Exit Hoedt: bestemming Antwerp, Club of Anderlecht?

Exit Hoedt: bestemming Antwerp, Club of Anderlecht?

Het recente voetbalseizoen van Wesley Hoedt is voorlopig geen groot succes. De Nederlander wordt door Southampton verhuurd aan Lazio, maar in Rome is hij allerminst een populaire en onmisbare speler. Daarom zouden de Italianen al beslist hebben om de aankoopoptie in zijn huurcontract niet te lichten. Anderzijds kunnen Antwerp FC, Club Brugge en RSC Anderlecht straks misschien wel een gouden zaak doen. Het trio Belgische topclubs aasde vorige zomer namelijk ook al op Hoedt.


ANTWERP, CLUB, ANDERLECHT

In de voorbije zomer was de transfersoap rond Wesley Hoedt één van de grootste thema's in de Belgische voetbalactualiteit. De fysiek sterke Nederlander was op huurbasis actief bij Antwerp FC, waar hij uitgroeide tot één van de beste centrale verdedigers in de Jupiler Pro League. The Great Old wilde graag een vervolg breien aan die éénjarige samenwerking, maar het zware salarispakket van Hoedt liet dat echter niet toe. De eeuwige huurling keerde daarom terug naar zijn moederclub Southampton, dat hem eerder al uitleende aan Celta de Vigo en Lazio.

Maar in het St. Mary's Stadium lag er voor Wesley Hoedt opnieuw geen rol van betekenis weggelegd. Coach Ralph Hasenhüttl rekende niet op de centrale verdediger, die ondanks een contract tot en met 2022 opnieuw mocht beschikken. The Saints legden in 2018 nog 16 miljoen euro op tafel om Hoedt weg te halen bij Lazio, de tiende duurste clubaankoop ooit, en dat kapitaal wilde Southampton graag terug recupereren. Maar weinig verrassend kwam er in de voorbije zomermercato geen enkele concrete en toereikende aanbieding binnen.



Zijn goede prestaties vorig seizoen op de Bosuil zorgden wel voor heel wat interesse. Wesley Hoedt werd bijvoorbeeld nadrukkelijk gelinkt aan een transfer naar RSC Anderlecht, Club Brugge en dus ook Antwerp FC. Door verschillende redenen, vooral georiënteerd op het financiële vlak, kwam er echter geen vervolg aan zijn Belgisch voetbalverhaal. Uiteindelijk was het zijn ex-club Lazio die Hoedt de reddingsboei gooide, opnieuw via een uitleenbeurt. I Biancocelesti zagen in de Nederlander een extra defensieve versterking, maar tegenwoordig overtuigt hij allerminst in Rome.

EXIT LAZIO 

Wesley Hoedt startte dit seizoen aanvankelijk als een basisspeler in de ploeg van Simone Inzaghi, maar stelselmatig moet hij in het Stadio Olimpico vrede nemen met een status als bankzitter. En als hij in actie komt, dan lijkt Hoedt alvast niet veel punten te scoren. Zo ging hij eind januari in de fout tegen Atalanta Bergamo, wat uiteindelijk de uitschakeling betekende voor Lazio in de Coppa Italia. Hoedt ging toen niet één, maar wel liefst drie keer de mist in. En dat op de koop toe bij alle tegendoelpunten in die betreffende 3-2 bekernederlaag. Pijnlijk. Maar ook voorbije zondag kwam Wesley Hoedt opnieuw in een slecht daglicht te staan. 

Hij was tegen Internazionale bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de strafschopfout waarop Romelu Lukaku de openingstreffer kon scoren. Op slag van rust maakte Hoedt ook al geen goede beurt bij de 2-0 van diezelfde Lukaku. Na de rustpauze maakte de Nederlander zich op om de tweede speelhelft te hervatten, Hoed bevond zich al op het veld, maar hij werd door Simone Inzaghi nog voor het eerste fluitsignaal naar de kant gehaald. Volgens Gazetta dello Sport deed Inzaghi die opvallende zet om nog meer negatieve reacties van de kritische achterban te vermijden. Die draagt Hoedt namelijk niet bepaald op handen.



De combinatie van zijn vele individuele fouten, iets wat we in België nochtans niet gewoon waren van hem, en zijn onpopulaire status bij de Tifoseria Laziale zorgen er bijgevolg voor dat Lazio niet zinnens is om Wesley Hoedt straks definitief aan te trekken. De Romeinen konden in de huidige huurdeal met Southampton een aankoopoptie bedingen van vijf miljoen euro, maar Gazetta dello Sport weet alvast dat deze optie niet gelicht zal worden. De vermaarde Italiaanse krant stelt dat Lazio uitkijkt naar een échte versterking voor het volgende seizoen, eerder dan een veredelde invaller zoals Hoedt.

NIEUWE KANS 

Zo wordt de kans dus reëel dat Wesley Hoedt in de komende zomermercato opnieuw het onderwerp wordt van een lange transfersoap. Veel Belgische topclubs zijn de sportieve meerwaarde van de Nederlander bij Antwerp FC nog niet vergeten, en door zijn aflopend contract bij Southampton kan er weleens een koopje gerealiseerd worden. En als The Saints nog eens langs de kassa willen passeren, dan zal dat onvermijdelijk tijdens de eerstvolgende transferperiode moeten gebeuren. Zijn marktwaarde wordt vandaag geschat op zo'n zes miljoen euro, maar bij een volgende update zal er wellicht een devaluering worden doorgevoerd. Logisch, gezien zijn mindere vorm en status als bankzitter bij Lazio.

Een uiteindelijke transfersom van pakweg drie à vier miljoen wordt op die manier een realistische doelstelling, en dat is een bedrag dat pakweg Club Brugge of Antwerp FC wel kunnen neertellen. Bij Anderlecht is dat het geval niet, maar het is algemeen geweten dat Head of Sports Peter Verbeke erg creatief uit de hoek kan komen. Maar daarnaast is heerst nog de kwestie over het loon van Wesley Hoedt. De Nederlander ondertekende in 2017 een royaal contract bij Southampton, volgens bepaalde bronnen zo'n twee miljoen euro per jaar, en dat kan weleens een breekpunt betekenen in de onderhandelingen met geïnteresseerde (Belgische) clubs.



Want net zijn stevig salarispakket was de reden waarom Club Brugge, Antwerp FC en Anderlecht in de vorige zomermercato allen afhaakten voor Wesley Hoedt. Bij Anderlecht was dat ook vooral omdat hij slechts één seizoen zou blijven, zo'n groot financieel engagement strookt niet met de plannen op korte termijn. Zijn naam viel ook te horen in de wandelgangen van Club Brugge, maar onlangs kwam Hoedt daar zelf nog op terug in een interview met Het Laatste Nieuws. “Maar ik had nooit de intentie om daarnaartoe te gaan. Omdat het financieel niet haalbaar was. Maar ook omdat ik erg geliefd ben bij de Antwerp-fans. En Antwerp en Brugge: dat is toch een dingetje.”

ANTWERP, CLUB, ANDERLECHT (BIS) 

Ondertussen is het bijna één jaar geleden sinds Wesley Hoedt het hof werd gemaakt door Club Brugge, Antwerp FC en Anderlecht. Het trio aan Belgische topclubs zetten in die afgelopen periode grote stappen vooruit, zowel op als naast het veld, waardoor de piste-Hoedt weldra wellicht terug op de tafel zal belanden. Ook al is zijn recente periode bij Lazio allerminst een groot succes, Hoedt kan bij elk van deze clubs nog steeds een grote rol van betekenis spelen. Vorig seizoen was hij in de Jupiler Pro League bijvoorbeeld nog de derde beste efficiëntste centrale verdediger op het defensief gebied.

Die grote intrinsieke kwaliteiten kan Wesley Hoedt onmogelijk verloren zijn, maar het is een feit dat hij dit seizoen in de Serie A een pak minder scoort op dat betreffend vlak. Zelfs zo'n tien procent minder in vergelijking met zijn topperiode bij Antwerp. Dat betekent echter niet dat Hoedt in Italië opeens een slechtere verdediger is geworden, maar dat bewijst veeleer het grote sportieve verschil tussen de Serie A en de Jupiler Pro League. Op het puur voetballend gebied heeft Hoedt bijvoorbeeld weinig van zijn veren verloren. 



Onder alle centrale verdedigers van de Serie A prijkt Wesley Hoedt namelijk op de tiende plaats qua zuivere passing. Daarnaast passt hij ook opvallend vaak in een voorwaartse richting, een onderdeel waarin hij tegenwoordig de zevende stek bezet. Bovendien bewijst Hoedt zijn voetballende kwaliteiten op het gebied van de passes naar de final third van de tegenstander. Daarin versiert hij zelfs de tweede plaats onder al zijn positionele collega's. 84 procent van die passes komen ook effectief aan bij een ploegmaat, wat goed is voor een uitstekende vierde plaats onder de centrale verdedigers van de Serie A.

WIE WIL HOEDT 

Zowel bij RSC Anderlecht en Club Brugge komt er straks een plaatsje vrij in het verdedigend compartiment. Sporting huurt Matt Miazga van Chelsea zonder aankoopoptie, en dat geldt bij Club ook in het geval van Stefano Denswil (Bologna). Indien beide clubs deze huurlingen niet permanent aan boord kunnen houden, dan wordt er in de eerstkomende transferperiode minstens één nieuwe centrale verdediger verwacht. En dan is de piste-Wesley Hoedt best wel interessant. Antwerp FC zit dan weer wat dikker in de centrale verdedigers maar indien de Nederlander haalbaar blijkt, dan zal Luciano D'Onofrio wellicht ook niet twijfelen om de nodige stappen te zetten. 


POLL: Wie moet Hoedt halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

38
38
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

26
26
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

53
53
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

68
68
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

176
176
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

255
255
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

124
124
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

40
40
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

255
255
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechelen grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, ...

134
134
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

199
199
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

99
99
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte J&eacute;r&eacute;my Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

116
116
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

177
177
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

575
575