Beerschot zet vol in op de nieuwe Tissoudali

Foto: Beerschot zet vol in op de nieuwe Tissoudali

Het vertrek van Tarik Tissoudali naar AA Gent betekent een serieus verlies voor Beerschot VA. De Kielse Ratten haalden bovendien ook geen rechtstreekse vervanger binnen voor de Marokkaan. Alhoewel. Zakaria Bakkali kan misschien de volgende Tissoudali worden. Beide spelers hebben namelijk erg veel raakvlakken.

TIENERSENSATIE 

“Het was best vreemd om een jongen van 17 jaar zo goed te zien spelen”, verklaarde tegenstander Kevin Conboy op 10 augustus 2013. NEC Nijmegen had die avond geen vat op de jonge flankenflitser van PSV Eindhoven, die een ware demonstratie op de mat legde. Tegen NEC lukte Bakkali zijn eerste hattrick op het professionele niveau, nota bene al tijdens zijn derde wedstrijd in de Nederlandse Eredivisie. Bakkali lukte zijn drie doelpunten op een leeftijd van 17 jaar en 196 dagen, waarmee hij de jongste speler was in de Nederlandse competitie die dat huzarenstukje flikte.  't Was tevens in die periode dat ook het Belgische voetbal kennis maakte met het grote talent van Zakaria Bakkali. Op 30 juli 2013, een grote week voor zijn hattrick tegen NEC Nijmegen, dribbelde en flitste hij Zulte Waregem eigenhandig op een hoopje in de laatste kwalificatievoorronde van de Champions League. De West-Vlamingen kwamen toen enkele klassen te kort tegen de Nederlandse topclub, en da's nog zacht uitgedrukt. Bakkali stal de harten van de PSV-achterban alsook die van de Belgische voetballiefhebber. En dit alles gebeurde allemaal in de eerste wedstrijd van de jonge Bakkali in het shirt van PSV Eindhoven. De toon was gezet. 

DE BAKKALI VAN PSV IS ER NOG 

“Als hij zo doorgaat, komt hij bij een wereldberoemde club terecht. Ik heb het hier over Real Madrid of FC Barcelona”, vertelde Yaya Boumediene, een jeugdvriend van Zakaria Bakkali, toen aan La Capitale. In 2015 liet hij effectief het Philips Stadion achter zich, maar helaas voor Bakkali nam zijn carrière echter een gans andere wending. Zo'n zeven jaar later na zijn indrukwekkende start in Eindhoven ruilt Bakkali anno 2021 de B-kern van RSC Anderlecht in voor meer speelgelegenheid bij Beerschot VA. 't Is toch nog iets anders dan Real Madrid en FC Barcelona. Het wordt een zoveelste  herkansing voor Zakaria Bakkali, die eerder al twee mislukte passages achter de rug heeft bij Valencia, Deportivo La Coruna en Anderlecht.Op het Kiel wil Zakaria Bakkali dolgraag terug zijn sportieve waarde bewijzen. Zelf spreekt hij niet over een laatste kans, maar wel ambitieus over een nieuwe kans. Tegenover La Dernière Heure waarschuwt de flankaanvaller alvast dat de Bakkali van bij PSV Eindhoven er weliswaar nog steeds is, maar dat hij nu ook niet iedere wedstrijd drie doelpunten zal scoren. Omdat Bakkali ooit een hattrick lukte tegen NEC Nijmegen lijken de mensen precies te verwachten dat hij iedere match zo'n prestatie zal neerzetten. En dat is onmogelijk volgens Bakkali zelf. “Een speler kent in zijn carrière nu eenmaal hoogtes en laagtes.” 

COMEBACK I 

Straks wordt het dus de zoveelste comeback van Zakaria Bakkali. Bij Anderlecht staken ze in de laatste jaren reeds behoorlijk veel tijd en moeite in zijn sportieve rehabilitatie, maar tijdens de officiële wedstrijden liet Bakkali het steeds afweten. Onder Frank Vercauteren en Vincent Kompany kreeg de flankaanvaller nochtans genoeg speelkansen om zich helemaal te bewijzen, maar dat grote vertrouwen kon Bakkali niet terugbetalen – ondanks zijn onberispelijke mentaliteit en dito ingesteldheid. Het moet ook gezegd dat de tweevoudige Rode Duivel meer dan geregeld kampte met langdurige blessures, waardoor zijn sportieve ontwikkeling bijgevolg stagneerde. 

Vorig seizoen kwam Zakaria Bakkali bijvoorbeeld voor het eerst in actie op speeldag 23, nadat hij vele maanden eerder een knieoperatie onderging. Frank Vercauteren – of was het toch Vincent Kompany? – gunde het voormalig toptalent na zijn lange revalidatie een invalbeurt van vijftien minuten tegen Cercle Brugge, maar punten scoorde Bakkali allerminst. De flankaanvaller liet toen vooral van zich spreken door tijdens de warming-up een minzame attitude uit te stralen. Bakkali deed de wenkbrauwen fronsen door een ongeïnteresseerde indruk te geven, vaak pauzerend met de handen in de zijde.Zijn invalbeurt in het Jan Breydelstadion was vervolgens ook van hetzelfde kaliber. Om het woord dramatisch nog niet in de mond te nemen. Door zijn erg matige prestatie werd Zakaria Bakkali dan ook stevig op de korrel genomen door de pers. “Het was lastig omdat ik al zo lang niet meer gespeeld heb, maar na drie of vier wedstrijden verwacht ik dat het beter zal gaan. Het is meer dan een jaar geleden dat ik me nog eens topfit heb gevoeld. Nu heb ik gelukkig niks gevoeld, maar in de loop van het jaar heb ik weleens gedacht dat mijn carrière erop zat”, verklaarde hij na zijn non-match tegen Cercle Brugge in februari 2020. Exact één jaar geleden dus.

COMEBACK II

Na zijn veelbesproken eerste comeback bij Anderlecht kwam Zakaria Bakkali in datzelfde seizoen 2019-2020 nog drie keer in actie. Slechts drie keer. Er volgden daarna nog korte invalbeurten tegen Moeskroen (1 minuut), KV Mechelen (16 minuten) en KAS Eupen (23 minuten). Maar daar bleef het uiteindelijk ook bij. In dat betreffende snertseizoen verzamelde Bakkali bijgevolg een hallucinant laag aantal speelminuten, 54 stuks om precies te zijn. Ook al miste de aanvaller veel wedstrijden door blessures, op het veld liet Bakkali het telkens afweten.

Ook in het huidige voetbalseizoen 2020-2021 gaf Vincent Kompany voldoende speelkansen aan Zakaria Bakkali, indien hij fit was uiteraard. Op speeldag 5 verscheen hij bijvoorbeeld aan de aftrap tegen Cercle Brugge, maar wederom liet Bakkali het na om het grote vertrouwen van zijn coach terug te betalen. Nochtans werd Bakkali vanuit het niets in de basiself gedropt, en dat ten nadele van publiekslieveling Yari Verschaeren. Toch was Kompany na de match tegen Cercle opvallend positief en zelfs lovend over zijn flankaanvaller. “Zakaria is fenomenaal veranderd”, de lofzang van Vincent Kompany was best wel opmerkelijk na de erg matige wedstrijd van Bakkali tegen Cercle Brugge. “Hij heeft zijn plek zelf afgedwongen en ik vond dit een goed verhaal richting de selectie. Als je zo overduidelijk je best doet, word je beloond.” Zijn werkijver en professionele ingesteldheid wordt bij Anderlecht volop geroemd, maar voor de zoveelste keer ontgoochelde Bakkali opnieuw in een officiële wedstrijd voor Paars-Wit. De boodschap van het Anderlecht-publiek was dan ook duidelijk, de naam van Yari Verschaeren werd tegen Cercle luidkeels gescandeerd. Pijnlijk.

B-KERN 

Veel tijd en moeite werd er gestoken in de sportieve rehabilitatie van Zakaria Bakkali, maar de vooruitgang was niet navenant. Daarom was het ook logisch dat Anderlecht medio december besliste om de flankaanvaller naar de B-kern te verwijzen. Hij moest vertrekken. “Ik heb een goede relatie met 'Zico'”, verklaarde Vincent Kompany destijds over die beslissing. “Dit is geen beslissing tegen hem, maar één voor de groep. We hadden immers een te grote kern om goed te kunnen werken. We hebben dit gedaan voor de club.”Op het sportief vlak beantwoordt Zakaria Bakkali niet langer aan de gewenste standaard bij RSC Anderlecht, maar anderzijds weegt hij ook zwaar door op het salarisbudget van de financieel getergde club. Hij heeft namelijk nog een lopend contract tot en met juni 2022, terwijl hij er jaarlijks 1,2 miljoen euro opstrijkt. De combinatie van beide redenen zorgen ervoor dat Anderlecht zo snel mogelijk af wilde van Bakkali. Het liefst op permanente basis, maar uiteindelijk werd het een huurdeal aan Beerschot VA. Met een aankoopoptie.

DE NIEUWE TISSOUDALI 

Ze zullen er niet rouwig om zijn op Neerpede. Op het Kiel kan Zakaria Bakkali zich eindelijk opnieuw in de spotlights voetballen, zonder de grote druk te voelen die hoort bij een club als Anderlecht. Een stap achteruit om er straks twee vooruit te zetten? 't Is vandaag eerder een onrealistisch scenario, maar het kan wel degelijk. Bakkali kan zich in Antwerpen eindelijk zijn sportieve relance inzetten en daardoor kan zijn marktwaarde ook stijgen. In het meest positieve scenario zijn er alleen maar winnaars. Bakkali, die alle criticasters lik op stuk geeft. Anderlecht, dat uitzicht heeft op een welgekomen transfersom via de opgenomen aankoopoptie. En Beerschot, dat minimum een half seizoen kan rekenen op een speler met een indrukwekkend intrinsiek talent, én daarbij een interessante aankoopoptie kon afdwingen.In de hoop op dergelijke drievoudige win-win-situatie kan Zakaria Bakkali misschien wel een voorbeeld nemen aan Tarik Tissoudali. De Marokkaan zag zijn uitstekende prestaties bij Beerschot onlangs verzilverd worden met een knappe transfer naar AA Gent. Ook Tisssoudali kwam, na een resem mislukte passages, op 25-jarige leeftijd aan op het Kiel. Pas toen Tissoudali begon te voetballen bij Beerschot, heeft hij zich ook echt als een profvoetballer beginnen gedragen. Vandaag is Bakkali, die net als Tissoudali een Marokkaanse roots heeft, ook 25 jaar. En misschien wordt Bakkali zelfs wel de rechtstreekse vervanger van Tissoudali, want die laatste werd op het Kiel succesvol omgevormd van flankaanvaller tot hangende spits. 't Is misschien een ideetje voor Will Still. 

Heb jij nog geen account bij UNIBET? Maak deze dan hier aan en zet je voetbalkennis om in geld!

POLL: Zal Bakkali slagen bij Beerschot?

Tottenham wint weer niet, Lille verliest punten

"Europees voetbal met RSCA of het EK met België? Joker"

'Chelsea vraagt 6 miljoen euro aan KRC Genk'

Vandaag 16 April 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk stevent af op nieuwe wissel van de wacht

Het betekenisloze duel tussen Charleroi en Eupen terzijde, wordt de slotspeeldag van de reguliere ...

714
{insert image alt}

Club Brugge grijpt in na transferblunder

Ondanks alle lovende woorden over Tahith Chong kan de Nederlander zijn status als toptalent niet ...

1328
{insert image alt}

'Chelsea vraagt 6 miljoen euro aan KRC Genk'

Cercle Brugge heeft zich na een bewogen seizoen alsnog weten te redden, want na de zege tegen OHL en ...

0
{insert image alt}

Tottenham wint weer niet, Lille verliest punten

In de Premier League en Ligue I kwamen Tottenham en Lille OSC in actie. Everton en Tottenham hielden ...

1
{insert image alt}

"Europees voetbal met RSCA of het EK met België? Joker"

Bij RSC Anderlecht hebben ze nog één punt nodig om Play-Off I te halen. Dan zijn de Brusselaars ...

53
{insert image alt}

"Volgend jaar nog bij KV Oostende? Ik denk het wel"

Bij KV Oostende moeten ze komende zomer vrezen voor het vertrek van spelers als Jack Hendry, Jelle ...

28
{insert image alt}

Waasland-Beveren heeft nieuwe functie voor De Maesschalck

Bij Waasland-Beveren hadden ze had afgelopen jaar al meerdere TD's. De club had in het verleden ...

38
{insert image alt}

Gretig Union veegt de vloer aan met hulpeloos Club NXT

Landskampioen Union blijft nog steeds hongerig in 1B. Het team van Felice Mazzu is stilaan aan een ...

194
{insert image alt}

'PSV krijgt enorme injectie van ongeveer 50 miljoen euro'

PSV rekent op een financiële injectie van 'vele tientallen miljoenen'. De club heeft besloten om af ...

71
{insert image alt}

Maes: "Zij zullen niet spelen tegen Anderlecht"

Peter Maes hoopt tegen RSC Anderlecht een strijdvaardig STVV te zien. Tegen KRC Genk lieten ze zich ...

279
{insert image alt}

Vlap spreekt zich uit over zijn toekomst bij Anderlecht

Michel Vlap kon dit seizoen niet overtuigen bij RSC Anderlecht. Hij werd in januari uitgeleend aan ...

288
{insert image alt}

Vanhaezebrouck heeft zeer slecht nieuws over Nurio en Chakvetadze

Komt het ooit nog goed met Giorgi Chakvetadze? Die vraag mogen we stilaan gaan stellen. De Georgiër ...

162
{insert image alt}

Clement zet spelersgroep op scherp: "Zoals Ronaldo"

Club Brugge komt al verschillende weken niet al te best voor de dag. Blauw-Zwart speelde matig tegen ...

103
{insert image alt}

Frutos en Losada krijgen er ex-speler van Anderlecht bij

Andy Najar heeft bijna zijn nieuwe club beet. De Hondurese rechteflankspeler gaat een nieuwe ...

51
{insert image alt}

Anderlecht aast op linksachter uit Kameroen

RSC Anderlecht kijkt altijd uit naar jeugdig talent, in binnen- en buitenland. De Brusselaars hebben ...

153
{insert image alt}

Cercle en Club krijgen nieuwe stadiondomper

Het stadiondossier van Club Brugge is een soap die intussen al meer dan een decennium aan de gang ...

445
{insert image alt}

'Club kan scoren met vleugelflitser, RSCA lijkt kansloos'

Op donderdag kwam het nieuws naar buiten dat er Belgische interesse heerst in de Nigeriaanse parel ...

169

Gisteren 15 April 2021

{insert image alt}

Anderlecht zet titelambities kracht bij met straffe cijfers

Voor Anderlecht zag het er enkele weken geleden heel benard uit om nog in Play-Off 1 te geraken. ...

521
{insert image alt}

'Club dreigt 10 à 15 miljoen te verspelen'

Ook Club Brugge maakt zich stilaan op voor alweer een drukke transferzomer. Zo zal het zich ...

430
{insert image alt}

'Raiola creëert Haaland-gekte: kostenplaatje 500 (!) miljoen'

Erling Braut Haaland hoopt deze zomer een imposante transfer te maken. Zijn zaakwaarnemer Mino ...

531
{insert image alt}

Overlegcomité doet hoop op fans in PO’s groeien

Woensdag vond er een nieuw Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land plaats. Daar ...

250
{insert image alt}

EL: Ajax-drama in Rome, Arsenal maakt imponerende comeback

Dinsdag en woensdag kregen we de terugwedstrijden in de kwartfinales van de Champions League, en ...

236
{insert image alt}

'Anderlecht komt snel met heuglijk contractnieuws'

RSC Anderlecht heeft een jeugdopleiding van Europees topniveau. De jonge talenten die via Neerpede ...

223
{insert image alt}

Malaria velt Aubameyang, Arsenal-spits in ziekenhuis

Een wedstrijd missen om medische redenen is heel normaal in de voetbalwereld, maar malaria komt ...

0
{insert image alt}

'Ajax strijdt met JPL-clubs voor recordtransfer'

Precies een jaar geleden werd een nieuw Nigeriaans pareltje in verband gebracht met een transfer ...

299
{insert image alt}

Anderlecht onder druk gezet: "Zou een ernstige fout zijn"

Anderlecht leek lange tijd naast Play-Off I te gaan grijpen, maar in de laatste weken heeft de ploeg ...

289
{insert image alt}

United op rozen na volley met 'verkeerde' voet (🎥)

In de Europa League werden donderdagavond de tickets voor de halve finales verdeeld. Manchester ...

64
{insert image alt}

'Genk moet zich haasten voor opvolger Onuachu'

KRC Genk heeft zich helemaal herpakt na de dip van begin dit kalenderjaar. De Limburgers willen ...

322
{insert image alt}

Zidane lyrisch: "Wat Courtois doet is fenomenaal"

Voor aanvang van de campagne werd Real Madrid niet bij de topfavorieten gerekend voor de eindzege in ...

545
{insert image alt}

'PSG is onzekerheid beu: Neymar krijgt strikte deadline'

Er breken spannende tijden aan bij Paris Saint-Germain. De Franse grootmacht is nog volop in de race ...

233
{insert image alt}

Deschacht: "Zondag kan laatste profwedstrijd worden"

Zulte Waregem heeft de voorbije maanden een inhaalrace van formaat ingezet. Vlak voor de ...

119
{insert image alt}

'Gent verlangt enorm bedrag voor Yaremchuk'

AA Gent strijdt zondagavond in een rechtstreeks duel met Zulte Waregem voor een plekje in Play-Off ...

387