De terugval van Club: Clement op zijn hoede

Foto: De terugval van Club: Clement op zijn hoede

Uiteindelijk draait het allemaal rond de drie punten. Club Brugge won zaterdagavond van Waasland-Beveren, maar na de wedstrijd was Philippe Clement streng voor zijn spelers: zijn ploeg acteerde op het aanvallend vlak niet efficiënt genoeg. Op de Freethiel zorgde dat voor geen problemen, maar Clement is waakzaam dat Club niet in haar oude fouten hervalt.

JACKERS MAN VAN DE MATCH 

“Het killersinstinct was niet groot genoeg vandaag”, verklaarde Philippe Clement net na de 0-2 overwinning tegen Waasland-Beveren. “We hadden dikke kansen die altijd binnen moeten zijn.” Het kon even goed een uitspraak geweest zijn van de Brugse coach eerder dit seizoen of tijdens de vorige jaargang. Club Brugge kampte in het verleden namelijk met een offensieve inefficiëntie, maar door een sterk collectief en individuele flitsen werden toen alsnog prima resultaten gehaald. Met de komst van Bas Dost in januari werd het gebrek aan efficiëntie voor het doel onlangs op een kwalitatieve wijze ingevuld.Maar op de Freethiel herviel Club Brugge in haar oude fouten, ondanks een dominantie prestatie. Er werden zo'n 20 doelpogingen genoteerd richting het doel van Waasland-Beveren doelman Nordin Jackers, waarvan er slechts 2 effectief tegen de netten eindigden. Jackers stopte er op zijn beurt 7, waarop Sporza de 23-jarige bijgevolg beloonde met de titel van Man van de match. “Eén man hield de thuisploeg tot in de extra tijd in de wedstrijd en dat was Nordin Jackers. De doelman excelleerde vooral in de tweede helft met een resem reddingen op loepzuivere kansen voor onder meer Dost, Vanaken, Lang en Chong”, was de toelichting van Sporza.

DOST-LANG 

“We hebben goede dingen laten zien, maar we hebben onszelf niet beloond of veel te laat. Ons tweede doelpunt had veel vroeger moeten vallen”, analyseerde Philippe Clement de prestatie van zijn ploeg. “We hadden efficiënter moeten zijn, want met maar één doelpunt voorsprong kan er altijd een bal uit de lucht vallen. Op die manier kan je nog punten verliezen, dus dat is zeker een werkpunt. We hebben genoeg kansen gecreëerd om meer dan twee doelpunten te maken met de kwaliteiten die mijn spelers hebben.” 2 doelpunten op 20 kansen is inderdaad een lage verhouding, en de prestatie tegen Waasland-Beveren doet daarmee terugdenken aan de gelijkaardige situatie van tijdens de voorbije seizoenen. Toch is de context vandaag iets genuanceerder. Met de komst van Bas Dost en Noa Lang werd er recentelijk heel wat offensieve slagkracht bijgehaald, en bijgevolg nam de Brugse aanvallende efficiëntie gevoelig toe. Beide Nederlanders speelden gezamenlijk 25 competitiewedstrijden voor Blauw-Zwart en daarin waren ze gezamenlijk 16 keer doeltreffend. Qua kwaliteitsinjectie voor doel kan dat dus wel tellen.

LAAGSTE EFFICIËNTIE IN 2021 

Bovendien groeide Club Brugge in de voorbije weken en maanden uit tot een geoliede en quasi niet te stoppen machine. De huidige landskampioen pakt momenteel uit met een erg fraaie reeks van vierentwintig op vierentwintig, en zo'n cijfers haal je nu eenmaal niet als er een gebrek aan offensieve efficiëntie sluimert in de ploeg. Tegen Waasland-Beveren domineerde Club Brugge de wedstrijd zoals vanouds, maar het werd toch nog even zweten omdat de 0-1 voorsprong maar niet uitgediept raakte. Het was wederom wachten op de onvermijdelijke Noa Lang, die in minuut 94 eindelijk de beslissende en bevrijdende 0-2 kon scoren.0-2 na 20 doelkansen. 't Was nochtans lang geleden dat Club Brugge zo'n lage verhouding kon voorleggen. Tegen Waasland-Beveren noteerde Club Brugge een doelpuntenefficiëntie van 6,25 procent, en dat gemiddelde was meteen ook het laagste in het huidige kalenderjaar 2021. Het laatste flagrant gebrek aan efficiëntie voor doel dateerde al van 20 december 2020, toen Club Brugge geen enkel doelpunt kon puren tegen AA Gent. Nochtans creëerden de West-Vlamingen tegen de Buffalo's toen 23 doelkansen, maar gingen ze toen kopje onder met 0-1 tegen de ploeg van Hein Vanhaezebrouck.

WAAR IS DOST? 

Maar als Bas Dost zelfs niet kan scoren … De Nederlandse goalgetter vond tijdens zijn eerste zes wedstrijden voor Club Brugge maar liefst vijf keer de weg naar het doel, maar tegen Waasland-Beveren ondervond hij een grote moeite om de netten te doen trillen. De 31-jarige centrumspits dwong zaterdagavond drie kansen af, maar uiteindelijk kon hij geen enkele keer juichen. Nochtans bevond hij zich enkele keren in een doelrijpe scoringspositie. “Bas Dost was zijn torinstinct plots kwijt”, schreef Sporza bijvoorbeeld.

Op basis van de expected goals, een algoritme die de waarschijnlijkheid van een doelkans afmeet, moest Bas Dost er toch minstens één keer in geslaagd zijn om Nordin Jackers te verschalken. Na de match tegen Waasland-Beveren nam Philippe Clement zijn Nederlandse spits in bescherming door openlijk de vraag te stellen dat er toch niet gediscussieerd moet worden over de efficiëntie van Dost. Ook al kwam de centrumspits niet tot scoren op de Freethiel, zijn efficiëntie voor doel staat dus buiten alle discussie. Ook al gaf Club Brugge zaterdagavond niet meteen thuis op het vlak van efficiëntie voor het doel, op de Freethiel kwamen ze nu ook niet echt in problemen. De overwinning kwam nooit in het gedrang, en de offensieve prestatie voor doel kan dan ook het best omschreven worden als een accident de parcours. Anderzijds zal Club Brugge wel uit een ander vaatje moeten tappen in de eerstvolgende wedstrijden tegen Antwerp FC en Sporting Charleroi. Die ploegen zijn toch nog van een ander allooi dan Waasland-Beveren, met alle respect voor de ploeg en club. 

2020 VERSUS 2021

Sinds de komst van Bas Dost nam de efficiëntie voor het doel gevoelig toe, en zijn bijdrage in het Brugse spel mag daarom niet onderschat worden. We zien bijvoorbeeld geen enkele andere centrumspits van Club Brugge vijf doelpunten scoren in de laatste zeven wedstrijden. Naarmate het voetbalseizoen vordert, zal de efficiëntie van de Nederlander steeds meer duidelijk worden. Vandaag is Club Brugge bijvoorbeeld de op drie na efficiëntste ploeg van de Jupiler Pro League, waarbij het 13,1 procent van haar doelkansen omzet in effectieve doelpunten.Vorig seizoen lag die verhouding bij Club nog iets hoger met 13,3 procent, maar het is realistisch om te stellen dat die efficiëntie dit jaar nog overstegen zal worden. In het seizoensbegin, toen nog zonder Noa Lang en Bas Dost, vond Club Brugge bijzonder moeilijk de weg naar het doel. En na de komst van de twee Nederlanders begon Blauw-Zwart helemaal op toerental te draaien. Bovendien is Club Brugge de grote slokop op het vlak van kansencreatie en doelpogingen: dat is een kolfje naar de hand van Bas Dost. En anders loopt Noa Lang ook nog steeds rond op Jan Breydel. De Brugse supporters moeten zich dus niet meteen zorgen maken.

POLL: Accident de parcours of is er meer aan de hand?

Zo liggen de kaarten voor PO1 en PO2 één speeldag voor het einde

KVO mag nog dromen van PO1 na late comeback op het Kiel

Ondanks goal Carrasco laat Atletico alweer punten liggen

Vandaag 12 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Clement vs. Kompany: clash der stijlen op weg naar Europese top?

In de stand bedraagt de kloof 21 punten, op de bankrekening ettelijke miljoenen. Anderlecht tegen ...

529

Gisteren 11 April 2021

{insert image alt}

Vormer in gekende stijl: "We geven twee klotegoals weg"

Club Brugge lijkt stilaan toch wat van zijn aura als autoritaire leider in de Jupiler Pro League te ...

109
{insert image alt}

Extra troef voor AA Gent: "Op die manier moet ik me in de ploeg vechten"

AA Gent zorgde er dit weekend voor dat het nog steeds zijn lot in eigen handen heeft om alsnog een ...

30
{insert image alt}

Zo liggen de kaarten voor PO1 en PO2 één speeldag voor het einde

Het voorbije voetbalweekend leverde opnieuw de nodige interessante resultaten op, waardoor het ...

223
{insert image alt}

Mata is hard voor Club na nederlaag op Anderlecht

Club Brugge lijkt zich zorgen te moeten maken over Play-Off I, want het leed zondag zijn tweede ...

351
{insert image alt}

Ondanks goal Carrasco laat Atletico alweer punten liggen

Het lijkt er alsmaar meer op dat we nog een bijzonder spannende titelstrijd gaan krijgen in La Liga. ...

93
{insert image alt}

KVO mag nog dromen van PO1 na late comeback op het Kiel

KV Oostende is op één speeldag van het einde nog altijd niet helemaal uitgeteld voor Play-Off I. ...

235
{insert image alt}

Cuypers en Olympiakos mogen nu al landstitel vieren

In zowat alle Europese competities is de titelstrijd nog in volle ontknoping, maar in Griekenland is ...

55
{insert image alt}

'Anderlecht mag potentiële opvolger Van Crombrugge definitief schrappen'

Anderlecht kon de voorbije maanden niet rekenen op Hendrik Van Crombrugge door langdurig ...

108
{insert image alt}

Seraing speelt barrages voor promotie naar 1A na nederlaag Lommel

In 1B is zondagavond de promotiestrijd helemaal beslist. Union was al enkele weken kampioen en dus ...

108
{insert image alt}

Sambi Lokonga na goal: "Ik heb het advies van mijn mama gevolgd"

Anderlecht heeft na de 1-4 op Antwerp vorige week een nieuw statement gemaakt door nu ook de ...

175
{insert image alt}

Carrasco bewijst meteen waarde voor Atletico bij rentree met snelle goal (🎥)

Yannick Carrasco was de voorbije wedstrijden afwezig bij Atletico Madrid door een blessure en zonder ...

62
{insert image alt}

Lukaku en Coucke reageren uitgelaten na goal Sambi Lokonga

Anderlecht heeft zondag een gigantische stap gezet richting Play-Off I en meteen ook laten zien dat ...

1052
{insert image alt}

Kompany: "Ons werk is nog niet af"

Vincent Kompany was uiteraard dolgelukkigna de 2-1-zege tegen Club Brugge. RSC Anderlecht kan ...

417
{insert image alt}

Clement: "We verdienden meer"

Philippe Clement zag een Club Brugge dat lange tijd controle had, maar niet echt goed speelde. De ...

616
{insert image alt}

Fans van Anderlecht genieten: "Geeft iemand de uitslag door aan De Boeck?"

RSC Anderlecht won met 2-1 van Club Brugge. Dat was een zege die bijzonder veel deugd deed bij de ...

924