Tweestrijd bij RSCA: Kompany zet sterkhouder buitenspel

Foto: Tweestrijd bij RSCA: Kompany zet sterkhouder buitenspel

Vincent Kompany is een coach met een duidelijke visie. Ook op het gebied van personeel heeft de trainer van RSC Anderlecht een eigenzinnige aanpak. Zo verkiest hij op de rechtsachter positie momenteel Killian Sardella boven Michael Murillo.

DE GUNST VAN KOMPANY 

Eind december ging Vincent Kompany te rade bij zijn spelersgroep. Michael Amir Murillo vroeg aan zijn coach de toelating om naar zijn familie in Panama af te reizen. 't Was al een jaar geleden dat Murillo zijn familie zag, en dat weegt natuurlijk op een mens. En uiteraard gaf de spelersgroep vervolgens groen licht aan dat verzoek. Het was echter wel een moeilijke afweging om te maken, want de Panamese rechtsachter was in het kalenderjaar 2020 een absolute steunpilaar in het elftal van Kompany.Op mentaal en persoonlijk vlak was het uiteindelijk een logische beslissing om Michael Murillo naar zijn familie te laten vertrekken. Anderzijds was het een organisatorische nachtmerrie door de complexe corona-omstandigheden. Bij zijn terugkeer van Panama naar België moest Murillo bijvoorbeeld eerst verplicht in quarantaine gaan. Pas na een negatieve coronatest mocht hij vervolgens ook terug bij aansluiten bij de spelersgroep. Maar eens terug op training, dan zou Murillo zich gemakkelijk terug in de basisploeg knokken. Dat was toch de veronderstelling.

NIEUWE HIËRARCHIE 

Maar dat was echter buiten Killian Sardella gerekend. Door de absentie van Michael Murillo nam de 18-jarige tegen Beerschot VA de basisplaats in van de Panamees, en hij deed het toen ook behoorlijk. In de eerstvolgende competitiematch tegen OH Leuven was de algemene verwachting dat de teruggekeerde Murillo zijn vaste plaats op de rechtsachter opnieuw zou veroveren, maar aan Den Dreef koos Vincent Kompany verrassend genoeg opnieuw voor Sardella. Sterker nog, sindsien verscheen Sardella zelfs al in élke wedstrijd aan de aftrap. 

In de laatste zes competitiewedstrijden startte Michael Murillo daarentegen slechts één keer aan de een competitiewedstrijd bij Anderlecht. Tegen Waasland-Beveren was Kemar Lawrence namelijk geschorst waardoor Vincent Kompany de positie van linksachter bemande met Killian Sardella. Op die manier mocht Murillo zich nog eens bewijzen op zijn geliefkoosde en vertrouwde stek als rechtsachter. Maar punten scoorde de Panamees toen allerminst. Zijn matige prestatie tegen Waasland-Beveren rechtvaardigde enkel maar Sardella's status als basisspeler op de rechtsachter.In het nieuwe kalenderjaar 2021 raakte Michael Murillo opvallend moeilijk in zijn spel. La Dernière Heure stelde daarbij vast dat de Panamees moeite heeft om zijn (tijdelijke) daling in de hiërarchie te verteren. Bij Anderlecht moeten de bankzitters na de wedstrijd bijvoorbeeld telkens een fysieke sessie ondergaan op het eerste terrein, om op die manier hun conditie te onderhouden. Volgens de Franstalige krant gaf Murillo tijdens die sessies niet de indruk erg gemotiveerd te zijn. 

KOMPANY VERKIEST SARDELLA

Toch lijkt het ons slechts een kwestie van tijd te zijn vooraleer Michael Murillo de knop omdraait en vervolgens door Vincent Kompany terug in het basiselftal wordt gedropt. Per slot van rekening vertegenwoordigt de 39-voudige international een aanzienlijk kapitaal. Zijn huidige marktwaarde bedraagt vandaag bijvoorbeeld vier miljoen euro, maar daar zit nog flink wat rek op. Bovendien leverden zijn hoogstaande prestaties in het kalenderjaar 2020 flink wat buitenlandse interesse op.

Eind januari gaf Vincent Kompany voor het eerst zelf toelichting waarom hij de voorbije zes competitiematchen steeds de voorkeur gaf aan Killian Sardella, ten nadele van Michael Murillo. “Het is voor ons cruciaal om van achteruit de lijnen te breken”, begon de coach van Anderlecht zijn betoog op de clubwebsite. “In een slechte versie van ons systeem spelen we alleen maar lateraal. In de beste versie van het systeem slagen we erin om onze offensieve spelers aan te spelen en hen in een één-tegen-éénsituatie te brengen. En de speler die er het meest in slaagt om de lijnen te breken, is Killian op dit moment.”Wij namen akte van Vincent Kompany's uitspraak en namen de proef op de som. Een goede parameter om de passes te meten die erin slagen om de lijnen te breken, zijn de passes naar de final third van het veld. Dit seizoen lanceert Michael Murillo per 90 minuten zo'n 5,2 passes naar het laatste gedeelte van het veld, terwijl dat aantal van Killian Sardella bijna dubbel zo hoog ligt met 9,8. Bovendien is Sardella in deze passes naar de final third ook nog zo'n 3,8 procent efficiënter dan Murillo. Kompany weet waarover hij spreekt.

MURILLO HERPAKT ZICH 

“Ik houd van het profiel van Amir, maar Killian heeft momenteel de bovenhand wat dat betreft: hij speelt 40 à 50% meer passes vooruit in vergelijking met de anderen”, vervolgde Vincent Kompany zijn uiteenzetting. Om exact te zijn speelt Killian Sardella dit seizoen 53,8 procent meer passes in een voorwaartse richting dan Michael Murillo. Maar Kompany vergat daarbij ook te vermelden dat de Panamees 3,1 procent efficiënter is in de voorwaartse passing dan Murillo. Maar 't is een verwaarloosbaar verschil uiteraard.“Ik ben zeker dat Amir en Mykha dat net zo goed zouden doen. Maar ik kan niet de speler die de meeste ballen vooruit speelt, uit de ploeg zetten.” Vincent Kompany's beweegredenen om Killian Sardella op te stellen ten nadele van Michael Murillo houden dus wel steek. Maar anderzijds heeft de Panamees ook meerdere andere voordelen tegenover de 18-jarige Sardella. In de bekermatch tegen RFC Luik bewees Murillo dat ook. Daar speelde de Panamees alvast 29 passes in een voorwaartse richting, wat bijna zes keer meer is dan zijn seizoensgemiddelde in de Jupiler Pro League.

TWEESTRIJD 

Michael Murillo scoorde dus alvast punten in de bekerwedstrijd tegen RFC Luik, en het is ook onwaarschijnlijk dat hij dit seizoen geen herkansing meer zal krijgen in de Jupiler Pro League. De 24-jarige zorgt toch voor een andere dimensie in het spelbeeld van Anderlecht. Vooral op het vlak van intensiteit, volume en fysiek heeft Murillo toch nog een streepje voor op Killian Sardella. Bovendien zal Anderlecht allerminst een kapitaalsvernietiging willen vermijden, gezien de nog steeds precaire financiële situatie bij de club.

Wie weet zal Vincent Kompany in de eerstvolgende competitiematch tegen KRC Genk al opnieuw kiezen voor Michael Murillo. De coach van Anderlecht heeft namelijk een reputatie op het vlak van opvallende wissels in zijn basiselftal. Zo verraste hij eerder dit seizoen al met de basisplaatsen van Zakaria Bakkali en Kristian Arnstad, die vanuit het niets aan de aftrap verschenen. De potentiële keuze voor Murillo zou weliswaar niet diezelfde verrassingsfactor zijn. Maar gezien Kompany's technische uiteenzetting over het verschil tussen Murillo en Sardella, best wel opvallend.Anderzijds zou een basisplaats voor Michael Murillo enigszins gerechtvaardigd zijn. Dit seizoen troeft de Panamees zijn 18-jarige collega af op het vlak van geslaagde defensieve intercepties, het aantal (en geslaagde) dribbels, balverlies én de recuperatie van de bal. Bovendien is Murillo op het aanvallend vlak meer aanwezig dan Sardella, en bovendien ook veel efficiënter. Hoe dan ook, de tweestrijd tussen Murillo en Sardella zal voor de rest van het seizoen ongetwijfeld boeiend om volgen blijven. 

POLL: Wie verkiest u?

Zo liggen de kaarten voor PO1 en PO2 één speeldag voor het einde

KVO mag nog dromen van PO1 na late comeback op het Kiel

Ondanks goal Carrasco laat Atletico alweer punten liggen

Vandaag 12 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Clement vs. Kompany: clash der stijlen op weg naar Europese top?

In de stand bedraagt de kloof 21 punten, op de bankrekening ettelijke miljoenen. Anderlecht tegen ...

529

Gisteren 11 April 2021

{insert image alt}

Vormer in gekende stijl: "We geven twee klotegoals weg"

Club Brugge lijkt stilaan toch wat van zijn aura als autoritaire leider in de Jupiler Pro League te ...

105
{insert image alt}

Extra troef voor AA Gent: "Op die manier moet ik me in de ploeg vechten"

AA Gent zorgde er dit weekend voor dat het nog steeds zijn lot in eigen handen heeft om alsnog een ...

29
{insert image alt}

Zo liggen de kaarten voor PO1 en PO2 één speeldag voor het einde

Het voorbije voetbalweekend leverde opnieuw de nodige interessante resultaten op, waardoor het ...

211
{insert image alt}

Mata is hard voor Club na nederlaag op Anderlecht

Club Brugge lijkt zich zorgen te moeten maken over Play-Off I, want het leed zondag zijn tweede ...

346
{insert image alt}

Ondanks goal Carrasco laat Atletico alweer punten liggen

Het lijkt er alsmaar meer op dat we nog een bijzonder spannende titelstrijd gaan krijgen in La Liga. ...

92
{insert image alt}

KVO mag nog dromen van PO1 na late comeback op het Kiel

KV Oostende is op één speeldag van het einde nog altijd niet helemaal uitgeteld voor Play-Off I. ...

234
{insert image alt}

Cuypers en Olympiakos mogen nu al landstitel vieren

In zowat alle Europese competities is de titelstrijd nog in volle ontknoping, maar in Griekenland is ...

55
{insert image alt}

'Anderlecht mag potentiële opvolger Van Crombrugge definitief schrappen'

Anderlecht kon de voorbije maanden niet rekenen op Hendrik Van Crombrugge door langdurig ...

107
{insert image alt}

Seraing speelt barrages voor promotie naar 1A na nederlaag Lommel

In 1B is zondagavond de promotiestrijd helemaal beslist. Union was al enkele weken kampioen en dus ...

108
{insert image alt}

Sambi Lokonga na goal: "Ik heb het advies van mijn mama gevolgd"

Anderlecht heeft na de 1-4 op Antwerp vorige week een nieuw statement gemaakt door nu ook de ...

174
{insert image alt}

Carrasco bewijst meteen waarde voor Atletico bij rentree met snelle goal (🎥)

Yannick Carrasco was de voorbije wedstrijden afwezig bij Atletico Madrid door een blessure en zonder ...

62
{insert image alt}

Lukaku en Coucke reageren uitgelaten na goal Sambi Lokonga

Anderlecht heeft zondag een gigantische stap gezet richting Play-Off I en meteen ook laten zien dat ...

1049
{insert image alt}

Kompany: "Ons werk is nog niet af"

Vincent Kompany was uiteraard dolgelukkigna de 2-1-zege tegen Club Brugge. RSC Anderlecht kan ...

417
{insert image alt}

Clement: "We verdienden meer"

Philippe Clement zag een Club Brugge dat lange tijd controle had, maar niet echt goed speelde. De ...

615
{insert image alt}

Fans van Anderlecht genieten: "Geeft iemand de uitslag door aan De Boeck?"

RSC Anderlecht won met 2-1 van Club Brugge. Dat was een zege die bijzonder veel deugd deed bij de ...

920