van de Europa League, moest Antwerp FC donderdagavond ...

558
{insert image alt}

'Chelsea had krankzinnig plan om Lampard op te volgen'

Ondanks de zware investeringen op de zomermercato, kende Chelsea FC een erg wisselvallige eerste ...

216