Anderlecht durft: zware gok wordt lucratieve buitenkans

Foto: Anderlecht durft: zware gok wordt lucratieve buitenkans

In tijden van crisis ontspringen soms de meest creatieve ideeën. Zoals bij RSC Anderlecht bijvoorbeeld. Daar was een nieuwe nummer tien één van de doelwitten tijdens de voorbije wintermercato. Uiteindelijk investeerde Sporting toch niet in dergelijk profiel, maar zette het vol in op Anouar Ait El Hadj. Een gewaagde beslissing die ook loont.

ONVERWACHTE OPLOSSING 

Dinsdag werd het nogmaals pijnlijk duidelijk: de financiële situatie bij RSC Anderlecht is allerminst rooskleurig. De Tijd analyseerde de jaarrekening van Sporting en stelde vast dat de schuldenberg is gestegen tot maar liefst 116,7 miljoen euro. Maar anderzijds moet dat negatief resultaat ook genuanceerd worden. Zo blijven de sponsorgelden intact, zullen er nog extra inkomsten vloeien door het nieuwe lucratieve tv-contract én moet de recordverkoop van Jérémy Doku nog in rekening worden gebracht. Maar toch: op financieel vlak blijft er voorlopig dus erg weinig ruimte om te manoeuvreren.

De precaire financiële situatie heeft ook rechtstreekse implicaties op het transferbeleid. Zo snakte Anderlecht in het kalenderjaar 2020 naar een kwalitatieve nummer tien, een knelpuntpositie die door verschillende redenen maar niet adequaat ingevuld raakte. Dergelijk type prijkte dan ook hoog op het verlanglijstje van Peter Verbeke, maar de Head of Sports had in januari echter geen beschikbaar budget om uit te pakken. De Amerikaan Brenden Aaronson werd in de zomermaanden nauwlettend opgevolgd, maar hij leek al snel onhaalbaar voor Sporting. Vandaag komt Aaronson uit voor RB Salzburg, dat 4,8 miljoen euro plus 2,4 miljoen euro aan bonussen betaalde aan Philadelphia Union.Tegen dergelijke transfersommen kan Anderlecht vandaag niet concurreren, en daarom moet de club erg creatief handelen op de transfermarkt. In die optiek werd Majeed Ashimeru gehuurd (met een aankoopoptie) van RB Salzburg. De Ghanese middenvelder is geen zuivere nummer tien, maar hij kan wel op drie verschillende centrale posities uit de voeten. Ashimeru's polyvalentie is een godsgeschenk voor de huidige ploeg van Anderlecht, want pure kwaliteit heeft ie genoeg. Toch lijkt het erop dat Ashimeru zich vooral mag focussen op zijn natuurlijke positie, de 'acht', want ondertussen reikte er zich een ideale oplossing aan voor de vacante positie van nummer tien. En die kwam er zonder prijzige transfersom én zelfs rechtstreeks vanuit de eigen jeugdopleiding.

LOFZANG VAN KOMPANY 

Sinds januari 2021 is Anouar El Hadj bij Anderlecht namelijk incontournable als offensieve middenvelder. De achttienjarige ket, de enige Brusselaar in de A-kern trouwens, staat al jaren te boek als één van de grootste Sporting-talenten, en die reputatie lijkt hij momenteel ook te bevestigen op het hoogste voetbalniveau. In het seizoensbegin kreeg El Hadj al meermaals zijn kans van Vincent Kompany, maar toen gebeurde dat steeds als flankaanvaller. Maar sedert de technisch onderlegde tiener in de centrale as wordt uitgespeeld, komt zijn groot talent en dito kwaliteit steeds nadrukkelijker aan de oppervlakte.Anouar El Hadj lijkt opvallend weinig tijd nodig te hebben om zich aan te passen aan het niveau in de Jupiler Pro League. Door zijn onbevangen en spontane speelstijl, zonder enige vorm van angst of schroom, lijkt het bij momenten wel alsof de achttienjarige al jaren meedraait in het eerste elftal van Anderlecht. Een routinier in de beginperiode van zijn professionele carrière. 't Is dan ook geen toeval dat Vincent Kompany de youngster meermaals bewierookte, zelfs voor El Hadj's recente sportieve explosie in het kalenderjaar 2021. Vincent Kompany verklaarde bijvoorbeeld dat El Hadj gemaakt is voor de top en dat hij alles heeft wat een moderne nummer tien moet hebben. 

MBARK BOUSSOUFA 

Ook al was Vincent Kompany zich al lange tijd bewust van het grote intrinsieke talent van Anouar El Hadj, de Belgische Marokkaan steelt sinds kort ook de harten van de Belgische voetballiefhebber en de externe analisten. Zo wordt de youngster al vergeleken met Mbark Boussoufa, de Marokkaan die jarenlang furore maakte bij Anderlecht en die een exponent was van het voetbaltechnisch Paars-Witte DNA. Niet toevallig is Boussoufa ook een voorbeeld van El Hadj. “Toen ik jong was, kwam ik naar het stadion om hem te zien”, verklaarde hij onlangs aan La Dernière Heure. “Het is leuk om mezelf te vergelijken met zo'n speler. Ik haal een beetje inspiratie van hem.”

Als één van de beste dribbelaars, samen met een indrukwekkende vista en snelle voetjes. De lofzang uit de Paars-Witte jeugdacademie is niet min. “Hij ziet het sneller dan anderen”, voegde Vincent Kompany daar onlangs nog aan toe. De link naar Mbark Boussoufa is dan ook snel gelegd, maar om zo'n status te bereiken zal El Hadj wel nog meer rendement moeten brengen. Momenteel bekleedt hij ook een andere positie dan Boussoufa destijds. El Hadj opereert meer als een box-to-box-middenvelder, die wel vaak uitzwermt naar de flank. Op zoek naar vrijheid om zijn actieradius ten volle te kunnen benutten.'t Is een rol die Anouar El Hadj wel ligt, en daar maakt hij zelf ook geen geheim van. “In het midden voel ik mij het meest op mijn gemak”, vertelde hij aan Het Laatste Nieuws. El Hadj's prestaties in de centrale as zijn opmerkelijk beter dan toen hij op de flank speelde. “Daar kan ik het spel het beste lezen.” Maar om helemaal door te breken op die centrale positie, zullen er vooral meer doelpunten en assists moeten volgen. Zoals Mbark Boussoufa bijvoorbeeld, die in 207 officiële wedstrijden voor Anderlecht maar liefst 144 keer (58 goals + 86 assists) beslissend was. 

In de laatste competitiewedstrijd tegen KRC Genk voegde Anouar El Hadj de daad bij het woord. In de Luminus Arena lukte de talentvolle tiener zijn eerste doelpunt op het professionele niveau, maar daarnaast was zijn prestaties ook uitmuntend. “Hoe El Hadj wegdraaide en tussen de linies liep … Dat deed ons denken aan Boussoufa”, schreef Het Laatste Nieuws bijvoorbeeld. Als El Hadj deze veelbelovende lijn kan doorzetten, uitstekend presteren én beslissend zijn, dan is ie heel goed op weg om in de voetsporen te treden van Boussoufa. Al zal El Hadj's groeiproces ongetwijfeld gepaard gaan met de onnverijdelijke ups en downs.

FINANCIËLE BUITENKANS 

Eén doelpunt en nul assists. En dat in een goeie 1.000 speelminuten. Voor een offensieve aanvaller bij Anderlecht vallen zo'n statistieken toch nog wat te licht uit. Anderzijds deed eerdere concurrent Michel Vlap dit seizoen niet beter dan Anouar El Hadj. De Nederlander kon eveneens één doelpunt scoren en tevens geen enkele assist aanleveren. Ondanks El Hadj's ruime progressiemarge en zijn status als jeugdproduct, was het toch wel een riskante gok om voluit zijn kaart te trekken ten nadele van de dure Vlap. Ook al was de Nederlander nooit overtuigend in het Paars-Witte shirt, hij beschikte over een goede infiltratie en een neus voor doelpunten – vooral vorig seizoen althans.

Een straffe zet van Anderlecht dus, dat andermaal aantoont dat 'In Youth We Trust' dan toch niet zo'n holle slogan is. Maar in de komende weken zal Anouar El Hadj vol aan de bak moeten, hij zal straks moet bewijzen dat zijn glansprestatie tegen KRC Genk geen uitschieter was, maar wel een gezond verwachtingspatroon. Op die manier mag Anderlecht zich – binnen enkele jaren weliswaar – verheugen op een fraai financieel uitzicht. Ten eerste bespaarde Anderlecht een groot kapitaal uit door El Hadj als nummer tien in te zetten, in de plaats van een nieuwe speler aan te trekken. Daarnaast zal El Hadj's marktwaarde straks gevoelig toenemen, en al zeker als hij de goede prestaties aan elkaar blijft rijgen. Die bedraagt volgens de gespecialiseerde website Transfermarkt.de vandaag nog zo'n 500 duizend euro, maar bij een volgende update zal die wellicht exponentieel toenemen. In de kantlijn: de marktwaarde van Mbark Boussoufa tijdens zijn piek bij Anderlecht bedroeg 9 miljoen euro. 

Heb jij nog geen account bij UNIBET? Maak deze dan hier aan en zet je voetbalkennis om in geld!

POLL: Wordt El Hadj een echte topper?

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

Vandaag 16 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

627
{insert image alt}

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet ...

1309
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

33
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

82
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

62
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

50
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

34
{insert image alt}

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

125
{insert image alt}

Cercle en Club krijgen nieuwe stadiondomper

Het stadiondossier van Club Brugge is een soap die intussen al meer dan een decennium aan de gang ...

327
{insert image alt}

'Club kan scoren met vleugelflitser, RSCA lijkt kansloos'

Op donderdag kwam het nieuws naar buiten dat er Belgische interesse heerst in de Nigeriaanse parel ...

124
{insert image alt}

'Neymar-deal beklonken, monstersalaris incluis'

Officieel nieuws vanuit de club is er tot op heden nog niet, maar volgens transfergoeroe Fabrizio ...

199
{insert image alt}

Arsenal-parel transfervrij naar de JPL?

Na het 1-1 gelijkspel in het eigen Emirates Stadium zag het er benard uit voor Arsenal in de ...

131
{insert image alt}

Antwerp ziet ultiem plannetje in het water vallen

Antwerp FC mag zich opmaken voor zes topduels in Play-Off I, maar eerst wil de Great Old de ...

175
{insert image alt}

Tweevoudig Gouden Stier gaat in lagere regionen aan de slag

Het voetbal in de lagere regionen ligt al een hele poos stil, maar langzaamaan mogen de ploegen uit ...

74
{insert image alt}

Monument aast op grootse comeback bij Club Brugge

432 wedstrijden, vier landstitels en drie bekers, verspreid over twee periodes. Een groter clubicoon ...

387
{insert image alt}

Peter Maes: "Ik was bijna coach van Anderlecht"

De moeilijkste sprongen lijken achter de rug, alleen STVV staat nu nog tussen Anderlecht en een PO ...

258
{insert image alt}

Martinez krijgt dramatisch nieuws met oog op EK

Nog minder dan twee maanden, en dan gaat in Rome met een jaar vertraging eindelijk het EK van start. ...

869

Gisteren 15 April 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet titelambities kracht bij met straffe cijfers

Voor Anderlecht zag het er enkele weken geleden heel benard uit om nog in Play-Off 1 te geraken. ...

508
{insert image alt}

'Club dreigt 10 à 15 miljoen te verspelen'

Ook Club Brugge maakt zich stilaan op voor alweer een drukke transferzomer. Zo zal het zich ...

423
{insert image alt}

'Raiola creëert Haaland-gekte: kostenplaatje 500 (!) miljoen'

Erling Braut Haaland hoopt deze zomer een imposante transfer te maken. Zijn zaakwaarnemer Mino ...

521
{insert image alt}

Overlegcomité doet hoop op fans in PO’s groeien

Woensdag vond er een nieuw Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land plaats. Daar ...

246
{insert image alt}

EL: Ajax-drama in Rome, Arsenal maakt imponerende comeback

Dinsdag en woensdag kregen we de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League, en ...

233
{insert image alt}

'Anderlecht komt snel met heuglijk contractnieuws'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. De jonge talenten die via Neerpede ...

222
{insert image alt}

Malaria velt Aubameyang, Arsenal-spits in ziekenhuis

Een wedstrijd missen om medische redenen is heel normaal in de voetbalwereld, maar malaria komt ...

0
{insert image alt}

'Ajax strijdt met JPL-clubs voor recordtransfer'

Precies een jaar geleden werd een nieuw Nigeriaans pareltje in verband gebracht met een transfer ...

298
{insert image alt}

Anderlecht onder druk gezet: "Zou een ernstige fout zijn"

Anderlecht leek lange tijd naast Play-Off I te gaan grijpen, maar in de laatste weken heeft de ploeg ...

288
{insert image alt}

United op rozen na volley met 'verkeerde' voet (🎥)

In de Europa League werden donderdagavond de tickets voor de halve finales verdeeld. Manchester ...

64
{insert image alt}

'Genk moet zich haasten voor opvolger Onuachu'

KRC Genk heeft zich helemaal herpakt na de dip van begin dit kalenderjaar. De Limburgers willen ...

317
{insert image alt}

Zidane lyrisch: "Wat Courtois doet is fenomenaal"

Voor aanvang van de campagne werd Real Madrid niet bij de topfavorieten gerekend voor de eindzege in ...

532
{insert image alt}

'PSG is onzekerheid beu: Neymar krijgt strikte deadline'

Er breken spannende tijden aan bij Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht is nog volop in de race ...

230
{insert image alt}

Deschacht: "Zondag kan laatste profwedstrijd worden"

Zulte Waregem heeft de voorbije maanden een inhaalrace van formaat ingezet. Vlak voor de ...

116
{insert image alt}

'Gent verlangt enorm bedrag voor Yaremchuk'

AA Gent strijdt zondagavond in een rechtstreeks duel met Zulte Waregem voor een plekje in Play-Off ...

381