Club excelleert: het Bayern van België

Club excelleert: het Bayern van België

Dominant zijn in corona-tijden, het is niet elke voetbalclub gegeven. En al zeker niet als je een titel verdedigt. In de grootste vijf Europese competities (+ de Jupiler Pro League) kunnen enkel Club Brugge en Bayern München hun sportieve dominantie verder zetten. Hun gemiddelde puntenwinst bleef bijvoorbeeld intact in vergelijking met het vorige seizoen. Maar nog belangrijker: zowel Club als Bayern bezetten in eigen land nog steeds de eerste positie in het klassement. En dat is hoogst uitzonderlijk.


DE NIEUWE REALITEIT 

Het voetbalseizoen 2020-2021 zal voor altijd geboekstaafd staan als één van de vreemdste ooit. Het corona-virus maakt een serieuze impact op het Belgisch voetballandschap, en dat geldt in alle gelederen van de profclubs. Door de hoge besmettingsgraad is de sportieve continuïteit niet verzekerd: 't is wekelijks met een bang hartje afwachten of er positieve COVID-tests opduiken. Daarnaast lopen de clubs veel inkomsten mis door het ontbreken van de toeschouwers, denk maar aan ticketing, (vip-)catering en merchandising. Het gemis van de fans heeft ook een gevolg op de beleving van de spelers: er is namelijk geen twaalfde man meer om de ploeg vooruit te stuwen.

In het seizoensbegin was de behoefte naar de achterban heel groot, en dat was zeker zo het geval bij Club Brugge. In de eerste twee thuiswedstrijden van het seizoen ging Blauw-Zwart namelijk telkens onderuit. On-Brugs. Club vond toen geen antwoord tegen Sporting Charleroi en Beerschot VA. Ondertussen is het spelen zonder publiek de nieuwe realiteit geworden én de ploeg versterkte zich ook gevoelig dankzij het aantrekken van Noa Lang en Bas Dost. “Maar we missen ze natuurlijk, we hebben de beste supporters van het land en het is een factor die ontbreekt”, verklaarde Philippe Clement daar eerder nog over.



Maar sinds enkele maanden slaat de Brugse motor terug helemaal aan. Club Brugge domineert de Jupiler Pro League en – behoudens ongelukken – lijkt de nieuwe landskampioen nu reeds bekend te zijn. Sinds speeldag 19 staat Club immers autoritair aan de leiding van het klassement, en in het kalenderjaar 2021 won het zelfs al haar wedstrijden. 21 op 21 in de competitie en 6 op 6 in de Croky Cup. Dat zijn de statistieken van een landskampioen in spe. Bovendien blijft de tegenstand, in tegenstelling tot Club Brugge, punten verliezen. Het zorgt ervoor dat de kloof tussen Club en Antwerp, het nummer twee in de stand, vandaag maar liefst veertien eenheden bedraagt.

CLUB EN BAYERN DE BUITENBEENTJES

Na een moeilijke competitiestart is Club Brugge vandaag dus opnieuw oppermachtig. Intouchable. En da's allerminst een gemakkelijke opdracht in deze huidige en complexe corona-editie. Het bewijst dat Club een duurzame topclub is, gebouwd op een indrukwekkende expertise en voetbal-knowhow. Het Bayern München van België, zeg maar. De Brugse sportieve dominantie van vorig jaar wordt doorgetrokken naar het huidige seizoen, al moest de motor dus eerst wel nog op toerental raken. Dat zo'n dominantie niet vanzelfsprekend is om te herhalen, blijkt uit de huidige prestaties van de vorige kampioenen uit de vijf grootste Europese competities.



Daar is Bayern München de enige kampioen die ook dit seizoen de nummer één positie bekleedt in de nationale competitie. Net zoals Club Brugge in België dus. Bovendien ligt de gemiddelde puntenwinst van Bayern en Club dit seizoen ook opmerkelijk hoger hoger in vergelijking met de vorige kampioenen uit de grootste vijf Europese competities. Club haalt bijvoorbeeld 2,31 punt per wedstrijd en Bayern zelfs 2,40. De andere titelhouders Liverpool, Real Madrid, Juventus en Paris Saint-Germain scoren allen een beduidend lagere puntenoogst én bevinden zich in sportief slechtere papieren.

LIVERPOOL FC

Vorig seizoen freewheelde Liverpool nog naar de titel in de Premier League, maar dit jaar mag de ploeg van Jurgen Klopp zijn titeldroom al opgeven. De puntenoogst per wedstrijd daalde aanzienlijk van 2,61 vorig seizoen naar 1,74 in de huidige jaargang. Dat is een relatieve afname van maar liefst 33,3 procent. Analyticus Roy Keane vatte het onlangs mooi samen na de 1-4 pandoering van The Reds tegen Manchester City. “Je kunt zeggen dat dit een uniek seizoen is, een freak-seizoen met corona. Maar kom op, zeg. Je bent de kampioen, je bent Liverpool.” Klopp en de zijnen bezetten vandaag slechts de vierde plaats in de rangschikking.



REAL MADRID

Ook bij Real Madrid loopt het vandaag heel wat moeilijker dan vorig seizoen. Coach Zinédine Zidane staat al geruime tijd onder druk en hij moet met lede ogen aanzien hoe stadsrivaal Atlético Madrid de autoritaire leider is in LaLiga. De Koninklijke moet met FC Barcelona strijden voor de tweede plaats, want de kloof met leider Atlético bedraagt reeds vijf punten. Bovendien heeft de ploeg van Diego Simeone zelfs nog twee wedstrijden minder gespeeld dan Real. De gemiddelde puntenoogst van Los Blancos is vandaag dan ook 8,2 procent lager dan vorig seizoen. Voor Eden Hazard en Thibaut Courtois zit een nieuwe titel er voorlopig dus niet meer in.



JUVENTUS

Net zoals in Engeland en Spanje is ook de titelhouder van Italië niet langer te vinden aan de leiding van het klassement. In de voorbije editie van de Serie A was Juventus al geen afgetekende kampioen, en dit jaar overtuigt de Oude Dame ook al evenmin. Op gemiddelde basis pakt Juve zo'n 3,7 procent minder punten tegenover het vorige seizoen, en voorlopig moet de ambitieuze club vrede nemen met een tegenvallende derde plaats. Die relatieve puntendaling is uiteraard erg miniem, maar dat veeleer te maken omdat Juventus vorig seizoen met horten en stoten de Scudetto behaalde.



BAYERN MÜNCHEN

In de Bundesliga staat er dit seizoen opnieuw geen maat op Bayern München. De Duitse recordkampioen telt vandaag alweer zeven punten meer dan dichtste achtervolger RB Leipzig. Een nieuwe titel in de Bundesliga wenkt dus alweer voor FC Hollywood, en bovendien blijft hun puntenoogst redelijk intact. In vergelijking met het vorige seizoen levert Bayern slechts 0,4 procent van haar puntengemiddelde in. Samen met Bayern München is Club Brugge dus de enige titelhouder die momenteel nog steeds op de nummer één positie prijkt.



PARIS SAINT-GERMAIN

Onder de titelhouders uit de beste vijf Europese competities is Paris Saint-Germain, na Liverpool, de grootste verliezer. Het Parijse sterrenensemble zag haar gemiddelde puntenwinst dalen van 2,52 per wedstrijd naar 2,13. En dat houdt een enorme relatieve daling in van maar liefst 15,5 procent: 't is daarom geen toeval dat coach Thomas Tuchel onlangs de bons kreeg van het clubbestuur. Een nieuwe Franse titel is evenwel nog mogelijk, want het puntenverschil met de lijstaanvoerder Lille OSC bedraagt al bij al amper drie eenheden. Toch zijn de prestaties van PSG in het huidige seizoen flink afgenomen in vergelijking met de vorige editie in de Ligue 1.



OVERZICHT PUNTENGEMIDDELDE 20-21

Bayern: 2,40

Club Brugge: 2,31

Paris SG: 2,13

Juventus: 2,10

Real Madrid: 2,10

Liverpool: 1,74

POLL: Overstijgt Club Brugge de Jupiler Pro League?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon</strong>
Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon

Club Brugge jaagt op een dodelijk doelpuntenkanon en richt zijn ogen op Williot Swedberg. De Zweedse ...

60
60
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge

Club Brugge veegde woensdag de vloer aan met KRC Genk, een huzarenstukje dat het komend weekend ...

121
121
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'

Belgische topclubs zoals Anderlecht, KRC Genk en Club Brugge hebben het de laatste tijd alsmaar ...

121
121
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."

Na de onwaarschijnlijke ontknoping van afgelopen seizoen belooft de race om het kampioenschap dit ...

427
427
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt

Ook de tweede thuismatch in de Champions' Play-Offs leverde geen puntengewin op voor Antwerp. Aan de ...

444
444
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'

De focus ligt nu uiteraard op de titelstrijd, maar achter de schermen blijkt Anderlecht ook reeds ...

131
131
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'

Een van de uitblinkers bij AA Gent in de Europe Play-Offs is ongetwijfeld Matias Fernandez-Pardo, ...

129
129
'Jackpot voor Club Brugge: gegeerd duo laat kassa rinkelen'
'Jackpot voor Club Brugge: gegeerd duo laat kassa rinkelen'

Vanuit een schijnbaar uitzichtloze positie stevent Club Brugge plots af op een mooi seizoenseinde. ...

504
504
Titelhoop Club Brugge neemt toe: "Dat geef ik je op een blaadje"
Titelhoop Club Brugge neemt toe: "Dat geef ik je op een blaadje"

Cercle Brugge speelt zondag gastheer voor koploper RSC Anderlecht. Groen-Zwart ging een paar dagen ...

621
621
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"

Frank Raes is al een tijdje met pensioen, officieel dan toch. Als freelancer blijft hij nog ...

150
150
Vrancken looft concurrent: "De beste tegenstander die we al hebben gehad"
Vrancken looft concurrent: "De beste tegenstander die we al hebben gehad"

KRC Genk moet zondag al opnieuw aan de bak. Tegenstander is dan ook weer Club Brugge, dat de ...

305
305
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'
'Europese grootmacht schakelt door voor Jonathan David'

Jonathan David is ondertussen al enkele jaren een sterkhouder bij het Franse Lille. De Canadees ...

39
39
'Leko en Standard krijgen desastreus signaal van 777 Partners'
'Leko en Standard krijgen desastreus signaal van 777 Partners'

Standard ontvangt op speeldag 6 van de Conference League Play-offs Sint-Truiden. De Rouches zijn nog ...

345
345
'PL-club verpulvert transferrecord voor Boniface'
'PL-club verpulvert transferrecord voor Boniface'

Het gaat razendsnel in de carri&egrave;re van Victor Boniface (23). De Nigeriaan speelde vorig ...

248
248
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"

KV Kortrijk trekt nu zondag naar RWDM in wat een alles-of-niets-duel wordt. Als KVK verliest, is de ...

65
65