Tweestrijd bij RSCA: Kompany zet sterkhouder buitenspel

Tweestrijd bij RSCA: Kompany zet sterkhouder buitenspel

Vincent Kompany is een coach met een duidelijke visie. Ook op het gebied van personeel heeft de trainer van RSC Anderlecht een eigenzinnige aanpak. Zo verkiest hij op de rechtsachter positie momenteel Killian Sardella boven Michael Murillo.


DE GUNST VAN KOMPANY 

Eind december ging Vincent Kompany te rade bij zijn spelersgroep. Michael Amir Murillo vroeg aan zijn coach de toelating om naar zijn familie in Panama af te reizen. 't Was al een jaar geleden dat Murillo zijn familie zag, en dat weegt natuurlijk op een mens. En uiteraard gaf de spelersgroep vervolgens groen licht aan dat verzoek. Het was echter wel een moeilijke afweging om te maken, want de Panamese rechtsachter was in het kalenderjaar 2020 een absolute steunpilaar in het elftal van Kompany.



Op mentaal en persoonlijk vlak was het uiteindelijk een logische beslissing om Michael Murillo naar zijn familie te laten vertrekken. Anderzijds was het een organisatorische nachtmerrie door de complexe corona-omstandigheden. Bij zijn terugkeer van Panama naar België moest Murillo bijvoorbeeld eerst verplicht in quarantaine gaan. Pas na een negatieve coronatest mocht hij vervolgens ook terug bij aansluiten bij de spelersgroep. Maar eens terug op training, dan zou Murillo zich gemakkelijk terug in de basisploeg knokken. Dat was toch de veronderstelling.

NIEUWE HIËRARCHIE 

Maar dat was echter buiten Killian Sardella gerekend. Door de absentie van Michael Murillo nam de 18-jarige tegen Beerschot VA de basisplaats in van de Panamees, en hij deed het toen ook behoorlijk. In de eerstvolgende competitiematch tegen OH Leuven was de algemene verwachting dat de teruggekeerde Murillo zijn vaste plaats op de rechtsachter opnieuw zou veroveren, maar aan Den Dreef koos Vincent Kompany verrassend genoeg opnieuw voor Sardella. Sterker nog, sindsien verscheen Sardella zelfs al in élke wedstrijd aan de aftrap. 

In de laatste zes competitiewedstrijden startte Michael Murillo daarentegen slechts één keer aan de een competitiewedstrijd bij Anderlecht. Tegen Waasland-Beveren was Kemar Lawrence namelijk geschorst waardoor Vincent Kompany de positie van linksachter bemande met Killian Sardella. Op die manier mocht Murillo zich nog eens bewijzen op zijn geliefkoosde en vertrouwde stek als rechtsachter. Maar punten scoorde de Panamees toen allerminst. Zijn matige prestatie tegen Waasland-Beveren rechtvaardigde enkel maar Sardella's status als basisspeler op de rechtsachter.



In het nieuwe kalenderjaar 2021 raakte Michael Murillo opvallend moeilijk in zijn spel. La Dernière Heure stelde daarbij vast dat de Panamees moeite heeft om zijn (tijdelijke) daling in de hiërarchie te verteren. Bij Anderlecht moeten de bankzitters na de wedstrijd bijvoorbeeld telkens een fysieke sessie ondergaan op het eerste terrein, om op die manier hun conditie te onderhouden. Volgens de Franstalige krant gaf Murillo tijdens die sessies niet de indruk erg gemotiveerd te zijn. 

KOMPANY VERKIEST SARDELLA

Toch lijkt het ons slechts een kwestie van tijd te zijn vooraleer Michael Murillo de knop omdraait en vervolgens door Vincent Kompany terug in het basiselftal wordt gedropt. Per slot van rekening vertegenwoordigt de 39-voudige international een aanzienlijk kapitaal. Zijn huidige marktwaarde bedraagt vandaag bijvoorbeeld vier miljoen euro, maar daar zit nog flink wat rek op. Bovendien leverden zijn hoogstaande prestaties in het kalenderjaar 2020 flink wat buitenlandse interesse op.

Eind januari gaf Vincent Kompany voor het eerst zelf toelichting waarom hij de voorbije zes competitiematchen steeds de voorkeur gaf aan Killian Sardella, ten nadele van Michael Murillo. “Het is voor ons cruciaal om van achteruit de lijnen te breken”, begon de coach van Anderlecht zijn betoog op de clubwebsite. “In een slechte versie van ons systeem spelen we alleen maar lateraal. In de beste versie van het systeem slagen we erin om onze offensieve spelers aan te spelen en hen in een één-tegen-éénsituatie te brengen. En de speler die er het meest in slaagt om de lijnen te breken, is Killian op dit moment.”



Wij namen akte van Vincent Kompany's uitspraak en namen de proef op de som. Een goede parameter om de passes te meten die erin slagen om de lijnen te breken, zijn de passes naar de final third van het veld. Dit seizoen lanceert Michael Murillo per 90 minuten zo'n 5,2 passes naar het laatste gedeelte van het veld, terwijl dat aantal van Killian Sardella bijna dubbel zo hoog ligt met 9,8. Bovendien is Sardella in deze passes naar de final third ook nog zo'n 3,8 procent efficiënter dan Murillo. Kompany weet waarover hij spreekt.

MURILLO HERPAKT ZICH 

“Ik houd van het profiel van Amir, maar Killian heeft momenteel de bovenhand wat dat betreft: hij speelt 40 à 50% meer passes vooruit in vergelijking met de anderen”, vervolgde Vincent Kompany zijn uiteenzetting. Om exact te zijn speelt Killian Sardella dit seizoen 53,8 procent meer passes in een voorwaartse richting dan Michael Murillo. Maar Kompany vergat daarbij ook te vermelden dat de Panamees 3,1 procent efficiënter is in de voorwaartse passing dan Murillo. Maar 't is een verwaarloosbaar verschil uiteraard.



“Ik ben zeker dat Amir en Mykha dat net zo goed zouden doen. Maar ik kan niet de speler die de meeste ballen vooruit speelt, uit de ploeg zetten.” Vincent Kompany's beweegredenen om Killian Sardella op te stellen ten nadele van Michael Murillo houden dus wel steek. Maar anderzijds heeft de Panamees ook meerdere andere voordelen tegenover de 18-jarige Sardella. In de bekermatch tegen RFC Luik bewees Murillo dat ook. Daar speelde de Panamees alvast 29 passes in een voorwaartse richting, wat bijna zes keer meer is dan zijn seizoensgemiddelde in de Jupiler Pro League.

TWEESTRIJD 

Michael Murillo scoorde dus alvast punten in de bekerwedstrijd tegen RFC Luik, en het is ook onwaarschijnlijk dat hij dit seizoen geen herkansing meer zal krijgen in de Jupiler Pro League. De 24-jarige zorgt toch voor een andere dimensie in het spelbeeld van Anderlecht. Vooral op het vlak van intensiteit, volume en fysiek heeft Murillo toch nog een streepje voor op Killian Sardella. Bovendien zal Anderlecht allerminst een kapitaalsvernietiging willen vermijden, gezien de nog steeds precaire financiële situatie bij de club.

Wie weet zal Vincent Kompany in de eerstvolgende competitiematch tegen KRC Genk al opnieuw kiezen voor Michael Murillo. De coach van Anderlecht heeft namelijk een reputatie op het vlak van opvallende wissels in zijn basiselftal. Zo verraste hij eerder dit seizoen al met de basisplaatsen van Zakaria Bakkali en Kristian Arnstad, die vanuit het niets aan de aftrap verschenen. De potentiële keuze voor Murillo zou weliswaar niet diezelfde verrassingsfactor zijn. Maar gezien Kompany's technische uiteenzetting over het verschil tussen Murillo en Sardella, best wel opvallend.



Anderzijds zou een basisplaats voor Michael Murillo enigszins gerechtvaardigd zijn. Dit seizoen troeft de Panamees zijn 18-jarige collega af op het vlak van geslaagde defensieve intercepties, het aantal (en geslaagde) dribbels, balverlies én de recuperatie van de bal. Bovendien is Murillo op het aanvallend vlak meer aanwezig dan Sardella, en bovendien ook veel efficiënter. Hoe dan ook, de tweestrijd tussen Murillo en Sardella zal voor de rest van het seizoen ongetwijfeld boeiend om volgen blijven. 

POLL: Wie verkiest u?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'

Bij AC Milan deden ze vorige zomer alle vier hun Belgen van de hand. De aankoopoptie van Aster ...

9
9
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?

Real Madrid is op weg om snel de titel te veroveren in La Liga en is ook nog steeds in de running in ...

13
13
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"

Club Brugge blijft maar door de Champions' Play-Off wervelen. Woensdagavond wist Blauw-Zwart ook ...

179
179
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut

Bij Anderlecht bleven ze wellicht met gemengde gevoelens achter na de 3-0-zege tegen Cercle Brugge. ...

73
73
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"

Bij Club Brugge verkeren ze in bloedvorm. Tegen RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC en KRC Genk ...

386
386
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"

RSC Anderlecht heeft na vijf speeldagen 9 punten gehaald in de Play-Offs. De Brusselaars staan ...

491
491
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"

KRC Genk verloor kansloos met 4-0 van Club Brugge. De Limburgers speelden een zwakke partij en gaven ...

355
355
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'

Club Brugge is sterk bezig. Ze doen het onder Nicky Hayen zeer goed in Europa en de competitie en ...

389
389
Anderlecht herpakt zich: "Dat is de volgende stap"
Anderlecht herpakt zich: "Dat is de volgende stap"

RSC Anderlecht won makkelijk met 3-0 van Cercle Brugge. De score had zelfs hoger kunnen oplopen, ...

229
229
<strong>Antwerp FC leidt grootverdiener met krachtige hand buiten</strong>
Antwerp FC leidt grootverdiener met krachtige hand buiten

Antwerp FC haalde Dorian Dessoleil drie seizoenen geleden voor 2,5 miljoen euro, maar zijn tijd bij ...

334
334
AA Gent haalt uit en deelt mee: "Contract tot 2028"
AA Gent haalt uit en deelt mee: "Contract tot 2028"

AA Gent is op weg om de Europe Play-Offs te winnen. Achter de schermen is de club bezig met de ...

126
126
Club Brugge rekent niet meer: "Kunnen kampioen worden"
Club Brugge rekent niet meer: "Kunnen kampioen worden"

Igor Thiago scoorde eindelijk nog eens. De Braziliaan wist sinds januari eindelijk nog eens de weg ...

446
446
Aanwinst zoekende bij Anderlecht: "Haalde mijn niveau nog niet"
Aanwinst zoekende bij Anderlecht: "Haalde mijn niveau nog niet"

RSC Anderlecht haalde in januari Mads Kikkenborg naar Brussel. De Deense doelman kwam nog niet in ...

206
206
<strong>Union SG kampt al heel het seizoen met dit grote probleem</strong>
Union SG kampt al heel het seizoen met dit grote probleem

Het probleem van Union SG van dit seizoen ligt duidelijk in de topmatchen. We haalden het al voor de ...

76
76
<strong>Anderlecht maakt werk van transfers: dit zijn de plannen</strong>
Anderlecht maakt werk van transfers: dit zijn de plannen

Bij RSC Anderlecht gaan er in de zomer de nodige transfers plaatsvinden. Paars-Wit wil de nodige in- ...

228
228