Tweestrijd bij RSCA: Kompany zet sterkhouder buitenspel

Foto: Tweestrijd bij RSCA: Kompany zet sterkhouder buitenspel

Vincent Kompany is een coach met een duidelijke visie. Ook op het gebied van personeel heeft de trainer van RSC Anderlecht een eigenzinnige aanpak. Zo verkiest hij op de rechtsachter positie momenteel Killian Sardella boven Michael Murillo.

DE GUNST VAN KOMPANY 

Eind december ging Vincent Kompany te rade bij zijn spelersgroep. Michael Amir Murillo vroeg aan zijn coach de toelating om naar zijn familie in Panama af te reizen. 't Was al een jaar geleden dat Murillo zijn familie zag, en dat weegt natuurlijk op een mens. En uiteraard gaf de spelersgroep vervolgens groen licht aan dat verzoek. Het was echter wel een moeilijke afweging om te maken, want de Panamese rechtsachter was in het kalenderjaar 2020 een absolute steunpilaar in het elftal van Kompany.Op mentaal en persoonlijk vlak was het uiteindelijk een logische beslissing om Michael Murillo naar zijn familie te laten vertrekken. Anderzijds was het een organisatorische nachtmerrie door de complexe corona-omstandigheden. Bij zijn terugkeer van Panama naar België moest Murillo bijvoorbeeld eerst verplicht in quarantaine gaan. Pas na een negatieve coronatest mocht hij vervolgens ook terug bij aansluiten bij de spelersgroep. Maar eens terug op training, dan zou Murillo zich gemakkelijk terug in de basisploeg knokken. Dat was toch de veronderstelling.

NIEUWE HIËRARCHIE 

Maar dat was echter buiten Killian Sardella gerekend. Door de absentie van Michael Murillo nam de 18-jarige tegen Beerschot VA de basisplaats in van de Panamees, en hij deed het toen ook behoorlijk. In de eerstvolgende competitiematch tegen OH Leuven was de algemene verwachting dat de teruggekeerde Murillo zijn vaste plaats op de rechtsachter opnieuw zou veroveren, maar aan Den Dreef koos Vincent Kompany verrassend genoeg opnieuw voor Sardella. Sterker nog, sindsien verscheen Sardella zelfs al in élke wedstrijd aan de aftrap. 

In de laatste zes competitiewedstrijden startte Michael Murillo daarentegen slechts één keer aan de een competitiewedstrijd bij Anderlecht. Tegen Waasland-Beveren was Kemar Lawrence namelijk geschorst waardoor Vincent Kompany de positie van linksachter bemande met Killian Sardella. Op die manier mocht Murillo zich nog eens bewijzen op zijn geliefkoosde en vertrouwde stek als rechtsachter. Maar punten scoorde de Panamees toen allerminst. Zijn matige prestatie tegen Waasland-Beveren rechtvaardigde enkel maar Sardella's status als basisspeler op de rechtsachter.In het nieuwe kalenderjaar 2021 raakte Michael Murillo opvallend moeilijk in zijn spel. La Dernière Heure stelde daarbij vast dat de Panamees moeite heeft om zijn (tijdelijke) daling in de hiërarchie te verteren. Bij Anderlecht moeten de bankzitters na de wedstrijd bijvoorbeeld telkens een fysieke sessie ondergaan op het eerste terrein, om op die manier hun conditie te onderhouden. Volgens de Franstalige krant gaf Murillo tijdens die sessies niet de indruk erg gemotiveerd te zijn. 

KOMPANY VERKIEST SARDELLA

Toch lijkt het ons slechts een kwestie van tijd te zijn vooraleer Michael Murillo de knop omdraait en vervolgens door Vincent Kompany terug in het basiselftal wordt gedropt. Per slot van rekening vertegenwoordigt de 39-voudige international een aanzienlijk kapitaal. Zijn huidige marktwaarde bedraagt vandaag bijvoorbeeld vier miljoen euro, maar daar zit nog flink wat rek op. Bovendien leverden zijn hoogstaande prestaties in het kalenderjaar 2020 flink wat buitenlandse interesse op.

Eind januari gaf Vincent Kompany voor het eerst zelf toelichting waarom hij de voorbije zes competitiematchen steeds de voorkeur gaf aan Killian Sardella, ten nadele van Michael Murillo. “Het is voor ons cruciaal om van achteruit de lijnen te breken”, begon de coach van Anderlecht zijn betoog op de clubwebsite. “In een slechte versie van ons systeem spelen we alleen maar lateraal. In de beste versie van het systeem slagen we erin om onze offensieve spelers aan te spelen en hen in een één-tegen-éénsituatie te brengen. En de speler die er het meest in slaagt om de lijnen te breken, is Killian op dit moment.”Wij namen akte van Vincent Kompany's uitspraak en namen de proef op de som. Een goede parameter om de passes te meten die erin slagen om de lijnen te breken, zijn de passes naar de final third van het veld. Dit seizoen lanceert Michael Murillo per 90 minuten zo'n 5,2 passes naar het laatste gedeelte van het veld, terwijl dat aantal van Killian Sardella bijna dubbel zo hoog ligt met 9,8. Bovendien is Sardella in deze passes naar de final third ook nog zo'n 3,8 procent efficiënter dan Murillo. Kompany weet waarover hij spreekt.

MURILLO HERPAKT ZICH 

“Ik houd van het profiel van Amir, maar Killian heeft momenteel de bovenhand wat dat betreft: hij speelt 40 à 50% meer passes vooruit in vergelijking met de anderen”, vervolgde Vincent Kompany zijn uiteenzetting. Om exact te zijn speelt Killian Sardella dit seizoen 53,8 procent meer passes in een voorwaartse richting dan Michael Murillo. Maar Kompany vergat daarbij ook te vermelden dat de Panamees 3,1 procent efficiënter is in de voorwaartse passing dan Murillo. Maar 't is een verwaarloosbaar verschil uiteraard.“Ik ben zeker dat Amir en Mykha dat net zo goed zouden doen. Maar ik kan niet de speler die de meeste ballen vooruit speelt, uit de ploeg zetten.” Vincent Kompany's beweegredenen om Killian Sardella op te stellen ten nadele van Michael Murillo houden dus wel steek. Maar anderzijds heeft de Panamees ook meerdere andere voordelen tegenover de 18-jarige Sardella. In de bekermatch tegen RFC Luik bewees Murillo dat ook. Daar speelde de Panamees alvast 29 passes in een voorwaartse richting, wat bijna zes keer meer is dan zijn seizoensgemiddelde in de Jupiler Pro League.

TWEESTRIJD 

Michael Murillo scoorde dus alvast punten in de bekerwedstrijd tegen RFC Luik, en het is ook onwaarschijnlijk dat hij dit seizoen geen herkansing meer zal krijgen in de Jupiler Pro League. De 24-jarige zorgt toch voor een andere dimensie in het spelbeeld van Anderlecht. Vooral op het vlak van intensiteit, volume en fysiek heeft Murillo toch nog een streepje voor op Killian Sardella. Bovendien zal Anderlecht allerminst een kapitaalsvernietiging willen vermijden, gezien de nog steeds precaire financiële situatie bij de club.

Wie weet zal Vincent Kompany in de eerstvolgende competitiematch tegen KRC Genk al opnieuw kiezen voor Michael Murillo. De coach van Anderlecht heeft namelijk een reputatie op het vlak van opvallende wissels in zijn basiselftal. Zo verraste hij eerder dit seizoen al met de basisplaatsen van Zakaria Bakkali en Kristian Arnstad, die vanuit het niets aan de aftrap verschenen. De potentiële keuze voor Murillo zou weliswaar niet diezelfde verrassingsfactor zijn. Maar gezien Kompany's technische uiteenzetting over het verschil tussen Murillo en Sardella, best wel opvallend.Anderzijds zou een basisplaats voor Michael Murillo enigszins gerechtvaardigd zijn. Dit seizoen troeft de Panamees zijn 18-jarige collega af op het vlak van geslaagde defensieve intercepties, het aantal (en geslaagde) dribbels, balverlies én de recuperatie van de bal. Bovendien is Murillo op het aanvallend vlak meer aanwezig dan Sardella, en bovendien ook veel efficiënter. Hoe dan ook, de tweestrijd tussen Murillo en Sardella zal voor de rest van het seizoen ongetwijfeld boeiend om volgen blijven. 

POLL: Wie verkiest u?

Europese pers bibbert: "België is favoriet dit EK"

'Eriksen hoopt snel te kunnen terugkeren op het veld'

Verrassende Duivel maakt statement tegen Russen

Vandaag 13 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

EK-slipper Oranje levert meer dan 6x je winst op!

De derde dag van het Europees kampioenschap is inmiddels aangebroken. Met Engeland vs. Kroatië ...

32
{insert image alt}

Lukaku zaait immense angst op EURO 2020

Zaterdag starten de Rode Duivels hun Europees Kampioenschap met een openingswedstrijd tegen Rusland. ...

722
{insert image alt}

'Eriksen hoopt snel te kunnen terugkeren op het veld'

Christian Eriksen zorgde zaterdagavond voor een schokgolf in de voetbalwereld doordat hij midden in ...

42
{insert image alt}

Europese pers bibbert: "België is favoriet dit EK"

De Rode Duivels hebben tijdens het eerste wedstrijd op het EK meteen indruk gemaakt door met 3-0 te ...

150
{insert image alt}

Verrassende Duivel maakt statement tegen Russen

Voor de Rode Duivels is het Europees kampioenschap uitstekend van start gegaan. De Belgen haalden ...

105
{insert image alt}

Wat een held: ploegmaat redde leven Eriksen

De Rode Duivels wonnen zaterdagavond hun EK-opener op overtuigende wijze van Rusland, maar het duel ...

456
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Standard wil seizoensrevelatie, pittige concurrent Courtois'

De zomermercato opent officieel pas begin juli zijn deuren, maar heel wat clubs uit binnen- en ...

175
{insert image alt}

Vandereycken geeft Martinez een goede raad

De Rode Duivels prijken na speeldag 1 fier op kop in hun EK-groep. Rusland was duidelijk een maatje ...

128
{insert image alt}

Deense voetbalbond komt met Eriksen-update

De EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland van gisteren in het Parken-stadion in Kopenhagen moest ...

0
{insert image alt}

Meunier reageert na meer dan geslaagde invalbeurt

De Rode Duivels konden niet beter beginnen aan het Europees kampioenschap. Rusland werd op eigen ...

187
{insert image alt}

EK-regisseur bijt van zich af na beelden Eriksen: "Deden niets voyeuristisch"

Het duel tussen Denemarken en Finland werd gisteren stilgelegd vanwege een medisch noodgeval met ...

0
{insert image alt}

Kippenvel: Denen én Finnen scanderen samen naam Eriksen (🎥)

Het EK-duel tussen Denemarken en Finland werd omsierd door een dramatisch incident met Christian ...

0
{insert image alt}

Coach Russen steekt hand in eigen boezem na nederlaag tegen Duivels

De Rode Duivels zijn gisteren uitstekend begonnen aan het EK. Rusland werd eenvoudig opzijgezet met ...

357
{insert image alt}

'Sevilla denkt aan Belg om voorlinie te versterken'

Terwijl de Rode Duivels hun beste beentje voorzetten op het EK, beweegt er heel wat in het Europese ...

244
{insert image alt}

Fellaini spreekt over niet-selectie EK en contractverlenging

Marouane Fellaini werd niet opgeroepen door Roberto Martinez. De ervaren middenvelder was er al niet ...

301
{insert image alt}

Defour: "Vertonghen heeft gevoelige enkels"

Timothy Castagne viel uit met een stevige hoofdblessure. Zijn EK is mogelijk voorbij. Jan Vertonghen ...

75
{insert image alt}

'Celta de Vigo en Belgische clubs azen op Kawaya'

Andy Kawaya heeft via Instagram aangegeven dat hij de Spaanse derdeklasser CyD Leonesa verlaat. De ...

169

Gisteren 12 Juni 2021

{insert image alt}

'Club Brugge kan verrassen met volgende aanwinst'

Echte nieuwkomers voor volgend seizoen zijn er nog niet neergestreken bij Club Brugge, al deed de ...

1102
{insert image alt}

Lukaku: "Als we ver willen raken, zal het beter moeten"

De Rode Duivels hebben hun start op EURO 2020 zeker niet gemist. De kansloze Russen werden met 3-0 ...

249
{insert image alt}

Martinez komt met goed en slecht nieuws over Castagne en Vertonghen

De Rode Duivels hebben hun eerste wedstrijd op het EK vertrouwen getankt, want tegen Rusland werd ...

626
{insert image alt}

Buitenlandse media lyrisch over Rode Duivels en Lukaku

De Rode Duivels zijn aan het EK begonnen met een serieus statement. De Russen werden volledig ...

1253
{insert image alt}

Herbeleef hoe Rode Duivels Rusland inblikten

Het lange wachten is eindelijk voorbij, zaterdagavond openen de Rode Duivels hun campagne op de ...

408
{insert image alt}

Meesterlijke Lukaku helpt Rode Duivels voorbij zwakke Russen

Dankzij een oppermachtige eerste en een controlerende tweede helft zijn de Belgen prima gestart aan ...

165
{insert image alt}

Vertonghen zorgt voor nog meer blessurezorgen bij Duivels

De Rode Duivels zijn dan wel op weg naar een vlotte zege tegen Rusland in hun eerste ...

98
{insert image alt}

Deense bondscoach na Eriksen-incident: "Zo kan je geen wedstrijd spelen"

Denemarken is aan zijn EK begonnen met een tegenvaller, want het ging in zijn openingsmatch meteen ...

431
{insert image alt}

EK lijkt voorbij voor Castagne na oogkasbreuk

De Rode Duivels zijn dan wel op weg naar een vlotte zege tegen Rusland in hun eerste ...

238
{insert image alt}

'Standard wil smaakmaker Waasland-Beveren binnenhalen'

Standard heeft zich deze zomer tot dusver nog rustig gehouden op de transfermarkt. De Rouches zijn ...

318
{insert image alt}

Doelpuntenmaker Meunier zorgt voor primeur op EK

De Rode Duivels kunnen tevreden zijn over hun eerste helft tegen de Russen, die ze ook wisten te ...

297
{insert image alt}

Goal Lukaku zorgt voor twijfel: "Waarom ziet niemand dat?"

De Rode Duivels lijken halfweg al op rozen te zitten in hun openingsmatch tegen Rusland, want ze ...

891
{insert image alt}

Aangeslagen Denen delven finaal het onderspit tegen Finland

Voetbal kan op een avond als vanavond heel relatief zijn, Finland pakte zijn eerste zege ooit op een ...

192
{insert image alt}

Lukaku komt met mooie boodschap voor Eriksen bij goal

Het EK kon voor de Rode Duivels amper beter beginnen. Na nog geen tien minuten kwamen ze tegen ...

0
{insert image alt}

Geweldige beelden: Finland verwelkomt Denen terug met erehaag (🎥)

De wedstrijd tussen Denemarken en Finland werd aanvankelijk stopgezet na een dramatisch incident ...

431