Beerschot zet vol in op de nieuwe Tissoudali

Beerschot zet vol in op de nieuwe Tissoudali

Het vertrek van Tarik Tissoudali naar AA Gent betekent een serieus verlies voor Beerschot VA. De Kielse Ratten haalden bovendien ook geen rechtstreekse vervanger binnen voor de Marokkaan. Alhoewel. Zakaria Bakkali kan misschien de volgende Tissoudali worden. Beide spelers hebben namelijk erg veel raakvlakken.


TIENERSENSATIE 

“Het was best vreemd om een jongen van 17 jaar zo goed te zien spelen”, verklaarde tegenstander Kevin Conboy op 10 augustus 2013. NEC Nijmegen had die avond geen vat op de jonge flankenflitser van PSV Eindhoven, die een ware demonstratie op de mat legde. Tegen NEC lukte Bakkali zijn eerste hattrick op het professionele niveau, nota bene al tijdens zijn derde wedstrijd in de Nederlandse Eredivisie. Bakkali lukte zijn drie doelpunten op een leeftijd van 17 jaar en 196 dagen, waarmee hij de jongste speler was in de Nederlandse competitie die dat huzarenstukje flikte.  



't Was tevens in die periode dat ook het Belgische voetbal kennis maakte met het grote talent van Zakaria Bakkali. Op 30 juli 2013, een grote week voor zijn hattrick tegen NEC Nijmegen, dribbelde en flitste hij Zulte Waregem eigenhandig op een hoopje in de laatste kwalificatievoorronde van de Champions League. De West-Vlamingen kwamen toen enkele klassen te kort tegen de Nederlandse topclub, en da's nog zacht uitgedrukt. Bakkali stal de harten van de PSV-achterban alsook die van de Belgische voetballiefhebber. En dit alles gebeurde allemaal in de eerste wedstrijd van de jonge Bakkali in het shirt van PSV Eindhoven. De toon was gezet. 

DE BAKKALI VAN PSV IS ER NOG 

“Als hij zo doorgaat, komt hij bij een wereldberoemde club terecht. Ik heb het hier over Real Madrid of FC Barcelona”, vertelde Yaya Boumediene, een jeugdvriend van Zakaria Bakkali, toen aan La Capitale. In 2015 liet hij effectief het Philips Stadion achter zich, maar helaas voor Bakkali nam zijn carrière echter een gans andere wending. Zo'n zeven jaar later na zijn indrukwekkende start in Eindhoven ruilt Bakkali anno 2021 de B-kern van RSC Anderlecht in voor meer speelgelegenheid bij Beerschot VA. 't Is toch nog iets anders dan Real Madrid en FC Barcelona. Het wordt een zoveelste  herkansing voor Zakaria Bakkali, die eerder al twee mislukte passages achter de rug heeft bij Valencia, Deportivo La Coruna en Anderlecht.



Op het Kiel wil Zakaria Bakkali dolgraag terug zijn sportieve waarde bewijzen. Zelf spreekt hij niet over een laatste kans, maar wel ambitieus over een nieuwe kans. Tegenover La Dernière Heure waarschuwt de flankaanvaller alvast dat de Bakkali van bij PSV Eindhoven er weliswaar nog steeds is, maar dat hij nu ook niet iedere wedstrijd drie doelpunten zal scoren. Omdat Bakkali ooit een hattrick lukte tegen NEC Nijmegen lijken de mensen precies te verwachten dat hij iedere match zo'n prestatie zal neerzetten. En dat is onmogelijk volgens Bakkali zelf. “Een speler kent in zijn carrière nu eenmaal hoogtes en laagtes.” 

COMEBACK I 

Straks wordt het dus de zoveelste comeback van Zakaria Bakkali. Bij Anderlecht staken ze in de laatste jaren reeds behoorlijk veel tijd en moeite in zijn sportieve rehabilitatie, maar tijdens de officiële wedstrijden liet Bakkali het steeds afweten. Onder Frank Vercauteren en Vincent Kompany kreeg de flankaanvaller nochtans genoeg speelkansen om zich helemaal te bewijzen, maar dat grote vertrouwen kon Bakkali niet terugbetalen – ondanks zijn onberispelijke mentaliteit en dito ingesteldheid. Het moet ook gezegd dat de tweevoudige Rode Duivel meer dan geregeld kampte met langdurige blessures, waardoor zijn sportieve ontwikkeling bijgevolg stagneerde. 

Vorig seizoen kwam Zakaria Bakkali bijvoorbeeld voor het eerst in actie op speeldag 23, nadat hij vele maanden eerder een knieoperatie onderging. Frank Vercauteren – of was het toch Vincent Kompany? – gunde het voormalig toptalent na zijn lange revalidatie een invalbeurt van vijftien minuten tegen Cercle Brugge, maar punten scoorde Bakkali allerminst. De flankaanvaller liet toen vooral van zich spreken door tijdens de warming-up een minzame attitude uit te stralen. Bakkali deed de wenkbrauwen fronsen door een ongeïnteresseerde indruk te geven, vaak pauzerend met de handen in de zijde.



Zijn invalbeurt in het Jan Breydelstadion was vervolgens ook van hetzelfde kaliber. Om het woord dramatisch nog niet in de mond te nemen. Door zijn erg matige prestatie werd Zakaria Bakkali dan ook stevig op de korrel genomen door de pers. “Het was lastig omdat ik al zo lang niet meer gespeeld heb, maar na drie of vier wedstrijden verwacht ik dat het beter zal gaan. Het is meer dan een jaar geleden dat ik me nog eens topfit heb gevoeld. Nu heb ik gelukkig niks gevoeld, maar in de loop van het jaar heb ik weleens gedacht dat mijn carrière erop zat”, verklaarde hij na zijn non-match tegen Cercle Brugge in februari 2020. Exact één jaar geleden dus.

COMEBACK II

Na zijn veelbesproken eerste comeback bij Anderlecht kwam Zakaria Bakkali in datzelfde seizoen 2019-2020 nog drie keer in actie. Slechts drie keer. Er volgden daarna nog korte invalbeurten tegen Moeskroen (1 minuut), KV Mechelen (16 minuten) en KAS Eupen (23 minuten). Maar daar bleef het uiteindelijk ook bij. In dat betreffende snertseizoen verzamelde Bakkali bijgevolg een hallucinant laag aantal speelminuten, 54 stuks om precies te zijn. Ook al miste de aanvaller veel wedstrijden door blessures, op het veld liet Bakkali het telkens afweten.

Ook in het huidige voetbalseizoen 2020-2021 gaf Vincent Kompany voldoende speelkansen aan Zakaria Bakkali, indien hij fit was uiteraard. Op speeldag 5 verscheen hij bijvoorbeeld aan de aftrap tegen Cercle Brugge, maar wederom liet Bakkali het na om het grote vertrouwen van zijn coach terug te betalen. Nochtans werd Bakkali vanuit het niets in de basiself gedropt, en dat ten nadele van publiekslieveling Yari Verschaeren. Toch was Kompany na de match tegen Cercle opvallend positief en zelfs lovend over zijn flankaanvaller. 



“Zakaria is fenomenaal veranderd”, de lofzang van Vincent Kompany was best wel opmerkelijk na de erg matige wedstrijd van Bakkali tegen Cercle Brugge. “Hij heeft zijn plek zelf afgedwongen en ik vond dit een goed verhaal richting de selectie. Als je zo overduidelijk je best doet, word je beloond.” Zijn werkijver en professionele ingesteldheid wordt bij Anderlecht volop geroemd, maar voor de zoveelste keer ontgoochelde Bakkali opnieuw in een officiële wedstrijd voor Paars-Wit. De boodschap van het Anderlecht-publiek was dan ook duidelijk, de naam van Yari Verschaeren werd tegen Cercle luidkeels gescandeerd. Pijnlijk.

B-KERN 

Veel tijd en moeite werd er gestoken in de sportieve rehabilitatie van Zakaria Bakkali, maar de vooruitgang was niet navenant. Daarom was het ook logisch dat Anderlecht medio december besliste om de flankaanvaller naar de B-kern te verwijzen. Hij moest vertrekken. “Ik heb een goede relatie met 'Zico'”, verklaarde Vincent Kompany destijds over die beslissing. “Dit is geen beslissing tegen hem, maar één voor de groep. We hadden immers een te grote kern om goed te kunnen werken. We hebben dit gedaan voor de club.”



Op het sportief vlak beantwoordt Zakaria Bakkali niet langer aan de gewenste standaard bij RSC Anderlecht, maar anderzijds weegt hij ook zwaar door op het salarisbudget van de financieel getergde club. Hij heeft namelijk nog een lopend contract tot en met juni 2022, terwijl hij er jaarlijks 1,2 miljoen euro opstrijkt. De combinatie van beide redenen zorgen ervoor dat Anderlecht zo snel mogelijk af wilde van Bakkali. Het liefst op permanente basis, maar uiteindelijk werd het een huurdeal aan Beerschot VA. Met een aankoopoptie.

DE NIEUWE TISSOUDALI 

Ze zullen er niet rouwig om zijn op Neerpede. Op het Kiel kan Zakaria Bakkali zich eindelijk opnieuw in de spotlights voetballen, zonder de grote druk te voelen die hoort bij een club als Anderlecht. Een stap achteruit om er straks twee vooruit te zetten? 't Is vandaag eerder een onrealistisch scenario, maar het kan wel degelijk. Bakkali kan zich in Antwerpen eindelijk zijn sportieve relance inzetten en daardoor kan zijn marktwaarde ook stijgen. In het meest positieve scenario zijn er alleen maar winnaars. Bakkali, die alle criticasters lik op stuk geeft. Anderlecht, dat uitzicht heeft op een welgekomen transfersom via de opgenomen aankoopoptie. En Beerschot, dat minimum een half seizoen kan rekenen op een speler met een indrukwekkend intrinsiek talent, én daarbij een interessante aankoopoptie kon afdwingen.



In de hoop op dergelijke drievoudige win-win-situatie kan Zakaria Bakkali misschien wel een voorbeeld nemen aan Tarik Tissoudali. De Marokkaan zag zijn uitstekende prestaties bij Beerschot onlangs verzilverd worden met een knappe transfer naar AA Gent. Ook Tisssoudali kwam, na een resem mislukte passages, op 25-jarige leeftijd aan op het Kiel. Pas toen Tissoudali begon te voetballen bij Beerschot, heeft hij zich ook echt als een profvoetballer beginnen gedragen. Vandaag is Bakkali, die net als Tissoudali een Marokkaanse roots heeft, ook 25 jaar. En misschien wordt Bakkali zelfs wel de rechtstreekse vervanger van Tissoudali, want die laatste werd op het Kiel succesvol omgevormd van flankaanvaller tot hangende spits. 't Is misschien een ideetje voor Will Still. 

POLL: Zal Bakkali slagen bij Beerschot?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen

Wat een metamorfose heeft Club Brugge ondergaan. Een maand geleden leek het zich nog naar het einde ...

50
50
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?

Zaterdagavond trekt Standard in de Europe Play-Off naar Westerlo, maar heel erg veel animo zal er ...

60
60
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale

In 1992 greep Club Brugge net naast een plaats in de finale van de Beker der Bekerwinnaars na een ...

163
163
<strong>Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal</strong>
Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal

Vorige zomer stonden Anderlecht en Francis Amuzu open voor een transfer, maar geen enkele ploeg kon ...

234
234
Bizar: Martinez pakt tweede geel in penaltyreeks, maar blijft staan
Bizar: Martinez pakt tweede geel in penaltyreeks, maar blijft staan

Club Brugge plaatste zich donderdagavond uiteindelijk vlotjes voor de halve finales van de ...

64
64
Club Brugge kent speeldata voor halve finales Conference League
Club Brugge kent speeldata voor halve finales Conference League

Krijgt Antwerp na 31 jaar eindelijk een opvolger in een Europese finale? De kans is donderdag alvast ...

187
187
Blijven of vertrekken? Amuzu maakt zijn keuze bekend
Blijven of vertrekken? Amuzu maakt zijn keuze bekend

Zaterdagavond mag Anderlecht voor de eerste keer als leider in de Jupiler Pro League aan de bak. Het ...

151
151
Hayen schenkt klare wijn over plotse vertrek Skov Olsen
Hayen schenkt klare wijn over plotse vertrek Skov Olsen

Club Brugge zette donderdagavond een ijzersterke prestatie neer in Thessaloniki. Het ging met 0-2 ...

512
512
Kranten zien maar liefst 8 uitblinkers bij Club Brugge
Kranten zien maar liefst 8 uitblinkers bij Club Brugge

Voor de eerste keer in 31 jaar staat er nog eens een Belgisch team in een Europese halve finale. ...

711
711
Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond
Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond

Club Brugge heeft zich verzekerd van een plekje in de halve finales van de Conference League. Daarin ...

1478
1478
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie

Club Brugge heeft donderdag een fraai stukje Belgische voetbalgeschiedenis geschreven. Blauw-Zwart ...

345
345
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt

Donderdagavond werden de tickets voor de halve finales in de Europa en Conference League uitgedeeld. ...

135
135
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales

Club Brugge heeft zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg ooit geplaatst voor de halve ...

316
316
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel

In de Europa League konden enkele Rode Duivels zich donderdag verzekeren van een plek in de halve ...

119
119
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel

Beerschot VA zal vrijdag in de bloemetjes gezet worden voor het behalen van de titel in de ...

238
238